állatok

Barna és fehér gyapjas orrszarvú: leírás és életmód

Pin
Send
Share
Send
Send


  • részvény
  • Megmondani
  • Ajánlani

A természet világa lenyűgöző és titokzatos. A Földön sok érdekes állat van. Ugyanakkor nagyon szomorú megérteni, hogy ma sok faj a kihalás veszélyével fenyeget, és ezért szerepelnek a Vörös Könyvben. És az állatok szenvednek, bár szomorú, hogy ezt észreveszik, főleg az ember hibája miatt.

Erre példa a fehér orrszarvúk, akik hasonló emberi gondozást tapasztaltak. Ennek az állatnak az északi alfaja a nemzetség helyreállításához szükséges. A közelmúltban az utolsó férfi öregkorban halt meg, és csak 5 nő maradt a Földön.

A cikk az állatvilág egyik legnagyobb képviselőjével kapcsolatos információkat tartalmaz.

élőhely

A fehér orrszarvú elsősorban Dél-Afrikában lakik: Namíbia, Zimbabwe és Dél-Afrika. Ez a Ceratotherium simum simum Burchell, amely egy déli alfaj.

A második alfaj az északi orrszarvú Ceratotherium simum cottoni Lydekker, jelenleg Kongóban és Szudánban él.

A fehér orrszarvú a nem orrszarvú orrszarvú rendjébe tartozik.

Az állat hatalmas, veszélyes, erőteljes és izmos testtel, éles szarvakkal és lenyűgöző kendőkkel. Ez a család legnagyobb képviselője, a második legnagyobb a szárazföldi állatok között (az első elefánt).

Egy öregember testtömege elérheti az 5 tonnát, a test hossza - 4,2 méter, a magassága pedig legfeljebb 2 méter. A kürt maximális hossza 158 cm - ez egy rekord. Átlagosan az állat súlya körülbelül 2,5 tonna.

Kíváncsi, hogy a rhino-ban nincs semmi fehér. Inkább a test színe szürke, szinte sötét. A fekete rhino-val ellentétben egy kicsit könnyebb. Miért hívták fehérnek? Enyhe zavart keltett: a helyiek a wijde-nek nevezték (a Boer nyelvéből lefordítva - „széles” vagy „szélesebb zsinór”), ​​a britek pedig ezt a hangot fehérnek nevezték, ami nyelvükről „fehér” -ként fordul. Innen a fehér orrszarvú neve más országokra is kiterjedt.

Különbség a fekete rhino-tól

A fehér és a fekete orrszarvúk között a fő különbség az, hogy felső ajka lapos és széles, míg fekete feketékben, mint egy szöszke. Az első szája szerkezete megfelel annak céljának: a fő étel a füves növényzet, de nem bokrok.

Az állat harapja a növényzetet a talaj közelében, és az alsó ajkak keratinizált éles széle teljesen kiegyenlíti a hiányzó metszőket.

Az élet útja

Általában a rhinosok kis csoportokban élnek, de néha 16-18 egyedből álló állományok vannak. Alapvetően a csoport a saját táplálkozású nőstényekből és csecsemőkből áll, akik még mindig nem tudnak anya nélkül. Néha az idős férfiak az ilyen csoportokhoz kötődnek, de a borjakkal rendelkező nőstények csak akkor állnak fenn, ha nem próbálják meg párosítani. Ellenkező esetben kikerülnek az állományból, és néha még meg is ölhetik őket.

A férfiak viszont nem tolerálnak semmilyen rivalizálást a rutin során. Még az anyához közeli borjú is veszélybe kerülhet, hogy a felnőtt férfiak ilyen pillanatban megölik. De leginkább agresszívak egymással. Gyakran heves csaták véget érnek a férfiak halálával.

Általános veszély esetén a fehér orrszarvúk sajátos védekező pozíciót képviselnek: feszes körben válnak a fejükből, lefedve a fiatalokat. Ezenkívül a régi férfiak a parcelláikat illatos címkékkel jelölik.

Általában, meleg időben, rhinos elrejti az árnyékokat, és alkonyatkor legelnek. Mérsékelt hőmérsékleten a nap nagy részét legeltetik. Szükséges ezekre az állatokra, valamint fekete fajokra, sárfürdőkre és öntözésre. Ahol rhinos fürdik, várnak a mocsári teknősökre, kihúzva a sárban fekvő állat bőréből, részeg kullancsokból.

diéta

Mit eszik egy fehér orrszarvú? A menü, amint azt fentebb megjegyeztük, főként alacsony növekvő füves növényzetből áll, amelyben a rhino fajának alsó ajka fontos szerepet játszik a harapásban.

Meg tudnak enni és cserjék, de a többi orrszarvúhoz ​​képest rendkívül ritkán, csak sürgős szükség esetén.

Ember és orrszarvú

Ez a faj, a többi orrszarvúhoz ​​hasonlóan, az emberek legerősebb nyomásának volt kitéve. Ha az afrikai országok alkalmanként vadászják ezt az állatot (a törzsek közötti fegyverhiány miatt), akkor az európaiak megjelenésével a helyzet sokat változott. A XIX. Század irányítatlan vadászata ezeket az állatokat a kihalás szélére vezette.

Hány fehér rhinos a világon? Jelenleg a déli alfajok száma összesen 11 ezer fej.

A törvény szerint a fehér orrszarvúk csak vadászat alatt állhatnak. Értéke ma több százezer dollár. Az állatok felvételét szigorúan ellenőrzik. Ezeknek az állatoknak a népessége azonban továbbra is bajlódásnak van kitéve. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy Afrika őslakos népei között van egy legenda arról, hogy a fehér orrszarvú szarvából készült porok gyógyító előnyei. Ezért ezek a kontinens törzseinek kívánt célja. Ezek az orrszarvúk, mint az ázsiai testvérek, az ilyen babonák áldozatai. A mai napig nem lehet elavult Afrikában.

A világ utolsó fehér északi orrszarvújának megkötésében

Amint fentebb már említettük, a közelmúltban a fehér orrszarvúk északi alfajainak utolsó hímje volt, aki Kenyában élt az Al Pedget Természetvédelmi Területen.

Szudán (rhino neve) 45 éves volt. Az állatorvosok úgy döntöttek, hogy aludni kényszerülnek, mivel több életkorral összefüggő betegségben szenvedett: izmait elfojtották, csontjai összezsugorodtak, stb.

Szerencsére a tudósok megőrzik a hím genetikai anyagát, remélve, hogy biztosítani fogják a kis északi orrszarvúk újbóli megjelenését.

Orrszarvú: leírás és fénykép. Mit néz ki egy állat?

Rhino az elefánt után a legnagyobb szárazföldi állat. A modern orrszarvúk hossza 2-5 méter, a vállak magassága 1–3 m, és 1–3,6 tonna. Bőrük színe, ahogy az első pillantásra úgy tűnik, a faj nevében tükröződik: fehér, fekete, és minden világos. De nem volt ott. Valójában a fehér és fekete orrszarvúk természetes bőrszíne egyforma - szürke-barna. És így nevezik őket, mert szeretik a különböző színek talajaiban, amelyek különböző árnyalatokban festik a rhinos testének felületét.

Egyébként a "fehér" nevet véletlenül rendelték a fehér orrszarvúhoz. Valaki átvette a "wijde" (weide) szót, ami "széles", az "fehér" (fehér) szó "fehér" szóra. Az afrikaiak az állatot a hatalmas négyzet alakú arcra hívták.

Indiai orrszarvú Szerző fotó: Sepht, CC BY 2.5

Az orrszarvúk hosszú, keskeny fejűek, meredek leeresztett homlokukkal. A homlok és az orrcsontok között egy nyeregre emlékeztető konkáv. Az állatok aránytalanul kis szemei ​​ovális barna vagy fekete tanulók, rövid, bolyhos szempillák nőnek fel a felső szemhéjban.

A orrszarvúk jól fejlett szaglással rendelkeznek: az állatok jobban támaszkodnak rá, mint más érzékekre. Az orrüreg térfogata meghaladja az agy térfogatát. Az orrszarvúknak jól fejlett fülük van: a fülük, mint a csövek, folyamatosan forognak, még a halvány hangokat is elkapják. De az óriások látása rossz. Az orrszarvúk csak legfeljebb 30 méteres távolságból látják a mozgó tárgyakat. A szemek elhelyezkedése a fej oldalain megakadályozza, hogy a tárgyak jól lássanak: először látják az objektumot egy szemmel, majd a másikval.

Szerző fotó: Chi King, CC BY 2.0

Az indiai és fekete rhinos felső ajka nagyon mozgékony. Egy kicsit lóg, és bezárja az alsó ajkát. A fennmaradó fajok egyenes, ügyetlen ajkakkal rendelkeznek.

Ezeknek az állatoknak az állkapcsain mindig hiányoznak a fogak. Az ázsiai rendszerben, a fogászati ​​rendszerben, a metszéspontok az egész életen át jelen vannak, és az afrikai állkapcsokban nincs mindkét állkapocs. A orrszarvúnak nincs szemfoga, de mindegyik állkapocsban 7 móló nő, amelyek életkora miatt elhasználódtak. Az indiai és fekete orrszarvú alsó állkapcsát hegyes és hosszúkás fogakkal díszítették.

Szerző fotó: Jebulon, CC0

A rhinos fő jellemzője az orr- vagy frontális csontból származó szarvak jelenléte. Gyakran ez egy vagy két páratlan növekedés, amelyek sötét szürke vagy fekete színűek. A rhino szarvak nem a csontszövetből állnak, mint a bikák, juhok vagy antilopok és a keratin fehérje. Ebből az anyagból állnak a porcupine quills, az emberi haj és a körmök, a madár tollak, a karosszériás héj. A kompozícióban a orrszarvúk növekedése közelebb van a kanok hornyos részéhez. A bőr epidermiszéből alakulnak ki. Fiatal állatokban, ha sérültek, a szarv a felnőtt emlősökben helyreáll, nem nő vissza. A szarvak funkcióit még nem vizsgálták kellőképpen, de a tudósok megállapították, hogy a nőstények, akiktől a szarvat eltávolították, már nem érdeklik az utódaikat. Úgy vélik, hogy a fő céljuk - a fák és a fű behatolása a bozótosokba. Ezt a változatot támasztják alá a felnőtteknél a szarvak megjelenésének változása. Csiszolódnak, és az elülső felületük kissé megdől.

A jávai és indiai orrszarvúkban 1 kürt van 20 és 60 cm között, fehér és szumátrai - 2 szarv, és fekete - 2-5 szarv.

Az indiai orrszarvú szarva (balra) és a fehér orrszarvú szarva (jobbra). Bal fotó szerző: Ltshears, CC BY-SA 3.0, jobb fotó szerző: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

A leghosszabb szarv egy fehér orrszarvú, 158 cm hosszúságra nő.

Fotó szerző: USA Hal- és vadvédelmi szolgálat központja, Public Domain

Az orrszarvúk vastag, vastag bőrű emlősök, háromlábú, hatalmas végtagokkal. Mindegyik ujj végén egy kis, széles pofon van.

Az állati lábnyomok könnyen felismerhetők: lóhere-levélnek tűnnek, mivel a orrszarvúk az összes ujjával a talajfelszínre támaszkodnak.

Fotó: Ted, CC BY-SA 2.0

Szerző fotó: Salix, CC BY-SA 3.0

Az óriások burkolatán gyakorlatilag nincs gyapjú. Csak a fülek csúcsa egy kis sörtéjű karcsú, és egy vékony farok 60-76 cm hosszú, egy kemény haj kefével. Az a tény, hogy a orrszarvú bőrt nem védi semmit, szennyeződnek, így védve vannak a bosszantó parazitáktól.

Szerző fotó: Salix, CC BY-SA 3.0

A legtöbb "gyapjas" modern orrszarvú a Sumatran, sörtéjű barna szőrszálakkal borított, a fiataloknál sűrűbb.

Szerző fotó: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Az indiai orrszarvú bőre hatalmas ráncokba gyűlik össze, ami miatt az állat páncélban lovagként néz ki. Még a farka is elrejti a héj különleges depresszióját.

Szerző fotó: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Hol él a orrszarvú?

Napjainkban az egyszeri számtalan családból mindössze 5 faj a 4 nemzetséghez tartozik, mindegyikük ritka lett, és emberek által védett. Az alábbiakban a Nemzetközi Természetvédelmi Unió adatai az állatok számáról (2018. január 5-én igazolt adatok).

Délkelet-Ázsiában három orrszarvú faj él:

  • Legtöbbjük, Indiai orrszarvú (Lat. Rhinoceros unicornis), Indiában és Nepálban lakik, és lakótelepek laknak. A faj sérülékeny, 2007 májusában a felnőttek száma 2575 egység volt. 378 közülük Nepálban él és körülbelül 2200 Indiában. Rhino szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben.
  • Rosszabb a helyzet a Sumatran rhinos (Latin Dicerorhinus sumatrensis), amelynek száma nem haladja meg a 275 felnőtt egyedet. Sumatra szigetén (Indonézia) és Malajziában találhatók, a mocsaras szavanna és hegyi esőerdő településén. Talán több személy élőhelye magában foglalja Mianmar északi részét, Malajziában található Sarawakot, Indonéziában lévő Kalimantan-szigetet (Borneo). A faj a kihalás veszélye, és szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben.
  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) különösen rossz állapotban volt: az emlős csak a megőrzéséhez kifejezetten létrehozott tartalékokban található a Java szigetén. A javánusok állandóan trópusi esőerdők, a bokrok és a fű sűrűségénél sík felületen élnek. Az állatok a kihalás szélén vannak, és számuk nem haladja meg az 50 egyedet. A Nemzetközi Vörös Könyvben szereplő nézet.

Afrikában két rhinos faj él:

  • Fehér orrszarvú (Latin Ceratotherium simum) a Dél-afrikai Köztársaságban él, Zambiába vezették, és újra Botswanába, Kenyába, Mozambikba, Namíbiába, Szváziföldbe, Ugandába, Zimbabwébe került. Száraz szavanna. Feltehetően az emlősök kihaltak Kongóban, Dél-Szudánban és Szudánban. A faj veszélyeztetett helyzetben van, és szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben, de a védelemnek köszönhetően a számok fokozatosan nőnek, bár 1892-ben a fehér orrszarvú halt meghalnak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint a fehér rhinosok száma 2010. december 31-én körülbelül 20170 egység volt.
  • Fekete orrszarvú (lat. Diceros bicornis) olyan országokban található, mint Mozambik, Tanzánia, Angola, Botswana, Namíbia, Kenya, Dél-Afrika és Zimbabwe. A Botswana, a Malawi Köztársaság, a Szváziföld és a Zambia területére egy bizonyos számú személyt újra bevezettek. Az állat a száraz helyeket részesíti előnyben: ritka erdők, akácfák, sztyeppék, cserjék szavanna, a Namíb-sivatag. A hegyvidéki területeken 2700 méter tengerszint feletti magasságban találhatók. Általában a nézet a kihalás szélén van. A Nemzetközi Vörös Könyv szerint 2010 végéig mintegy 4880 egyed volt ebből a fajból.

Van még néhány fehér és fekete rhinos, mint az ázsiai társaik, de a fehér orrszarvút többször teljesen kihaltnak nyilvánították.

Szerző fotó: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Mit eszik rhino?

Az orrszarvúk vegánok, akik napi 72 kg növényi ételeket fogyasztanak. A fehér orrszarvú fő étele a fű. Széles, meglehetősen mobil ajkával a lehullott leveleket is fel tudja venni a talajból. A fekete és indiai rhinos fák és cserjék hajtanak. A növényevő állatok közvetlenül a gyökérből akác csírákat hajtanak, és nagy számban elpusztítják őket. A sphenoid felső ajakja (proboscis) lehetővé teszi, hogy megragadja és megszakítsa a függő ágakat. A fekete orrszarvú szereti az elefántfűt (lat. Pennisetum purpureum), a vízi növényeket, a tejvilágot és a fiatal nádfajtákat. Indiai orrszarvú kedvenc étele a cukornád. A szumátriai orrszarvú gyümölcsöt, bambuszot, lombozatot, kéreg- és fiatal fákat és cserjéket eszik. Szereti a füge, a mangó és a mangosztán gyümölcsét is. A Javan orrszarvú ételét a fű, a szőlő, a fák és a cserjék lombja alkotja.

Az állatkertekben a rhinos füvet táplálják, és a szénát télen betakarítják, továbbá vitamin-kiegészítőket kapnak. A fák és cserjék takarmányágazatához fekete és indiai fajokat kell hozzáadni.

A rinók táplálják a nap különböző időpontjait. A fekete, főleg reggel és este vakok, más fajok mind nappali, mind éjszakai életmódot eredményezhetnek. Az időjárástól függően az állat naponta 50-180 liter vizet igényel. Száraz időszakokban a szilárd anyagok 4-5 napig víz nélkül tehetők.

Szerző fotó: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Rhino tenyésztés

A férfi szexuális érettsége a hetedik életévben van. De csak a saját területének megszerzése után folytathatja a szaporodást, amit megvédhet. Ehhez további 2-3 évre van szükség. Néhány rhinos tavasszal kezdi a párzási időszakot, de a legtöbb fajnak nincs időszaka: 1,5 havonta futnak. És akkor a férfiak között komoly harcok kezdődnek. A párosodás előtt a férfiak és a nők folytatják egymást, és még harcolhatnak.

Szerző fotó: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

A nőstény terhessége átlagosan 1,5 év. 2-3 évente egyszer csak egy viszonylag kis kölyök születik. Az újszülött orrszarvúk súlya 25 kg (mint a fehér orrszarvúaknál) 60 kg-ig (mint az indiai orrszarvúkban). A fehér orrszarvúban a baba szőrös. Néhány perccel később feláll a lábán, a következő napon a születés után követheti az anyját, és három hónap múlva elkezdi enni a növényeket. De mégis, egy kis orrszarvú táplálkozásának fő része az anyatej.

A nőstény egy egész éven keresztül táplálja a kölyköt, de 2,5 évig vele van. Ha ebben az időszakban egy másik anya jelenik meg az anyában, akkor a nő az idősebbektől távozik, bár gyakrabban visszatér.

Fotó szerző: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Fehér orrszarvú, anya cub. Szerző fotó: Derek Keats, CC BY 2.0

A rhinos ellenségei a természetben

Felnőtt orrszarvúk óvakodnak minden állatról. Csak egy ember könyörtelenül tönkreteszi őt és a mai napig az összes tilalom és védintézkedés ellenére.

Az elefántok tiszteletben tartják a rhinosokat, próbálják meg nem mászni "a tomboláson". De ha megtörténnek egy öntözőhelyen, és a orrszarvú nem ad utat, akkor a harc nem kerülhető el. A párbaj gyakran egy orrszarvú halálával ér véget.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Szerző fotó: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

A rhinos típusok, nevek és fényképek

  • Fehér orrszarvú (lat. Ceratotherium simum) - a világ legnagyobb orrszarvúja és a legkevésbé agresszív a orrszarvúk között. A fehér orrszarvú test hossza 5 méter, a marmagasság 2 m, a rhino súlya általában 2–2,5 tonna, bár néhány felnőtt férfiak súlya 4–5 tonna. Az állat orrcsontjaiból egy vagy két szarvat termesztünk. Az állat hátul homorú, a hasa lóg, a nyak rövid és vastag. E faj képviselőinek párosodási ideje novembertől decemberig vagy július-szeptemberig kezdődik. Ekkor a férfiak és a nőstények 1-3 hétig alkotnak párokat. A nő terhessége 16 hétig tart, majd egy 25 kg súlyú borjúhoz jut. 7–10 éves korukban szexuális érettségűek lesznek. Más fajoktól eltérően a fehér orrszarvúak legfeljebb 18 egyedből álló csoportokban élhetnek. Gyakran kombinálják a nőstényeket és a fiatalokat. Veszélyben az állomány védekező pozíciót foglal el, elrejtve a körben lévő kiseket.

A fehér orrszarvú füvet eszik. Ennek a fajnak a napi ritmusa nagymértékben függ az időjárástól. A hőségben a sár tavakban és az árnyékban menekülnek, hűvös időben, menedéket keresnek a bokorban, mérsékelt hőmérsékleten mind nap, mind éjszaka legelnek.

Fotó: Andrew McMillan, Public Domain

Szerző fotó: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Fekete orrszarvú (lat.Dicerosbicornis) az emberek és más fajok iránti agresszivitása miatt. A orrszarvú súlya 2 tonna, hossza 3 m, a marmagasság 1,8 m. Az állat nagy fején 2 szarv látható. Néhány alfaj 3 vagy 5 szarv tulajdonosa. A felső kürt gyakran hosszabb, mint az alsó kürt, és 40-60 cm hosszú. A fekete rhino egyik jellemzője a mobil felső ajak: masszív, kissé hegyes és kissé lefedi a száj alsó részét. Az állat természetes bőrszíne barnás szürke. De attól függően, hogy milyen árnyalatú a talaj, amelyen a rhino szereti, a színe nagymértékben változhat. Csak akkor, ha a vulkáni talajok gyakori, a rhino bőr színe valóban fekete. A faj egyes képviselői nomád életmódot vezetnek, a másik - ülő. Egyenként élnek. A savannákban talált párok borjakkal rendelkező nők. A fekete rhino szaporodási ideje nem függ az évszaktól. A nő 16 hónapos kölyökkel rendelkezik, a baba 35 kg-os születésű. Közvetlenül néhány perccel egy kis nosorozhek születése után áll a lábán, és elkezd járni. Anya körülbelül két éve táplálja a tejet. 2–4 év alatt újszülöttet szül, és addig az első gyermeke vele van. Állatokat táplálnak fiatal cserjék és ágaik.

Egy felnőtt fekete orrszarvú természetben kevés ellensége van. Bizonyos veszélyt jelent neki csak a Nílus krokodilja. A fő versenyző az elefánt. A többi orrszarvú fajtól eltérően a fekete nem agresszív a fajok felé. Voltak olyan esetek, amikor a nőstények segítettek egy terhes törzsi nőnek, támogatva őt nehéz átmenetekben. Nyugodt állapotban a fekete orrszarvú leereszkedik a fejével, és felemeli, amikor körülnéz vagy dühös. A leopárdok, oroszlánok, bivalyok és elefántok mellett a fekete afrikai ötvözetek a kontinens legveszélyesebb állataként szerepelnek, és ugyanakkor a legkedveltebb vadásztrófeák. A fekete orrszarvú szarvát, mint a család többi tagjának szarvát, ősi idők óta gyógyulásnak tekintik. Ezen okokból az emlős mindig brutálisan megsemmisült, de különösen intenzív az elmúlt 100 évben. 1960 óta a fekete rhinosok globális népessége 97,6% -kal csökkent. 2010-ben mintegy 4880 állatot találtak. Emiatt a Föld Vörös Könyvében szerepel a "Taxa kritikus állapotban" cím alatt.

Fotó: Jonathunder, GFDL 1.2

Szerző fotó: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Indiai orrszarvú (Latin Rhinoceros unicornis) a savannákban és bokrokkal benőtt helyeken él. A legnagyobb egyének 2 méter hosszúságúak, a marmagasság 1,7 méterre és a testtömeg 2,5 tonna. A vadállat bőre, rózsaszínű árnyalattal vastag, masszív redőkbe gyűjt. Az indiai orrszarvú farkát, amelyet egyszarvúnak is neveznek, kemény fekete haj kefével díszítik. A nőstény szarva olyan, mint egy enyhe domborúság az orrán. A férfiaknál jól látható és 60 cm-re növekszik, a nap folyamán az indiai orrszarvú iszapoldatokban rejlik. A víztározóban több személy is csendben együtt élhet. A vízben jóindulatú letétek sok hátborzongató hátukon: gémek, seregélyek, méhészek, akik a bőréből vérszívó rovarokat szednek. A béketeremtés azonnal eltűnik, amint kijönnek a pocsolyákból. A férfiak gyakran harcolnak és sekély hegeket hagynak egymás bőrére. A szürkület kezdetével a gyógynövények élelmet keresnek. Ehető cukornád szárakat, vízi növényeket és elefántfűeket. Az indiai rhinos jól úszik. Vannak olyan esetek, amikor képviselőik könnyen átlépték a széles Brahmaputra folyót.

Egy orrszarvú nő, akinek van egy kölyke, váratlanul támadhatja az utazókat. Gyakran rohant az elefántokra a hátsó lovasokkal. Megfelelően képzett elefánt megáll, majd a orrszarvú is lefagy a távolba. De ha az elefánt repülni kezd, akkor a vezető nem lesz képes ellenállni és leesni. Akkor nehéz lesz, mert a támadó rhino szinte lehetetlen. Az indiai orrszarvúk 70 évig élnek. Minél idősebb az állat, annál magányosabb az életmódja. Minden egyénnek saját területe van, amelyet a vadállat gondosan őrzi és trágyázza.

A nők nemi érettsége 3-4 év alatt történik, férfiak - 7-9 év alatt. A nőstény terhessége között 3-4 év lehet. Az indiai orrszarvúk egyike a leghosszabb terhességi feltételeknek, ami 17 hónapig tart. Az új terhesség kezdete előtt az anya gondoskodik a babáról. A párzási szezonban a férfiak nemcsak egymás között harcolnak, hanem a nőstényeket is, akik megállnak. A férfiaknak bizonyítaniuk kell erejüket és képességüket, hogy megvédjék magukat.

Szerző fotó: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Szerző fotó: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Sumatran orrszarvú (páncélozott orrszarvú) (lat. Dicerorhinus sumatrensis) - Ez a család legrégebbi képviselője. A fenevad bőre 16 mm vastag, sörtékkel borított, amelyek különösen vastagak a fiatalok körében. Erre a tulajdonságra néha a "szőrös orrszarvú". A bőr és a vállai mögött nagy bőrréteg halad át, és a bőrráncok az állat szemei ​​fölött lógnak. A kiegyenlítő alsó állkapcsán vannak metszők, és a füleken hajkefe van. A páncélozott orrszarvúkban két szarvat termesztenek, amelyeknek eleje 90 cm-re növekszik, de a háta annyira kicsi (5 cm-es nő), hogy az állat egyszarvú. A szumátriai orrszarvúka magassága 1,4 m, hossza 2,3 m, az állat 2,25 tonna, ez a legkisebb modern orrszarvú faj, de továbbra is az egyik legnagyobb állat a földön.

Nappal és éjszaka, a fenevad sáros pocsolyákban fekszik, amelyeket gyakran önmagában készít, miután megtisztította a környező területet. Napközben alkonyatkor aktiválódik. A szumátriai orrszarvú bambusz, gyümölcs, füge, mangó, levelek, gallyak és vadon élő növények kéregét eszik, néha az emberek által vetett mezőket látogatja. Ez egy eléggé izgalmas állat, könnyen leküzdi a meredek lejtőket és tudja, hogyan kell úszni. Az óriás magányos életmódot vezet. A fák ürülékein ürülékkel és hegekkel jelöli a területet, amelyet szarvak segítségével hagy el. A nőstény borjú 12 hónapig tart. Három évente egyszer hozza az egyik babát, és 18 hónapig táplálja a tejet. Anya tanítja a kölyköt, hogy találjon vizet, ételeket, menedéket, sófürdők vételére alkalmas helyeket. A nő 4 éves korában éri el a szexuális érettséget, a férfit 7 évvel.

Fotó szerző: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Szerző fotó: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Javan rhino (latin orrszarvú sondaicus) jelenleg csak a Java nyugati részén található az Ujung Kulon-félsziget természetvédelmi területén. A Java lakói "háborúnak" vagy "waraknak" nevezik.

Méretben közel van az indiaihoz, és ugyanazon nemzetséghez tartoznak, de a varak testformája inkább sovány. A marmagasság 1,4 és 1,7 m között van, a farok nélküli méret (hossza) 3 m, a rhinóna pedig 1,4 tonna, a nőstények teljesen szarvak nélkül vannak, és a férfiaknál az egyetlen kürt hossza csak 25 cm. ennek a fajnak az egyének bőrfelülete emelkedik, és nem hajlik vissza, mint az indiai orrszarvú. Kedvenc étele a fiatal fák levele, cserjék és szőlőültetvényeket is eszik.

Érdekes tények rhinosokról

  • Csak 1513-ban tudták meg Európa lakói a „furcsa fenevad” létezéséről. Őt átadta a portugál királynak, Manuel I-nek az indiai Raja Cambie-tól. Először rhino mutatta be a tömeget, majd úgy döntött, hogy elküldi a pápát. Az állat nem tudta megállni a tengeri utat, berserkre ment, megütötte a hajót, és belépett a tengerbe.
  • Az elmúlt 15 évben több állatfaj teljesen eltűnt a Földön. Ezek közé tartozik a fekete rhino alfaja - a nyugati fekete orrszarvú (lat. Diceros bicornis longipes).
  • A nagyméretű Merk orrszarvúk (lat. Diceros merki) a cenozoikus kor negyedévében Eurázsiai erdőkben éltek, egy másik orrszarvú - elasmotherium (lat. Elasmotherium) élt a holocénhez, és viszonylag nemrég (8-14 ezer évvel ezelőtt) a gyapjas orrszarvú (lat.). Coelodonta antiquitatis). A nemzet legnagyobb képviselője a Föld történetében indricotherium (latin indricotherium) volt, amely 20-30 millió évvel ezelőtt élt. A magassága 8 méter volt, és akár 20 tonna volt.
  • A Tomszk Állami Egyetem paleontológiai múzeumában látható, hogy a szibériai csontokból gyűjtött gyapjú orrszarvú (lat. Coelodonta antiquitatis) csontváza látható. Nagyobb szarvának hossza 120 cm, a kisebb pedig 50 cm, a csontváz magassága 160 cm, a tudósok megállapították, hogy a gyapjú orrszarvú szarvai egész életükben nőttek.
  • A "rhino" szó nem csak a lófélék nevében található. Van még egy orrszarvú bogár, egy szarvascsőrű, egy orrszarvú, egy orrszarvú csótány, egy orrszarvú hal és egy iguán orrszarvú. Mindannyian szaruk van, ami nagyszerű emlősnek néz ki.
  • A World Wildlife Fund (WWF) 2010-ben alakult a rhino napján, amelyet szeptember 22-én ünnepelnek.

Kihalt, gyapjas orrszarvú. Fotó: Honymand, CC BY-SA 4.0

Mit nézett a gyapjas orrszarvú?

A gyapjú orrszarvú szőrme nagyon durva volt, vastagsága a mellkason és a vállán 1,5 cm volt, az állat testhossza 3-4,5 m, a marmagasság 2 m.

A súly ingadozott és elérte az 1,5 és 3,5 tonna mennyiséget. A méret alapján az ősi orrszarvúk csak a mamutnál voltak alacsonyabbak. Az állat szarvai 2 volt, férfiak és nők voltak. Az oldalról tömörített szarvak alakja. Az elülső szarv vége hátrafelé görbült, hossza 1 és 1,4 méter között lehet. A második, távoli kürt csak 50 cm hosszú volt.

Gyapjas orrszarvúk éltek az Eurázsiában.

Az észak-oroszországi és az ázsiai gyapjú orrszarvúk jól megőrzött maradványainak köszönhetően a tudósok megbízható információt szereztek a testének szerkezetéről és paramétereiről. A szibériai örökbörtönben e növényfajok egész mumifikált hasított testét fedezték fel. A szakértők szerint egy erős állat élettartama körülbelül 45 év volt. Ezt az értéket a fosszilis mintában lévő fogak kopását összehasonlították a rinoceros fajok modern képviselőjével.

Milyen szokások voltak a kipusztult rhino és mit esett?

Azokban a területeken, ahol a gyapjú orrszarvú élt, a hótakaró vastagsága minimális volt, ami lehetővé tette az állatoknak, hogy repedjék a hóot és táplálkozzanak a gyepen. A fosszilis rhinos gyomrában található növényi táplálék maradványai kimerítő választ adtak, amit ezeknek az emlősöknek tápláltak. A tudósok azt sugallják, hogy az állatok szarvai szolgáltak nekik, hogy rothadjanak a hó. Az ősi vadállat életmódja gyakorlatilag nem különbözött a modern orrszarvúk életétől, bár az utóbbi melegebb éghajlatban él. Az ősi fajok nagy részét a folyó völgyében található bőséges takarmányterületeken és a felhalmozott zsírokban legeltették.

Ezek az orrszarvúk magányosak és nem képeztek állatokat vagy csoportokat. A szakértők magyarázzák a gyapjas orrszarvúk eltűnését azzal a ténnyel, hogy a gleccser visszahúzódott tovább és tovább északra, és a hótakaró vastagsága nőtt. Az állatok alig tudták elérni a növényzetet, és gyakran mozgáskor mélyen esett a hóba. Az éghajlatváltozás következtében a tágas sztyeppek sűrű erdőket változtattak, és a gyapjas orrszarvúk takarmányterületei jelentősen csökkentek. Az éghajlati viszonyok változása miatt, ahogy a tudósok azt feltételezik, hogy ezek az erős szilárd anyagok kihaltak.

Gyapjas orrszarvú koponya.

Egy másik oka a gyapjas orrszarvúk népességének csökkentésére, amit az ősi emberek vadászik nekik. Abban az időben, amikor ezek az állatok táplálékhiányban szenvedtek, az emberek pusztulása hozzájárult a faj kihalásához. Így a barlangok felgyorsították az ősi orrszarvúk kihalását, ami nagyon lassan reprodukálta az utódokat. Ennek a fajnak egy nője egész életében csak 7-8 kölyköt hoz létre. Káros körülmények között, ilyen reprodukciós arányokkal, a populáció normál szinten tartása nem volt lehetséges.

Ezen okok miatt most már csak a paleontológiai múzeumban lehet nézni a gyapjas orrszarvúkra.

Orrszarvú: leírás, szerkezet, jellemzők. Mit néz egy orrszarvú?

A rhino - Rhinocerotidae latin neve lényegében megegyezik a miénkkel, mivel a "Rhino" az "orr", a "ceros" kürt pedig "rhino", a nevet, amely nagyon jól jellemzi ezt a fenevadat, mert az orron lévő nagy szarv, az Az orrcsont minden tisztességes orrszarvú (bár nem is tisztességes) alapvető tulajdonsága.

És egy orrszarvú, az elefánt után a legnagyobb föld emlős - egy orrszarvú hossza 2-5 méter, 1-3 méteres magasságú és 1–3,6 tonna.

A rhinos színei fajuktól függenek, sőt, első pillantásra úgy tűnik, hogy a rhino fajok nevei a színükből származnak: fehér orrszarvú, fekete orrszarvú. De nem minden olyan nyilvánvaló és egyértelmű, az a tény, hogy a bőr valódi színe, mind a fehér, mind a fekete orrszarvú ugyanaz - szürke-barna, de azért, mert ezek a rhinosok szeretik a különböző színekben lebegni a földet. különböző színeket, és küldje el nevüket.

A orrszarvú feje hosszú és keskeny, meredek leeresztett homlokával. Az orrcsontok és a homlok között egy konkáv, valami nyereg. A barna vagy fekete diákokkal rendelkező orrszarvú kis szemek nagyon nagy kontrasztot mutatnak a nagy fejük hátterével. Amint az elején említettük, a rhinos szemével a dolgok nem fontosak, csak legfeljebb 30 méteres távolságból láthatják a mozgó tárgyakat. Ezen túlmenően, az a tény, hogy szemük az oldalakon található, nem ad nekik lehetőséget arra, hogy ezt vagy az objektumot megfelelően mérlegelje, először egy szemmel látják, majd a másodikt.

De a rhinos szaglásérzéke éppen ellenkezőleg, jól fejlett, és ő a legjobban támaszkodik rá. Érdekes módon az orrüreg térfogata a rhinosban nagyobb, mint az agyuk térfogata. Ezeken az óriásokon és a halláson is jól fejlettek, a rhinos fülek olyanok, mint a csövek, amelyek folyamatosan forognak, még a halvány hangok felvétele.

A orrszarvú ajkai egyenesek és ügyetlenek, kivéve az indiai és fekete orrszarvúk, amelyek mozgó alsó ajkával rendelkeznek. A fogorvosi rendszernél minden orrszarvú 7 rágószeleppel rendelkezik, amelyek az életkorral erőteljesen törlődnek, az orosz orrszarvúk, a fogakon kívül, az afrikai orrszarvúkban hiányoznak.

Minden rhinos vastag bőrt tartalmaz, ami szinte teljesen mentes a szőrzetből. Kivétel itt a modern szumátriai orrszarvú, akinek bőrét még mindig barna gyapjú és a gyapjas orrszarvú borítja, amelyek egykor a szélességi körzetünkben éltek, ami ugyanazzal a gyapjas mamutdal együtt sajnos nem maradt fenn a korunkban.

A orrszarvú lábai nehézek és hatalmasak, minden lábon három karmok vannak, aminek következtében nagyon könnyű felismerni őket a orrszarvú pályákból, ahol ezek az óriások jártak.

Rhino kürt

A Rhino kürt a névjegykártyája, és külön meg kell említeni. Tehát, a fajtól függően, az orron lévő orrszarvú növekszik, mint egy, vagy akár két szarv, a második kürt közelebb áll a kisebb méretű fejhez. Az orrszarvú szarvak a fehérje cerotinból állnak, egyébként ugyanaz a fehérje emberi hajból és körmökből, egy porcupin tűből, madár tollból és egy páncélhéjból áll. A orrszarvúk epidermiszéből származó szarvak fejlődnek.

A fiatal orrszarvúkban, amikor a seb megsebesül, a szarvakat helyreállítják, az öregekben már nem. Általánosságban elmondható, hogy a orrszarvúk szarvának minden funkcióját nem teljesen tanulmányozták az állattenyésztők, de például a tudósok olyan furcsa tényt észleltek - ha a szarvat eltávolítják a női orrszarvúból, akkor már nem érdekli az utódai.

A leghosszabb szarv tulajdonosa a fehér orrszarvú, 158 cm hosszú.

Hány orrszarvú él

A rhinos élettartama nagyon hosszú, mivel az afrikai orrszarvúk átlagosan 30–40 évig élnek a vadonban, és az állatkertekben 50 évig élnek. Az orrszarvúk közül a legnagyobb hosszútávú indiai és jávai orrszarvúk, amelyek akár 70 évig is élhetnek, majdnem az emberi élet.

A rhino ellenségei

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. De egy felnőtt nagy orrszarvú, vastag bőrt és egy éles nagy kürtöt nem tudnak megbirkózni.

Lehet, hogy egy oroszlán vagy egy tigris elhagyására képes, de a rhino teljesen védtelen lesz a különböző kis paraziták ellen, amelyek őt zavarják: tetvek, kullancsok, legyek. A rhino valódi barátai megmentik a helyzetet - a madárokat, akik ezeket a parazitákat eszik, eltávolítják a bőréből.

Fekete orrszarvú

Ez a rhino faj agresszív jellege miatt rendkívül veszélyes. Egy személy megközelítése esetén, még ha ártatlan turista is van, egy kamera elég idegesen reagálhat, így távol kell maradnia tőle. A fehér orrszarvú mellett két szarv, egy nagy és a második kicsi, de kissé kisebb. A fekete orrszarvú test hossza legfeljebb 3 m. A fekete rhino jellemzője a mobil fekete ajak jelenléte. A fekete orrszarvú nyugati, keleti és dél-afrikai országokban él: Dél-Afrikában, Botswanában, Tanzániában, Kenyában, Angolában, Namíbiában, Zimbabwében, Mozambikban.

Indiai orrszarvú

Ahogyan talán kitaláltad, India az indiai orrszarvú születésének helye, de ráadásul az indiai orrszarvúk is Nepálban élnek. Az indiai orrszarvú átlagok hossza 2 m, testtömege 2,5 tonna. Az indiai orrszarvú kürtje csak egy, és az afrikai orrszarvúkkal ellentétben nem éles, hanem tompa, domború.

Sumatran rhino

Az egyetlen modern orrszarvú, amelynek bőrét egy kis kabát borítja, mert néha „szőrös orrszarvúnak” is nevezik. A rhinosok közül a legrégebbi is. A szumátriai orrszarvú test hossza 2,3 m és 2,25 tonna. A rhinosok közül a szumátriai orrszarvú a legkisebb, de ennek ellenére a bolygónk állati világának egyik legnagyobb képviselője. A Sumatran rhino valójában Sumatra-szigeten (Indonéziában), Malajziában is él.

Javan rhino

Ez a rhino különösen zavarba ejtő állapotban van, a zoológusok becslése szerint csak a Javan rhino mintegy 50 főt tartanak fenn. Csak a Java szigetén lakik egy speciálisan erre a célra létrehozott tartalékban, amelyben minden erőfeszítést megtesz annak megőrzése érdekében. A jávai orrszarvú mérete és építése szempontjából hasonlít az indiai orrszarvúkra, de jellegzetes megkülönböztető jellemzője a szarvak teljes hiánya a nőknél. Csak a Javan rhino férfiak szarvai vannak. A vastag bőrének ráncai kissé emlékeztetnek a lovagi páncélra.

Érdekes tények rhinosokról

  • Az európaiak először 1513-ban látták a orrszarvát, azt az indiai Raja Cambie átadta a portugál navigátoroknak. Először egy furcsa fenevadat mutattak ki a tömeg szórakoztatására, majd a portugál úgy döntött, hogy ajándékba küldi a pápának, de a hajó felé haladva a orrszarvú kacsorogott, a hajó oldalát áttört, és elesett.
  • A World Wildlife Fund WWF létrehozott egy különleges „orrnapot”, amelyet szeptember 22-én ünnepelnek.
  • Az elasmotheries nagy, gyapjas orrszarvúja, egykor az erdőben, Ukrajnában, köztük országunkban, valamint az Eurázsia számos más területén élt. Sajnos 8 ezer évvel ezelőtt halt meg.
  • A "rhino" szó sok más állat nevében található, például van egy orrszarvú bogár, egy orrszarvú vipera, egy szarvascsőrű, egy iguán, egy orrszarvú, egy orrszarvú hal. Mindannyian szarvuk van, ami úgy néz ki, mint a mai hősünk - orrszarvú.

Fehér, gyapjas orrszarvú

A 14. század közepén egy ismeretlen állat koponyája találták meg az osztrák Klagenfurt városának régiójában. A város lakosai meg voltak győződve arról, hogy a koponya a legendás Lindwurms sárkányhoz tartozik, aki a Wörthersee-ben élt. De három évszázad után kiderült, hogy a koponya nem a mitikus sárkányhoz tartozik, hanem az ősidőkben Eurázsiában élő gyapjas orrszarvúhoz.

A fehér orrszarvú a rhinoceros család kihalt emlősje. Európa és Ázsia hatalmas terében élt, végül eltűnt 8-14 ezer évvel ezelőtt.

A kihalás fő oka a klímaváltozás és a növényvilág változásai. Nem kizárt, hogy az ősemberek, akik aktívan vadászották őket, fontos szerepet játszottak a gyapjas orrszarvúk eltűnésében.

A rhinos fosszilis csontjait már régóta felfedezték Szibériában és Mongóliában, de sokáig nem lehetett helyesen azonosítani őket.

A XVIII. Század végén a gyapjas orrszarvúk csontjai elkezdték vonzani a tudósok figyelmét. Hosszú ideig a tudósok úgy vélték, hogy a fosszilis szarvak az ősi madarak karmai. 1769-ben, a híres német-orosz utazónak, Pallasnak köszönhetően végül megállapították, hogy a talált fosszíliák a orrszarvúhoz ​​tartoznak.

Több mint 130 ezer évvel ezelőtt a rhino terület nagy területet foglalt el. Rhino lakott Európa, orosz völgy, Kelet- és Dél-Nyugat-Szibéria, Primorye, Észak-Kína, Mongólia. A gyapjas orrszarvú maradványainak találatai még az új szibériai szigeteken is előfordultak.

A fehér gyapjas orrszarvú nyilvánvalóan hiányzott Írország szigetén, Japánban, Közép-Szibéria északi részén, Észak-Amerikában (bár más állatok, például a sztyepszem és a mamut is ott éltek).

megjelenés

A fehér gyapjas orrszarvú megjelenése hasonló volt a család modern tagjához, ugyanakkor a szerkezet néhány részletében különbözött. Tágabb teste volt, a feje is hosszabb volt, és a mancsai rövidebbek voltak. A szörnyeteget egy dudor felemelte, melyet az izmok alakítottak ki és nagy mennyiségű zsírt tartalmaztak. A fehér gyapjú orrszarvú teste hosszú vörösbarna színű hajjal volt borítva, és a bőr nagyon vastag volt, ami adaptív jellemzője a nagyon kemény tundra-sztyepi éghajlatú lakásoknak. A gyapjú orrszarvúnak két szarva volt, amelyek elülső része elérte a 1,4 méter hosszúságot, és súlya körülbelül 15 kg volt. A második kürt szignifikánsan rövidebb volt - legfeljebb 0,5 méter.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org