állatok

Mit néz egy koala és milyen színű a szőr

Pin
Send
Share
Send
Send


Koala egy kis, aranyos, szelíd állat, amely csak egy kontinensen él - Ausztrália. A bennszülött nyelvben a "koala" szó azt jelenti, hogy "nem iszik". Az állat és az igazság szinte nem iszik vizet, elégedett az eukaliptusz levelekben lévő nedvességgel. A görög-latin generikus neve, "Phascolarctos" a "marsupiális medve". Koala már régóta medve volt, de ez nem medve, és semmi köze a medvékhez, kivéve, hogy egy bolyhos mackónak tűnik. Tény, hogy a koala egyenes, a Koalov család (Phascolarctidae) egyetlen modern képviselője.

Ma a koala az ausztrálok legkedveltebb mocsári állata, Ausztrália egyik elismert szimbóluma, de ez nem mindig volt így. Az első európai telepesek ezeknek a védtelen állatoknak millióit megsemmisítették vastag szőrméért. Az eukaliptusz dugványok, az aszály és a tüzek azonban még veszélyesebbek voltak a faj túlélése szempontjából. A koalák veszélye 1924-ben érte el a csúcsot, amikor több mint 2 millió bőrt exportáltak. Addigra a koalák eltűntek Dél-Ausztráliában és Victoria és New South Wales legtöbb területén. A nyilvános tiltakozás eredményeként 1944-ben kezdődött meg a vadászat tilalma, és csak tíz évvel később a népesség elkezdett fellendülni. Jelenleg egyes területeken, különösen a tartomány déli részén, a koala ismét közönséges fajtává vált, és az IUCN-t a legkevésbé aggasztó állatként idézi. Az intenzív erdőirtás azonban fenyegetést jelent az északi populációk számára.

Koala leírás és fénykép

A koalák megjelenése jellemző: a test rövid és nyirkos, a fej nagy, kerek, kis szemekkel, nagy bolyhos fülekkel és csupasz bőrt nyújt az orrra. A farok kezdetleges, kívülről szinte láthatatlan. A vastag és puha szőrzet színe a hátoldalon szürke és vörösesbarna színű, az állan, a mellkason és a mellső lábak belső felületén a szőrzet fehér. A füleket hosszú, fehér hajjal határolják, a sacrumot fehér foltok borítják. Az élőhely északi részén az állatok szőrme rövidebb és kevésbé gyakori.

A koalák testhossza 70–85 cm, súlya 7-12 kg. A férfiak masszívabbak, mint a nőstények, szélesebb szájuk van, és a szemcsék mérete kisebb. Ezenkívül a férfiaknak a mellkason illatos mirigyük van, amellyel a területükön a fákra helyezik a címkéket. A nőstényeknek kettős mellbimbó nyitó zsákja van.

Koala csodálatosan alkalmas ülő fás életmódra. Testét vastag szőrzet borítja, ami megvédi az állatot az időjárási és hőmérsékleti ingadozásoktól, ami nagyon fontos - nincsenek menedékhelyek vagy menedékhelyek a koalák számára. A nagy mancsok erősen ívelt karmokkal vannak ellátva, aminek köszönhetően az állat könnyen megmászhat a legmagasabb fára, sima kéreggel. A képen jó fajta erős és erős koala karmok vannak. Ha a vadállat egy fára merül, akkor nem esik le.

Az eukaliptuszra mászva a koala erős törzsekkel megragadja a törzset, mozgatja a testet felfelé, és ezzel egyidejűleg húzza az előlapokat. A hátsó lábakon az első ujj ellentétes a többivel, a második és a harmadik szinte fuzionált. Az első lábakon az első és a második ujjal szemben áll a többi, ami a hegymászás során szilárd fogást biztosít. A mancsok talpai csupasz, palparnom mintával. Érdekes tény, hogy a koalis ujjlenyomata majdnem megegyezik az emberekkel.

Összesen 30 koala fog van, a felső állkapocsban három pár fogazott pár és a kezdeti fangok. A fogak jól illeszkednek az eukaliptusz leveleihez, amelyek nagy mennyiségű rostot tartalmaznak. A rágott levelek a cecumban mikrobás erjedésen mennek keresztül, amely a leghosszabb a testhosszhoz viszonyítva az összes emlősnél (hossza 1,8-2,5 méter).

A képen a koala rendszerint elnyeli a kedvenc eukaliptuszfa leveleit.

A koala agy a testmérethez képest az emlősök közül az egyik legkisebb, a teljes testtömeg 0,2% -a. A tudósok úgy vélik, hogy ez az alacsony kalóriatartalmú étrendhez való alkalmazkodásnak köszönhető.

Hol él a koala?

Koalok csak Ausztráliában élnek, ahol több százezer négyzetkilométeren találhatók a kontinens keleti részén, Észak-Queenslandtól a déli Victoriaig. E fajták populációit gyakran elválasztják egymástól a kivágott erdők széles területei. Koalas déli hegyvidéki erdőket választott, északi szőlőültetvényeket, nyugati Ausztráliában a ligeteket és félig sivatagi tájakat. A népsűrűség a föld termelékenységétől függ. Délen az esőerdőkben hektáronként 8 állatot érnek el, és a félsivatagos zónában 100 hektáros területen csak egy személy élhet.

Hogyan él egy koala a természetben?

A koalák élete szorosan kapcsolódik az Eucalyptus nemzetség fáihoz, melynek koronái szinte egész idő alatt töltenek. A nap nagy része (18-20 óra) alvásra költi, 2-3 órát vesz igénybe a takarmányozás, az idő hátralévő részében az állatok csak ülnek. Csak alkalmanként leereszkednek a földre, hogy egy fáról a másikra fussanak.

A koalok rendszerint aludnak a nap folyamán, éjjel pedig az a tény, hogy lassan elnyelik az eukaliptusz leveleket. Az állatok mozgása általában nagyon lassú, lusta, bár a megijedt állat nagyon mozgékony.

Koalas ülő. Legtöbbjük magányos, ritkán párban élnek. A felnőtt állatok bizonyos élőhelyeket foglalnak el. Kedvező körülmények között ezek a területek viszonylag kicsi: a férfi csak 1,5-3 hektárt, nőstényeket és még kevesebbet - 0,5-1 hektárt foglalhat el. A gyenge növényzetben a hím telephelye több mint 100 hektár lehet. A domináns férfi területe legfeljebb 9 nőstény, valamint alárendelt férfiak területeire terjedhet ki. Az egyes parcellákon minden állatnak több kedvenc tápláló fája van.

A természetben a koala 10 évig él, a fogságban a maximális ismert élettartam 18 év.

Mit eszik a koalák? Eukaliptusz diéta

Az örökzöld eukaliptusz levelek állandó táplálékforrást biztosítanak. Egy felnőtt személy napi 500 gramm friss leveleket eszik, és bár a zöld kontinensen több mint 600 eukaliptuszfaj faja nő, a koala csak 30-at eszik. Különböző régiókban az eukaliptusz különböző típusait részesítik előnyben, de elsősorban azoknak, akik magas páratartalmú körülmények között nőnek.

Az ilyen diéta első pillantásra kétesnek tűnhet, mert az eukaliptusz levelek nem fogyaszthatók vagy akár a legtöbb növényevő számára mérgezőek. A tápanyagok gyengék és sok emészthetetlen rostot, valamint toxikus fenolokat és terpéneket tartalmaznak. Ezeknek az állatoknak azonban számos olyan eszköz van, amelyek segítenek megbirkózni az ilyen nem fogyasztható élelmiszerekkel. Egyáltalán nem eszik bizonyos leveleket, mások mérgező komponenseit a máj semlegesíti és eltávolítja a testből. Mivel az étrend alacsony kalóriát tartalmaz, a koalák napi 20 órát alszanak. Megtakarítják a vizet, és a legmelegebb időjárás kivételével az elfogyasztott levelekből megkapják a szükséges nedvességet. Így az evolúció egész éven át az élelmiszer forrását jelentette, és az élelmiszer-versenytől is megmentette őket.

egyfajta meghosszabbítása

A koalák sokszögűek, kis számú férfival számolnak a legtöbb érettség. De a domináns és a szubdomináns állatok közötti érés eloszlásának részleteit nem ismerjük teljesen.

A női és a férfi koalák kétéves korukban érik el a szexuális érettséget. Ugyanakkor a nőstények elkezdnek tenyészteni, míg a férfiak 2-3 évvel később kezdik meg a tenyésztést, amikor elég nagyok ahhoz, hogy versenyezzenek a nőstényért.

A tenyésztési időszak tavasszal és nyár elején (szeptember - január) történik. Ebben az időben a férfiak nagyon nagy távolságokon mozognak, és az egymás közötti találkozások gyakran találkoznak. Az "esküvők" alatt a "vőlegény" folyamatosan üvölt. Ezek a kiáltások, amelyek hangos lélegzetből állnak, majd kilövellő kilégzést követnek, a menyasszonyok figyelmének felkeltésére, valamint a versenytársak figyelmeztetésére irányulnak. Az egyik férfi sírja általában a közeli hozzátartozók válasza. Ebben az időszakban a férfiak gyakran jelzik a területük határait, a mellkasukat dörzsölve.

A nőstény egy év alatt egy almot hoz, egyikből kevésbé két kölyköt. A terhesség 35 napig tart. A születéskori kölyök rendkívül kicsi - súlya kisebb, mint 0,5 kg. Az újszülött felmászik a zsákba, ahol biztonságosan csatlakozik a két mellbimbóhoz. Egy zsákban egy kis koala körülbelül 6 hónapot tölt, ahol nő és fejlődik. Egy ideig az anya hordozza a hátán.

Hét hónapos korától kezdve a csecsemő egy speciális, félig emésztett eukaliptuszlevelű táplálékkal táplálkozik, amelyet az anya emésztőrendszere választ, és hozzászokik a felnőtt állatok táplálékához. A fiatal koala 11 hónapos korától függetlenné válik, de általában több hónapig továbbra is közel marad az anyához.

Természetvédelem

A természetben a koalának gyakorlatilag nincs ellensége, a ragadozók nem kedveznek húsának, nyilvánvalóan azért, mert erős eukaliptusz szaga van. Ennek ellenére az állatokat gyakran sérülékenynek tartják. Bár senki sem jegyezte fel hivatalosan ezeket a szeszélyeket, a nem hivatalos adatok szerint számuk 40 000 és 1 millió között mozog, az élőhely-pusztítás a fő fenyegetés a legtöbb koala populáció számára a tartomány északi részén. De sokkal komolyabb a Queensland központjában a félig sivatag területeken, ahol évente mintegy 400 ezer hektárnyi területet takarítanak meg legelők és egyéb mezőgazdasági igények kielégítésére. És bár a környezetvédők riasztást adnak, és megpróbálják megállítani az erdők pusztulását, ez a probléma továbbra is sürgős Queensland központjában.

élőhely.

Koalas Ausztrália keleti partja mentén terjed. Emellett Queensland, Victoria és South Australia partjainál élő szigeteken élnek.

Mind a magas eukaliptusz erdőket, mind az alacsony erdei területeket, valamint a sziget parti fákat élnek.

Koalas csak eukaliptuszfákból eszik leveleket és kéregeket. Ezeknek a fáknak több mint 600 faja van, de a koalák csak leveleket és kéregeket fogyasztanak 12 közülük.

Az eukaliptusz levelek rendkívül mérgezőek a legtöbb állat számára, de a koal emésztőrendszer semlegesíti a mérgeket. Mindegyik koala napi 350-600 gramm (12-21 uncia) leveleket fogyaszt. Előnyben részesítik a lédúsabb és lágyabb fiatal leveleket.

A koalok folyadékigényük több mint 90% -át az eukaliptusz leveleiből kapják. Csak vizet inni, ha betegek, vagy ha nincs elég nedvesség a fák leveleiben.

Koalas többnyire éjszakai. Naponta körülbelül 20 óra, koalák aludnak vagy pihenhetnek a fákban, felkerekednek. Amikor elmozdulnak, a fáról a fára tudnak ugrani, valamint a földön hosszú távolságokat utazhatnak.

Koalas séta és lassan mozog, de veszélyben van.

A szárazföldön utazásuk során a ragadozók, például a kutyák, róka és a dingók támadásait veszélyeztetik, és sérülések vagy halálesetek is vannak a gépkocsikban.

A Koalas általában csendes, de sokféle hangot hozhat létre, beleértve a morgást és a gruntingot is. Koals főleg a párzás vagy a veszély miatt. Rémült vagy megsebesült állat sikoltozik és „kiabál” egy kisgyerek hangjában.

Egy nagyon nagy koala orr az egyik legfontosabb neki. Végtére is, az erősen fejlett szaglás segít az állatoknak, hogy megtudják, mely levelek biztonságosak a fogyasztásra.

A Koalas anyagcsere nagyon alacsony, ami energiát takarít meg és segít az eukaliptusz leveleinek emésztésében. Bármelyik napszakban eszik, de általában éjszaka hűvös energiát és nedvességet takarítanak meg.

Az eukaliptusz levelek mérgezőek a legtöbb állat számára, és nem gazdag tápanyagokban. Ezért a koalák alaposan rágják a leveleket, mielőtt lenyelik. A koalák gyomrában baktériumok vannak, amelyek semlegesítik az eukaliptuszolajban található toxinokat.

A káliák nőstényei 2-3 éves korukban érik el a szexuális érettséget. A férfiak 3–4 év múlva érik el az érettséget. A párzás december és március között zajlik, ami a déli féltekén nyár. Többnyire egy baba születik koalában. Baba koalák nagyon sérülékenyek születéskor, meztelenek és vakok. Ezért körülbelül 6 hónapig lesznek az anyák zsákjában, táplálkoznak a tejjel. 6 hónap elteltével a táskában a cub elkezdi felfedezni a körülötte lévő világot, miközben anyja hátán lovagol, tejjel és levelekkel táplálkozik. És csak 12 hónapos korban a baba koalák önállóan élnek.

Koal védelem

Miután Ausztráliában több millió koalát találtak, de a 20. század elején a koala vadászat szinte a kihaláshoz vezetett. Az 1920-as években közel nyolc millió ember halt meg, többnyire szőrme miatt.

A koaloknak nagy területekre van szükségük. Az erdők száma azonban csökken, és az állatoknak gyakrabban kell mozogniuk a földön, ezért nagyobb a kockázata annak, hogy ragadozók vagy emberek szenvednek.

A koala-halál leggyakoribb oka a kutya-támadás és a közlekedési balesetek. Az elmúlt években néhány koala kolónia szenvedett a betegségtől.

Számos kutatási program jött létre a koalák és élőhelyeik védelmére.

Milyen lakóhely van a szárazföldön?

Koala - egy olyan állat, amely Ausztráliában endemikus. Ez a Koalov család eredeti képviselője. Eukaliptuszfákon élnek. Koala a kétpárti rendhez tartozó marsupiális állat. A tartomány szárazföldi Ausztrália, de csak a keleti és déli részei.

Az európaiak megérkezése előtt az állatokat északon és nyugaton elosztották. Sokkal később koalákat telepítettek az ember a Kangaroo-sziget területén. A mackókhoz hasonló kisállatok univerzális szimpátiát okoznak. Szinte az egész életük során ezek a nyálkás állatok a fákra költenek, gyengéden sétálva az ágakon. A koala sok napig egy fán élhet, és csak a lombozat tisztítása után változtatja meg az „otthonát”.

Nem kapsz rövid lábakat a földön, ezért a lassú koalák gyakran meghalnak az autók kerekei alatt, vagy a vaddisznó kutyák könnyedé válnak. Éjjel az állatok táplálékot szánnak, míg a többi idő alszik, kényelmesen ülve az ágak villáján. Az alvó koalák nagyon érzékenyek és felébrednek a legkisebb rázkódásnál. Előnyösebb egyedül élni. Minden felnőtt állatnak saját oka van, amelyet szagú mirigyek szekréciójával jelöl. Egy ilyen férfitábla néha egybeesik több nő tulajdonával.

Mit néz egy koala?

Ezek kis állatok: a test mérete hatvan-nyolcvan centiméter, hat-tizenöt kilogramm. A koalák farka nagyon kicsi: szinte láthatatlan a buja szőr mögött. Az állatnak vicces, kerek füle van, amelyek teljesen szőrrel vannak borítva.

Lehetetlen leírni, hogy egy koala néz ki, anélkül, hogy megemlítené ezeknek az állatoknak a szőrét. Puha és vastag, meglehetősen tartós. A szín különböző lehet, de a leggyakrabban a szürke árnyalatok érvényesülnek. Rengeteg ritkán találkozhatunk egy kis állattal, fényes vörös-vörös szőrrel.

Koalas nagyon csendes állatok: hangjuk csak bizonyos időszakokban, tenyésztéskor vagy az ellenség megközelítésekor hallható. A rémült vagy sebesült koalák szívveréses hangokat adnak, síró babának hasonlítanak.

Az élet útja

Megtudtuk, hol él a koala, és mi néz ki. Itt az ideje, hogy elmondjam, hogyan élnek ezek az állatok. A koalok olyan állatok, amelyek a mért és a sietetlen életmódot vezetik. Majdnem egész nap (18-22 óra) alszanak. Aktivitás "mackó" nyilvánul meg éjjel, melynek időtartama legfeljebb két óra. Általában ez azért van, mert szükség van egy élelmiszerre.

Vicces, hogy az úgynevezett ébresztési időszakokban a koalák gyakorlatilag nem mozognak: csak az ágakon ülnek, és a törzset az előtérükkel tartják. Ebben az esetben a koala néha irigylésre méltó kegyelmet és könnyedséget mutat, egy fáról (ahol az összes étel elfogyasztva) csúnyán ugrál.

Ahogy a tudósok találták, a koalák ilyen nyugodt életmódja nem véletlen. Ez az étrendjüknek köszönhető. Mit eszik a koalák? Miért befolyásolja a táplálkozás életmódját annyira? Tudva, hogy hol élnek a koalák, könnyű válaszolni ezekre a kérdésekre. Ezeknek az állatoknak az étrendje csak eukaliptusz levelek és hajtások, amelyek szinte nem tartalmaznak fehérjéket. Emellett az eukaliptusz levelek az állatok túlnyomó többségében halálosak. Ez annak köszönhető, hogy egy nagy mennyiségű fenolos vegyületet tartalmaznak.

Érdekes, hogy nem minden eukaliptuszfa alkalmas a koalákra. Ezenkívül az állatok nagyon szelektívek a levelek kiválasztásában: jól ismerik az életveszélyes szénhidrogénsav jelenlétét. Továbbá az állatok képesek becsülni az adagját. Egy éjszaka egy felnőtt több mint 500 g fiatal hajtásokat és leveleket eszik. A bélben kifejlődő speciális baktériumok segítenek megbirkózni ezzel a durva növényi takarmány mennyiségével.

Egy speciális közegnek köszönhetően a levelek tápláló gombavá válnak, és a szervezethez szükséges fehérjék keletkeznek. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Az állatok elég folyékonyak, amit növényi ételekkel kapnak.

Biztonsági intézkedések

Tekintettel arra, hogy ezeknek az állatoknak a hagyományos élőhelyei többsége elpusztult, csak a szétszórt populációk éltek ma. Körülbelül száz évvel ezelőtt a koalák a kihalás szélén voltak. Ebből az okból kifolyólag az emberek voltak, akiket az állatok lágy és drága szőrme vonzott. Egyedül 1924-ben több mint két millió koalát exportáltak Ausztráliából.

Ma a koalák különleges védelem alatt állnak, megsemmisítésük tilos. Koal tenyésztett állatkertekben és állományokban, helyreállítva a népességszámot.

reprodukció

Az állatok számának csökkenését az alacsony természetes népességnövekedés is magyarázza. A nőstények közel 90% -a meddő, a többiek lassan szaporodnak: sok időt fordítanak a borjú szoptatására, ami általában az egyedüli az utódokban. A párzási időszak a koalákon decemberben kezdődik és márciusban végződik: ezek a hónapok a déli féltekén a tavasz vége vagy a nyár eleje. Ebben az időszakban a férfiak dominálnak egy bizonyos területen a nőstényekkel, akik készen állnak a tenyésztésre.

A párzás éjszaka történik, magas a fában, és körülbelül fél órát tart. Ebben az időben a partnerek ugatnak, hangosan morognak, karcolás és harapás. A házassági szentség teljesítése után a pár felbomlik, és a férfi ekkor elfelejti az utódokat. Körülbelül 35 nap elteltével egy kis kölyök születik, ami teljesen függ az anyától. A babmag vetőmagmérete és a teljesen meztelen baba nem haladja meg a 3 grammot. A születés idejére hátsó végtagjait még nem alakították ki, és a karmokkal ellátott elődarabok már jól fejlettek.

Miután bejött a világba, a baba az anyja táskájába keresi az ösvényen, amelyet a gondoskodó nő nyalogat a szőrében, és a baba nem hagy hat hónapra a táskát, szilárdan az anyja mellbimbójához. Az első hónapokban kizárólag anyatejjel táplálkozik, de az anya elkezd táplálni a babát félig emésztett levelek székletével, székletgel.

Hat hónappal később a kölyök kijön, felmászik az anya hátsó részébe, és így a fákon keresztül utazik. Akár nyolc hónapig, rendszeresen elrejti a táskáját, de később egyszerűen leáll, hogy beleférjen belőle: be kell helyeznie a fejét, hogy megerősítse anyád tejét. Kilenc hónapos korától az érett állat saját kenyérre vált. Az egyéves nő megszerzi a saját telket, és a felnőtt férfi öltönyösítő a következő párzási időszakban húzza ki a fiatal férfit.

Érdekes tények a koalákról

Az egzotikus állatok iránt érdeklődők alapvető kérdéseire válaszoltunk: hol él a koala, milyen az élete, hogyan alakul az élete. És most szeretnénk bemutatni néhány érdekes tényt ezekről az állatokról.

  • Az ausztrál őslakosok nyelvéről az állat neve "nem iszik".
  • A Kohal szőr az eukaliptusz szaga, ami egészen természetes, és a pézsma. Ezek az éles szagok megvédik az állatokat a bolháktól és más parazitáktól.
  • A szubkután mirigyek különleges anyagot hoznak létre, amely a hajnak egy szép ezüst ragyogást ad. Az eukaliptusz medvék nagyon érzékenyek a napsugárzásra, és ez az anyag képes felszívni a sugárzást, semlegesítve a káros hatásokat.

Az európai állatkertekben Koal nem látható, hiszen a mérsékelt éghajlatban nem nőnek az eukaliptusz, és az állatok éhezik. Ausztrálián kívül csak a San Diego-i állatkertben lehet látni, ahol eukaliptusz erdő került kifejezetten ezekre az állatokra.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org