állatok

Rénszarvas leírása: élőhely, élelmiszer, életmód

Pin
Send
Share
Send
Send


A Távol-Észak állatvilágának képviselőjeként a rénszarvasok 15 alfaja több mint fele az Északi-sarki tundrában (az északi erdei övhez közelebb eső), valamint az Északi-sark számos szigetén lakik. Néhány alfaj Finnországban és Szibériában is él.

Átlagos súly: 60-300 kg.

Átlagos magasság: 160 - 200 cm hosszú, farokméret - 14-20 cm, egyéni magasság - 80-150 cm.
A rénszarvasok kisebbek, mint a férfiak, a méretkülönbség minden alfajonként változik, a háziasított egyedek mérete meghaladja a vadon élő egyedeket, de rövidebb lábuk van.

Házasság ideje: Szeptember végén - november elején kerül sor, és a férfiak rivalizálása jellemzi a nők figyelmét. A legtöbb esetben két férfi határozza meg, hogy melyikük erősebb, és aki gyengébb, távolabbi tekintetekkel, azokban az esetekben, amikor mindkettő a legerősebbnek számít, egy harc kezdődik - küzd a szarvakkal, a férfiak addig próbálják egymást, amíg egyikük lemond . A párosodás ideje alatt egy erős férfi 15-20 nőstényt tud összeállítani. A többi férfival való állandó összecsapások miatt a domináns férfiaknak kevés idő áll rendelkezésükre az élelmiszerek keresésére, és a legtöbb állományuk költésére. A férfiak az életükben csak egyszer mutatkoznak meg hasonló erőfölényben, amikor elérik az erejük csúcsát - ez általában 6 év múlva történik.

A bébi rénszarvas májustól júniusig születik. Életük első napjaiban a szarvasok az anya felügyelete alatt állnak, és körülbelül egy és fél hónap múlva önmagukban kezdnek legelnek, miközben anyai tejet fogyasztanak. Ez több hónapig tart.

Becsült népességméret: - világszerte 1 millió, ciklikus növekedéssel és számcsökkenéssel, amelyek 40-60 évenként ismétlődnek.

Tápegység: A nyári hónapokban a rénszarvas táplálkozik nád, fű, páfrány és moha. Ők is enni az alacsonyan növekvő fák hajtásai és levelei, és különösen a fűzfa és a nyírfa levelei. Időről időre húsevő, háziállat, madártojás és sarkvidéki (egyfajta hal) eszik.
A téli hónapokban a rénszarvas ételeket szinte teljesen zuzmókból és gombákból állítják elő, amelyeket szarvak és pászták segítségével a hó és a jég alatt ásnak ki. A szarvas, ellentétben más emlősökkel, egyedülálló enzimmel rendelkezik (lichenáz), amely bontja a zuzmókat és felszabadítja a benne lévő glükózt.
Egy faj védettségi állapota: A faj a legkevésbé fenyegetett.

Élőhely: körkörös régiók, beleértve a szigeteket is.

ellenség: A rénszarvas fő veszélye a farkasok, akik csomagolásban vadászják őket, különösen télen. Az élet korai hónapjaiban az arany sasok, sasok, zsákok és ritkábban barna és jegesmedvék szarvast vadásznak.

Európában ezeket az állatokat rénszarvasnak nevezik. Észak-Amerika lakói pedig a vadon élő caribou példányokat, a háziasított rénszarvasokat hívják.

A rénszarvasok a sarkvidéki tundra (gyakran hideg vízmentes, gyakran gyengén leeresztett) és a tundra déli részét határoló erdőkben élnek. Gyógynövények és kérődzők, azaz olyan növényeken táplálkoznak, amelyek a gyomorban erjednek (nevezetesen a bendőben - a legnagyobb gyomorkamrában), majd újra és újra rágnak.
A rénszarvasok a csorda belsejében (anyák és borjak) élnek, amelyek mérete az élőhelytől függ. A tundrában élő emberek nagy állományokban gyűlnek össze, de a téli hónapokban több kisebb is van. És az erdőkben élő rénszarvasállományok száma körülbelül 20-30 fő egész évben.

Hol élnek a caribou? Hogyan élnek túl?

A Távol-Észak állatvilágának képviselőjeként a rénszarvasok 15 alfaja több mint fele az Északi-sarki tundrában (az északi erdei övhez képest közelebb áll a pólushoz), valamint az Északi-sark számos szigetéhez. Néhány alfaj Finnországban és Szibériában is él.

A rénszarvas történeti élőhelyei az északi szélesség 50. párhuzamos fölött található Eurázsia régiói voltak. Nem is olyan régen (2009-ben) megfigyelték az erdőkben élő rénszarvasok számának csökkenését, amit állítólag a globális felmelegedés okoz. Ez a változat azonban hibásnak bizonyult, jelenleg azokban a régiókban, ahol a rénszarvas populáció korábban jelentősen csökkent, számuk újra növekedni kezdett, míg a stabil területeken az egyének számának csökkenése figyelhető meg.

A szarvasok fő veszélye a vadászok, az egyes régiók instabil éghajlata, valamint a bányászat, a gáz és az olajipar növekvő száma, akiknek munkásai gyakran szabadidőben vadásznak.

Néhány ezer évvel ezelőtt az emberek elkezdték hazugságolni a rénszarvasokat. Mivel a szarvas kemény és nagy növényevő, a körkörös régiók lakói megtermékenyítették a húst, valamint a közlekedést. Az eszkimók még mindig szarvasokat vadásznak, ízletes húsuk, bőreik, szarvai és csontjaik miatt, amelyekből eszközöket készítenek. Például Saami és Nenets még mindig rénszarvakat termesztenek. A szarvasmarhafélékkel ellentétben az ilyen állományokat nem lehet teljesen háziasítottnak nevezni - több legelőn élnek, amelyeken keresztül a Sami és a Nenets nomád útvonalak általában áthaladnak. 1911-ben 10 rénszarvasot szállítottak Dél-Grúzia (egy antarktisz-sziget), hogy a bálnavadászokat és a pecsételőket étellel biztosítsák, és 2014-re már 6 600 fő volt, ezután úgy döntöttek, hogy ezt a számot csökkentik ökoszisztémát és különösen a madarak szaporodását.

A rénszarvas (caribou) környezethez való alkalmazkodásának jellemzői:

A testfelület alacsony területe és térfogata (anatómiai jellemző) - A nagy állatokat könnyebb melegen tartani, mert megtartják az anyagcsere során keletkező hőt, és egy felnőtt rénszarvas egyedül 60–300 kg-ot mérhet.

A koponya (az anatómiai jellemző) csontjai - a koponya orrrészének ívelt vékony csontjain (a jobb oldali képen látható) lágyszövetek sok véredényt tartalmaznak, amelyek a légzés közben hideg levegőt melegítenek, majd belép a tüdőbe. A hideg levegőt és ennek következtében a száraz levegőt megnedvesítik, és a kilégzés során a nedvességegyensúly helyreáll az orrban.

Az év különbözõ idõszakaihoz igazodva (anatómiai jellemzõ). Nyáron a takarók puha sarkú része gyorsabban mozog a nedves és csúszós hóban a tundrában, télen pedig éles élek nőnek a kátrányok körül, ami hozzájárul a kemény hó és jég mozgásához. Szintén segítségükkel, szarvas ásni hó az élelmiszer keresésére.

Ultraibolya látás (élettani jellemző). Nemrégiben kiderült, hogy a rénszarvas látása túlmutat a látható sugárzási spektrumon. Mint ismeretes, a hó és a jég tükrözi az ultraibolya sugárzást, míg a ragadozók, zuzmók és vizelet felszívja ezt a sugárzást. A sötét hóban vagy jégen lévő vizelet sötét foltja megmondja az állatoknak, hogy a ragadozók vagy a rénszarvasok lehetnek a közelben. A rénszarvasok látásuk sajátosságai miatt sötét sziluettekként látják a farkasokat (még a maszkolásra szánt fehér gyapjú sem segít a ragadozóknak), különösen éjszaka. Szarvasok is látják a fő táplálékot, mint a zuzmók, mint sötét foltok világos alapon.

Rövid nyári migráció magasabb pontokra a vérszívó rovarok (viselkedési jellemző) miatt. Ebben az évszakban a szarvas sűrű állományban mozog, megvédve az állatokat a rovarcsípések közepén.

Állományképzés (viselkedési jellemző). A szarvasok összegyűjtése az állományban védi magát a ragadozóktól, amelyek általában egyenként elkapják őket. A nyári hónapokban is védelmet nyújt a rovarcsípések ellen. A legnagyobb rénszarvasállomány 50 000 - 500 000 fejből állhat.

A rénszarvasok (caribou) migrációs folyamata (viselkedési jellemző). A migrációs folyamatban a rénszarvas több, mint bármely más szárazföldi állat - évente akár 5000 km-ig. Néhány állomány azonban nem szeretne egyáltalán migrálni. A migráció főként nyáron történik, amikor a legelők keresésével az északi területekre költöznek. Általában a fák gyakorlatilag nem nőnek az ilyen területeken, így nehezebb elrejteni a lehetséges ragadozóktól. Télen a rénszarvasok déli irányban erdős területekre mennek, amelyek menedéket nyújtanak a súlyos hóviharoktól és hóviharoktól.

A ragadozók elleni védelemhez szükséges szarvak, hófúvás és a férfiak közötti küzdelem során használt anatómiai jellemzők. A rénszarvasok az egyetlen szarvasfaj, amelynek nőstényei és hívei szarvak, bár különböző célokra használják őket. A szarvak csontszövetből állnak, évről évre nőnek, és minden évben elválasztják a rénszarvasokat, amelyek szarvai keratinból (szőrből és körméből állnak), és ezért nem kerülnek el. A férfiak az év végén (november-december), tavaszán pedig a nőstényeket szedték (ez egyébként azt bizonyítja, hogy a Mikulás szarvasai minden nőstény, mivel még mindig volt agancsuk karácsonyra). Télen a nőstények szarvát használják arra, hogy ásni tudjanak a hóban, míg a férfiak, akiknek több energiájuk van, ezeket a célokat használják. A férfiak új szarvai februárban kezdnek növekedni, és teljesen nőnek a párzási időszakban. Gyakorlati szempontból sokan feleslegessé teszik a szarvakat, de az a tény, hogy a szarvasok évente új szarvakat tudnak termeszteni, miközben az anyagcsere óriási stresszével küzdenek, arra utal, hogy ezek az állatok rendkívül erősek és tartósak.

Vastag haj, melegen tartva és még a legsúlyosabb fagyok túlélése (anatómiai jellemző). Puha aljszőrzetből és durvább hosszú kabátból áll. Hosszú gyapjú védi a rénszarvasokat az esőtől, a szélektől és a havazástól. A robusztus, tágas szőrmék lehetővé teszik a rénszarvasok úszását a vízen - ezért úsznak jobban, mint a többi rénszarvas. Télen a rénszarvasok vastag aljszőrzetet termelnek, amely általában a következő tavasszal vagy nyáron elesik.

Hogy néz ki

A szarvas mészárnyalatos állat, északi faja pedig egy vagy több tucat embercsoportban él, mint a többi szarvasfaj. A vadon élnek Európa, Ázsia és Amerika északi részén - a tundrában és a taiga-ban, a Jeges-tenger szigetein. Ezen túlmenően az északi népek a háztartásban tenyésztették őket, lószállítást, hús-, zsír-, tej-, nyúl- és csontforrást használva. Szarvas Leírás:

  1. Marmagasság: 1-1,5 m, testhossz - 2 m, súly - 100-200 kg.
  2. Rövid lábak végződnek széles, sűrű, kör alakúakkal, kendővel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén mozogjanak a köves vagy mocsaras terepen, és ne essenek a hóba.
  3. Gyapjú - világos szürke, barna foltok télen és barna nyáron. Az egész testet lefedi és megbízhatóan véd a hideg ellen, mert üreges szerkezetű. Ezen túlmenően, télen, lefelé jelenik meg az aljszőrzetében, továbbá megvédi az állatot a széltől és a fagytól. A hajszál üreges szerkezete hozzájárul ahhoz, hogy a szarvas a vízen jól tartható, és nagy folyókon is áthaladjon.
  4. Vékony hosszú szarvak, elágazással a fejekben nőnek mind a férfiaknál, mind a nőknél. Az első dobja őket minden évben a tél elején, a második - a szarvas megjelenése után.

Figyelem! A női szarvak jelenléte és a felső ajkakon mért barnulás a szarvasok e fajta jellegzetessége, amely megkülönbözteti a szarvasok más képviselőitől.

Egy állat élete 25 év. Élelmiszer keresésekor a szarvasállományok nagy távolságokat vándorolnak, így a télről a télra, ahol több takarmány van. Két éves koruk óta készen állnak a tenyésztésre. A 18 éves korig nőstények képesek utódokat viselni. Október-novemberben házassági játékok indulnak. A nőstények, a férfi szarvasok elleni küzdelem, a kürtökkel küzdő riválisok vonzása. Mivel a nőstények hosszú ideig nem teszik lehetővé a férfiakat, harcok történhetnek mindkét nem képviselői között.

8 hónap elteltével a nőstények születtek, ritka esetekben két szarvas. A gyerekek már a második napon készek arra, hogy kövessék az anyát, és 3 hét után szarvakat termesztenek.

A rénszarvas ellenségek a farkasok, a talajok, a barna és a fehér medvék és a lynx. De a szarvasállomány legnagyobb kárát az emberi tevékenység okozza. Erdőirtás, legeltetés a szarvasok élőhelyein, vadászat - mindez ahhoz a tényhez vezetett, hogy a szarvas csak észak-európai távoli területeken maradt fenn, ahol még mindig vannak szűz természetű területek.

Mi a hírcsatorna

A szarvas étrend a szezontól függ. Nyáron főként zöld növényzetből áll - a cserjék, a fű, a moha, a bogyók, a gombák, az algák lombjai. Télen táplálják a moha fákat - bozontos zsinórokat, cladóniával, valamint elhalványult füvet, ásni az ételeket a hó vagy jég réteg alatt. Télen a moha 60-80% -os szarvas étrend. A szarvas a szagát még 0,5 m mélységű hótakaró alatt is hallja.

Télen a háziasított szarvast széna, szilázs és gabonaliszt táplálja. Víz hiányában, szarvasok télen, a szomjúság elfojtása, a hó elfogyasztása, továbbá a tengervíz iszik. Így az állatok fenntartják a szervezet ásványi és sóegyensúlyát. A sóegyensúly fenntartásához ők is megragadják az eldobott szarvakat.

Ma az Orosz Föderáció területén több mint 950 000 rénszarvas él. Az élőhelyek lövészetének és védelmének tilalma hozzájárul ahhoz, hogy ennek az állatnak a lakossága továbbra is ellenőrzött maradjon.

Rénszarvas leírása

Az állat testhossza körülbelül két méter, súlya száz-kétszáz húsz kilogramm, az emlős magassága száz-tíz-negyven centiméter. A sarkvidéki óceán és a tundra szigetein élő rénszarvas mérete kisebb, mint a tajvani területeken élő déli társaik.

A férfiak és a nők rénszarvasai is vannak nagyon nagy szarvak. A kürt hosszú fő törzsének hátrafelé hajlik, majd előre. Minden évben májusban vagy júniusban a nőstények novemberben vagy decemberben a szarvukat és a férfiakat dobják. Egy idő után a szarvak visszanyúlnak. A regenerált szarvokon a folyamatok száma növekszik, aminek következtében alakjuk bonyolult. Ötéves korukig teljes fejlődést érnek el.

Hosszú téli szőrme. Egy sörény lóg a nyakukból. A szőrszőrzet nagyon törékeny és könnyű, mivel magja tele van levegővel. Azonban a szarvasbőr nagyon meleg. A téli szőrzet színe változó, szinte fehértől feketeig. Gyakran a szín sokszínű, sötét és világos területekből áll. A nyári szőr lágyabb és sokkal rövidebb.

Színe szürke-barna vagy kávé-barna. A nyak felfüggesztése és oldalai világosak. Az erdei állatok szőrme sötétebb, mint a Távol-Északi szarvas szőrme. Kis szarvas monokróm. Szőrük barnaes vagy barna. Csak a déli szibériai szarvasok különböznek. A hátukon vannak nagy fényes foltok.

Ezeknek a köpenyes állatoknak az elülső lábainak széles levelei mélyedések vagy kanál alakúak. Kényelmesek, hogy rothadjanak a hó, hogy ásni tudják a moha alól.

Viselkedés és táplálkozás

A rénszarvasok közönséges állatok. Olyan hatalmas állományokban legeltetnek, ahol több ezer fej is lehet, és az állomány vándorlása során több tízezer. A rénszarvasállományok évtizedek óta mindig ugyanazon az útvonalon mozognak. Öt száz kilométer vagy annál többet tudnak utazni. Az állatok jól úsznak, így könnyen átlépik a folyókat és a szorosokat.

A szibériai egyedek télen élnek az erdőben. Május végéig nagy állatállományok mennek a tundrába, ahol jelenleg több étel van számukra. Kevésbé vannak szúnyogok és puszták, amelyekből a szarvasok szenvednek. Augusztusban vagy szeptemberben az állatok visszatérnek.

A skandináv szarvas erdők elkerülhetők.

Észak-Amerikában áprilisban a szarvasok (caribou) az erdőtől a tengerhez közelednek. Októberben visszatér.

Az európai állatok viszonylag közel állnak az év folyamán. Nyáron mászik a hegyekbe, ahol hűvösebb, és el tudsz menekülni a midge-től és a kanyaroktól. Télen leereszkednek, vagy egy hegyről a másikra mozognak.

A szarvas maszkokat szenved, amelyek a tojást a bőrük alá teszik. Ennek eredményeképpen keletkeznek források, amelyekben a lárvák élnek. Az állat orrnyílásaiban feküdt a herék orrcsillagja. Ezek a rovarok annyi szenvedést okoznak a szarvasoknak, és néha még azokat is kimerítik.

A rénszarvas elsősorban a növényeken táplálkozik: moha vagy moha. Ez a takarmány kilenc hónapig táplálkozás alapját képezi. A tökéletesen kifejlesztett illatérzetnek köszönhetően az állatok nagyon pontosan megtalálják a moha, a bogyós bokrokat, az üledékeket és a gombát a hó alatt. Hófúvás a hóban, kapákkal, saját ételt kapnak. Az étrendben más zuzmók, bogyók, fű és még gombák is megtalálhatók. A szarvas madarak, rágcsálók, felnőtt madarak tojásait eszik.

Зимой животные поедают снег, чтобы утолить жажду. Они в больших количествах пьют морскую воду, чтобы поддержать в организме солевой баланс. Для этого же грызут сброшенные рога. Из-за нехватки в рационе минеральных солей олени могут грызть рога друг у друга.

Размножение и продолжительность жизни

Свои брачные игры северные олени начинают во второй половине октября. В это время самцы, добиваясь самок, устраивают бои. Самка северного оленя вынашивает детёныша почти восемь месяцев, по истечении которых рожает одного оленёнка. Очень редко бывает двойня.

Уже на следующий день после своего рождения малыш начинает бегать за матерью. A tél kezdetét megelőzően a nőstény táplálja a szarvasmarhát. Három héttel a születés után a szarvak elkezdenek áttörni a szarvast. A második életévben kezdődik az állatok szexuális érettsége. A nő tizennyolc éves koráig szülhet.

A rénszarvas él körülbelül huszonöt éves.

Otthoni rénszarvas

A vadon élő állatok állományának elkülönített részével az emberek a rénszarvasokat háziasították. Háziállatok hozzászoknak az emberekhez, élnek a legeltetésben, és veszély esetén nem szétszóródnak, remélve, hogy az emberek megvédik őket. Az alkalmazott állatok mint állati állatok, adj tejet, gyapotot, csontokat, húst, szarvakat. Az állatoknak viszont csak emberi sót és védelmet kell biztosítani a ragadozóktól.

A háziállatok színe más. Ennek oka lehet az egyéni jellemzők, a nem és az életkor. Az európai állatok az olvadék végén általában sötétek. A fej és a hátsó oldal nagy része barna. Végtagok, farok, nyak, korona, homlok szürkés. A hófehér háziállatokat az északi népek nagyra értékelik.

A házi szarvasok sokkal kisebbek, mint a vadon élő állatok.

Eddig a Távol-észak lakói számára a szarvas az egyetlen háziállat, amellyel életük és jólétük kapcsolódik. Ez az állat számukra és szállításra, valamint lakásokhoz, ruházathoz és élelmiszerekhez készült anyag.

A taiga területeken a rénszarvas. Annak érdekében, hogy ne törje meg az állat hátsó részét, üljön közelebb a nyakhoz. A tundrában és az tundra erdőben a télen vagy nyáron szánkók (három vagy négyes) ferdén használják őket. Egy személy szállítására egy állatot felhasználtak. Naponta akár száz kilométer is keményen dolgozhat anélkül, hogy sok fáradtság lenne.

A szarvas ellenségei

A nagy ragadozók számára a rénszarvas kívánatos, mivel húst és zsírt tartalmaz. Az ellenségei a farkas, a medve, a talaj, a hiúz. A vándorlás során a ragadozók a termékeny szezonra jutnak. A szarvasmarhák nagy távolságokat mozgatnak, a betegek és a gyengék állatok lemaradnak, elvesztik erejüket. Ők lesznek zsákmány wolverine és farkas csomagok.

Kegyetlenül pusztítja el ezeket az állatokat és embereket. A szarvai, bőrei, húsa miatt vadászik egy állatot.

Jelenleg az észak-európai részen mintegy ötvenezer állat van, Észak-Amerikában mintegy hatszázezer és Oroszország poláris zónáiban nyolcszázezer állat. Jelentősen több hazai szarvas. Összesen hárommillió fejük van.

19 bejegyzés

Rénszarvas - lat. Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)
Észak-Amerikában - caribou (angol caribou, cariboo ['kærəbuː])

A rénszarvasok rénszarvasrégiójának családjába tartozik, a rénszarvascsalád artiodactype emlősének a rénszarvas (Rangifer) nemzetség egyetlen képviselője.
Az Eurázsia északi részén és Észak-Amerikában él.
Nem csak a fű és a zuzmó, hanem a kis emlősök és madarak is eszik.
Eurázsában a rénszarvasok háziasodnak, és számos poláris nép számára fontos étel- és anyagforrást jelentenek.
Az északi népek közül a vad rénszarvas sokoy-nek nevezik.

Királyság: Állatok
Típus: Akkord
Osztály: emlősök
Elhelyezés: parcipeds
Szubrád: rágcsálók
Család: Rénszarvas
Alcsalád: Roes
Nemzetség: Rénszarvas
Faj: Rénszarvas

Királyság: Animalia
Menekült: Chordata
Osztály: Mammalia
Rendelés: Artiodactyla
Család: Cervidae
Alcsalád: Capreolinae
Nemzetség: Rangifer
Faj: R. tarandus

***** Rénszarvas. Észak-amerikai alfaj:

1. Forest Caribou (Rangifer tarandus caribou) - eredetileg Észak-Amerika tajga régióiban, Alaszkától Newfoundlandig és Labradorig terjedt el. Jelenleg a tartomány jelentősen csökkent, az alfajok a veszélyeztetett állapothoz közeli állapotban vannak (NT az IUCN besorolás szerint).

2. A Karibu Grant (R. tarandus granti) egy észak-amerikai alfaj, amelyet Alaszka, a Yukon és a kanadai északnyugati területek terjesztenek.

3. Tundra caribou (R. tarandus groenlandicus) - gyakori a kanadai északnyugati területeken és Nunavutban, valamint a nyugati Grönlandon.

4. R. tarandus pearyi - Nunavut északi szigetein és Kanada északnyugati területein elosztva.

5. A Charlotte-szigetek Caribou-szigetei, vagy Caribou Dawson (R. tarandus dawsoni) - egy kihalott alfaj, amely Graham-szigeten élt, az egyik legnagyobb a Charlotte-szigetek szigetvilágának szigetén a Kanadai Csendes-óceán partjainál (British Columbia).

***** Rénszarvas. Eurázsiai alfaj:

1. Vad rénszarvas (R. tarandus tarandus) - az Eurázsia sarkvidéki tundrájának lakója, beleértve az észak-európai skandináv félszigetet is. Oroszországban a lakosság száma meghaladja az 1,2 millió személyt (1999).

2. Erdei rénszarvas, vagy finn rénszarvas (R. tarandus fennicus) - csak a Skandináv-félsziget két régiójában, valamint Karélia területén található. Egy kis lakosság él Dél-Finnország központjában. A karéliai lakosság elég messzire belföldön megy Oroszországba, a kérdés továbbra is nyitva áll a népesség keleti képviselőinek hozzáállása miatt ezen alfajhoz. Az Oroszország Vörös Könyvében felsorolt ​​altípus.

3. Spitsbergen rénszarvas (R. tarandus platyrhynchus) - a Svalbard-szigetek szigeteinek lakója jelenleg a rénszarvas legkisebb alfaja.

4. A Novaya Zemlya rénszarvas (R. tarandus pearsoni) a Novaya Zemlya-szigetcsoport szigetein élő elszigetelt lakosság. 1981-ben a déli szigeten mintegy 6000 ember volt. Az Oroszország Vörös Könyvében felsorolt ​​altípus.

5. A sarkvidéki rénszarvas (R. tarandus eogroenlandicus) egy teljesen kihalt alfaj, amelyet a 20. század elején Grönland keleti részén találtak.

A rénszarvas egy vándorló faj.
Az állandó vándorlások miatt a zuzmófedél nem teljesen megsemmisül, és ideje helyreállni. A zuzmók 90% -át teszik ki nekik, így érezhetik a moha (vágott élelmiszert) is a hó alatt.
Az ételből nyert zuzmó anyagokat, kivéve a bélparazitákat.

Széles kapák lehetővé teszik, hogy átlazuljon a laza hóban, és ásni tudja az ételeket.

A szarvasok 9 évvel ezelőtti szomjúsága elfojtja a havat.

A gyapjú vastag aljszőrrel meleg. Az őrszőrszálak 1-2,5 cm hosszúak.
Az üreges szőrszálak a jobb szigeteléshez is segítenek a folyók áthaladásában a folyókon.

A férfiaknak szarvai is vannak, és KÁRTYA.
A nőknek szarvakra van szükségük ahhoz, hogy elhajtják a versenytársakat az általuk talált ételektől, és eldobják a szarvasok megjelenésekor.

Az emberek háziasított rénszarvas, elkülönítve a vadon élő állatok állományát.
A hazai rénszarvasok félig mentes állományban élnek, és a vadon élő állatoktól eltérőek, mivel hozzászoktak az emberekhez, és veszély esetén nem szétszóródnak az oldalra, hanem összejönnek, remélve, hogy megvédik az embereket.

Az emberi szarvastól csak sót és védelmet kell biztosítani a ragadozóktól.

A szarvasból az emberek tejet, húst, gyapotot, szarvakat, csontokat kapnak.

A szarvasok agancsjai (neogostvenivshie szarvak) a gyógyászat tulajdonságai miatt ismertek a hagyományos orvoslásban. Ezekből a kivonatot a farmakológiában általános tonikus és adaptogén hatóanyagként alkalmazzák.

A 60-as években I.I. professzor vezetésével. Brehman egy új, rögös rénszarvas "Rantarin" (tablettákban) és folyékony analóg "Velcornine" készítményt fejlesztett ki. "Epsorin" - az első kiváló minőségű kivonat, amelyet vad rénszarvas agancsból nyerünk.
A rénszarvas keményített szarvából az élelmiszer-adalékanyagot "CigaPan" immunstimuláló hatású anyaggal állítják elő.

Rénszarvas. Oroszország:

A legtöbb caribou az észak-észak-amerikai északi Amerikában szinte trágár érzetben él, valamint egy sarkvidéki parttal és más sarkvidéki vadvilággal. A tundra "zsebei" délre, a Sziklás-hegység magas vízfolyásaiban találhatók, de sehol sem találja az igazi északi életformák sokféleségét, amelyek az Alaszkától a felső Quebecig terjedő "kopár területeken" élnek, beleértve az önmagukat hívó közösségeket is. Inuit, Inupiat és Yupik.

A Caribou hordozza a legszembetűnőbb agancsokat a Föld szarvasai között, és az egyetlen nagy vadon élő emlős, Észak-Amerikában, amely még mindig nagy távolságokon vándorol hatalmas állományokban. Ezek tökéletesen alkalmazkodnak az ilyen nomád élethez.

A legtöbb szarvasfajtában a szőrszálak üregesek, de a caribou-ban szinte teljesen megtartják a levegőt, hogy elszigeteljék a testet a nulla alatti hőmérsékletektől télen és megkönnyítsék a számtalan víztest kényszerítését a tundrában. A vízben úszó Caribou úszik, mint egy betöltött kenu, és egy állományállomány úgy néz ki, mint egy szarvas hadsereg a hajók manővereken.

Nyáron a puha méhek nagyobb méretűek, mint bármely más szarvasfajta, és az alkalmazkodóképesség alkalmas a mocsarak úszására és átkelésére, míg télen a caribou karmai keményednek és zsugorodnak a fagyott talajon és hóban való mozgáshoz.

A karibu hosszú orrnyílásaiban az orrkúpokban lebegő csontok vannak, amelyek növelik a belső felületet, hogy melegítsék és nedvesítsék az inhalált jeges levegőt, mielőtt eléri a tüdőt.

A farkú szarvasokhoz hasonlóan néhány év alatt drámaian megnőhet a caribou száma, majd hirtelen csökken.

A 90-es évek közepén először vadászkodtam Alaszkában, amikor a leghíresebb a Malchatna vízgyűjtő híres állománya, és naponta találkoztunk több száz szarvassal. 2009-ben 2 hétig vadászottam körülbelül ugyanabban a térségben, és talán csak mintegy ötven karibut, és csak az egyetlen bikát, amely alkalmas volt a trófeára.

Sok észak-amerikai karibouállomány jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben, bár néhányan stabil népességet tartottak fenn. Ennek oka lehet a legelők kimerülése a caribou tenyésztéssel, új vándorlási útvonalakat blokkoló tározók, a bányászati ​​műveletek bővítése, vagy a régi vámeljárás miatti kifogás, feltételezve, hogy sok farkas volt.

Néhány biológus azt is javasolja, hogy talán nem az éghajlatváltozás nélkül. A történeti adatok azonban azt mutatják, hogy a caribou lakossága fel- és lefelé nyúlik vissza a témával kapcsolatos írásos bizonyítékok megléte alatt.

Csak egy dologra vagyok meggyőződve - soha nem fogom abbahagyni ezeket a teremtményeket.

Feltételezzük, hogy mindannyian ugyanazon fajhoz tartoznak (Rangifer tarandus), bár Észak-Amerikában 6 fajra oszlanak, amelyek két fő csoportban egyesülnek: a kopár föld és az erdő caribou.

Természetesen bárki, aki a kontinens különböző részein vadászta a karibut, észrevette a test és a kürt méretbeli különbségeit.

Valerius Geist figyelemre méltó könyvének a Deer of the World című könyv szerint a legnagyobb karibu az északi szélesség 60. párhuzama alatt található, Kanada nyugati tartományainak felső határa mentén, köztük Dél-Alaszkával és az észak-quebeci Ungava-félsziget nagy részével, bár több kivéve a szigetet és a szárazföldön levő izolált populációkat.

A 60. párhuzamosság északi részén a caribou észrevehetően kisebb lesz, az Északi-sarki szigeteken az átlagos fehérfarkú szarvasok aránya.

Ez ellentétes Bergman szabályával, amely szerint a széles körű madárfajok és emlősök nagyobb méretűek az északi szélességben. Ez a szabály azonban elsősorban a mérsékelt övezetekben élő emlősökre, például a szarvasokra és a medvékre vonatkozik. A nagyobb állatoknak kisebb a testtömeg / tömeg arányuk, ami lehetővé teszi számukra, hogy hideg időben több hőt tartsanak fenn.

De a caribou a Távol-Észak állata. A körkörös régiókban és az Északi-sarkvidékben az étel sokkal kisebb, mind általában, mind a szezonban, mint a déli fekvésű területeken.

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb caribou a brit Columbia északi részén és a Yukon területének déli részén élő sziklához tartozik. Méretük a magasságnak az állatok méretére gyakorolt ​​további hatásának tudható be, amelyet a sziklás hegyekben a fekete farkú szarvasok is megfigyelnek.

Az erdei caribou-ban egy szűkebb és súlyosabb hajlam, mint a kopár területeken élők. Talán az erdőhez való alkalmazkodóképesség, többnyire az élőhelyi feltételek.

Az Alaszkából és különösen Quebecből származó Caribou-t hosszú és széles szarvak jellemzik.
Ezután különbségek vannak a három elemben, általában (bár nem mindig) a caribou szarvakban: "lapátok" (szupraorbitális folyamatok), második folyamat ("lapátok" felett) és terminálfolyamatok.
Van egy mítosz, hogy a kettős "pikk" karibou bikák ritkák. Ez az észlelés akkor jelent meg, amikor főleg a hegyi caribou vadászata volt, és a szarvak kettős „lapátja” nagyon ritka volt. De ez nagyon gyakori a kopár földek karibusában. A begyűjtött bikáknak több mint fele kettős "lapátot" tartalmazott.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org