állatok

Távol-keleti leopárd (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Az emberek általában úgy vélik, hogy a leopárdok az afrikai szavanna képviselői, bár egy ritka leopárdfajta található hazánk távol-keleti részén, valamint Észak-Kínában. Ezt az alfajt a Távol-Keleten az Amur-leopárdnak nevezték el. Ő is ismert Amur leopárd.

Ez a ragadozó szerepel a Vörös Könyvben. Az alfajhoz tartozik, amely a kihalás szélén van. A Távol-keleti leopárd lakossága ma kritikus állapotban van.

Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az Amur tigris - híres „unokatestvére” - megnövelte a lakosság számát, reményt ad ennek az alfajnak a megőrzésére. Úgy véljük, hogy az Amur leopárdot, amelynek fotóit ebben a cikkben bemutatjuk, különböző környezetvédelmi projektek megvalósításával lehet megmenteni.

Fajta leírása

Ez a leopárd számos különlegességgel rendelkezik a macska többi részéből. Nyáron a gyapjú 2,5 centiméter hosszú, télen pedig 7 centiméteres. Hideg időben az Amur-leopárdnak világosbarna színű, vöröses-sárga árnyalatú, nyáron a telítettebb és világosabb színek dominálnak.

A Távol-Keleten található Amur-leopárd (az állat képei ebben a cikkben szerepelnek) hosszú lábakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy szabadon járjon a hóban. A férfiak súlya eléri a 48 kg-ot, bár a fajta nagyobb képviselői is vannak - 60 kg. A nőstények súlya akár 43 kg.

A 20. század elején a leopárd Sikhote-Alin déli részén, valamint a Khanka-tó délnyugati részén található, bár az utóbbi években nem volt ott megfigyelhető. Az Amur-leopárd jelenleg a Primorsky Terület délnyugati részének hegyvidéki területein él, ahol egyértelműen előnyben részesíti a cédrus-fekete fenyő és a széles levelű erdőket. Kevésbé hajlamos a lombhullató erdőkre, különösen a pirogén tölgyfákra, amelyek területei az éves tüzek miatt növekszik.

A Cat család ez a képviselője meredek domboldalakkal rendelkező területeket, robusztus terepet, vízgyűjtő területeket és sziklakövezeteket választ. Jelenleg hatótávolsága kritikus méretre csökkent, és csak korlátozott erdőterületet ölel fel 15 ezer km²-re (Primorye-ban, a Posyet-öböltől a Razdolnaya-folyóig, valamint a KNDK-val és a KNK-vel való határon).

Életciklus és reprodukció

Az Amur-leopárdban a pubertás 3 éves kortól kezdődik. A vadonban a várható élettartam körülbelül 15 év, míg fogságban 20 év. Az Amur leopárdnak tavaszán párzási ideje van. Az alom 1-4 kölyköt tartalmaz. Három hónapos korukban elválasztás történik, míg a fiatalok 1,5 évig függetlenné válnak, így az anyjuk egyetlen életet él.

Társadalmi struktúra

Az Amur-leopárd (a képen látható képek a cikkben szerepelnek) egy éjszakai életmódot részesítenek előnyben. A párzás után azonban néhány férfi maradhat a nőstényeivel, valamint segíthet a fiatalok emelésében. Gyakran előfordul, hogy több férfiak egyidejűleg egy nőstényt keresnek, és harcolnak vele is.

A táplálkozás alapja az őz, a mosómedve kutyák, a nyúl, a kis vaddisznó, a borjú és a szarvas szarvas.

Főbb veszélyek

A távol-keleti Amur leopárd 1970 és 1983 között több mint 80% -át elvesztette. A fő okok az alábbiak voltak: tüzek, erdőipar, valamint a földterület átalakítása. De nem minden elveszett. Jelenleg az állatok számára megfelelő erdei traktusok találhatók. Lehetőség van arra is, hogy megvédjük a területet az emberek káros hatásától, emellett a populáció méretének növelése érdekében.

A zsákmány hiánya

Meg kell jegyeznünk, hogy Kínában vannak olyan területek, amelyek megfelelő élőhelynek számítanak, míg az élelmiszerellátás szintje nem elegendő a lakosság megfelelő szintjének fenntartásához. A zsákmány mennyisége nőhet az erdők lakosság általi használatának szabályozása, valamint a patás állatok védelme érdekében. A túlélés érdekében a Távol-keleti leopárdnak újra kell töltenie az eredeti élőhelyét.

Az illegális kereskedelem és az orvvadászat

Az Amur-leopárdot állandóan illegális vadászatnak vetik alá foltos és szép szőrme miatt. Egy nyomozócsoport 1999-ben lefedte a kísérletet: képesek voltak újjáépíteni a férfi és női Távol-keleti leopárd bőrét, majd 500 és 1000 dollárért értékesítették.

Ez a kísérlet azt mutatja, hogy az ilyen termékek illegális piacai vannak, és állati élőhelyek közelében helyezkednek el. A falvak és a mezőgazdaság körülveszi az állatok által lakott erdőket. Ez az erdők számára hozzáférhetőséget teremt, és az orvvadászat komolyabb problémát jelent, mint az emberektől távol lévő régiókban. Ez a körülmény mind leopárdokat, mind más, a pénz és az élelmiszer érdekében elpusztított állatokat érinti.

Konfliktus az emberrel

Meg kell jegyezni, hogy az Amur-leopárd (az állatok fényképe csodálatos szépséggel) különösen sérülékeny, mivel a szarvas a diéta részét képezi. A szarvasok értéke miatt a szarvasok számának csökkenéséhez való hozzájárulás megakadályozza, hogy a leopárd elegendő ételt kapjon.

A szarvasállomány csökkenése miatt a leopárdok gyakran keresnek rénszarvasokhoz az élelmiszer keresésekor. E földterületek tulajdonosai gyakran megölik az állatokat, védik befektetéseiket.

A kis népesség miatt az amúr leopárdot is kihalás fenyegeti, ami számos katasztrófához, többek között a betegségekhez, az erdőtüzekhez, a halálozási és a termékenységi ráta változásához, a nemi arányokhoz, a beltenyésztési depresszióhoz. Meg kell jegyezni, hogy a rokonsági kapcsolatokat a természetben megfigyelték, ami azt jelenti, hogy különböző genetikai problémákhoz vezethet, beleértve a születési arány csökkenését is.

Az ilyen érlelés a nagy macskák bizonyos populációiban található, bár kis populációkban nem teszik lehetővé a kitenyésztést. Tanulmányok kimutatták, hogy egy felnőtt nőnél a borjak átlagos száma jelentősen csökkent.

Sajnos jelenleg az Amur-leopárdral való helyzet valóban katasztrofálisnak tekinthető - például az elmúlt húsz évben hazánk élőhelyterülete szinte felére csökkent, míg a szám több tucatszor csökkent. Ennek köszönhetően ma az Amur-leopárd védett.

Az Orosz Föderáció Vörös Könyve az állatot az első kategóriába sorolta, mint a legritkább, amely a kihalás szélén van, nagyon korlátozott tartományban, amelynek fő lakossága az országunkon belül van. Ugyanakkor a leopárd az első CITES-egyezmény és a Természetvédelmi Unió Vörös Könyvének mellékletébe került.

megjelenés

A Távol-keleti leopárd egy meglehetősen nagy vad macska, de kisebb méretű, mint egy tigris, egy oroszlán és egy jaguár.

  • A ragadozó karcsú, kecses teste hosszúkás alakú, oldalról kissé „lapított”, hossza 105–137 cm, magassága 60-78 cm.
  • A farok hosszú - 80 - 90 cm.
  • A végtagok erősek, nem hosszúak.
  • Karmok élesek, vtyazhnye, az első lábakon legfeljebb öt centiméter hosszúak.
  • A 32-53 kg-os felnőtt férfiak tömege nem haladja meg a 43 kg-ot.
  • A fej kerek, viszonylag kis méretű.
  • A homlok erős és domború.
  • Az orr széles, hosszúkás, sötét színű.
  • A fülek szélesek, kerekek, kicsi, fekete hátul vannak.
  • Szemek kerek tanulóval, nem nagyok.
  • Bajusz rugalmas, akár 10 cm hosszú, fekete-fehér.
  • Fangok élesek, hosszúak, mint pengék.
  • Az állatnak van egy vastag puha kabátja, szorosan a testhez. A halom hossza a hason 7 cm, nyáron 2,5 cm, télen pedig 5 cm. A főbőr színe sárga, vörös vagy vöröses árnyalattal, télen nem olyan fényes, mint nyáron. Ez különösen a különböző időintervallumokban készített fényképekből fakad.

A télen a fajta leírása némileg eltér a nyáron ismertetett leírástól. És mindez az állat szőrme által bekövetkező változásoknak köszönhetően.


A foltos színezés lehetővé teszi, hogy az állat összeolvadjon a környezettel, az áldozat és az ellenség észrevehetetlen legyen. A jelölések elhelyezkedése a kabáton egyedülálló minden egyes személy számára, és lehetővé teszi, hogy azonosítani lehessen: kétféle fekete jelölés van: gyűrű alakú és szilárd.

Kis homogén foltok találhatók az állon, a homlok, a bajuszok közelében, az arcokon, a mancsokon és a test alsó részén nagyobb jelölések vannak. A hátoldalon és az oldalakon 5 cm átmérőjű szétszórt sötét gyűrűk. A tetején lévő farok nagy foltokkal - tömör és gyűrű alakú.

Vadászat és étrend

A ragadozó éjszakai szólójátékai gyakoriak a ragadozó számára. Nem szereti a nyüzsgést. Régóta vár rád áldozatot, észrevétlenül felborulva. A párduc könnyedségével és kegyelmével az állat több ugrásra ugrik, éles szemfogakkal a torkába. Azonnal azonnal eszik, a húst darabokkal szakítja el az áldozattal.

A nagy termelés 5-7 napig tart. A ragadozó elrejti az elfogyasztott táplálékot, amely egy félreeső helyen marad (fák alatt, kis fülkékben), vagy elhúzza a fészkébe. Időről időre a zümmögők és mosómedvei éjszaka látogatnak a gyorsítótárba, és nem törődnek más róka-, vaddisznó- és akár medvefajokból származó nyereséggel. De a leggyakrabban a varázslatok, varázslatok és mellek esik.

Minden, ami táplálja a Távol-keleti leopárdot, nem számít. Most kedvencek - vadon élő kecskék és szarvasok, nyáron vadászik a ragadozó. Télen a fenevad kelet-ázsiai szarvasra és vaddisznó kölykökre vált. Kisebb "takarmányok" a kis rágcsálók, mosómedve, nyúl, mogyoró, borjú, fácán. Ez a leopárd megtámadhatja a kölyköket.

Az utódok szaporítása és gondozása

Nem minden nő képes utódokat adni, sőt, különböző okok miatt gyakran meghal. A házasság időtartama több napig tart, ősszel vagy január elején esik. A férfiak jobban érdeklik a fiatal nőstényeket, mert ők véres csatákat szerveznek. Az állatok nem hoznak létre hosszú távú párokat. A párzás után a nő megpróbálja megszabadulni a nemkívánatos szomszédságtól a férfival, és titokban előkészíti a közelgő nemzetségeket.

Terhesség 3 - 3,5 hónap. Általában 1-4 cica születik a nőstényben. A Távol-Kelet-leopárd kölyök vakon született, nem több, mint 600 gramm, és egy nagy alomban - körülbelül 400 gramm. Vastag, bolyhos, homokos színű szőrzet borítja, kifejezett tapadással.

A cica 7 nap múlva nyitja meg a szemüket, két hét múlva elkezd feltérképezni, másfél hónap múlva gyalog, két hónap múlva már a den. Három hónapos csecsemők négy kilométeres futást végeznek az anyjukkal, öt hónapos könnyedén leküzdhetik és 8 km-t.

5 - 6 hónapig kölykök eszik anyatejet. Amikor először 1,5-2 hónapon belül próbálják meg a húst, 3 hónapon keresztül nem tudnak anélkül, hogy egyáltalán. Az anya közelében a leggyakrabban a következő utódokig marad, de másfél évig függetlenül élhet. A Távol-Kelet leopárd eléri a pubertást - a férfi eléri a 2 és 3 év közötti korosztályt, a nő 2 éves.

A ragadozó több mint 20 éve fogságban él, természetes, természetes körülmények között - 10 és 15 év között.

Biztonsági intézkedések

A ragadozó a Nemzetközi Vörös Könyvben szerepel a legritkább alfajként, amelynek élőhelye korlátozott. A fő lakosság az Orosz Föderáció területén található, ahol az állat vadászata 1956 óta tiltott. Ha nem az állam beavatkozása lenne, a Távol-keleti leopárdot régóta kihalt fajnak tekintették.

A tudósok sok éven át szembesülnek azzal a feladattal, hogy megmentse egy adott leopárd alfaj genetikai állományát. Az Európa, Ázsia és Oroszország állatkertjeiben élő állatok részt vesznek a Távol-Kelet alfajok megőrzésére és tenyésztésére irányuló európai programban. Ezek közül csak 10 egyed tekinthető fajtatisztanak, a többi pedig az észak-kínai alfajjal való átkelés eredménye.

2008 óta egy kormányzati program működik Oroszországban, amelynek célja a távol-keleti leopárd megmentése és számának növelése. Az állat megőrzésének stratégiája elsősorban a védett területek létrehozását foglalja magában. Oroszország egyik legrégebbi tartaléka, a Cedar Pad, ahol ez az alfaj állandóan él, közel száz éve fedezték fel. A "Leopard" tartalék 2008-ban jelent meg Primorsky Krai területén.

A Leopard földje, a Primorsky Terület legnagyobb védett területe, a ragadozó élőhelyének izgalmas 60% -a, és 2012 óta működik. A parkot 150 km-re északról délre nyúlik, nyugati határa pedig egybeesik Kína határával. A Távol-Keleti leopárd védelme és a reprodukció kedvező feltételeinek megteremtése a tartalék fő célja. A park munkatársai támogatják a ragadozók táplálékbázisát, és a kamera csapdák segítségével éjjel-nappal felügyelik.

Leopard Watch

Amur leopárd Távol-Kelet óvatos és titkos. Rendkívül ritkán elkapják a szemét, gyorsan visszavonulnak, nyomokat nem hagyva. Úgy tűnik tehát, hogy szinte senki sem sikerült nyomon követnie őt. A probléma megoldását a 20. század végén találták meg, amikor a tudósok feltalálták a fotó csapdát. A fenevad első képei már 2001-ben jelentek meg.

A készülék teljesen biztonságos. Ez egy kamera, infravörös sugárzás érzékelő, akkumulátor. A készüléket a Távol-keleti leopárd élén, a pálya mindkét oldalán telepítik. A nyomvonal közepén megállt állathoz egy vonzó illatú csalit helyeznek a földre. Az érzékelő a hőre reagál és jelet küld a kamerának. A fenevad egyszerre két oldalról lép be a keretbe. A digitális média cseréje és az áramellátás feltöltése 5–6 napon belül történik.

Nem is olyan régen, a szakemberek nem csak a fotókat, hanem az éjjel-nappal videofelvételt is felvették. Lehetővé teszi, hogy minden ragadozót külön-külön nyomon követhessen, megfigyelje a húst, segítse az állatot, ha szükséges, érdekes tényeket gyűjtsön és statisztikai adatokat dolgozzon fel. A leopárd meggyilkolása esetén a videó- ​​és fotóanyagok segítenek megtalálni a bűnösöket.

Vörös könyv: Távol-keleti Leopárd

A ragadozó vastag hosszú szőrme. Különösen észrevehető a téli öltözékben. Ez a gyönyörű macska a világ egyik legszebb és nagyon ritka macskája. Nemrégiben ezekhez az állatokhoz hozzáadták Oroszország Vörös Könyvét. A Távol-keleti leopárd egy veszélyeztetett faj státuszát kapta. Ez a körülmény nagyon zavaró a környezetvédők és az állatvédők számára. Napjainkban erőfeszítéseket tesznek az alfajok megőrzésére és számának növelésére.

Az IUCN Vörös Könyvében, valamint a CITES Nemzetközi Egyezmény függelékében szerepel a Távol-Kelet leopárd, amelynek fotói sok oroszországi ragadozókról szóló kiadványt díszítenek.

Az erőfeszítések ellenére ma a csodálatos jóképű férfiak helyzetét katasztrofálisnak tartják. És erre van minden ok. Csak az elmúlt két évtizedben, a leopárd élőhelye hazánkban felére csökkent, és számai tízszeresére csökkentek. Ma Oroszországban nincs több mint 30 személy. Kínában a legfrissebb adatok szerint legfeljebb 10 állat. Nincs információ az állatok jelenlétéről Koreában.

Az utóbbi években ez a gyönyörű állat tartományának és számának megváltoztatására való előrejelzés fenyegetőnek tűnik. A legutóbbi, egyszeri megbízható menedéke a Távol-keleti leopárdnak hazánkban - a Primorsky Krai déli részénél - sem védett. Az erdőirtás nem csökken, de az erdőirtás egyre nagyobb lendületet ad, a növényzet rendszeresen ég, új utakat rekonstruálnak és lefektetnek, a szarvasmarhák károsodását okozó egyének megsemmisülnek, nem ritka, hogy a Távol-keleti leopárd más állatokra szánt csapdákba esik.

Gyakoribbá váltak azok az esetek, amikor az ilyen állatok luxus bőrének divatja ösztönözte az orvvadászatot.

A leopárd külső jelei

Számos speciális kiadás helyezi el az oldalain a leírást. A Távol-keleti leopárd szokatlanul kecses és vékony macska vastag és bolyhos bundával. Ez a legritkább fajta macska a földön.

Teste vékony, hihetetlen rugalmassággal. A fej kerek, a helyes forma.

A ragadozó évente kétszer márt. Nyári ruhája rövidebb kabátot (2,5 cm), a téli kabát elég unalmas, hosszú, vastag aljszőrű (5-7 cm).

Erős és karcsú mancsok, erős visszahúzható karmokkal.

A kabát az évszaktól függően változik. Télen az Amur-leopárd rozsdás, vöröses-aranybundában vagy világos sárga bundában van. Nyáron több telített hangot kap. A bőrön szétszórt, egyértelműen meghatározott gyűrűk vagy fekete foltok vannak. A szem kék-zöld vagy szürke-kék.

élőhely

Amikor az emberek leopárdokra gondolnak, legtöbbjük elképzelheti Afrika savannáit. Ennek ellenére ezeknek az állatoknak ritka alfaja van, amely a Távol-Kelet és Észak-Kínában erdőkben él. Ezért nevezték el a Távol-keleti leopárdnak, amelyet gyakran Amur leopárdnak neveznek. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

A szakértők úgy vélik, hogy a Távol-Kelet-leopárd, amelyről a cikkben látszik, menthető a környezetvédelmi projektek végrehajtása függvényében.

Ez a gyönyörű ragadozó mérsékelt erdőkben él, széles hőmérsékleti spektrummal. Ma a leopárd körülbelül 5000 négyzetméteres területen él. km. A vadon élő alfaj életképes népessége megmarad Primorsky Krai (Kína), Kína és Vladivostok között.

orvvadászat

A Távol-Kelet leopárdja, mint más ragadozó, a gyönyörű és drága szőrme miatt illegális vadászatnak van kitéve. Egy titkos nyomozócsoport kísérletet végzett: újjáépítették az állat női és férfi bőrét, majd 5000 és 10 000 dollárért értékesítették őket. A „üzlet” Barabash faluban történt, nem messze a Kedrovaya Pad tartalékától.

Ez a kísérlet megmutatta, hogy még ma is léteznek illegális piacok az ilyen termékek élőhelyein. Ezeken a területeken az orvvadászat sokkal komolyabb problémát jelent, mint az emberektől távol eső területeken.

Az élet útja

A Távol-keleti leopárd szürkület állat. Este vagy éjjel vadászik. Ritkán, de ha nagyon éhes, a nap folyamán ragadozhat.

Az áldozata leggyakrabban megrekedt. A ragadozó nagyon óvatosan ellopja, igyekszik közelebb kerülni a helyi megkönnyebbüléshez. A leopárd csak öntözőhelyre megy, amikor szürkület esik az erdőbe.

A fenevad nagyon éles látással rendelkezik. Nagy távolságra láthatja áldozatát (akár 1,5 km-re). De a hallás és a szag miatt a helyzet némileg rosszabb.

A Távol-keleti leopárd tökéletesen mászik a fákra. Még a nagy zsákmányt is könnyen el lehet vonni az ágakhoz.

Rövid távon nagyon jó sebességet (55 km / h) alakít ki. Ez a macska nem szeret úszni.

Gyakran használja az ember által létrehozott utakat és ösvényeket. Nem fél attól, nem támad, hanem egyszerűen megpróbál észrevétlenül elhagyni. Az állandó emberi jelenlét nem állhat fenn - ilyen helyeken örökre elhagyva.

Sok éven át ugyanazon a telken él, ugyanazon az úton jár, és csak ürülékeket használ.

Veszély az emberre

E csoport képviselői közül a Távol-Kelet leopárd a legbékésebb. Nem támad egy személyt - az elmúlt 50 évben egyetlen eset sem regisztrált. Ritkán támadja a háziállatokat.

Ebből következik, hogy ez a ragadozó nem veszélyezteti az embereket.

"Távol-keleti leopárd. A harc a trónért"

2014 decemberében az orosz filmkészítők által készített csodálatos dokumentumfilm hazánk képernyőjén jelent meg.

A bolygónk minden embernek látnia kell ezt a filmet. A Távol-Kelet-leopárd látható benne, ahogy még senki sem látta. Óvatos és megfoghatatlan állatok jelennek meg a semmiből, és gyorsan eltűnnek a semmibe, mintha a hatalmas és szép Távol-Kelet Taiga-ban oldódnának.

Hosszú ideig (több mint egy éve) a legénység egyedülálló anyagot gyűjtött össze annak érdekében, hogy megragadja azokat a lövéseket, amelyeket senki más nem tudott elvégezni. Ez egy kétségbeesett küzdelem a túlélésért, a csecsemők emeléséért, az evésért és a vadászatért, a leopárdok egy családjának összetett kapcsolatairól és azok más állatokkal való versenyéről.

A film fő hősnője egy gyönyörű, kecses női Kedrovka volt. A taiga-erdő szomszédai folyamatosan elkezdték lopni a zsákmányát, és a ragadozók megpróbálják megölni a cicaikat. Egy kétségbeesett anya arra kényszerül, hogy a Kedrovaya folyó mentén hagyja el a denit, és vezesse gyermekeit az Ussuri taiga mélységébe.

A tél kezdetén, nem messze a dékától, amelyet Kedrovka el kellett hagynia, egy szarvas húst hirtelen megjelent. Ki kapta meg? Kedrovka maga, az egyik túlélő és érett cica, vagy talán egy új vadállat megjelent ezeken a vadon élő tajga földeken, és azt állította, hogy a "taiga trón"?

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszolhassunk, és ugyanakkor lenyűgöző képeket vegyünk fel a földre rejtélyes ragadozó macskák életéből, a My Planet stúdió csapata a Leopard Land Park területét szokatlanul nagy forgatási területgé alakította. A dokumentumfilmeket a legfejlettebb, igazán egyedülálló, korszerű technológiák és rejtett kamerák használták. Különösen fontos, hogy a filmszemélyzet megfigyelje a legfontosabb feltételeket - a ragadozók nyugalmának megőrzését, semmi sem megrémítheti őket, és nem kényszerítheti őket arra, hogy elhagyják az élőhelyüket.

Ma bemutattuk Önt a legszebb és legritkább ragadozó macskáknak a földön. Szeretném hinni, hogy a Távol-Kelet leopárd túlélni fog, nehogy megtörténjen, hogy néhány év múlva emlékezünk rá a múltban. A következő generációknak látniuk kell őket, tudniuk kell ezt a csodálatos állatot, amelyet az ember annyira kegyetlenül elpusztított.

Állati leírás

A Távol-Keleten élő számos leopárd különbözik a többi macska családhoz tartozó személytől. Nyáron gyapjúja elérheti a 2-3 cm-t, és a hideg időjárás kezdetén akár 7 cm-re is nőhet. Másrészről télen a gyapjú világos árnyalatú, néhány sárgás-vörös folt, és meleg időszakokban telítettebb. A többi testvéreivel összehasonlítva az Amur leopárd erősebb és hosszabb végtagokkal rendelkezik, így szabadon mozoghat a hóban. Egy felnőtt férfi testtömege megközelítőleg 47 kg, de néha nagyobb állatokkal találkozhatunk, akiknek súlya elérheti a 62 kg-ot. A nők általában nem haladják meg a 40 kg-ot.

A Távol-Kelet-leopárd teste kecses, hosszúkás és karcsú. Az állat farka egyenes, egyenletes és elég hosszú. A végtagok izmosak, erősek, fejük lekerekített. A természet úgy tűnt, hogy „szándékosan” mutatta be a Távol-keleti leopárdot egy ilyen hosszú farokkal, ami most lehetővé teszi, hogy magabiztosan vezessen, miközben ugrott a meredek sziklákról.

Ennek a ragadozónak a nyaka hihetetlenül erőteljes, ez az, ami lehetőséget ad neki, hogy megragadja az áldozatot, majd húzza azt együtt, még akkor is, ha párszor nagyobb lehet és nehezebb.

élőhely

Az Amur leopárd túlnyomórészt ritka erdőkben él, olyan területen, ahol a csapadék bőséges, és a hőmérsékleti tartomány igen kiterjedt. Jelenleg a Távol-keleti leopárd által elfoglalt terület mintegy 5 ezer négyzetméter. m.

A Távol-keleti leopárd egyértelműen az erdőket kedveli, ahol cédrus, fenyő és vörösfenyő nő. Az Amur leopárd kényelmes létezéséhez szükség van arra, hogy feltöltsék azt a területet, ahol meredek dombok, víztestek vannak, a domborművet áthúzzák, a sziklák járványai vannak.

Népesség mérete

A hivatalos becslések szerint jelenleg legfeljebb 25 ember él a vadonban. Minden távol-keleti leopárd egy kis területet foglal el, amely Kína és Vladivostok határán helyezkedik el. Kína területén mintegy 8-11 felnőtt életképes leopárd található. Az utolsó üzenet a dél-koreai Távol-keleti leopárddal való találkozásról 1969-ben nyúlik vissza, amikor egy állatot a Kensan-Namdu-ban található Oda-hegy közelében haltak meg.

Az Amur leopárd eloszlásának története

Ezen a ponton vitatható, hogy a népesség eloszlása ​​az eredeti történelmi élőhelyeihez képest rendkívül csökkent. A korábbi időkben ez a hatalmas állat Manchuria teljes északkeleti részét foglalta el, beleértve Jilin és Heilunjiang tartományt, valamint a koreai p / o-t.

Az egyének társadalmi viselkedése

A Távol-keleti leopárd hajlamos arra, hogy egyedül legyen, éjjel vadászik, és pihenjen a nap folyamán. Sok esetben azonban a férfiak együtt maradtak a párosodás után, és még segítettek az utódok táplálékának emelésében és keresésében. Gyakran előfordul, hogy több felnőtt férfit egy nő után tartanak, és egymás között harcolnak a lehetőséggel, hogy vele párosodjanak.

Tenyésztési funkciók


Az Amur leopárd három éven át eléri a pubertást. A vadon élő élőhelyek körülményei között egy állat átlagosan körülbelül 13 évig élhet. Az állatkertekben és a vadászhajókban tartott élettartam húsz évre meghosszabbodik. A házassági szertartások ideje az Amur-leopárdon a nyári vagy tavaszi első hónapra esik.

Az egyik alom az alomban 1-4 borjú. A cica teljesen vakon születik, bőrük már pöttyös, meleg. A szőr selymes, aljzatok nem képződnek. A súlyuk alig éri el a 700 grammot, a test hossza körülbelül 15 cm.

Amikor körülbelül három hónapos koruk van, a baba elhagyja az anyatejet. Egy teljesen független állat másfél és két év életévé válik, és elhagyhatja anyját, hogy továbbra is egyedül élhessen.

A távol-keleti leopárd etetése

Az állat táplálékai közé tartoznak a badgers, az ikrák, a kis vadállatok vagy a vaddisznók, a szarvasok és a mosómedve kutyák. Bizonyos esetekben a ragadozó támadhat nagy zsákmányt. Ez az állat látványa van, lehetővé teszi számára, hogy nagy távolságra, akár másfél kilométerre láthassa áldozatát.

Ráadásul mászhatnak a fák törzsére, így még a mosómedve sem tud menekülni tőlük. Kíváncsi, hogy a Távol-keleti leopárdnak csak egy pöttyös szarvasra van szüksége, és ez lehetővé teszi, hogy kényelmesen éljen a következő 10 napra, így ebben az időszakban a ragadozó nem fordít figyelmet más élőlényekre, amelyek az étrend részét képezik.

A létezés veszélye

A természetes élőhely nagy részét az Amur leopárd 1970 és 1983 között elveszítette. Az esemény főbb okainak listája magában foglalja a véletlen erdőtüzeket, a mezőgazdasági földterületek és az erdészeti ipar kialakulását. Az örömteli pillanat azonban az, hogy a helyzet még javulhat. Jelenleg továbbra is elegendő terület van az erdőterületnek, amely meglehetősen alkalmas a távol-keleti leopárd életére. Egy ilyen terület még mindig megvédhető az emberek káros hatásaitól, és kiterjesztheti az állati populációt a vadon.

A lakosság túlnyomó többsége tartalékokban és óvodákban él. A vad körülmények között sajnos már elég érett egyedek vannak, akik valószínűleg nem képesek erős és életképes utódok előállítására.

Termelési hiány
Kínában vannak olyan területek, ahol nagy a terület, ahol a Távol-keleti leopárd kényelmesen el tud élni, de a fő probléma az, hogy az élelmiszerellátás ezen a területen túl szűkös, egyszerűen nem elegendő a nagy népesség megfelelő szinten tartásához.

Az állat étrendjében szereplő kis élőlények mennyisége növelhető, ha az erdőknek a közeli szomszédságban élő lakossága minőségi és időben történő felhasználása megoldható. Ezenkívül hatékony intézkedéseket kell bevezetni a patás állatok védelmére az orvvadászok cselekedeteiből. Annak érdekében, hogy a Távol-Kelet-leopárd túlélje, újra be kell töltenie azt a terepet, amely egyszer volt az élőhelye.

Az orvvadászat és az illegális kereskedelem problémája
Hosszú ideig az Amur leopárdot olyan bűvészek folytatták, akik vadászik a csodálatos szőrme, foltokkal díszítve. A huszadik század végén a bűnüldözési tisztviselők komoly kísérletet folytattak. A két Amur leopárd bőrét mesterségesen újjáépítették, amit később nagy mennyiségű napsütésnek vetettek el. Barabash, amely a Kedrovaya Padi közelében található, az egyik Oroszországban található tartalék.

A kísérlet sikere ismét bizonyítja, hogy számos olyan illegális piac létezik, amelyben az ilyen jellegű termékek a védett állatok lakosságának lakóhelyeiről valósulnak meg. Tágas mezőgazdasági területek és kis települések vesznek körül az erdőket, ahol a Távol-keleti leopárdok élnek. Így az embernek közvetlen hozzáférése van az erdőhöz. Emiatt az orvvadászat valóban nagy problémává válik, nem pedig az emberi hozzáféréstől távol eső területeken. Érdemes megjegyezni, hogy ez egy gyakori probléma, mivel nemcsak a Távol-keleti leopárd lakosságát érinti, hanem számos más állatot is, amelyeket a bennszülöttek megölnek, hogy húst és pénzt kapjanak.

Konfliktus az emberrel
A Távol-keleti leopárd nagyfokú sebezhetőséggel rendelkezik, mert étrendjük bizonyos százaléka olyan állatokból áll, mint a szarvas. Oroszország távol-keleti részén a szarvasok népessége jelentősen csökkent, mivel az ázsiai orvostudományban a szarvas agancs nagy értékű. Így a leopárdnak komoly akadálya lesz a szükséges mennyiségű élelmiszer megszerzéséhez.

Az élelmiszerhiány azt a tényt eredményezi, hogy a Távol-Kelet-leopárd gyakran meglátogatja a rénszarvas-állomány helyszíneit. Természetes, hogy a terület tulajdonosai saját állatok védelme érdekében néha megölik az Amur leopárdját.

beltenyésztés
A fentiek mellett egy másik gyakori probléma az Amur leopárd alacsony népessége. A lényeg az, hogy az állatok alacsony száma miatt az egész népesség rendkívül sérülékeny és számos természeti jelenségre vagy katasztrófára hajlamos.

Ez magában foglalhatja a hirtelen és kiterjedt tüzeket erdősített hegyekben, bizonyos betegségeket, az utódok születése és az egyének halálozása közötti kapcsolat megsértését. Az is előfordul, hogy a férfiak bizonyos években túlnyomórészt az utódokban születnek, ezért a nemek aránya zavar. Egy másik tényező az ún. Beltenyésztési depresszió. Ezeknek az állatoknak a populációjában gyakran összefüggő jellegű összefüggések állnak fenn, így teljesen lehetséges, hogy ennek következménye a genetikai kudarcok, amelyek között a születési ráta csökkenése tulajdonítható.

A kutatás szerint az 1973-tól 1991-ig terjedő időszakban az utódokban született leopárdok átlagos száma 1,9-ről 1-re csökkent.

A távol-keleti leopárd leírása

Először is, 1857-ben, a Felis orientalis fajnév néven, a német természettudós Hermann Schlegel írta le, aki tanulmányozta a koreai megölett fenevad bőrét. A ragadozónak sok neve van: a Manchu (elavult) vagy Amur leopárd, a Távol-Kelet vagy Kelet-Szibériai leopárd és az Amur leopárd. A modern latin név, Panthera pardus orientalis 1961-ben szerzett meg, az Ingrid Weigelnek köszönhetően.

Habitat, élőhelyek

A Távol-keleti leopárd a Panthera pardus szinte 30 ismert alfajának leginkább fagyálló, a 45. párhuzamosságtól északra él. Amint a Távol-Keleten az Amur-leopárd tartománya majdnem a teljes Sikhote-Alin tartományt fedte le. A 20. század elején az Amur-leopárd elterjedési területe:

  • Kelet / Északkelet-Kína,
  • Amur és Ussuri régiók,
  • Koreai-félsziget.

Ma egy ritka vadállatot tartanak fenn hazánkban (50–60 km széles sávban), csak Primorye délnyugati részén, és feltehetően több ember él Kínában, esetenként az orosz-kínai határon.

A legtöbb nagy ragadozóhoz hasonlóan, a Távol-Kelet-leopárd nem szorosan kötődik egyfajta élőhelyhez, de előnyben részesíti a meredek domboldalakkal rendelkező, meredek hegyvidéki és sziklás járványokkal rendelkező terepet.

Az Amur leopárd gyakran fekszik az érintetlen tűlevelű lombhullató erdőkben, a tölgyek és a cédrus között, ahol a patás állatok bőségesen találhatók - a fő ragadozó.

Fontos! A baj az, hogy nagyon kevés ilyen erdő van Primorye-ban. A múlt század vége óta az autópályák fektetése, a városok építése és a tömeges dugványok miatt a Távol-keleti leopárd történelmi területe 40 (!) Idővel csökkent.

Ma a leopárdot minden oldalról préselik (a kínai határ, a tenger, a Vladivostok környéki lakóövezetek és a Vladivostok-Khabarovsk autópálya között, ahol a vasút fut), és egy 400 hektáros szigetelt területre kényszerül. Ilyen a modern kínálat.

A Távol-keleti leopárd étrendje

Az Amur leopárd egy valódi ragadozó, amelynek táplálékát, főként patás állatokból állítják, időnként madarak és rovarok szúrják be.

A Leopard ilyen játékra vadászik:

A leopárdok ellenségesek a szarvas gazdaságok tulajdonosai iránt, ahol az állatok rendszeresen behatolnak a parkba.

Ez érdekes! Egy felnőtt ragadozónak 12–15 napig 1 nagy patkánya van, de néha a megfelelő ragadozó fogása közötti időszak megduplázódik, 20–25 napra. A fenevad megtanulta elviselni az elhúzódó éhségütéseket.

A leopárd általában a kiválasztott pontokon vadászik, két standard technikával: támadás egy csapdából vagy az áldozat elrejtése. A második módszert gyakrabban használják az ikrára, elrejtve őket, amikor táplálnak vagy pihennek. A leopárd női csoportja és csoportos kirándulása van. Az áldozatot követve az Amur leopárd követi a terepet, elrejtve a magasságok mögött, anélkül, hogy száraz ágakra / lombozatra lépnének, óvatosan lépve a csupasz gyökerekre és kövekre.

Egy éles bunkóval vagy egy erős, 5-6 méteres ugrással éri el a játékot, a földre dobva és a nyaki csigolyákon keresztül harapva. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

A leopárd székletében gyakran megtalálható a gabonafélék (7,6% -ig), ami magyarázható azzal, hogy képesek eltávolítani a hajat az emésztőrendszerből, amely a szájába nyalogatja a gyomrot.

Szaporodás és utódok

A Távol-Kelet leopárd rúdja télen (december - január). Ebben az időben a férfiak nagy érdeklődést mutatnak a nőstényeknél, akik felnőtt, szinte független cica. Mint minden macska, a rutot a férfiak üvöltése és harcai kísérik (bár az oroszlán és egy tigris hátterében csendesebb leopárd ritkán ad hangot máskor).

Az Amur leopárd reprodukciós képességeit számos tényező korlátozza, amelyek magyarázzák a férfiak poligám jellegét:

  • a nőstény 3 évente egyszer terhes (kevésbé gyakran évente egyszer), t
  • az esetek 80% -ában 1-2 csecsemő jelenik meg,
  • kis számú, tenyésztésre képes nőstény,
  • a fiatal állomány magas halandósága.

A sikeres párzás után 3 hónappal a nőstény pöttyös hosszúszőrű cica, mindegyik 0,5–0,7 kg súlyú, legfeljebb 15 cm hosszú. 7–9 napig a rágcsálók látják a fényt, és már 12–15 napig a fiatalok aktívan feltekerik a láda mentén, a nőstény barlangban elrendezett, sziklás vagy sziklás romban.

Fontos! Az anya 3–5–6 hónapig táplálja a kiscicákat, de 6–8 héten át kezd bánni velük (félig emésztett hús), és fokozatosan hozzászokik a frissekhez.

2 hónap múlva a kis leopárdok kiugrottak a denból, és 8 hónapon keresztül az édesanyjukat keresik az élelmiszer keresésekor, a 9-10 hónapos független kirándulásokról. A fiatal állatok az anyjáig maradnak a következő estrusáig, és a tél végéig egyesülnek, amikor a nő elhagyja őket. Először nem messzire sétálnak a látrától, és fokozatosan tovább haladnak és távolabbak. A fiatal férfiak függetlenséget mutatnak a nővéreik előtt, de az utóbbiak a pubertás testvérei előtt állnak. A férfiak termékenysége körülbelül 2-3 év.

Természetes ellenségek

Leginkább a távol-keleti leopárd attól tart, hogy közeli hozzátartozója és szomszédja a környéken, az Amur tigris, akivel nem szeretne részt venni. Mindkét macska intenzíven versenyez a vadászterületen a tartomány északi határán, ahol a játék hiányzik, és a leopárd ebben az interspecifikus küzdelemben elveszíti a tigrist.

Az amur tigrisek leopárdjainak támadásait rögzítették, és az első kivonulását a Dél-Sikhote-Alin állattenyésztőkből közvetlenül a tigris lakosság bővülésével társították ezeken a helyeken. Egyrészt a tigris több, mint egy leopárd, és nagy állatokat vadász, de másrészt az élelmiszerhiánnyal nem tűnik jó szórakozásnak, ami az élelmiszer-verseny súlyosbodásához vezet.

Ismeretes, hogy a leopárd trófeáit a leggyakrabban éhes télen sújtja barna medvék, melyeket a vadászik és a zsákmányt elveszik. Továbbá, a barna medve, mint a Himalája, versenyez az Amur leopárdjával, amikor keres egy járót. Igaz, a leopárd bosszút áll a himalájai medvékre, szüretelt anya nélküli kölyköket, támadva a fiatalokat (legfeljebb 2 évig), sőt még a sárgarépát is eszik (medve hasított).

Ez érdekes! A zoológusok szerint egy időben a Primorsky Terület déli részén az 1950-es és 1960-as évekig élt vörös farkas komoly veszélyt jelentett a Távol-keleti leopárdra.

A farkas, a patás állatok nagy szerelmese, főleg őz, szintén a leopárd élelmiszer-versenytársa. A farkas, mint egy csomag és nagy fenevad, valódi veszélyt jelenthet (különösen ott, ahol kevés a fák), de a farkas populáció kicsi az Amur leopárd által lakott területeken.

Ennek eredményeképpen a távol-keleti leopárddal együtt létező egyetlen ragadozó (az Amur tigris kivételével) jelentős hatást gyakorol a lakosságára.

Népesség és fajok állapota

A Panthera pardus orientalis (Távol-keleti leopárd) szerepel az Orosz Föderáció Vörös Könyvében, ahol az I. kategóriába tartozik, mivel a legritkább és legveszélyeztetettebb alfaj (amelynek fő lakossága Oroszországban) rendkívül korlátozott. Emellett az Amur leopárd a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös Könyvének oldalain, valamint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) I. mellékletében található.

Annak ellenére, hogy a leopárdok vadászatát 1956 óta betiltották, az orvvadász zsákmánya folytatódik, és a faj eltűnésének fő oka. A predátorokat kiváló bőrükre lövik, 500-1000 dolláronként értékesítik, és a keleti gyógyászatban használt belső szerveket.

Fontos! Az amur leopárdok kegyetlenül ölnek meg, és a szarvasgazdák tulajdonosai, akiknek szarvasai rendszeresen elkeseredett macskák áldozatává válnak. Maguk a leopárdok gyakran meghalnak a vadászok által a többi erdei állat számára meghatározott hurkokban és csapdákban.

A Távol-keleti leopárd lakosságának megőrzését gátló másik antropogén tényező a Primorye délnyugati részén található élőhelyének megsemmisítése, beleértve a következőket:

  • az erdőirtás csökkentése, t
  • utak és vasutak építése
  • csővezetékek építése
  • lakó- és ipari épületek megjelenése, t
  • egyéb infrastrukturális létesítmények építése.

Továbbá, a távol-keleti leopárdok számát negatívan befolyásolja az élelmiszerellátás megsemmisítése. A sportos vadászat, az orvvadászat és az erdőtüzek segítésével évről-évre egyre kevésbé válnak be a pásztorok. Ebben a tekintetben csak pöttyös szarvasok örülnek, akiknek az állatállománya 1980 óta nőtt.

A zoológusok egy másik objektív körülményt jelentenek, amely rosszul tükrözi az amúr leopárd populáció minőségét - ez egy szorosan összefüggő keresztezés. A leopárdoknak (a termékeny egyének kis száma miatt) meg kell egyezniük a vérrokonukkal, ami rontja az új generációk reprodukciós képességeit, csökkenti a betegségekkel szembeni rezisztenciát és általában a vitalitást.

Ez érdekes! A legoptimistább becslések szerint a Távol-Keleti leopárd világpopulációjának száma nem haladja meg a 40 állatot, amelyek többsége Primorye-ban (kb. 30) és kisebb - Kínában (legfeljebb 10) él.

Jelenleg az Amur leopárdot a Leopard tartalékában és a Kedrovaya Pad tartalékában őrzik.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org