állatok

Majom marmozetka

Pin
Send
Share
Send
Send


A marmozerek a bolygó legapróbb főemlősei közé tartoznak. Ellenkező esetben marmoset vagy zseb majomnak nevezik. Egy felnőtt súlya átlagosan 100 gramm. A teste hossza általában eléri a 20-23 centimétert.

Ezek közül a kis majmok között nagyon apróak vannak, ezeket nevezik törpe játékoknak. Legnagyobb súlya akár 120 gramm, a test hossza nem haladja meg a 15 cm-t, például a svájci liliput-marmoset. E faj növekedése nem haladja meg a felnőtt hüvelykujját.

A marmosettek típusai

Háromféle típusú marmoszett van: ezüst, arany és szürke ébenfa. Mindegyikük megjelenése eltérő. Bár közös vonásokkal rendelkeznek - nagyok, keleti vágott szemmel, ami a pofához értelmes kifejezést ad. Marmozetka - a legkisebb majom a világon. Az állat fotói megtekinthetők ebben a cikkben.

A leggyakoribb az összes - ezüst marmozetka. Ennek a majomnak a mérete nem több, mint a normál mókusok. A test a fejével együtt 22 cm hosszú, és a farok több centiméter hosszabb. A felnőttek átlagos súlya 350 gramm. A pofa és a fül csupasz, sötétvörös vagy rózsaszín. A gyapjú hosszú, selymes, puha. Ezeknek a majmoknak a színe egyenletes, ezüsttől sötétbarnaig, de a farka teljesen fekete. A mancsokon kis karmok vannak.

Arany marmozetka nagyon hasonló megjelenésű ezüst. Sárgás hátsó része van a testnek, és ugyanolyan színű a gyűrű a farokon. A pofa meztelen, fehér fülekkel a fülön.

A fekete fülű marmozetka hajfürtöt tartalmaz a fülén - fekete és rövid. Bár néha teljesen hófehér fülekkel találkozhat. A majom testén alternatív barna és fekete csíkok. A fej kerek, rövid szájjal és széles szájjal. Feketefülű marmosettek találhatók a falvak közelében, vagy az erdő szélén lévő ültetvényeken.

Marmosettek élőhelye

A világ legkisebb majma, marmozetka, Latin-Amerikában él. Ezeket az állatokat először 1823-ban fedezték fel Nyugat-Brazíliában. Az ezüst marmotta megtalálható az Amazonas trópusi és szubtrópusi erdejében, és ez a majom Kelet-Bolíviában és Kelet- és Északkelet-Brazíliában él.

Mit eszik ezek az állatok?

A világon a legkisebb majom éles fogakkal, metszőfogakkal rendelkezik, amellyel könnyen leválaszthatja a fás levét. Ez a kedvence. Ezek a majmok is rovarokat, gyümölcsöket, növényeket és virágokat fogyasztanak. Ezek az állatok napközben találhatók, és étkezési hegymászó fákat találnak. Bár a nagy egyének néha elkaphatnak és eszik egy kis gerinceseket. A Marmozetki tiszta vizet iszik, ami a növények és a fák levelein található.

A marmosetták életmódjának leírása

Marmozetka - a legkisebb majom a világon. Ezek a miniatűr főemlősök sűrű koronákban élnek. Az éles karmainak köszönhetően tökéletesen függenek a függőleges ágak mentén, és az erős lábak lehetővé teszik, hogy akár 2 méterre ugorjanak. Éjjel a marmozetki mászik a fák üregébe, ahol az éjszakát töltik. Ezeknek a majmoknak az átlagos élettartama 10 év, de fogságban több évet élnek, mint a szabadságban.

A marmoseteket olyan csoportokban tartják, amelyekben egyszerre négy generáció is lehet. A nőstények évente kétszer szülnek, főleg egy borjúpárban, amelynek súlya nem haladja meg a 15 grammot. A férfi részt vesz a kisgyermekek nevelésében és védelmében. Visszatartja őket a hátán, és csak a takarmányozáshoz ad a nőstényeknek.

Amikor a marmozetteket fogságban tartják, az állatokat állandó hőmérsékleten kell biztosítani a madárházban - 25-29 fok. Ebben az esetben a páratartalomnak legalább 60% -nak kell lennie.

A marmosetták jellege és szokásai

Marmozetka - a legkisebb majom a világon, és így könnyedén zsákmányolható még a kis ragadozók számára is. Ezért ezek a miniatűr primátumok nagyon félénkek és óvatosak. De ha megengedik magukat, hogy megszelídüljenek, akkor életük lojális maradnak az ember számára. A Marmosettes nagyon barátságos: a "beszélgetés" egymás között, tweetek, csicsergés és sípolás. Veszélyt érzékelve ezek az állatok hangosan kezdik sikoltozni.

Marmoset Leírás

A főemlősök változatossága számos fajban meglepő.. Legtöbbjük nagy erős testtel és nagy fizikai erővel büszkélkedhet, de még mindig nagyon apró és védtelen képviselői vannak - ezek a marmosette marmosetek majmok.

Ezeket gyakran zseb majmoknak is nevezik. Már egy felnőtt súlya nem haladja meg a száz grammot, és az állat mérete 20-25 centiméteren belül változik. A svájci marmozet növekedése törpe, és nem több, mint egy felnőtt férfi hüvelykujj. Figyelembe véve a majom hosszú farkát, feltételezhető, hogy részt vesz az ágak mentén mozgó folyamatban, mint egy megragadó szerv. De ez egyáltalán nem így van.

Ez érdekes! Annak ellenére, hogy ilyen kis testméret, jól fejlett végtagok és ujjak állnak egy majomban, engedjék, hogy öt méter magasra ugorjon, és az éles karmok lehetővé teszik, hogy szilárdan ragaszkodjanak a fák ágához.

Az állat aluljáró színe fekete és sötétbarna között változik. A főbőr színe vöröses. A koponya ilyen kis mérete ellenére elég fejlett agy belefér. Ennek az állatnak a feje 180 fokos fordulatot tud tenni. A szemnek kissé ferde alakja van, élénkek és kifejezőek, és a pofát érdeklődő megjelenés jellemzi. Csak 2 fog van a szájban.

megjelenés

Marmoset majmok többféle formában vannak. A legnépszerűbb ezüst marmozket. A természetben is fekete-meztelen és arany rokonai vannak. Mindannyian különböznek egymástól, de vannak közös vonások. A legnyilvánvalóbb, hogy az intelligens, ferde szemek.

Különösen gyakran van egy ezüst marmozetta, amely nem nagyobb, mint egy normális mókus. A teste és a feje 20 centimétert ér el, a farok általában néhány centiméter hosszabb. Egy felnőtt majom átlagos súlya körülbelül 350 gramm. A fülek rózsaszín vagy piros színűek, kicsi és szőrtelenek. Ennek az állatnak a köpenye selymes és puha tapintású, a magok hosszúak. A faroknál a kabát fekete, a test pedig ezüsttől sötétbarna színű.

Arany marmozetka különböző meztelen szájkosár és sárga gyűrű a farokon, és egy azonos színű telken a test végén. A fülénél aranyos fehéres rojtok vannak. A fekete szemű marmozetki, természetesen, fekete színű fülek. Rövid hajjal vannak borítva. Habár néha ebből a fajból is kórosan fehér fülek vannak. A hajat a testen váltakozó fekete és barna csíkokkal színezik.

Karakter és életmód

Marmozetki természet szerint - iskolai társadalmilag aktív állatok. A kommunikáció hiánya elpusztíthatja őket. Éjszakai életet élnek, éjszaka alszanak. Egy felnőtt állatban az idő körülbelül 30% -a alszik. Az élelmiszer- és ételkeresésben a marmozetka 33-35% -ot költ. A magas páratartalmú körülmények között a majmok többet pihennek.

Fontos! Az állat nagyon aktív, természetesen félénk, óvatos és gyors. Fárasztó és nagyon izgalmas temperamentummal rendelkezik.

Éles mozdulatokkal és sajátos kiáltásokkal kifejezik érzelmeiket és kommunikálnak egymással. A szemtanúk körülbelül 10 különböző típusú kattintással, gúnyolódással és más hangkimenettel rendelkeznek. Az 5-13 felnőtt egyedből álló marmosett-csoportokban mindig van egy domináns pár, amely a család gyűrűs vezetőjeként működik. A férfiak példátlan pacifisták, így a hangos sikolyok színpadán mindenféle csapás vagy harc véget ér.

Hány marmozetki él

A vadon élő majom élettartama nem haladja meg a tíz évet. Megfelelő otthoni gondozással ez az idő néhány évvel nő. Szeretik a hőt és a nedvességet. Az ideális körülményeknek való megfelelés érdekében fontos a helyiség hőmérsékletének fenntartása, ahol a piac 25-30 Celsius fokon belül él, és a páratartalom 60% körül van.

Elosztási terület

Ezek az állatok ugyanabban a helyen élnek, ahol a főemlősök többsége Ecuador és Peru területén él. Szintén Brazília, Bolívia és Dél-Amerika dzsungelében. Lakásaik a szárazföldi ragadozók tengelyeiből távol vannak, a fákban a lehető legmagasabb.

Az éjszakát a fák üregében töltik. A törpe majmok halomban élnek. Településeik csoportjai egy nemzetség öt generációjából állhatnak. Ez egy családi település.

Marmoset diéta

Ennek a kis állatnak a diéta változatos. Igrunka mind a növényi táplálékot, mind az állatot eszik. Menüje tartalmazhat virágokat és leveleket, rovarokat, valamint madártojásokat és kis kétéltűeket. A marmozetki ivóvízforrásként használja a fák leveleiben felhalmozódott esővizet.

Érdekes lesz:

Ha az időjárás száraz, az állat a két metszőpontján keresztül a fák kéregébe áshat, és elszívja a gyümölcslé alól. A test könnyű súlya lehetővé teszi, hogy a marmoset elérje a gyümölcs lógását, különösen a vékony, rugalmas ágakon.

Szaporodás és utódok

A női marmozetki kétéves korukban éri el a szexuális érettséget. Ő határozza meg, hogy ki lesz a házassági játékok számára. Ezután 140-150 napos terhesség jön. Egy alomban 2 vagy 3 csecsemő születik.

Ez érdekes! Az utódok nővérei évente kétszer. A csecsemőknek nagyon gondoskodó apák vannak, hiszen az összes oktatás a vállukon fekszik. Az újonnan született apukák csak a takarmányozásra szánt csecsemőknek adják.

Születéskor a marmozettes súlya körülbelül 15 gramm. 3 hónapig az étrend csak anyatejből áll. Ezután teljesen a férfi gondozása alatt állnak, amíg meg nem szerezik a függetlenséget. A felnőtt menüben fél évre mennek. És évről kettőig pubertásuk van.

Természetes ellenségek

Magas hegymászás az ágban, marmozetki megvédte magát a szárazföldi ragadozók támadásától. Ezért a nagy macskák nem félnek tőlük. Vannak azonban a ragadozó világ más képviselői is. Például nagy madarak és kígyók, amelyek könnyen eljuthatnak egy kis majom otthonába, és élvezhetik. Az ilyen támadásokkal az állatok gyakran kezelik a mennyiséget. Szerencsére a település társadalmi szerkezete segít.

Szomorú azonban, hogy a marmoset legfontosabb és legnagyobb ellensége az ember. Ezeknek a dísznövényeknek az illegális fogása és élőhelyeik megsemmisítése a legnagyobb kárt okozza a lakosságnak.

Népesség és fajok állapota

A marmosetek nem szerepelnek a Vörös Könyvben, de a világ legnagyobb országai aggódnak a csökkenő számuk miatt. Kínában például tilos a kereskedelem. Ilyen kisállat megvásárlása jogilag lehetetlen, azonban egyes kézművesek eladják az állatokat, amelyek ára az illegális piacon eléri a 3-4 ezer dollárt.

Ez a helyzet valóban szomorú, mert az állatokat drága ékszerek árán vásárolják, és azokat is kezelik. Először is viselniük kell őket, nem engedik el a kezüket, majd néhányan elfelejtik és el is dobják. Ha otthon szeretne ilyen állatot tartani, úgy gondolja, hogy gyermekként kell kezelnie. A marmozetki nem vásárol ki egy tágas ketrecet, vagy kezeli, vagy hegyek díszes játékok. Fontos számukra a figyelem, mert a természetben marmozetki megszokta, hogy barátságos családokban éljen.

A legkisebb majom a világon

1. hely

A legkisebb majom tekinthető törpe playfish. Ezeket a csecsemőket másképp zsebnek vagy ujj majomnak nevezik. A mart testének hossza mindössze 10-15 cm (egy kicsit több, mint egy felnőtt mutatóujja). És a tömege nem haladja meg a 120 grammot. Egy újszülött csecsemő súlya mindössze 15 gramm. Kis méretének ellenére a marmózok 2-5 méterre ugorhatnak. Ezek a főemlősök az Amazonas felső határain, Ecuadorban, Peru északi részén és Brazília nyugati részén élnek.

2 hely

A második hely jogosan odaítélhető marmozetkea Mart családjával kapcsolatban. Ennek a fajnak a felnőtt majomának súlya mindössze 300-400 gramm, a növekedés nem haladja meg a 30 centimétert. Ezek a majmok Latin-Amerika erdőiben élnek. A legkisebb Liliput Marmoset fajta. A teste hossza mindössze 23 cm, súlya 100 gramm.

3. hely

Kétszer olyan nagy, mint a marmazek talapoyn. Ez a törpe majom egy kicsit több, mint egy kilogramm, 35 cm magas. Ezek Gabon erdõi, folyók vagy mocsarak közelében élnek. Nemcsak jól ugrik, hanem jól is úsznak. A hazai tolapoinokat csak ketrecekben tartják, különben a házat összetörik.

4. hely

Az Amazonas-folyó medencéjében és Brazíliában a marmosetek másik rokonai vannak: oroszlánmajmok. Egy felnőtt férfi tamarin maximális hossza mindössze 35 centiméter, a súlya 1 kg. A tamarinok nagyon szokatlan megjelenést mutatnak. Nekik van buja bajuszuk, és néha manes. Emiatt a majmok gyakran begyűjtő áldozatává váltak, és most a kihalás szélén állnak.

5. hely

A rangsor közepén kell tenni majom schmidt. Ennek a fajnak a nagy hímeke 45 cm-es testhosszúságú, és körülbelül 4 kilogramm súlyú. A Monkeys Schmidt nagyon fényes megjelenésű. A farok hátoldalán fehér orrhíd, fekete arca és világos vörös csíkja van. A majmok nedves éghajlatban élnek a közép-afrikai trópusi erdőkben.

6 hely

Brazíliában és Hondurasban kis majmok hívnak kapucinus. Ezeknek az állatoknak a koronája egy fekete címer, amely egy kapucinus szerzetes kapucnisára emlékeztet. A majom test hossza körülbelül fél méter. A kapucinusoknak nagy agyuk. Képesek a fák kéregéből kivágni a kövekkel és héja nyálkával. A capuciniak életük nagy részét fákkal borítják. Ebben az esetben a 3 hónaposnál idősebb csecsemők utazhatnak az anyai háton.

7. hely

Talán az egyik legfényesebb majom a színben - majom majom, élő afrikai erdőkben. Fehér arcával és hasával, a terrakotta hátával és a farok fekete hegyével rendelkezik. Néha ezekben a főemlősökben albinók vannak. Egy felnőtt férfinak körülbelül 5 kg súlya van, és 53 centiméterre nő. Érdekes, hogy ez a majom elrejti a felesleges táplálékot az arcpakliban, ami olyan nagy, mint a gyomor.

8. hely

Dél- és Közép-Amerika erdőiben élnek üvöltőpókmajmokhoz kapcsolódik. A harcosok 40 és 70 centiméter közöttiek, és 6-8 kilogramm súlyt érnek el. Az előre befogott állkapcsoknak köszönhetően az üvöltő pofa nagyon hasonlít a kutyához. Ezek a majmok képesek hangos hangokat készíteni, amelyekre nevüket kapták. A gólyák igyekeznek elkerülni a tározókat, mivel azok haszontalan úszók.

9. hely

A közép- és kelet-afrikai hegyekben és sztyeppe régiókban hatalmas állományok találhatók. bubuinov. Ezek a majmok, élénk színekkel és szinte oroszlán sörényével, akár 75 centiméterre nőnek, és akár 8 kilogrammot is elérhetnek. A páviánok kiváló látást látnak, és messziről látják a közeledő ellenségeket, így a majmok állománya gyakran látható a majmok mellett.

10 hely

És bezárja a tetejét fekete colobusesőerdő afrikai erdőiben él. Ezek a majmok 50-70 centiméter hosszúságúak és 11 kg-os átlagos súlyuk szinte egész életüket fákon töltik. Csak kivételes esetekben landolnak a földre. A Colobus nagyon nagy fogak tulajdonosa, így az ételeket gyakran dió és keményhéjas magokként szolgálják.

Nézze meg a videót: Egy kis környezetgazdagítás (Szeptember 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org