Madarak

Jay madár: leírás és fotó

Pin
Send
Share
Send
Send


Ha nem, hogyan néz ki és hol él?

Igen, ezt a madarat feltalálták a trilógiában "The Hunger Games" író Susan Collins. A történetben ez a madár a 13-as körzetben felvetett, közös mutáns hibridje. A filmben látható (mutáns) jellemzője, hogy minden hangot, szavakat és zenét emlékezzen meg, amit hallanak, majd lejátszanak. Ezt a képességet kémkedésre használták. A hibrid egyszerűen csak megismételte a hangokat, és a trilógia első részében a főszereplő jelként szolgáltatta őket.

Egy igazán létező Lyra madár nagyon hasonlít ehhez a képhez, de ez egy másik történet.

A Mockingbird kitalált karakter, és nem létezik a valós világban. Ez a madár kifejezetten egy ilyen filmhez készült, mint a The Hunger Games. A filmben egy madár eredetét úgy definiáljuk, mint egy jyka és egy gúnyos madár átkelését.

Serg1111, nem vagy teljesen helyes, ilyen madár létezik, csak Jay Stellernek hívják,

Ez a madár Kanadában és az Egyesült Államok északi részén él, és a színe is eltér a könyvtől: a valóságban fekete, kék tanú, de tudja, hogyan kell utánozni más madarak és mechanizmusok hangját, és az alakja megegyezik a könyvben és a filmben leírtakkal. .

A kanadai tartományok az általánosan elfogadott embléma és zászló mellett más hivatalos szimbólumokkal rendelkeznek: állat, madár, fa, virág, kő stb. A Steller jay a British Columbia hivatalos madárja, a "madár arca". Az 1987-es tartományi népszavazáson egy elegáns barna, látványos frizurával rendelkező, magas rangú frizurával történő döntés született.

Egy kiemelkedő német természettudós, Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709–1746, meghalt, és Tyumenbe temették el) először írta le e faj bűbájt. A Petersburgi Tudományos Akadémia szerződése alapján részt vett Vitus Bering második kamcsatka expedíciójában, ahol különösen felfedezte Amerika északnyugati partját.

A hollók családjának teljes jogú tagjaként a Stell's jay egy rabló: a romok fészkeket, támadásokat és még kis madarakat is megölnek, félelem nélkül támadnak macskákat és kutyákat, védik a saját fészket. Nagyszerű utánzó: a madarak, a mókusok, a macskák, a kutyák hangjait, és néhány mechanizmus hangját is utánozni tudja!

El tudod képzelni, milyen hatékony fegyver a versenytársak ellen? Mondd, hogy a nagylelkűen fedett adagolóhoz ne menj át. Elég, ha egy szelíd gúnyos madár elrejti és kiabálva kísértetiesen - minden étkező félelmében szétszóródik, és az asztalt teljesen elpusztítja.

Ismert tény, hogy a túlélő 16 év és 1 hónap

megjelenés

Mockingbird egy hajnalú madár. A test hossza kb. 30-40 cm, a farok 12-15 centiméterig terjed.

A jay madár leírását a szárnyakkal kell kezdeni - 50-55 centiméter hosszúságú, a szárnyak hossza magukkal 15-17 cm. Súlyos gúnyos madár egy kicsit, csak 170-200 gramm. A fejet egy gyönyörű, széles tufta díszíti. A farok felett a tollak fehérek, míg a csőr, a szárnyak és a farok fekete. A kis madár testének rozsdás-barna tollazata van, a vállakon világos kék színű csíkos.

A különböző régiók jajjainak fején lévő tollak másképp vannak színezve. Például az európai egyéneknek világos tollak vannak barna foltokkal. Az ázsiaiok világosbarna "frizurát" viselnek, a kaukázusi és a kisméretű Ázsia feketékkel haragszik. A csőről a nyakig széles fekete csík. A mancsok vörös-barnaek, a nyak könnyű. A szárnyak lekerekítettek, a madárrúd elég lassan repül.

Az izgalom pillanataiban a madár tollat ​​emel a fején, és egy szép csomót képez. A ragadozók vagy az emberek látványában a jays hangosan zajlik, figyelmeztetnek más állatokat és madarakat a közelgő veszélyre.

Általánosságban elmondható, hogy a lábazat nagyon elegáns és szép. De nem mindenki láthatja ezt, mivel ezek a madarak nagyon félénkek.

Azok számára, akik csak megismerkednek ezzel a tollas személyrel, gyakran felmerül a kérdés: "Van-e Jay vándorló madár?" A déli lakosok ugyanazon a területen tartózkodnak. Azok is, akik az északi területeken élnek, nem próbálnak távolodni a szokásos helyektől, ahol nincsenek különleges igények. A madarak csak terményhiba vagy túl kedvezőtlen körülmények esetén hagyják el a területüket. Kiderül, hogy a jays migrációja rendkívül szabálytalan.

Ez a madár meglehetősen kíváncsi és zajos. A hosszú járatok nem sajátosak. Legtöbbször inkább az egyik ágról a másikra ugrik az ágakon, az erdő sűrűjében dart.

Jay hangja zsíros, éles. Ez a faj tökéletesen utánozza más madarak hangjait vagy akár egy személy hangját. Valójában ez az oka annak, hogy a jay megkapta a "permuste" becenevet. Nem ritka, hogy mély erdőben hallatszanak vagy ugatnak, ha az ember lakóhelyének meglátogatása után emlékeznek az ott hallott hangokra.

Télen hideg, amikor nehéz a ásványvizet a hófödém alól kiásni, a gúnyolók gyakran nyitnak helyeket, gyakran a városok és falvak szélén.

A bűbájos madár olyan erdőlakó, aki gyakrabban tölti életét. Ez a faj nemcsak a zöldségeket, hanem az állati táplálékot is elfogyaszthatja. A gúnyos madarak leggyakoribb ételei a bogyók, a magvak, a rovarok, a békák, a kis madarak tojása és a gyíkok. Ezen túlmenően néhány jays megtámadja a csibéket, a kis rágcsálókat vagy a fiatal dalokat, amelyek csak tanulnak repülni. Ők is gyűjthetik az ételeket a földön, ugrálva.

A bűbájos madár, melynek fotója és leírása látható ebben a cikkben, meglehetősen okos. Télre makkokat tárol, gyűjti őket és elrejti őket rejtekhelyeiben. Egyesek akár 4 kilogramm makk is gyűlnek össze. Ha egy madár meg akarja ünnepelni egy hernyót, amely a kéreg alatt zörög, akkor a kacsa megragadhatja a fejét, és megtörheti a kérget. Ugyanígy más vadász rovarokat is vadász. Nagyon gyakran a mókusok gyorsítótárát mókusok vagy más madarak találják, amelyek az összes árut fogyasztják.

Azonban gyakran bosszantó és nem emlékszik a tartalmukra. A madár ilyen rövid emléke tölgyfa kezébe kerül - az elfelejtett makk az új tölgyfák kialakulását idézi elő.

reprodukció

A jays-fészkek kora tavasszal kezdődnek. A madarak párokat alkotnak és fészket építenek. Ebből a célból választják ki az erdő legsötétebb sarkait. Fészket építhetnek mind a tűlevelű fákon, mind a lombhullató fákon.

A fészkek az oldalsó ágakon helyezkednek el, amelyek a talaj feletti magasságban 2-5 méter magasak. Az ágakból származnak, belülről száraz fűvel. Ez egy 20-30 cm átmérőjű, 15 cm mélységű tálhoz hasonlít. Downy tollak, tollak, gyapjú és moha a mockingbird füves aljára terjedt. Néha otthonként a dzsekik kész üregekkel vannak ellátva.

A nőstény 5-7 tojást helyezhet, majd 16-17 napig inkubál. Május közepe a csirkék kikelnek. Az első 20 napot szüleik gondosan táplálják. Június végéig a fiatal dzsekik repülnek ki a fészekből. Az első napokig a csibék megpróbálnak közel maradni a szüleikhez, majd önálló életet kezdeni. Általában a különböző családokból származó fiatalok egy állományban gyűlnek össze, és megfelelő helyet keresnek.

várható élettartam

A természetben élő madárfű 5-7 évig él. Vannak azonban olyan esetek, amikor 22 évig éltek.

Az aktív életmódot az a bűbájos madár, melynek fotója és leírása hiányos az életben rejlő veszélyekről. Miközben a nap süt, a gúnyolók saját ételt kapnak. De amint az éjszaka esik, a madarak elrejtik a fák ágait. A rossz időjárás vagy a téli hóvihar, a jays menedéket találnak a fenyő ágak alatt.

Sok ellenség van a természetben egy gúnyos kacsa. A madárnak óvatosnak kell lennie a ragadozókra és a nagyobb madarakra. Meg lehet támadni egy sas bagoly, egy nyárs és egy szürke varjú, és egy goshawk. A madárállomány azonban megtartja számát. Jelenleg nincs veszélye a faj kihalásának.

Népszerűség és legendák

Jay, akinek fényképe bármilyen gyűjteményt díszít, nemcsak a jó megjelenés miatt népszerű. Érdekesebb készségek vannak, amelyekre az emberek hajlandóak tartani a madarakat otthon, vagy csodálatos tulajdonságokat tulajdonítani.

Tehát a jays nem csak megismételheti a hangokat. Vannak esetek, amikor egy madár több mint tíz szót ismétel, nemcsak a szavak utánzása, hanem egy emberi hang is.

Ezen túlmenően, néhány ember képes megbirkózni a viperával, ami megkönnyíti őket a kedvtelésből tartott állatok számára azokon a területeken, ahol gyakran találkozhatnak ezekkel a hüllőkkel.

Egyes kultúrákban a jay egyfajta boldogságú madárnak számít. Más országokban azonban úgy gondolják, hogy ezek a madarak rossz szerencsét hoznak.

Az amerikai televíziós sorozatban a The Big Bang Theory, az egyik főszereplő, aki félelmetesen fél a madarakat, köszönhetően a jay-nak köszönhetõen hódoltak.

A legutóbbi film "Mocking Jay", amelyben a madár a szabadság szimbóluma, az elnyomás és az igazságtalanság elleni küzdelem, nagy hírnevet hozott ennek a fajnak.

Nos, lehetetlen, hogy nem emlékszem Harper Lee csodálatos regényére: "Megölni a Mockingbirdet". A madár említése a könyvben arra a tényre vezethető vissza, hogy a gúnyos madarak nagyon ártalmatlanok, képesek énekelni az örömöt. Nem „kulturális” bogyókat szednek, nem fészkék be az emberi házakat. Csak énekelnek ...

Jay leírás

Jay nem nevezhető kis madárnak: kétszer akkora, mint egy seregély, a csőről a farokig a teste hossza kb. 40 cm, a szárnyszél pedig eléri a fél métert. A Jay súly viszonylag kicsi és 170-200 g. Egy ágon ülve a madár kisebb, mint a repülés közben.

Jay életmód

Még a fényes tollazatok és a nappali élet gyakran nem teszi lehetővé, hogy a jaysokat természetes környezetükben láthassa. A madarak nagyon óvatosak és félénkek. Érzékenyen reagál a legközelebbi csörgésekre és mozgásokra, gyorsan elrejtik a sűrű ágakat, értesítve a többi rokonot a zavaró sírások lehetséges veszélyéről. Hosszú ideig a veszélyes tárgyak mozgását a madarak által készített hangos hangok kísérik. Az ilyen szuper éberségre a jays-t erdei őröknek nevezik.

Jay saját dala nem dallamos vagy kifejező, és rendszerint elmosódott fütyülést, kattintást, gurgingot tartalmaz. A gúnyos madár csodálatos tehetsége azonban lehetővé teszi a madár számára, hogy repertoárjában más madarak hallott énekének és a bozótos hangjainak utánzását is magába foglalja. A vidéki lakóhely közelében tartózkodó erdőbe való visszatérés után a dzsekik képesek utánozni a juhok lángolását, a macskát, a kutya ugatását, a fejszék hangját, az ajtók csípését. A fogságban élő egyének akár egy személy által beszélt egyszerű kifejezéseket is reprodukálhatnak, nemcsak a szavakat, hanem az intonációkat is.

A nap fő része, amikor a madarak ételt keresnek. Ritkán leereszkednek a földre, vagy hosszú távon repülnek, inkább hosszú és biztonságos magasságban maradnak a középső és a felső erdei szintek között. A nyitott térben való repülésük elég lassúnak és kínosnak tűnhet. Az ilyen manővermozgások azonban váltakozó ütemekkel és elrendezésekkel nagyon kényelmesek a madarak rövid távú mozgatására.

Az év nagy részében a jays párban él, egyes fajokban monogám.. Kicsi, 20-30 fős egyedszámú állományok csak a tél előestéjén gyűlnek össze, miután befejezték az utódok emelését. Ez lehetővé teszi a jaysoknak, hogy az időjárás alatt kevesebb hőt veszítenek, amikor a tűlevelű fák ágaiban rejtőznek. Az alfajoktól és az életkörülményektől függően a jays életmódja lehet nomád vagy ülő. Általában a jays jó adaptív tulajdonságokkal rendelkezik. Egy viszonylag éles gondolattal kombinálva ez lehetővé teszi az erdei madaraknak, hogy alkalmazkodjanak a nem túl kényelmes környezethez.

Ez érdekes! A trükköknek köszönhetően a jays sokféleképpen megkönnyítik a létezésüket. Nem hanyagolják el az egyszerű zsákmányt, tönkreteszik a mókus kamrákat és más madarak fészkeket, ellopják a burgonyagumókat, a sárgarépát és a mezőkön szétszórt répákat, hogy megszáradjanak a szőlőültetvényekre és gyümölcsösökre.

De a jays intelligenciájának legszembetűnőbb bizonyítéka az ektoparaziták megszabadulása. A madár a homályba megy (lakói a Formicinae családhoz tartoznak), és rajta futnak, vagy csak ülnek a tetején. A váratlan látogatás által irritált rovarok meghívott vendégeket támadnak meg, a savakat mérgező mirigyekből permetezve. A tollazatra hullva és gyorsan felszívódik, az antennaválasztás megöli a paraziták bosszantó jayját. Az ornitológusoknak még egy speciális kifejezésük is van egy ilyen ápolásra, - anthizing (enting).

Habitat, élőhelyek

Jays Európa-szerte látható, többek között Skandináviában és Észak-Oroszországban. A madárelosztási terület magában foglalja a Kaukázust, Kis-Ázsiát, Észak-Iránt és az afrikai kontinenset, Szibéria déli régióit és Mongol Altaj északi részeit. Gyakorlatilag mindenhol, a nedves szubtrópia kivételével, a jays a Távol-Keleten is él. Annak ellenére, hogy a madarakat nagyrészt kontinentálisnak tartották, ma már a szigeteken találhatók: vannak olyan fajok, amelyek Sardinia, Korzika, Szicília, Kréta, a görög szigetcsoport, a Szahalin, a Dél-Kuriles és a Kamcsatka szigetrészét alkotják. Általában a jys-eket nem küldik hosszú járatokra, túlélik a télen az állandó élőhelyeken, és csak súlyos növénykárosodás vagy az éghajlati viszonyok kedvezőtlen változása esetén hagyják őket. Így a jaysok migrációja nem rendszeres jellegű, és helyesebb lenne azt mondani, hogy a lakosság egy része a vándorláshoz tartozik, és egy része a letelepedett és vándorlónak.

Ez érdekes! Ezeknek a madaraknak a jelenléte a különböző nemzetek mítoszaiban, Óceániától Norvégiaig és Japántól Nagy-Britanniáig jelzi a jays elterjedtségét. A szlávok például ilyen meggyőződéssel rendelkeznek. A madár Iriy (Vyri) egy olyan hely, ahol a madarak elfogynak a télre, a halott emberek lelkét kísérik a vándorlásuk során.

A tavasz kezdetén az Iria kapuja nyílt, és a gólyák rohantak az ébredő földre, és hordozzák a világ újszülötteket. Mindössze három madárnak van kulcsa ennek a csodálatos lakóhelynek - az éjszaka, a fecske, és a bűbáj, amely először Iriahban jelenik meg, és az utolsó jön vissza onnan. A Jay élőhelyek az erdőkkel, főként tölgyfákkal és vegyes pályákkal kapcsolatosak. Délen a madarak a cserjék között is fészkelnek. A függőleges viszonylatban a fajokat az alföldről a hegyek erdős övére osztják el, amely nem haladja meg a mintegy 1600 m-es szintet.

Jay Bird Diet

A jays étrendjének alapja a növényi étel.. Leggyakrabban a makk tartós karmokba kerülnek, amelyek madarakkal élesen vágják a mandibella éles szélét. A jay kedvenc menüje diófélékkel és különböző bogyókkal - málna, eper, málna, hegyi kőris. Ha nem lehet makkokat találni a tölgyes erdőkben, a jays táplálja a zab, a búza, a napraforgó, a borsó magjait, és betakarítja őket a mezőkbe. A tavaszi közepétől késő őszig új étrend-termékeket tartalmaz. Ebben az időszakban a madarak fő ragadozója rovar kártevők:

  • bronz bogarak,
  • földibolha
  • márna,
  • Május bogarak,
  • weevils,
  • selyemhernyó hernyók,
  • fűrészes lárvák.

A bűbáj, a ragadozó ösztönök megnyilvánulhatnak, majd kisméretű rágcsálók, békák, gyíkok és még kis madarak is - a madarak, a bluebirds, a szürke léggömbök és az utódaik számára. De csak néhány alfaj ilyen módon viselkedik, a makk továbbra is az európai jays fő preferenciája.

Ez érdekes! Jaynek szokása van, hogy tartalékokat hozzon létre a jövőben. Az általa talált ételekkel kitölti a héjzacskót, ami lehetővé teszi a zsákmány gyors áthelyezését a fák kérge alatt fekvő félreeső helyekre lombozat vagy moha ágyában. Az ilyen kamrákban néha legfeljebb 4 kg különböző ételeket gyűjtenek. Néha a madarak elfelejtik a rejtekhelyüket, majd a tartalmuk, a csírázás új tölgy- és diótelepeket hoz létre.

Télen, amikor lehetetlen az erdei táplálékot kitermelni a hótakarók alatt, az emberek lakóhelyei mellett a faluban és még a városban is láthatók a jays, ahol ételeket keresnek. Bizonyos fajok a természetes táplálékforrás hiányának körülményei között szinkantropikusak, azaz az emberek közvetlen közelében élnek.

Természetes ellenségek

Óvatosságuk és gyors elrejtésük ellenére a jay természetes környezetében az ellenség támadásai - goshawk hawks, baglyok, varjak, martens. A pilóta veszélye egy ember:

  • madarak meghalnak mérgezésből, táplálkoznak azon területeken, ahol peszticideket vezettek be a rovar kártevők elleni küzdelemre,
  • az erdők és a vadászok lőnek a dzsesszek, hiszen romboló fészkeknek tartják őket,
  • A termesztők és a kertészek csapdákat szerveznek, hogy a madarak ne szedjék a betakarítást.

Népesség és fajok állapota

Különleges gondossága, magas alkalmazkodóképessége és találékonysága miatt a jays sikerül megőrizni numerikus és földrajzi eloszlását. Európában azok a területek, ahol a fajok száma nagy, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Franciaország, Portugália és Finnország. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. A fákban a madár makk, dió, valamint tojás és más madarak csibék is eszik.

Ősszel a fagylalt fő oka makk. Minden madár évente több ezer makkt gyűjt, néhányan gondosan temették el a földön. Jays elrejti a makkokat a talajban. Kicsi lyukat vágnak a mancsukkal, makkolnak belőle, és földdel, gallyakkal és levelekkel borítják. Jays is készít raktáron dió, bükk kúpok és bogyók.

Tavasszal és nyáron a madarak rovarokat táplálnak: ropogás, barbel-bogarak, kócsagok, levélvágók. A kicsi állatok közül a kacsa eszik rágcsálókat, gyíkokat, békákat, kis madárokat és ünnepeket a tojásukon is.

ÉLETMÓD

A jay egy félénk madár, amelyet könnyebb hallani az erdőben, mint látni. Jay az erdőben él. A fészkelési perióduson kívül ez a madár a tölgyfalakat kedveli. Bizonyos régiókban a kacsa egy vándorló madár. Repülés közben nehéz összekeverni más madarakkal. A farok belsejéből, a fekete farokból, a fekete-kék tükörből és a szárnyakon lévő fehér foltokból megtudhatod a jay-t. Rövid távolságokra a jay gyorsan repül. Ez a madár érdekes szokása van - egy csípőn ül, és lehetővé teszi a hangyáknak, hogy "sétáljanak" a tollazatban. A hangyák így hangyasavat képeznek, amely behatol a madár tollakba. Ily módon a jay sikerül megszabadulni a különböző parazitáktól.

A gyümölcslevek sokszorosítása

A dzsessz fészkelési ideje áprilistól júniusig tart, és egy komplex rituálé kíséri. Az első tavaszi napok kezdetén párokat hoznak létre, és hamarosan megkezdik a fészkek építését. A fészket általában egy kis terület területén építik, melyet a madarak védenek a faj többi képviselőjétől. Ez a terület több éve él. A madarak egy kis lapos fészket építenek, amely jól el van rejtve a fa ágai között. A csomagtartó közelében található. A fészek gallyakból és fűszárakból áll, és száraz fűvel bélelt.

Április végén a nő 4-7 halványzöld vagy sárgás színű, barna tojásfoltokkal. A nőstény és a férfi egyaránt felveszik őket. A fészkelő 16-17 nap alatt kelt. A fészekben 19-20 napig maradnak, majd szüleikkel repülnek, vagy nagy állományokban egyesülnek más jays-kkal.

A SOYKOY ÉSZREVÉTELEI

A Jays vegyes, lombhullató és tűlevelű erdőkben él, és nyílt terekben csak ott, ahol rengeteg különálló fák vannak. A városok közelében találhatók, de mindig csak azokon a helyeken, ahol fák, különösen tölgyek vannak. A sűrű erdőben a "ra-ah-rra-ah" hangos kiáltásai jelzik a jay jelenlétét. A tollak és a fekete és kék "tükör" jellegzetes színe miatt nehéz összekeverni más madarakkal. Jay nagyon félénk madár, így általában csak a farkát láthatja, amikor elrepül.

ÉRDEKELT TÉNYEK, INFORMÁCIÓ.

  • Sok vadász minden alkalomra vadászik, mert úgy tekintik, hogy kártevők, akik a földön fészkelő csibéket és tojásokat eszik.
  • Jay jól hangzik különböző hangokat. Repertoárja a kutyák ugatása, kecskefúvása stb.
  • Jays télen találja meg az állományait, gyakran hó vagy levelek alatt. A makkról, hogy nem találják, a fák nőnek, így azt mondják, hogy a jays "növényi erdők".

A SOYKI JELLEMZŐI JELLEMZŐI. HOGYAN néz ki a madár FOTÓ ÉS LEÍRÁS

járat: repülés közben fehér farok tollak és fehér foltok láthatóak a szárnyakon.

fej: a korona tollai fekete csíkokkal fehérek, riasztás esetén egy kis csomó jelenik meg.

csőr: erős és éles, kiválóan alkalmas makk, dió és gyümölcs tisztítására és hasítására.

tojás: 4-7 halványzöld vagy sárgás, barna foltokkal.

szárnyak: fekete végek és fényes kék, fekete perem "tükör" a kanyarban.


- Jay élőhely

HOGY KÉSZÜLÉKEK

A jay szinte egész Európában, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, a Kaukázusban, Észak-Iránban, Szibéria déli felében, Szahalinban, Koreában, Kínában és Japánban kerül forgalomba.

VÉDELEM ÉS BIZTONSÁG

Jay alkalmazkodik minden feltételhez, most már nincs veszélyben. Az egyetlen veszélyt jelent neki a peszticidek emberek általi használata.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org