állatok

Nosach - Borneo-sziget majom: megjelenés, szokások, életciklus

Pin
Send
Share
Send
Send


A természet különböző típusú majmokat hozott létre, nevük néha nagyon szokatlan és még vicces is. Vegyük például egy majárfajból származó primerfajta nevét, a nosach vagy kahau. Az orr görög neve proboszkóp, ami "törzs". Tudod azonnal kitalálni, hogy egy ilyen névvel rendelkező majmok rendkívül szégyenlősek, természetesen messze vannak attól, hogy elefántcsontot kapjanak, de az orr még mindig nagy méretű. E faj néhány képviselőjénél annyira nagy, hogy az étkezés során zavarja az étkezést, ezért tulajdonosának meg kell őriznie méltóságát. Ezek a csodálatos állatok a kihalás szélén vannak, a Vörös Könyvben szerepelnek.

Nosach (majom): leírás

Ha a férfi orrát nézve oldalról nézel, ez a látvány elég vicces. Az a tény, hogy nagyon hasonlít egy emberhez, aki visszaél az alkohollal. Bíró magadért: nyugodt testtartás, kezek fekszenek a térdükön, egy nagy, alaktalan orr, melyet egy kövér hasra süllyednek, ahogy azt mondják az emberekben. Fotók erről a "jóképűről", amelyek előtted.

Csak a férfiak büszkélkedhetnek hatalmas orrával. Nagyon hosszú hosszú orruk van, amely hasonlít egy uborka. Az ilyen "férfiasság" mérete 10 cm vagy annál hosszabb. Amikor a fenevad dühös vagy valami izgatott, az orrát növekszik és reddens. A nőstények és a fiatal állatok nem rendelkeznek ilyen kiemelkedő díszítéssel, az orruk nem hosszabbak, hanem az orrszarvúak.

Nosach (majom) közepes méretű, a farok hossza megegyezik az egész test hosszával, ami körülbelül 70-75 cm. A nőstények karcsúak, mint a "férfiak", testhosszuk 60-65 cm, átlagos súlya 10 kg. A férfiak súlya körülbelül 20 kg.

Felnőtt majmoknál a hátak rövid, de nagyon vastag hajjal vannak borítva. A szín vörösesbarna, világos narancssárga, sárgásbarna vagy tégla vörös. A kövér hasa általában világos szürke, sárgás árnyalattal. A férfiakat könnyű megkülönböztetni a nőstényektől, nem csak a nagy orron, hátukon sötétbarna sörényük van.

Környezet és az orrok élőhelyei

Borneo-sziget a Földön található azon helyek listáján szerepel, amelyek vadon élő szépségükkel szólnak rájuk. A trópusi erdőket az állatvilág csodálatos képviselői lakják. Kachau is ebben a csodálatos helyen él. Ezek a majmok a természetben csak Malajziában élnek, itt találhatóak a partokon és a völgyekben. A Nosachi nem éri el a 200 m tengerszint feletti magasságot. Ezeknek az állatoknak a kedvenc helyei a mangrove és a dipterocarp erdők, ezek megtalálhatók a Hevea ültetvényeken is.

Majom élet a vadon

Úgy tűnik, hogy a majmok-nosachák kövérek és nehézkesek, de mindaddig, amíg meg nem látod, milyen ügyesen utaznak a fákon. Az állatok tökéletesen ugranak ágról ágra, a karjukra hajolva, néha még két lábon is, mint az emberek.

A majmok napi munkájukat délután végzik, „munkanapjuk” az első szürkületig ér véget. Az alvó nosakákat előzetesen választott fákon rendezték el, anélkül, hogy a folyóból 15 m-nél távolabb indulnának.

Az orrmellék egyik csoportja 10-30 állatot tartalmaz. A vezető a legidősebb férfi, a háremben körülbelül 8-10 nőstény van, a család többi része a kisgyermekek és a fiatalok, akik nem érik el a pubertást. A párosításra kész férfiaknak el kell hagyniuk a családot, míg a fiatal nőstények maradnak. Néha csak olyan férfiak gyűlnek össze, akik nem szerezték meg a háremeket.

Egy majom élettartama jó körülmények között körülbelül húsz év lehet.

Mi eszik majmot?

A nosachi főbb takarmánya a fiatal levelek és gyümölcsök, amelyek során egy napig két kilométeres távolságra haladnak. A tudósok észrevételei szerint ennek a fajnak az állatok körülbelül 47 növényfajt fogyasztanak, ebből 30 levél, 17 pedig hajtás, virág vagy gyümölcs. Mindezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy nincs külön verseny a majmok csoportjai között, mivel mindenki számára elegendő élelmiszer áll rendelkezésre.

reprodukció

Nosach (majom) másfél évesen éri el a pubertást. Amikor a párzási időszak jön, a nő megmutatja készségét a férfira nézve. A fejét rázva kinyújtja az ajkát, és megmutatja a nemi szerveit az imádás tárgyának.

A terhesség körülbelül hat hónapig tart. Egy baba születik, kék arccal és egy orrnyílással. A kölyök hét hónapos korig táplálkozik az anyatejjel, az elválasztás után a kis majom egy ideig marad az anyával.

Népességcsökkentés

Mint korábban említettük, az orrok csak a délkelet-ázsiai Borneóban élnek a vadonban. A helyi önkormányzatok nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megőrizzék ezt az állatfajot, de még ez sem hagyhatja abba a Kahau népesség jelentős csökkenését. A tudósok szerint az egész világon kevesebb, mint háromezer kis állat van csodálatos orrokkal.

Ez az emberi tevékenységről szól. A majmok trópusi erdőkben élnek, amelyek az utóbbi időben lassan, de biztosan eltűntek a Föld arcáról. Úgy tűnik, hogy a közelmúltban Borneo szigeteit mangrove és esőerdők borították, de ezek többsége néha megsemmisül vagy teljesen megsemmisül. Körülbelül száz évvel ezelőtt az emberek még mindig nem települtek meg Borneo tömegesen. Abban az időben szabadon megfigyelhető volt számos orrcsorda. De az emberek megérkezésekor a mocsarak elvezetésre kerültek, a majmok egyszerűen nem voltak ott, ahol élni akartak, így a kihalás szélén álltak.

Érdekes tények a nosachy életéből

Nosach - egy majom nagyon érdekes, figyelve az életét a természetes környezetben, sok érdekes tényt láthat. Némelyikük figyelmét a következőre mutatják be:

• A Nosachi kiváló úszók, akár 20 méterre is úszhatnak a víz alatt, ételek keresésekor nagyon gyakran kell átkelniük a folyót.
• A nemkívánatos majmok, a többi rokonukkal ellentétben, nem férnek össze az emberekkel.
• A Nosachi nem élhet messze a víztől. A tudósok szerint ennek oka az ásványok és sók alacsony tartalma a talajokban, amelyek messze vannak a tengerektől és a folyóktól, az ott növekvő növények nem alkalmasak ezeknek az állatoknak az etetésére.
• A bennszülöttek Borneo számos részén hívják a monyet belanda nosachi-t, ami azt jelenti, hogy „holland majom”. És ez a név azért jött létre, mert a Nosachák hasonlóak voltak a holland gyarmatosítókkal, akiknek nagy hasa és vörös orruk van, amit a helyiek észrevettek.

Orr leírása

Más majmokhoz viszonyítva az orrok közepes méretű testtel rendelkeznek.. A férfiak súlya 20 kg, a testhossz 73-76 cm, a nőstények könnyebbek és kisebbek: 10 kg súlyú testhosszuk 60-65 cm, a padlótól függetlenül az állatok farka megközelítőleg azonos a testhosszúsággal.

A fajta nevét viselő felnőtt férfiak fő jellegzetes külső megkülönböztetése azonban egy körte alakú lógó orr, amelynek hossza elérheti a 10 cm-t, az állatkertek véleménye megoszlik az illatosító érzés célját illetően.

  • Egy változat szerint egy dühös orr orrának mérete és vörössége jelentősen megnő - az ellenség megfélemlítésének eszköze.
  • Az is lehetséges, hogy az orr egyfajta rezonátor szerepet tölt be, amely a Kahau kiabálás hangerejét erősíti. A majmok a saját területükön való jelenlétéről olyan szokatlan módon jelölik meg.
  • Az is valószínű, hogy az orr mérete szerepet játszik abban az esetben, ha a nőstények érett partneret választanak a párzási időszak alatt.

A nagy lógó orr csak a férfiak kiváltsága. A nőstényekben és a fiatal orgonában a szagló orgona nemcsak kisebb, hanem más formájú is: ezek a pikánsan felfordított háromszög alakú orrok. A majmoknak a csupasz bőrén sárgás-vörös színű pigmentáció van. Egy felnőtt állat hátsó részét rövid vastag haj borítja. Általában vöröses-barna színben, narancssárga, sárgás, okker, barna árnyalatokkal festik. A has világos szürke vagy világos bézs gyapjú.

Az orr és a lenyűgöző kerek has mellett a férfiak megjelenése más különbségeket mutat a nőstényekben - egy bőrpárnás hajjal borított párnát, amely a nyak köré viszonylag terjedelmes nyakörvet és látványos sötét sörényt képez a gerinc mentén. A testhez viszonyított végtagok aránytalanul feszültek és szárazak, világos szürke gyapjúval borítottak. A farok, valamint a mancsok tartósak, izmosak, de az orr szinte soha nem kerül felhasználásra.

Az ügyetlen luzhnee megjelenése megtévesztő: valójában a Kahau nagyon ügyesen mozoghat a fákon, az előretekerésen és a hátsó részen húzva, így az ágról ágra mozog. A majmok többsége ott tölt. Kizárólag a víz szükségessége vagy a földön különösen vonzó csemege teszi őket le. Nosachi mindennapi életet él, az éjszakát a fák koronáiban tölti, amelyeket előre választottak a folyó partján

Ez érdekes! Ahhoz, hogy egy kis távolságot lehessen leküzdeni az átmeneteken, a Kahau a hátsó végtagokra mehet. És úszhatnak, mint egy kutya, segítve magukat a hátsó lábukkal, membránokkal. Ezek az egyetlen majmok, amelyek képesek merülni: képesek legyőzni a 20 méteres távolságot a víz alatt.

Az orrok 10-30 fős csoportokban élnek.. Ezenkívül tisztán „férfi klub” lehet, és egy 8-10 nőstény háremje, amelyet egy felnőtt férfi vezet. A vegyes csoport fennmaradó tagjai nem érett utódok (ha vannak). A természetük miatt a nosachi meglehetősen jó és ritkán mutat agressziót, különösen a csomagban. Az állatok nemcsak az arckifejezések segítségével kommunikálnak egymással, hanem bizarr hangokkal is.

A családtagok közötti harcok és konfliktusok nagyon ritkán és gyorsan megszűnnek: a hárem hölgyek botrányos megpróbáltatását azonnal leállítja a vezető által kibocsátott puha, orrhang. Időről időre „hatalmi puccsok” fordulhatnak elő egy állományban. A fiatal és erősebb férfi lesz a fő, a versenyzőt elhagyva, megfosztva őt a korábbi kiváltságaitól és az utódaitól. Ilyen esetekben a halott kölyök anyja is elhagyja a csomagot.

Az orr elkísérésére tett kísérletek még nem sikerült. A kutatók rámutatnak arra, hogy alacsony a szocializációs képességük, a gyenge tanulásuk. Ezért nincsenek adatok az orrok hosszú élettartamáról a fogságban. A vadon élő majmok körülbelül 20 évig élnek, ha korábban nem álltak az ellenségek áldozatává. Általában ez az időszak az elosztási területen az élelmiszer-ellátás minőségétől és mennyiségétől függ.

Habitat, élőhelyek

A Borneo-sziget folyóparti és parti síkságai az egyetlen hely a Földön, ahol megismerkedhetnek az éjszakai majmokkal. Élőhelyként leggyakrabban mocsaras mangrovákat, hatalmas dipterokarpikus erdőket választanak, örökzöld óriásfákkal, a tőzegbogyókkal szomszédos ültetvényekkel.

Ez érdekes! A Nosaty majmok, akik a települések helyét választották, inkább az édesvíztestek és a folyók partjait részesítik előnyben. Feltételezzük, hogy ez a talajban lévő ásványi anyagok és sók bizonyos mennyiségének köszönhető, ami ezen a területen jellemző, és a nasach táplálási rendszer fontos formázási feltétele.

A 200-350 m tengerszint feletti magasságban fekvő területen a Kahau alig látható.

Ration nosacha

Az orr-majom menü alapja:

  • fiatal levelek a fák
  • ehető hajtások
  • virágok édes nektárral
  • gyümölcsök, lehetőleg éretlenek.

Kevésbé ez a "vegetáriánus konyha" kiegészül a rovarok lárváival, hernyókkal, kis gerinctelenekkel. A Kahau ételkeresése a folyótól kezdődik, fokozatosan az erdőbe ereszkedve és a hátsó oldal mentén. Ahhoz, hogy elegendő legyen, néha naponta több kilométerre járnak, és csak este estek vissza az élőhelyükre.

Természetes ellenségek

Borneóban nincsenek nagy emlős ragadozók. A nosachák fő ellenségei a mangrove mocsarakban, a tengeri lagúnákban, az alsó folyókban és a delták folyójában élő óriáskék krokodilok. A váron és a majmokon támadnak, amikor áthaladnak a folyón. Emiatt a nosachi, annak ellenére, hogy nagyszerű úszók, próbálják meg az átmenetet a vízterület legszűkebb helyén.

Fontos! A szárazföldön élő füstös leopárdok nem jelentenek nagy fenyegetést az orrra: ezeknek a ragadozóknak a népessége nagyon kicsi, és inkább a nagyobb zsákmányt - kecskéket, szarvasokat, vaddisznókat.

Sokkal gyakrabban Kahau áldozatai nagy monitor gyíkok és pythonok, tengeri sasok. Az orvvadászat szintén bizonyos veszélyt jelent számukra: az ízletes hús és a szép vastag szőrme miatt egy személy orrhalat folytat.

Népesség és fajok állapota

Az esőerdők területének gyors csökkenése, a mangrovok vágása, a vizes élőhelyek elvezetése, az olajpálma termesztése a termékeny síkságon nemcsak Borneo éghajlati viszonyainak jelentős változását eredményezte.

Az orrok élőhelye, amely szintén elveszíti a versenyképes küzdelmet a területi és élelmiszerforrásokért az agresszoroknak, a hosszúfarkú és sertésfarkú makákóknak, szintén csökkent. Ezek a tényezők, valamint a szigeten virágzó, a szigeten virágzó varázslás azt eredményezte, hogy a fajok száma az elmúlt fél évszázadban felére csökkent, és ma alig haladja meg a 3000 egyedet.

Ez érdekes! Sandakan városától nem messze található a Proboscis Monkey Sanctuary, ahol természetes körülmények között orrokat láthat. A hely története figyelemre méltó.

A tartalék jelenlegi tulajdonosa az 1990-es években nagy mennyiségű mangrove-erdőt szerzett olajpálma termesztésére. Látva az ott élő orrokat, az ültetvény tulajdonosát szó szerint lenyűgözte a szokatlan majmok. Mindent tudni akart az életmódjáról és a viselkedésükről. Amikor megtudta, hogy az állatok a kihalás szélén álltak, megváltoztatta eredeti terveit.

Most az olajpálma ültetvény helyett a területet egy természetes erdős park foglalja el, ahol mintegy 80 orr él. A hely rendkívül népszerű a turisták körében, akiknek lehetőségük nyílik a majmok megfigyelésére egy kényelmes, széles területről, amelyet több platform vesz körül. Naponta kétszer a tartalékgazdák a kedvenc nosach csemegével - éretlen gyümölcsökkel - kosarakat hoznak. Ekkor a majmok, akik már megszoktak a szokásos kezelésekhez, az erdő aljnövényzetéből a nyílt térbe kerülnek.

A szemtanúk szerint nem csak egyáltalán nem félnek az emberektől, hanem szívesen részt vesznek a fotózásokban is, a dzsungel fényes zöldének hátterében. A malajziai kormány, amely a Borneo egészének ökológiai helyzetével foglalkozik, olyan intézkedéseket hoz, amelyek többek között a szokatlan és csodálatos nosach-majmok teljes kihalásának megvédésére irányulnak: a faj az ISC-ben szerepel, és védett területeken védett.

A faj leírása

A nemi majom a nemtől függően közepes méretű főemlősökhöz tartozik, súlyuk nem haladja meg a 20 kg-ot, és a test hossza nem haladja meg a 78 cm-t, így a nők átlagos súlya 8-10 kg, 55-65 cm-es testhosszúsággal. súlya 15-20 kg, testhossz - 73-78 cm. Általában a farok nemtől függetlenül egyenlő a test hosszával.

A főemlősök fő jellemzője egy nagy körte alakú orr, amelyet leeresztettek, mérete legfeljebb 10 cm lehet. Néha ez a szerv sok kellemetlenséget okoz az evés közben, és a majom kényszeríti azt. Az orr szaglási képességének és céljának tanulmányozása során a szakértők véleménye megosztott.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a többi főemlősökkel folytatott veszekedések során a növekvő méretű vöröses orr megijeszt az ellenségtől.
Mások szerint a hatalmas szagló orgonának köszönhetően a majmok hangosabban tudnak kiáltani, sírva, hogy az állat értesíti a jelenlétét bármely területen, így megjelölve.

Még mások azt mondják, hogy az orr méretében a nő kiválasztja a legérettebb férfit a párzási időszak alatt.

A lógó orr csak a férfiakra jellemző, a nőkben és a fiatal főemlősökben a kisebb szagú orgona felfelé, felemelve, háromszög alakú. Az arc bőre sima, szőrzet nélkül, halványvörös pigmentációval. Egy érett főemlős hátoldalát rövid haj borítja. A színe sötét lehet, barna-vörös vagy mély narancssárga színben, vagy világos, világos sárga vagy okker. Gyapjú gyapjú világos bézs vagy halványszürke színű.

Az orr, a nagy has és a méret mellett számos külső különbség van a férfiak között. A hím nyakánál sokkal vastagabbá válik, egyfajta gallér képződik, és a gerinc teljes hossza mentén vastag, sötét sörény van. A testre nézve a végtagok hajlamosak és hosszúkásak, egyenletesen borítják világos szürke gyapjú. A prímás farok erős és tartós, de gyakorlatilag nem használják, ellentétben az izmos mancsokkal.

Az élet útja

Első pillantásra az orr benyomást kelt egy tömör csomóból, de ez tévhit. Обезьяны очень ловкие и легко перемещаются с дерева на дерево, они хватаются за ветку передними лапами, раскачиваются и перепрыгивают, подтягивая задние конечности. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. A hátsó végtagokon membránok vannak, amelyek segítenek a majmoknak a víz felszínén úszni. A születéstől kezdve a nőstény vízellátást tanít.

Ezenkívül csak két főemlős faj, beleértve az orrát is, könnyedén mozoghat a hátsó végtagokon, rendszerint sűrű erdőkben csinálják, ahol nehéz átjutni a négy lábon.

A primátumok 10-30 egyedből álló kis csoportokban élnek. Néha csak férfiakat vagy fordítva fordul elő - az érett férfi által vezetett nőstények, de gyakrabban vegyes állományok. Nosachi-t jóindulatú majmoknak tartják, agresszívek lehetnek csak a területük védelmében, a nyájkonfliktusok rendkívül ritkán fordulnak elő. Maguk között az állatok kommunikációja szokatlan hangok vagy arckifejezések segítségével történik.

A vegyes csoportokban fennálló veszekedések szinte kizártak, a női állományokban, bár ritkán fordulnak elő. Amint a nőstények közötti konfliktus lejár, a vezető hirtelen megállítja az orrhangot. Vannak olyan esetek, amikor egy fiatalabb és harcosabb férfi a hatalmi harcban elveszi a csomag vezetőjét, és elpusztítja az utódait, amely esetben a megölött kölykök anyjának is el kell hagynia a csoportot.

A zoologok minden kísérletét a Kahau-nak szelídelték meg, ez a gyenge adaptáció és az alacsony tanulási képesség miatt volt. Ezért nincs információ a fogságban tartott életük időtartamáról. A természetben lévő életkörülmények között az orr körülbelül 20 éve él, általában az élelmiszertől és az élőhelytől függ.

élőhely

A Borneo-szigetek partvidékei és alföldei az éjszakai majmok élőhelyei. Előnyös települési zónák azok a tőzegterületek, erdei erdők, mangrove-i vizes élőhelyek. Emellett a majmok nem emelkednek felfelé 250 m tengerszint feletti magasságban, ideális hely számukra - a part mentén minden víztározó mentén.

A leggyakoribb táplálkozási noske majmok:

  • csak a fák virágzó levelei,
  • fiatal hajtások
  • virágok
  • éretlen gyümölcs.

Általánosságban elmondható, hogy mintegy 47 növénynevet.

Rendkívül ritka, hogy a főemlősök a fa rovarok, bogarak és hernyók lárváit eszik. A majmoknak ez a csoportja volumetrikus gyomorral rendelkezik, hogy töltse ki őket, hogy naponta több kilométert kell járniuk, és csak késő este térjenek vissza a település helyére. Elkezdenek keresni az élelmiszereket a folyók partjai közelében, és fokozatosan mélyen az erdőbe mozognak.

Nosach elkerüli a természetes antibiotikumot tartalmazó növényeket, és fordítva - megeszik azokat, amelyek mérgezőek. Ezt a tényt magyarázza az a tény, hogy a Kahau gyomor a mérgeket semlegesítő baktériumokat tartalmaz, de az antibiotikumok hatására meghalnak.

Egy orrú majom ellenségei

Kevésbé gyakori, hogy a majmok nagy kígyók, sasok vagy megfigyelő gyíkok áldozatává válnak. Annak ellenére, hogy a Kahau lakossága védett, az értékes szőrme és hús miatt továbbra is vadászok vadászik. A Borneóban élő füstös leopárdok inkább szarvasmarhákat vadásznak, és szinte soha nem támadnak meg majmokat.

Kahau népesség

Az erdőirtás, a mocsarak elvezetése és olyan területek termesztése, amelyek egykor a majmok élőhelyévé váltak, számuk jelentős csökkenéséhez vezetnek. A fennmaradó területeket, amelyek településre lehetnek, egy agresszívebb hosszú farkú makákó fajok foglalják el. A Kahau-példány helyszínei a horgászó halászatot vonják be. Az elmúlt 50 évben az orrú majmok száma a felére csökkent, a népességük körülbelül 3000 fő. A fajok veszélyeztetettként szerepelnek a Nemzetközi Vörös Könyvben.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org