állatok

Fekete Panther - Jaguar vagy Leopard. Fajta leírása

Pin
Send
Share
Send
Send


Néha nehéz megkülönböztetni hasonló állatokat egymástól. De azok, akik úgy döntöttek, hogy véget vessenek a félreértéseknek és a tudásbeli hiányosságoknak, cikkünk minden bizonnyal hasznos lesz. Ebben megnézzük a leopárdok és a jaguárok közötti főbb különbségeket, valamint a macskacsalád néhány más jelentős képviselőjét is.

Kik a panthers?

A jaguár és a leopárd közötti különbségek nem olyan sokak, mert közeli hozzátartozók. Mindkét faj a Panther nemzetséghez tartozik. Ezeken kívül a nemzetség több tigrist és oroszlánt is tartalmaz, amelyek nyilvánvalóan nem keverhetők össze senkivel. A "panther" szónak egy másik jelentése van. Gyakran úgynevezett minden sötét macska. Emlékeztetni kell arra, hogy ebben az esetben nem az űrlapról beszélünk - ez jellegzetes szín.

A melanin megnövekedett mennyisége a foltok növekedését és sötétedését okozza, aminek következtében az állat vastag sötét színű, néha majdnem fekete színt kap. Ugyanez történik a jaguárokkal és a leopárdokkal.

Méretek és formák

A fő különbség a leopárd és a jaguár között a test mérete és szerkezete. Vizuálisan ez segít a következő fotóban.

A jaguár nagyobb és masszívabb, egy könnyű lábú leopárd hátterében, talán zsírnak is tűnik. És nem nagyon hosszú, ellentétben a leopárdral, farokkal.

A vadonban nem lehet ezeket az állatokat összeilleszteni és összehasonlítani, mivel különböző kontinenseken élnek. Ezért más különbségeket fogunk figyelembe venni. Először is megjegyezzük, hogy a jaguár az egyetlen képviselője a dél-és észak-amerikai pantherek nemzetségének. A leopárdok Afrikában és Ázsiában élnek.

Fej szerkezete

A jaguár nagyobb, és a feje masszívabb. Ha megnézed a profilt, egy lejtős, enyhén domború orr látható. Vannak, akik azt mondják, hogy hasonlít egy gömböcskére. Ellentétben a jaguárral, a leopárdnak elegánsabb feje van. Van egy tipikus macska profilja egy konkáv orrával. A szájkosár azon része, amelyből a bajusz növekszik, szintén különbözik: a jaguár körte alakú, a szájba süllyesztve, a gepárd pedig gyémánt alakú.

A reflektorfény figyelmét

Az amerikai vadállat nem csak nagyobb, hanem jelentősen világosabb, mint az afrikai és ázsiai társaik. A bőr színe piros, nem világos sárga. Egy másik jellemző különbség a leopárd és a jaguár között a foltok. Nagyok a jaguárban, fekete rozetta formájában foltokkal, míg a leopárdban kisebbek, színes középponttal, de foltok nélkül.

Viselkedési jellemzők

Ami az életmódot illeti, nincs sok különbség. A leopárdok és a jaguárok nagyszerű békák és vadászok. Ők támadják meg az áldozatot egy csapdából, majdnem azonnal megölnek. Carrion ezek a fajok nem eszik. A sebesült állatok megtámadhatják az embereket, de általánosságban a kannibálizmus nem jellemző számukra (bár a történelem több vadászrablónak is ismert volt, akik egész települést öbölben tartottak).

De a különbségek még mindig ott vannak. A leopárdok nem nagyon kedvelik a vizet, és amerikai rokonai szépen úsznak. Azt is hitték, hogy a jaguárok agresszívabbak.

Más nagy pöttyös macskák

Előfordul, hogy zavart okoz a család többi testvére. Leggyakrabban felmerülnek a kérdések, amikor a gepárdról van szó, bár nem is a panther nemzetség tagja.

Kisebb méretű, sovány teste erős, magas lábakon és egy kis fejen. A gepárd farka hosszú és vékony. A szemtől a száj sarkáig fekete csíkok. Spots egész. Ellentétben a leopárddal és a jaguárral, a gepárd csak a nap folyamán vadászik, és soha nem támad a csapdától. Ez az állat a bolygó ragadozói között a legjobb sprinter, de több mint 400 méterre nem üldözi az áldozatokat.

A foltok lynx bőrén láthatók, de inkább egy folt. A lynx mérete még a leopárdhoz képest is szignifikánsan alacsonyabb, és könnyen azonosítható a fej háromszöges fülével.

A hó leopárd, vagy a hó leopárd egy meglehetősen nagy állat, hasonlít egy kövér, fényes leopárdra. Az irbis a hegyekben él, ezért színe szürkésfehér, vörös hajú. Ennek az állatnak a haja vastag és nagyon hosszú, és egy kis bokros farok jobban néz ki, mint egy jaguár.

A család kis tagjai (szerverek, ocelotok), amelyek inkább a nagy házi macskák, és nem hatalmas jaguárok. A foltok mellett nincsenek hasonló jelek a panther nemzetség képviselőivel ezekben az állatokban.

Hallgassa meg a jaguár hangját

Általában a nagy emlősök (tapírok, capybaras, peccaries) e macskák áldozatává válnak. Amikor éhesek, kis emlősöket, madarakat, teknősöket és caimánokat, valamint halakat eshetnek. A jaguár biztonságosan halászhat az előtérével, mint a medvék. A vadászat után a jaguár biztonságos helyen rejti az áldozat testét. A földön marad. Éhesek vagy fenyegettek, támadhatnak embereket.

Jaguarok az indiánok, köztük az ókori Mayák és aztékok imádatának tárgya voltak.

Jaguars gyönyörű úszók

Tudja, hogy:

• A jaguárnak a legerősebb állkapocsai vannak a macskák között.
• Az év nagy részében a jaguárok egyedül élnek, mint a tigrisek.
• A párosodás ideje alatt (augusztus és szeptember) a férfiak a nőkért harcolnak.
• Születéskor a jaguár cica 0,7-0,9 kg.
• Néha egy jaguárot „fekete párducnak” neveznek.
• A jaguárokat nagyon nehéz kiképezni.
• Az állatkertekben ezek a macskák gyakran élnek két-háromszor hosszabb ideig, mint a vadon.
• Kétévente ismételje meg az utódi jaguárokat.

jaguár

A jaguár (Panthera Onca) jellemzői

• A test hossza 120-195 cm
• Farok hossza: 70-90 cm
• Magasság: 76 cm
• Súly: 56-96 kg, 160 kg-ig
• Terhesség 91-111 nap
• A nők pubertása 1-2 év, férfiaknál 2-3 év
• Az 1-4 alom borjak száma (általában 2-3)
• 11–12 éves várható élettartam, fogságban 28 évig

jaguár fogságban

Miért fekete a panther?

A párduc fekete színét az állat gének speciális mutációi okozzák, amit melanizmusnak neveznek. Ilyen mutáció nagyon gyakori a macskacsalád húsevő képviselői között, például Malajziában a helyi leopárdok mintegy fele a melanizmus következtében fekete, és valójában fekete panther.

Ezeknek az állatoknak a fekete színe gyakran gyakorlati jelentőségű (végső soron a természet mindig bölcs a cselekedeteiben), így sok fekete panther él sűrű erdőkben, ahol a világítás hiányában a sötét állatok kevésbé láthatók, ami sokkal könnyebbé teszi az életet.

Panther: leírás, szerkezet, jellemzők. Mit néz egy párduc?

Bármilyen párduc névjegykártyája a vállalati fekete szín. Bár ha jobban megnézzük a párducot, láthatjuk, hogy kabátja sötét árnyalatokkal van borítva, mindez a fekete szín megjelenését eredményezi.

A Panthers nagy ragadozók, a párduc súlya elérheti a 40-50 kg-ot. A törzs hosszúkás és eléri a két méter hosszúságot.

A párduc rendelkezésére állnak négy erős és nagy mancs, hosszú és éles karmokkal, amelyek az ujjakba húzódnak (szerkezetük megegyezik a macska legkedvezőbb képviselőjével - a házi macskával).

A párduc feje nagyon nagy, kissé hosszúkás, kis kora a koronán. A szemek közepes méretű párducok, nagy tanulókkal. A párduc éles fogakkal és erős állkapcsokkal is rendelkezik.

A gyapjú pantherok a test minden részén vannak, egy nagyon hosszú farka is, amely néha akár az állat felének hossza is lehet.

Hol él a párduc

A Panthers széles földrajzi területen él, sokan az afrikai kontinensen élnek, különösen Etiópia és Kenya hegységében. Ázsiában és Dél-Amerikában is megtalálhatók, csak Dél-Amerika fekete párducjai jelentősen különböznek Ázsiában lévő fekete pantherektől, ahol valójában fekete jaguárok, amikor Ázsiában fekete leopárdok.

Mit eszik a párduc

Az összes panthers heves és veszélyes ragadozók, és a macskacsalád közül a legveszélyesebbek. Ha a párduc éhes, könnyen támadhat minden közeli játékot, beleértve az embereket is. De leggyakrabban ebédre a párducra esnek különböző növényevő állatok: zebrák, bivalyok, antilopok. Néha a párduc nem óhajtja a snacket és a majmokat. Háziállatok: a tehenek, a juhok, a lovak, akik maguk is felügyelet nélkül vannak a dzsungelben, nagy eséllyel rendelkeznek a pantherek számára.

A Pantherok mindig éjszaka vadásznak, éjszaka, a fekete szín miatt, majdnem láthatatlanná válnak, ami lehetőséget ad számukra, hogy gond nélkül várjanak a potenciális zsákmányra.

Panther életmód

A Pantherok, mint a macskacsalád valódi tagjai, valódi individualisták, akik inkább egyenként élnek, vagy hím + nő párban. Alkalmanként gyűlnek össze a büszkeségben, mint az oroszlánok, létrehozva egy kis Panther-családot, de ez nem történik meg gyakran.

A Pantherek területi állatok, mindegyik párducnak saját területe van, így vadászterületekre, ahol más pantherok nem akarnak menni.

A Pantherok éjszaka, ami nagyban hozzájárul a fekete színükhöz, melynek köszönhetően a pantherek éjszakai vadászata sokkal előnyösebb, mint a vadon élő vadászat napközben.

Tenyésztő párnák

A Panthers elérik a szexuális érettséget a 2-3 évig. És mivel állandóan meleg éghajlatban élnek, az egész évben szaporodhatnak. A férfi, aki megtalálta a megfelelő nőstényt, szexuális kapcsolatba lép vele. Terhes, a nő biztonságos és kényelmes helyet keres a szüléshez.

Maga a terhesség a női párnában 3-3,5 hónapig tart. Általában a párduc két vagy három kis cica születik (nos, nem pontosan egy cica), mint egy közönséges macska gyermekei, először vakok, és csak akkor vágják le a szemüket. Anya panther először nem otluchaetsya a gyerekek, etetés őket tejjel, míg apa, mint egy igazi füles hozza az élelmiszer.

Általánosságban elmondható, hogy a pantherok nagyon gondoskodnak az utódaikról, és egy idősebb korban a párduc anyja tanítja a kölykeit, hogy mozgassa, vadászhasson és más állatkísérleteket. Amikor a párduc éri el az évet, már teljesen felnőtt lett és készen áll az önálló életállatra.

Érdekes Panther tények

  • Az angol író, Kipling „Mowgli” könyvének köszönhetően, amint emlékszünk, a Bagheera nevű fekete panther a könyv egyik fő karaktere volt, amely népszerűvé vált a népi kultúrában.
  • Panther is megtalálta a helyét a heraldikában, az angol királyok, Henry IV és VI. Henry jelképe.
  • A bátorság és a bátorság személyiségének köszönhetően a párduc az afrikai Gaboni állam címerében van jelen.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org