Madarak

Kék cinege madár-cinege

Pin
Send
Share
Send
Send


A közönséges, kék vagy zöld azure egy kis cinege, amely gazdag kékes-sárga tollazatú. A madár elterjedt az észak-nyugati Afrika, Nyugat-Ázsia és Európa szubarktisz és mérsékelt övezeteiben. A vadon élő főleg kevert és lombhullató erdőkben él, különösen nyír és tölgyben. Tökéletesen alkalmazkodik a termesztett tájakhoz, és gyakran települ parkokba és kertekbe, ahol az etetők közelében található. Gyakran európai városi lakosságot alkot. A madár nem szégyenlős, és könnyedén hozza hozzá az embereket.

A szaporítás során főleg állati takarmányt táplál: pókokat és rovarokat. Télen és ősszel a növényi élelmiszerek, mint például a magok, részét képezik az étrendnek. Fészkek üregekben, valamint mesterséges hülye.

Egy kis cici rövid rövid csőr és egy rövid farok egy kék cinege. Részletes információkat az alábbi cikkben talál. A mérete sokkal alacsonyabb, mint egy nagy cinege, míg egy kicsit nagyobb, mint egy simítóval - teste kb. 12 cm és súlya 14 g. átmegy a szemen, zárva a fejét. A második sötétkék csík a nyak körül mozog, ezáltal gallérszerű megjelenést képez.

A homlok és az arca fehér, a farok, a szárnyak és a nyak kékes-kék. Általánosságban elmondható, hogy a hátsó olajbogyó zöld, de az élőhelytől függően eltérő árnyalatú lehet. A madár alja zöldes-sárga, alsó részén egy kis, hosszanti sötét csík van. Szürke-szürke lábak, fekete csőr.

Európában szinte minden országban megtalálható azúrkék cinege, de Skócia északi részén, Izlandon, a Balkánon és az Alpok felföldén, Oroszország északi részén és a skandináv félszigeten nincs jelen. 1963-ig a Külső Hebridákban élt.

Életmód: kék cinege

A tartomány középső és déli területein telepedtek le, míg az északi télen nyugatra és délre költöznek. Emellett függőleges járatok is lehetségesek a hegyekben. Szabálytalan migráció és nagyban függ az időjárási viszonyoktól és a takarmány rendelkezésre állásától. Emellett a nem pubertás utáni fiatal madarak hajlamosabbak a mozgásra, mint a felnőttek.

A tenyészidőszak alatt mindig párban tartják őket, többnyire együtt keverednek a hosszú farkú és nagy mellű vegyes állományokban, közönséges cicákkal és sárga fejű királyokkal. Ugyanakkor a köztük lévő azúrák nagyon vékony ágakon különböznek egymástól.

reprodukció

A kis madarak főszámához hasonlóan, az azúrkékben a szexuális érettség egy évvel a születés után kezdődik. A madarak tenyésztési szezonja a tavasz végén következik be, de a kevert csirkék január eleji szétesnek, majd ébrednek fel területi ösztönök.

Április közepén a nőstény önállóan halad a fészek építéséért. Általában egy fa üregében és üregében helyezkedik el, nagyon gyakran keskeny nyílással és nagyon magas a talajtól. Az azúrkék az időnként más madarak régi fészkeit használják.

A szezon nagy részében 2 tengelykapcsoló van, de egyes régiókban (Németországban, Nagy-Britanniában, Marokkóban és Korzika területén) a tojásokat csak egyszer helyezik el. Általában az első tengelykapcsoló május elején, a következő - június második felében. A tojások száma a maximális számtól és a biotóptól függ.

A madár étrendjének fő része az állati takarmány. Legtöbbjük kis rovar, 1 cm hosszú, lárvájuk, továbbá pókok. A takarmánykészlet változhat, attól függően, hogy egy adott időpontban melyik területen áll rendelkezésre. A tenyésztési szezon kezdetén, amikor az összes fát zöldséggel borítják, és a hernyók vagy hiányoznak, vagy nagyon kicsi, zsákmányt alkotnak a pókok. Abban az esetben, ha a hernyók tömege növekszik, az azúrkék titus gyorsan átvált erre a fajta zsákmányra.

Nagy mennyiségben a madár különböző erdei kártevők pusztulnak el, köztük a szőrös selyemhernyó hernyók, továbbá a hibák, levéltetvek és a hemiptera többi része. A fűrészfák lárvái és a pillangók hernyója könnyen fogyaszthatóak. Különböző repülő rovarokat kapnak (darázs, legyek, retina-szárnyas), hangyák, bogarak, palánták és különböző centipedesek.

Alfajok és szisztematika

1758-ban a híres Carl Linnaeus a "Természetrendszere" tizedik könyvében tudományosan leírta a közös kék cinét. Abban a pillanatban ez a faj a Parus caeruleus nevet kapta, és a madarak a titmousehoz tartoztak. A Cyanistes nevet ezután egy alcsoportnak nevezték, amelybe számos hasonló morfológiai jellemzőjű faj került össze. Ezt az osztályozást jelenleg számos szakember használja, beleértve az oroszokat is.

Hol él

Az azúrfák nagyon jól érzik magukat a közép-európai lombhullató és kevert erdőkben. A kevésbé létező tűlevelű erdőkben a madarak nagyon ritkán jelennek meg. A kék cinege sok városi kertben és parkban is lakik. Tavasszal és nyáron elhagyják a fiatal erdőket, ahol a fák túl vékonyak, így megtalálható a szükséges fészkelő üreg. Azonban őszi és téli madarak találhatók mind régi, mind fiatal erdőkben, bokrokban és nádasokban. Ez alatt az időszak alatt a tit titkárnő gyakran összefog a közös állományba más típusú titmouse-val. A madarak együttesen az erdőkön haladnak az élelmiszer keresésére. A nagy állományokban ezek a mellek jobban védve vannak az ellenségektől, például a sólyomtól.

MI AZ EATS

Nyáron az azureworms táplálkozik rovarok, amelyek gyűjtött a levelek a fák, például tölgy. A pókokat, lepkéket, levéltetvek és egyéb kártevők is vadásznak. A csibék etetése során a titmouse zsákmánya nagyszámú pillangók, hernyók vagy lárvák tojásává válik, melyeket azúrkék fákon és bokrokon találnak. Rengeteg kártevő (pl. Egy páratlan selyemhernyó, kócsagok bozontos hernyói) eszik, a kék cicik, mint más mellfajok, nagy előnyökkel jár a kertészek számára. Ősszel a madarak vadon élő idősebbek, bükk diófélék és csipkebogyók táplálkoznak. Télen az diófélék és a különböző zsírok mellett azúrkék is magokat esznek. Szeretik a napraforgómagot, a mákot és a mogyorót. A kemény télekben a rovarokat kereső éghajlat megvizsgálja a fák kéregét. Tavasszal nem szabad táplálni.

REPRODUKCIÓ

Tavasszal elején, és néhány déli területen februárban az azurea egy üreget keres, amely kényelmes a fészek építéséhez. Ideális kis lyukak vagy keskeny rések a legfeljebb 15 m magasságban elhelyezkedő fákban, vagy a kis tüskék elhagyott üregei. Amikor a férfi megfelelő helyet talál, felkéri a nőstényt a szárnyak gyors mozgásával és kiabálással. Majd belsejében elcsúszik, majd meghívja a barátját, biztos benne, hogy elfogadja ezt a szállást. A nő gyakran elutasítja több helyet, mielőtt eldönti, hogy megtalálta, amire szüksége van. A fészket, amit maga épít. A madár az üregbe sok moha, száraz fű és egyéb anyagot hoz. A mellkasával a fűszalagot préseli, és a szélekkel présel, amíg a fészket egy pohárba nem adja. A végén, a női vonalak a fészek tálca tollakkal. Kék cinege 7-13 fehér, vörös vagy barna tojásfoltokkal feküdt. A tojások tojásrakása és inkubálása során a hím védi a fészkelő területet és az élelmiszerforrásokat.

ÉRDEKELT TÉNYEK, INFORMÁCIÓ.

  • Télen a kék cinege rájátszik az adagolókra. Egy nap, legfeljebb 200 mell, ami a dióhúzóra rúg, gyakran repül a kertben lógó dióhálóra.
  • Angliában a kék cinege cinege, aki mindent megtalál, amit talál, elérte a tejfóliát a tejpalackok fedelén, amit a tejesemberek az ajtón hagytak. Azóta a madarak élvezték a krémet, amíg végül eltűnt a tej házakba történő szállításának hagyománya.
  • Néha az azurewees felkapja az ablak gittét, vagy repül a szobába, és tépje le a tapétákat, amelyeket ezután fészkekkel béleltek.
  • Azurea fészek üregekben, amelyek bejárati átmérője nem haladja meg a 3,5 cm-t, de a tojás, a csibék és a nőstény fészek gyakran ürít egy házat.

SYNITA LAZOREVKA. LEÍRÁS ÉS MEGJELENÉS

A felnőtt férfiak és a nők ugyanolyan színűek, csak a férfiak lehetnek kissé könnyebbek. A fiatal madarak tollai is kis színben különböznek a felnőtt azúrkék tollától, azonban nem olyan fényesek. A kék cinege az erős mancsok és karmok segítségével még vékony ágakon is lóghat, és beleharaphatja a hernyókat. Emiatt el is tudják szedni a zsír- és magtáplálékot, amit az emberek lógnak a fákban. A nő 7-13 fehér, vöröses-barna tojásfoltokkal (naponta egy). A két hetes inkubációs időszak csak az utolsó tojás elhelyezését követően kezdődik. A kék cinege fészkei a moha és a fű fái üregeibe épülnek, majd puha tollzal béleltek.


- élőhely-élőhely

Hol él

A kék cinege szinte egész Európában megtalálható - az erdőben és az emberi lakhely mellett. A terület határait Skandinávia déli részén, Moszkvától nyugatra és Észak-Afrika részének elfoglalására használják.

VÉDELEM ÉS BIZTONSÁG

Az azúrkék népesség az erdőirtás miatt az elmúlt 40 évben csökkent. Ennek ellenére nincs közvetlen veszélye a fajok kihalásának.

Mit néz egy madár

A kék cinege nagyon hasonlít a közönséges madárhoz, amelyet minden városlakó könnyen felismer. Figyelembe véve, láthatjuk, hogy egy cinege kupakja és szárnya kék színű, kék színnel. A kék cinege tollakat gazdag azúrkék színnel festik. Ezért a madár neve.

A kék cinege, mint minden passerine, nem tér el nagy méretben. 12 cm hosszúak. Legfeljebb 15 gramm súlyú. A színező madarak vonzza a figyelmet:

  • zöldes-sárga hasa, sötétszürke futás közben,
  • azúrkék
  • fényes kék nyilak a vékony csőről,
  • fehér arcok
  • nyak körüli azúrkék tollak, hasonlóak egy gallérra,
  • a farok és a szárnyak kék-kékek,
  • puha zöld vissza
  • fekete csőr
  • kék-szürke lábak.

Az élőhelytől függően a titanikus sorrend képviselőinek színe kissé eltérő. A férfiaknak általában világosabb és kontrasztosabb színük van. A nők és a fiatal madarak tollai nem térnek el egymástól. A fiataloknak nincs fényes kék kalapot, a toll színe szürkés vagy barna.

A madár legközelebbi hozzátartozója a fehér azúr (néha hercegnek), amely könnyen megkülönböztethető színnel: fehér sapka, kékes-fehér tollazat. Ezek a madarak különbözőek. Ez utóbbi óvatos, ülő és titkosabb életmódot eredményez, különösen az utódok tenyésztése során.

Kék cinege - a kék-tit család nagyon mozgékony képviselői, szokatlan karakterrel. A kis madarak nem fogják kihagyni a lehetőséget, hogy rokonokkal harcoljanak, hogy nyerjenek helyet a fészek számára. Különösen élénken háborús jellegzetességek jelennek meg a férfiaknál a párzási időszakban.

Mint az összes mell, az azurea nagyon kíváncsi, de óvatosak, félnek, hogy hagyják egy személyt közel, de könnyen elfogyaszthatják az ételt. Ezek énekes madarak. Különlegességük egy nagyon gazdag repertoár. Egy csengő hang, mint egy harang.

Azure életmód és élőhely

A kék cinege nagyon gyakori faj. A vadon élő lombhullató vagy kevert erdőkben élnek, a városban, ahol az észak, a kertek, a parkok kedvelik. A madarak jól alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Vannak olyan esetek, amikor az oszlopoknál azúrkék fészkeket is találtak.

Az élőhelyek kiterjedtek:

  • Európa (Izland kivételével), t
  • Oroszország (az Urálig, Szibériában ritka),
  • Afrika (Északnyugat),
  • Ázsia
  • Kanári-szigetek (a viselkedés és a színek sajátosságai miatt néha külön fajokban kiemelkednek).

Mint látható, az azurerians nagyon jól alkalmazkodik a különböző éghajlati viszonyokhoz. Jól érzi magát a szubtropikában, és súlyosabb környezeti feltételek mellett.

A vadonban azúrkék fák szívesebben tölgy- vagy nyír erdőkben laknak, kis ligetben. Bár néha vannak kivételek. Egyes populációk az adott fajra nézve atipikusan élnek:

  • cédrus erdők Szibériában,
  • lombhullató erdők Afrikában
  • pálmafák a déli régiókban, t
  • erdei övek a városban.

A száraz éghajlattal és alkalmi esővel rendelkező területeken az azúrkék a víztestek közelében telepedik le - a tavak közelében folyó folyók vagy nádasok sűrűségében. Ez különösen az azúrkékre jellemző.

Mert a faj jellemzően ülő életmód jellemzi. Északon a lakosság melegebb területekre, délre vagy nyugatra vándorolnak, megfizethető élelmiszerek és jobb időjárási viszonyok miatt. Érdekes módon a fiatalok hajlamosabbak a mozgásra. Gyakran a madármigráció oka az erdőirtás. A megfizethető élelmiszerek keresése során a madarak gyakran emberek közelében élnek. A városi parkok és a nyilvános kertek takarmányaiban lévő magvak és zsírok üdvözlő kezelések a madarak számára.

A természetes környezetben a madarak inkább rovarokat esznek. Ez meghatározza az élőhely választását. A régi fákkal rendelkező lombhullató erdőkben mindig elég lárvák és egyéb ételek vannak. Az azurea általában:

Blue Tit - egy hűséges asszisztens. A madár kártevőket eszik, amelyek gyakran válnak valódi csapássá a nyári lakosok számára. Ha nyáron nem nehéz ételeket találni, akkor télen a madaraknak nehéz ideje. A hideg évszakban a madarak a tűlevelűek és a lombhullató növények vetőmagjain táplálkoznak, így nagyszerű repülést keresnek az élelmiszer kereséséhez. Először megvizsgálják a fák koronáját, és ritkán keresnek a bukott magokat a földön.

önellátó

A kék cinege menü 78 százaléka kis méretű (legfeljebb 1 cm-es) hibákat és pókokat, valamint lárvájukat tartalmazza. Az étrend a helyszíntől és az évszakától függően változik. Tavasszal, amikor a fák virágzik, a kék cinege elsősorban a pókokra táplálkozik. Aztán a hernyók megjelennek, ők is elfogynak (különösen akkor, ha a hernyók kövérek, nagyok és lédúsak). Pontosabban, a hernyók és a főmenüvé válnak. és a pókok elhalványulnak a háttérben. Blue Tit - egy könyörtelen kártevőirtó erdő. Nagyon sok baj van a levéltetvek, hernyók, bedugók és más kis hibák miatt. "Az asztalon" menj és repülnek rovarok - legyek, szúnyogok, darazsak, bogarak, centipedesek.

Videó "Blue tit (Cyanistes caeruleus) énekel"

Ősszel a madár növényi táplálékra vált. A rovarok már hibernáltak, és a madár növényi magokat eszik (fenyő, luc, nyír, juhar, tölgy, ciprus és mások).

És persze, az imu azurea közelebb kerül az emberhez. Végtére is, itt lehet enni, vagy nem hal meg éhség. Magokat, diót, ételeket fogyasztanak. Bármely élelmiszer, amelyet egy személy táplál. Gyakran a kék cinege, a mellek mellett, napraforgómagokat tartalmaz a kenyér, a szalonna, a peck az erkélyen és a szárított gyümölcsöt.

Anyagi szerző: Margarita Olegusna Samusik

Azúrkék cinege megjelenése

A megjelenés alapján, az azúrkék nagyon hasonlít a társához. Az egyetlen különbség, amely egyértelműen jelzi, hogy ez egy másik madár - egy vékony kis csőr és egy rövid farok.

Méretük is különbözik: azúrkék titus testhossza általában nem haladja meg a 12 cm-t, és egy felnőtt madár súlya ritkán haladja meg a 15 grammot.

A testnek jellegzetes színe van, csak a kék mellek fajtájára jellemző - a fejen kékkék-sapka, valamint a csőr oldalán sötétkék jellegzetes csíkok találhatók. Ezek a zenekarok a szemen keresztül futnak, és a fej hátsó részén egyesülnek, és egy vékony maszkot képeznek. Egy másik, ugyanolyan színű csík fut le a nyakán, és hasonlít egy vékony gallérra.

A madár homlokán és arcán jól láthatóak a fehér foltok, míg a hátsó mocsaras-zöld színű, és ennek a színnek az intenzitása erősen függ az adott élőhelytől. A has sárgás, kis, de jól látható sötét hosszirányú csíkkal. A csőr általában fekete, a lábak szürke, különböző árnyalatok.

Közös kék cinege (Cyanistes caeruleus).

A csibéknél a szín kevésbé kifejezett, mint a felnőtteknél - a kék „sapka” hiányzik, a színek elhalványulnak és unalmasak, minden sáv implicit szürke színű, a hasa zöldes. Az életkorban a madár a megfelelő színt kapja.

Habitat azureas élőhely

A kontinens európai részén az azúr szinte mindenhol megtalálható, kivéve Izlandot, Skócia északi régióit, valamint Oroszország északi és skandináv országait. Norvégiában ez a madár 67 párhuzamosan terjed, és Finnországban - akár 65 fő.

Oroszország nyugati részén a tartomány határa a Karéliai Ködösség mentén halad, de később tovább halad a dél felé - Bashkiria felé. Ami a tartomány keleti határát illeti, az éghajlatváltozás miatt igen változó. Ritkán ez a fajta madár található Dél-Szibériában. A déli irányban az azúrákat a Kanári-szigeteken, Észak-Afrikában, Ázsiában, Irántól és Iraktól északra találják.

A nőstények gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a férfiakkal: az egyetlen dolog, amivel megkülönböztethető, a szín fényereje, mert a férfiak festékenyebbek.

Életmód azurea közös

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kék cinege takarmányalapja a régi fákhoz van kötve, ami azt jelenti, hogy minél idősebb az ültetvény, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az azúrkék az ott ülnek.

A hegyvidéken ezek a madarak ritkán emelkednek 1700 méter fölött, a Kaukázus kivételével - ott voltak a madarak 3500 méteres tengerszint feletti magasságban. Más területeken az élet gyakran telepedik le, de mégis közelebb halad az északhoz - ez a madár nem tolerálja a hideg időjárást, és arra kényszerül, hogy déli irányba haladjon a melegebb területekre. A migráció egy kis mennyiségű étellel is társítható, majd ezek a madarak egy másik helyre költöznek, de általában nem messze. Gyakran nagy állományokban gyűlnek össze, de a tenyésztési időszakokban párokban tartják őket.

Az év folyamán a zöld azúrok magassága vándorol, és a hideg időjárás kezdetén alacsonyabban mozog.

A kék cinege táplálkozása

Az azúrkék szokásos étrendje az állati takarmány 70-80% -a. A fészkelőhelytől függően az élő táplálék típusa változatos rovarok lárváitól a pókok és a repülő rovarok között változhat. A molyok, a pókok, a legyek, a szúnyogok, a levéltetvek, a különböző fajok hernyói táplálkoznak. Az egyetlen korlát a zsákmány mérete. A rovarokat általában legfeljebb 1 cm-re fogyasztják.

Mivel a kék cinege megsemmisíti a kártevők hernyóit és bábjait, segíti a mezőgazdaságot és az erdészetet a káros rovarok elleni küzdelemben, amelyekért az erdészek nagyra értékelik.

Az őszi-téli időszakban, amikor az élő táplálékkal szorosodik, a kék cinege növényi ételre vált, többek között a tűlevelű fák magjait, valamint a tölgy, a fatörzs, a juhar, a nyír és a többi lombhullató fát. Ha kevés mag van, ezek a kis titmouses meglátogathatják az adagolókat, ahol szívesen eszik a földimogyorót, a napraforgómagot, a sózatlan zsírt és a kenyér morzsákat. Volt olyan esetek, amikor az azúrákat a tejzsákokban és a gyűjtött tejszínen kapták.

A meredek azúrok repülnek a zsákmányt, de leggyakrabban kis rovarokat vesznek ki a régi fák kéregéből.

Általában a faj madárai a fa koronáján táplálkoznak, de ha az étel kiszárad, akkor a kék cékla a földre süllyed, és a száraz fű, a lehullott levelek és a gallyak között kóstol. Száraz nádasokban is megtalálják az ételeket, és a tározók partjainál rohannak.

Figyelj az azúrkék cinege hangjára

A nőstény fészket önmagában épít, és az üreges vagy üreges fát választja meg a fában, ami a talajtól meglehetősen magas. Ha az üreg kicsi, a madár varrhatja a csőrével, a fa falát kopogva. Az azúrkék fák mesterséges fészket foglalnak el, mint például a téglák, útjelző táblák, lámpaoszlopok stb. Közötti rések. A fészek egy kis tál moha, toll, száraz fűszál és gyapjú. Mindezek a madarak az egész kerületben keresnek.

Közvetlenül a csibék megjelenése után teljesen tehetetlenek. A nő melegíti őket, és a hím az egész fészket táplálja.

Egy szezonban általában két kuplung történik, de néha csak egyszer kerülnek tojásra.

Az első tengelykapcsoló május elején kezdődik, a második június végén. A szokásos mennyiség egy rétegben 5–13 tojás. A tojás fehér, fényes héjjal, foltokkal és barnás színű pontokkal borítva. A nőstény 16 napig inkubálja a csibéket, amikor a hím naponta kétszer táplálja. Nagyon ritka esetekben a nő, aki a tengelykapcsolót lefelé és tollakkal borítja, úgy dönt, hogy az ételeket választja. Ha egy veszélyes vendég közeledik a fészkéhez, az azúrák sziszegnek, utánozzák a kígyókat, vagy zümmögnek, mint a darázsfészek.

Körülbelül 7-8 nap elteltével mindkét szülő elkezdi az ételt az utódoknak. 15-23 nap elteltével a csibék már elmenekültek, és kiszállnak a fészekből. Ettől a pillanattól kezdve függetlenül tudnak gondoskodni magukról.

Mit néz egy kék cinege

A madárnak van egy rövid farka és egy kis csőr. A test hossza nem haladja meg a 12 cm-t, súlya 14 g. A színes tulajdonságok egy kék sapka és sötétkék csík kiemelését teszik szükségessé, amelyek a fekete csőr kontúrjait körvonalazzák, áthaladva a szemen és zárva a fej hátulján. Egy másik kék csík díszíti a nyakát, ami egy gallérhoz hasonlít.

A homlok és az arca fehér tollazatú. A farok és a szárnyak nagylelkűen kékre festettek. A hátsó részen az olíva színe dominál, de a színintenzitás az árnyék variációival együtt változhat attól függően, hogy a madár él. Az alján zöldes-sárga színű, ami szürke-szürke lábakat biztosít különleges fényerővel és láthatósággal.

A nőstények színe nyugodtabb. A tollazatban több sárga-fehér vagy zöld-fehér árnyalat van, mint a gazdag sárga-zöld. A fiatal férfi színe unalmas. Nem rendelkezik kék kupakkal, a felső teste túlnyomórészt szürke, az alsó zöldes.

A madarat nagy mobilitás jellemzi, és a "beszédesség". Ellentétben az egyszerű mellekkel, a dalai egy három szótagú hívással kezdődnek, amely 15 linkkel rendelkező trills-ben fejlődik. A más madarakkal való kommunikáció egy rövid cyt kifejezésre korlátozódik, amelyet különböző frekvenciákon és sebességeken lehet megismételni.

Kék cinege. Blue Tit repülés közben. Kék cinege. Kék cinege. Blue Tit repülés közben.

Az európai országokban csak Izlandon, a Balkán és az Alpok magas hegyvidéki régióiban, valamint Skócia északi részén képviselteti magát. A Dél-Szibéria, a déli - Szíria, Irak és Irán erdei sztyepei övezete a tartomány keleti határa, az északi - Norvégia, Finnország és Svédország területe.

A közönséges kék cinege inkább az öreg fákkal rendelkező erdőkben lakik. A madár a lombhullató fák jelenléte kivételével nem ír elő különleges kritériumokat a tájakra. A folyóparton, a városi parkokban, a ritka fákkal és a leggyakrabban erdővel rendelkező szennyvíztisztító telepek telepedhetnek le. A személyhez fűződő hozzáállás jóindulatú, ami lehetővé teszi a madarak számára, hogy a városi lakosságot is hozzák létre, támaszkodva a parkokban.

Az erdőkben a legmagasabb népsűrűség olyan helyeken található, ahol nyírfa vagy tölgy nő. A többi lehetséges biotípus közül az azúrfát vonzza a boróka és a cédrus, a pálmafák vastagsága. Száraz területeken a madár a folyóvölgyek mentén próbál települni az ártéri erdőbe.

Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege a lucfenyőn.

Mit eszik a kék cinege

A test kis mérete ellenére a madár az állati táplálékot részesíti előnyben. A kék cinege rovar lárvákra és magukra rovarokra vadászik, amelyek méretei nem haladják meg az 1 cm-t. A hernyók és a lárvák hiányában a madár főszerepe a pókok. Amint a hernyók megfelelő tömeget kapnak, a madarak azonnal átváltanak rájuk.

A kék cinege hatalmas mennyiségben elpusztítja az erdő kártevőit. Menüje szükségszerűen tartalmazza a levéltetű, páratlan selyemhernyó, fűrészpor lárvák, pillangó hernyók - lepkék, darázsok, legyek, bogarak.

Télen és késő ősszel a madaraknak növényi ételre kell váltaniuk. Előnyben részesítik a fák magjait, különösen a nyír, a fatörzs, a tiszafa, a luc, a fenyő, a ciprus, a tölgy és a juhar. Ne habozzon, hogy élvezze a kék cicát, és enni az ételeket a madáretetőből, a táplálék kiválasztásakor a földimogyoró vagy a napraforgó, sózatlan zsír magjait mutatják. Az agility és a meglehetősen sok találékonyság mellett az ember mellett élő emberek megtanulták a tejszínt a tejzsákokból. A természetben télen a madarak megpróbálnak átjutni a tározók torkolataira vagy a fűzfa völgyére, hogy megtalálják azokat a rovarokat, amelyek úgy döntöttek, hogy elrejtik az ágakat.

Kék cinege. Kék cinege. Kék cinege. A kék cinege szalonnát eszik. Kék cinege csaj.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org