állatok

Fűbéka

Pin
Send
Share
Send
Send


A Rana temporaria egy kétéltű osztály, a nemzetség és a békák családja, a gyengéd leválás. Fordítva az orosz - fű béka. Élőhely - sztyepp, erdei sztyepp, tározók, erdők, nedves mocsaras helyek. A kétéltűek élettartama elég hosszú, a természetben - körülbelül 5 év, fogságban - elérheti a 15-18 évet.

Közös béka: leírás

A közös béka három alfaja: Rana temporaria parvipalmata, Rana temporaria honnorati, Rana temporaria temporaria. Ezek csak az élőhelyeken és a színben különböznek. A fűbéka egy zömök testével rendelkezik, amelynek hossza elérheti a 10 cm-t, a kétéltűek átlagos súlya körülbelül 22,5 g, természetesen nagyobbak is, akik akár 30 g-ot is mérhetnek, de természetüknél fogva ritkaság. A háttámla színe az élőhelytől függően változik. Felülről a fűbéka lehet szürke, olajbogyó vagy vöröses-tégla árnyék. A kétéltűek megkülönböztető jellemzője egy jól meghatározott sötétbarna háromszög a füldugó közelében. A béka oldalain és hátán kis (1-3 mm) sötét foltok vannak. Van egy márványszerű minta a sötét hason. A füves béka általában szemű, fekete szemű vízszintes szemű szemekkel rendelkezik, azonban vörös szemű albínó minták vannak. A párosodás ideje alatt a férfiak világosabb színt kapnak, míg a nőstények sötétebbek. A kétéltű bőr sima, enyhén csúszós, az epidermisz nem keratinizál.

Viselkedés a természetben

A fűbéka legnagyobb aktivitása este és éjszaka eltérő. A napi aktivitás csak felhős időben vagy nedves árnyékos helyeken fordulhat elő. Egy napsütéses napon egy béka elrejti a köveket, sűrű növényzetben, tuskókban. A hideg időjárás kezdetén, amikor a levegő hőmérséklete 6 ° C alá csökken, az aktivitás leáll. A téli békákat nagy csoportokban küldik, amelyek száma néhány tucatról százra. Kiválóan választják a téligényeket. Általában ezek nem fagyálló folyók, sáros fenékkel, közúti hornyokkal vagy vizes élőhelyekkel. A csoport egy nap alatt megpróbálja leküzdeni a telelőhelytől való távolságot, általában nem több, mint másfél kilométerre a nyári élőhelytől. Ha a hibernálás körülményei romlanak, a csoport elhagyja a kiválasztott területet, és kiválaszt egy megfelelőbb helyet.

A fiatal békákat később télen szállítják, néhányuk még novemberben is megtalálható. A hibernált időszak alatt a békák a hátsó lábukon ülnek, a fejüket elülső lábukkal lefedik, és tenyerével felfelé fordítják őket. A hibernált időszak körülbelül 155 napig tart. Ekkor a békák a légzésbe kerülnek. Ha a tározóhelyként kiválasztott tározó aljára fagy, akkor az egész csoport meghalhat.

A kétéltűek sok rajongója érdekli, hogy mit eszik a fűbéka. A felnőtt egyének kedvenc csemege - legyek, lövedékek, szitakötők, kötszerek, csigák. A ragadós hosszú nyelvüket vadászják. A pillangók elsősorban a növényi táplálékot részesítik előnyben. Táplálkozásra, algákra táplálkoznak. A párzási időszak alatt a béka nem eszik.

reprodukció

A szexuálisan érett békák 3 évesek. A szaporodás bármilyen sekély vízben fordulhat elő: pocsolyákban, árkokban, tavakban. Az áztatás 3-5 nap után kezdődik, április-május. A férfiak korábban jönnek a tározóba. Partnerek, házassági "dalok" segítségével. A békák az ívási területek felé vezető úton kezdődnek. Ekkor minden nőstény tojása ovulált és a vékony falú, feszített oviduct szakaszban helyezkedik el, amely készen áll a fektetésre. Az ívás után a nőstények elhagyják az ívási helyet. A béka fektetése szorosan elakadt kagyló. Egy személy 650-1400 tojást tartalmaz.

A békák borja sok madarat táplál, például: tőkés, közönséges, nagy orsó, sviyaz, fekete csér, szürke kacsa. A csizmákat a fehér farkas, a máglya, az úszó bogár, a görgős bogár, a fekete madárhólyag vadászik. Felnőttek táplálják a fekete gólyát, a szürke kendőt, a durva lábú bagolyot, a bagolyot, a Viper-t, a Goshawk-t, a sirályot, a foltos sasot, a sárkányt. A tavaszi farkasok békákat eshetnek.

Fűbéka: karbantartás és gondozás

Ahhoz, hogy a fűbéka otthon maradjon, ajánlott egy elég nagy akvárium megvásárlása (legalább 30 liter). Ha ez nem lehetséges, akkor megvásárolhat egy rendszeres akváriumot, amely vízzel van feltöltve, de fát vagy habot tartalmaz, amely a felszínen marad. Ez úgy történik, hogy az állat az idő egy részét ki tudja tölteni a vízből. Ajánlatos a vízi növényzet leveleit vagy szárait eldobni ezeken a "szárazföldi szigeteken" úgy, hogy a béka elrejtse a fényt. Az akvárium alján a vízi növényzetet is be kell helyezni. Mivel a béka természeténél fogva nem túlságosan igényes a lakóhelyre, nagyon egyszerű fogságban tartani. Az akváriumban lévő vizet hetente egyszer 1/3-ra lehet cserélni, de csak havonta egyszer. További világítás vagy fűtés nem szükséges. A háziállatát csónakokkal, legyekkel, tücskökkel, vérférgekkel és szalmabogarakkal lehet takarmányozni. Időről időre egy béka kaphat kis darab nyers húst. A fiatalokat saláta vagy csalánkiütés hagyja el.

Népesség állapota

Számos tényező okozza a békák halálát. Ezek elsősorban a következőket foglalják magukban: a víztestek káros anyagokkal és háztartási hulladékkal való szennyezése, nehéz forgalom. Ráadásul egy hatalmas számú békát évente fognak fogni a laboratóriumi kísérletekhez és a terráriumok szerelmeseinek. Az erdők pusztulása, a környezet ipari szennyezése azt eredményezte, hogy egyes helyeken a békák teljesen eltűntek.

Fejlesztése során a füves béka több szakaszon megy keresztül. A tüskék a tojásból kikelnek. Később növekszik az elülső és hátsó végtagjaik, és kialakulnak a könnyű tüdő, ami lehetővé teszi számukra, hogy elérjék a földet

család - Igazi varangy

Rod / faj - Rana temporaria

hossza: férfiak - 8 cm, nőstények -10 cm, békák - akár 3 cm.

pubertás: 2-3 évvel.

Párzási időszak: tavasz elején.

A tojások száma: 680-1 400.

fejlesztés: 50-90 napos fiatalok között.

szokások: a párzási időszak kivételével egyedül maradnak.

Mi a következő hírek: kis rovarok, legyek, bogarak és tücskök, valamint csigák, centipedesek és férgek.

Élettartam: fogságban legfeljebb 12 év.

Az igazi békák családja magában foglalja a hegyes, éles és ehető békákat.

A füves béka a kétéltűek közé tartozik. Lándzsáként lélegzik a gillek segítségével. Később a béka tüdőt képez, amellyel légköri levegőt lélegez. A fűbéka nedves bőrön keresztül lélegezhet, melynek következtében a tél a víz alatt él.

MI AZ EATS

Felnőtt békák eszik csigákat, bogarak, pókok, rákfélék, centipedes és férgek. Ősszel több táplálékot eszik, felkészülve a télre. A füves békák látványban találják meg a zsákmányt. Ők szorosan követik a potenciális zsákmány mozgását. A legtöbb élelmiszerbéka a földre kerül. A repülés alatt álló rovarok menüje csak 18% -a. A tudósok észrevették, hogy a békák etetésének intenzitása az évszaktól függ. Tavasszal, a tenyésztési szezonban, a békák „gyorsan”.

REPRODUKCIÓ

A füves béka életének legnagyobb részét a víztől távol tartja, de rendszeresen visszatér a szülőhelyére, hogy új generációt szülhessen. Tavasszal a férfiak párosodó énekeket énekelnek. A tenyészidőszak alatt az elülső mancsukban a békák minden fajtája az ún. addig, amíg a nőnem nem nő, és a férfi megtermékenyíti, a békák nyári élőhelyei között eltérnek, 8-10 nap múlva a kölykök megjelennek, és 50-90 nap után - békák.

A füves béka gyakorlatilag minden régióban él, ahol különböző tározók vannak. A réteken, erdőkben, mocsarakban, folyók, tavak és tavak mentén található. A kertben gyakran megjelenik a füves béka. Nyáron a békák éjszaka aktívak, de egyes esetekben a nap folyamán mozoghatnak. Néha a nap folyamán még a napsütés is.

A délutáni békák leggyakrabban sűrű növényzetben rejtőznek, amely megvédi őket a naptól. November és február közötti időszakban a béka nedves helyen, a komposztban vagy a víz alatt rejtőzik. A téli időszakban a füves béka egy tipikus testtartásban ül, hátsó lábával, és az első látszólag lefedi a fejüket. Ő az első a békákról, akik felébrednek a hibernált állapotból.

A füves béka nagyon kevés természetes ellenséggel rendelkezik, például ezek a sündisznák, görények, borzongók, közös kígyók és baglyok. A vékony bőr és a védőfelszerelés vagy a „vegyi fegyverek” hiánya szinte minden ragadozó állat ízletes zsákmányává teszi. A füves béka köpenyeit nagy mennyiségben halak, kacsák, salamanderek és különféle vízi rovarok fogyasztják. békákat használnak kísérleti állatokként.

Franciaországban a füves békákat finomságnak tekintik és ételként használják. E békafajok védelme elsősorban természetes élőhelyeik megőrzésében rejlik.

Megfigyelések a béka számára

A tavasszal a fűbéka figyelhető meg. Márciustól májusig utaznak a tározókba. A békák a hangjukon könnyen felismerhetők - ekkor a férfiak párosító dalokat énekelnek. A köpenyek sekély víztestekben fejlődnek. Augusztusban a kétéltűek száma növekszik a tározók partján. Ezek mindössze 2-3 cm hosszú békák, amelyek már készen állnak a tartályon kívüli életre. A nyári és őszi hónapokban a füves békák szinte mindenhol megtalálhatók, még virágágyásokban is, ahol férgeket és csigákat keresnek. A hátsó lábainak és a fej alakjának más békafajaitól eltér.

ÉRDEKELT TÉNYEK

  • A fűbéka erős hátsó végtagokkal rendelkezik. Segítenek neki ugrani és elrejteni az ellenséget.
  • Felnőtt békák éheznek a párzási időszak alatt.
  • Néhány kétéltűnek Peter Pen-szindróma van, amelyet neotenynek hívnak. Ez azt jelenti, hogy életük hátralévő részében maradnak (azaz nem fejlődnek felnőttekké).
  • A füves béka színe veszély esetén veszélyes.
  • A hat Közép-Európában található békafaj közül három barna színű és szárazföldi.

A HERBAL FROG FEJLESZTÉSE

A nőstény tojáscsomót képez (680-1400 tojás lehet). A tojáshéj ragasztásával a csomót okozzák.

A tojás fejlődésének mértéke a víz hőmérsékletétől függ. Néhány nap múlva a kölykök bennük nőnek, és egy fekete sziluett látható a falakon.

Egy másik 8-10 nap elteltével a kölykök kikerülnek a tojásból. Az algákon táplálkoznak. Újabb 12-14 nap múlva, a hátsó és az elülső végtagok elkezdenek növekedni, és a farok eltűnik. A gillek tüdővé válnak, így az állatok kijuthatnak a vízből, és levegőt lélegezhetnek. A békák júniusban jönnek ki a vízből, és csak 2-3 év után térnek vissza. A közös béka köpenyeinek fejlődése átlagosan 50-90 napig tart. A pontos idő a hőmérséklettől függ.


- A béka élőhelye

A fűbéka gyakori Angliában, Közép-Európában (Észak-Skandináviában) és Szibériában keleten.

VÉDELEM ÉS BIZTONSÁG

A huszadik század elején a füves békák meglehetősen sokak voltak. Ma számuk csökken a természeti környezet peszticidekkel és mosószerekkel való szennyezése miatt. Sok személy hal meg az autó kerekei alatt.

Közös béka: fotó és a megjelenés leírása

Egy felnőtt egyed testtömege 20-22 g, hossza 6-10 cm, ritka példányok 30 g súlyúak, ennek a fajnak a békája bőre világosbarna árnyalatú, de leggyakrabban színe az élőhelytől függ. Sötétvörös, olajbogyó és szürke kétéltű is megtalálható. A hátoldalon és az oldalakon 1-3 mm átmérőjű foltok találhatók. Érintésképpen a bőr sima és csúszós. A hason van egy márványszerű minta. A tavaszi és a párosodási időszak kezdetén a torok területén lévő nők bőrének színe sötét lesz, és a férfiak ellenkezőleg, világos kék árnyalattal rendelkeznek. A testhez képest a hátsó lábak meglehetősen rövidek.

A fűbéka pofa kerek, a szemek fekete színűek. Az egyik megkülönböztető jellemzője a jól látható sötétbarna háromszög a füldugó mellett. A békák tanulói vízszintesek, egyes képviselők vörös szemekkel születnek.

élőhelyek

Ez a kétéltű Európában található. Kivételt képeznek az Ibériai-félsziget, a Kaukázus, a Krím-félsziget, Olaszország déli része és a Balkán-félsziget. A tartomány határa a Nyugat-Szibéria és az Urál. Írország esetében a fűbéka az egyetlen olyan faj képviselője, amely megtalálható az országban.

Északon a tartomány határa a Skandinávia és a Kola-félsziget közelében van. 2005-ben ez a kétéltűek fajtája látható volt Kamcsatka déli részén. A füves béka éghajlati viszonyokhoz való igazítása lehetővé teszi, hogy télen kizárólag a nem fagyálló víztestekben télen lehessen. A kétéltűek a vizes élőhelyeken, az erdei tisztáson, a réteken és az erdő szélén találhatók.

Mit eszik a fű béka?

A felnőtt egyének étrendje a férgek, a kócsagok, a legyek, a szitakötők, a csigák, a csigák és más gerinctelen állatok. Hosszú ragadós nyelvvel vadásznak. Továbbá, a fűbéka táplálkozik közvetlenül azon a területen, ahol él. A legtöbb takarmány, amit megtalál, a földön van. A tüskék táplálják a növényi ételeket (algákat) és a detritust.

Figyelemre méltó, hogy a párzási időszak alatt ennek a fajnak a kétéltűei gyakorlatilag nem eszik. Ősszel a fűbékák több takarmányt fogyasztanak, így felkészülnek a télre.

Az élet útja

A kétéltű tevékenység este és éjszaka esik. Ébredjen a nap folyamán felhős időjárás vagy árnyékos helyek esetén. A többi idő alatt a békák elrejtik a tuskókat, kövek alatt vagy sűrű bozótban. Ők inkább a szétválasztást tartják szét az ívási időszakon kívül.

A kétéltűeknél a téli időszámítás akkor kezdődik, amikor a levegő hőmérséklete + 6⁰ С és alacsonyabb. Hideg, nagy csoportokban tapasztalt tapasztalatok, amelyek tucatról több száz személyre terjedhetnek ki. Általában télen a mocsaras területeken, sáros folyókon vagy útszéli hornyokban töltik. A régi és új élőhelyek távolsága általában nem haladja meg a másfél kilométert. A korábban kiválasztott terület életkörülményeinek romlása esetén a csoport elhagyja és kiválaszt egy másik helyet.

A hibernálás alatt a füves béka a hátsó lábakon ül, és a fejét elöl, előzőleg csavart tenyerével fedi fel. A telelődés időtartama általában 155-160 nap.

Biztonsági állapot

A fejlődés minden szakaszában a füves béka sok természetes ellenséggel rendelkezik, akik nem törődnek vele. Például a felnőtt egyén életének veszélye viperákat, közönséges kígyókat, gólyákat, hollókat, baglyokat, mókusokat, baglyokat, harcsait és csukait hordozhatja. Az emlősök, mint például a farkasok, róka, nyércek és csecsemők is veszélyeztetik az érett kétéltűeket. Ezenkívül a békák tojásait az ételük újszülött, kacsa, terner, tőkés és orsónak tartják. A pillangókat bogarak, bogarak, fekete madarak, hegyi kőris, görgős kabátok, stb.

A múlt század elején ezek a békák sokkal többek voltak, mint ma. Az egyének számának jelentős csökkenésének oka a természeti környezet, különösen a víztestek, a mosószerek és a peszticidek szennyezése. Sok felnőtt békák halnak meg az utakon. Ezek nagy részét kísérleti állatokként fogják el és használják. Az erdőirtás az élőhelyük egyes területein a békák teljes eltűnéséhez vezetett.

Tartalom a szobában

Adjon megfelelő ellátást a kétéltűeknek otthon lehet. Ehhez először meg kell vásárolni egy nagy méretű, legalább 50 literes akváriumot. Miután feltöltötte a tartályt vízzel, helyezze bele a hab vagy a fa „süllyedését”. Ezekre a területekre azért van szükség, hogy az állat szükség esetén elérhesse a földet. Felszereljük a "szigetek" felszínét és az akvárium alját víz szárakkal és levelekkel. A növényzet jelenléte szükséges ahhoz, hogy a béka elrejtse a fényforrásokat.

Mivel a kétéltű a vadon élve nem rendelkezik díszes kérésekkel az életkörülményekkel kapcsolatban, akkor azt is könnyű karbantartani egy házban vagy lakásban. Az akváriumban lévő vizet legalább hetente egyszer cserélje 1/3-ra. A folyadékot havonta egyszer cserélje ki. Akvárium fűtés és világítás nem szükséges.

Egy felnőtt béka táplálkozhat legyekkel, csótányokkal, vérférgekkel, tücskökkel és más rovarokkal, amelyeket a kétéltűek a természetükben eszik. Időről időre adjon apró apróra vágott nyers húsdarabokat. A fiatal békákat salátával és csalánlevelekkel kell táplálni. Az utolsó ilyen növényeket forró vízzel kell felhasználni használat előtt.

Внешний вид травяной лягушки

Это животное представляет собой небольшую лягушку массой примерно 23 г и длиной тела от 6 до 10 см. В окрасе преобладают светло-коричневые тона.

С боков и на спине присутствуют темные пятна, диаметром от 1 до 3 мм. В брачный период горло у самца приобретает голубой оттенок, а окрас всего тела становится более светлым, чем обычно. Ezzel szemben a nő sötétebbé válik, a hason és a hason márvány mintával. A fűbéka orrát lekerekítették. A hátsó lábak viszonylag rövidek.

A béka élőhelye és élőhelye

Ez a béka Európa egész területén él, kivéve az Ibériai-félsziget déli és középső részét, a balkáni félsziget déli részét és Olaszország déli részét. A tartomány keleti határa az Urál és a Nyugat-Szibéria.

Közös béka (Rana temporaria).

Ez a béka a Brit-szigeteken is él (figyelemre méltó az a tény, hogy a fűbéka az egyetlen Írországban élő békafaj). A tartomány északi határa a Kola-félsziget és a Skandinávia szintje.

A füves béka főleg az erdei sztyeppe és a sztyeppe zónákban található. A víztestek jelenléte e faj esetében csak a tenyésztési időszakban szükséges.

Étkezési fű békák

A fűbéka életének különböző szakaszaiban az étrend változik. A felnőttek ragadozók, és különböző gerincteleneket, például legyeket, férgeket és csigákat fogyasztanak. A vadászat folyamán ragadós hosszú nyelvet használnak. A párzási időszakban a békák szinte teljesen abbahagyják az élelmiszer fogyasztását.

Ennek a fajnak a tüskék a növényevőek, és detritus, algák és más vízi növények. Ugyanakkor néha még az iszapok más állatokat eszik.

A fűbéka köpenyei növényevőek, de néhányan kisállatokat is elfogyaszthatnak.

Hogy néz ki a fűbéka és hogyan különbözik a mocsártól?

A fűbéka (Rana temporaria) az igazi békák (Ranidae) családjának tagja. Ez egy meglehetősen nagy kétéltű: a kétéltű hossza eléri a 10 cm-t, a test hatalmas, a fej nagy. A kétéltű színe bézstől csokoládéig változhat. A test felső oldalán szétszórt, sötét színű, különböző formájú és méretű foltok találhatók, valamint tubercles. A has könnyű, sárgás vagy zöldes árnyalattal, általában sötét márvány mintával. A szem hátsó szélétől, a füldugón keresztül a mellső lábig, sötét időbeli foltok.

A férfiaknál a test karcsúbb, a páros rezonátorok rései a száj sarkaiban vannak. A tenyésztési szezonban az első ujjban kifejezett párosodásnak tűnik, és a szín kissé változik - a test felső oldala könnyebbé válik, és a torok kékes árnyalatúvá válik.

Úgy tűnik, a közös béka nagyon hasonlít egy másik széles körben elterjedt fajhoz - egy béka. A megjelenés után azonban könnyű megkülönböztetni őket. Először is, hősnőnk egy tompa arca tulajdonosa, mint a hozzátartozója, másodszor pedig sokkal nagyobb, és harmadszor, egy erős, sötét márványmintája van a hasán (a vitatott hasa fehér hasa). Ezen kívül hősnőnknek van egy alacsonyabb belső sarokkötege.

Mi az ebéd?

A füves békák étrendje attól függ, hogy milyen területeken élnek. Különböző talajokon és szárazföldi gerinctelen állatokon táplálkoznak. Ezeknek a kétéltűeknek a táplálékában a repülő rovarok kevések, mivel főleg a sötétben vadásznak, amikor a repülő állatok sokkal kisebbek. A tartomány északi határán diverzifikálják az étrendjüket és a vízi szervezeteket.

A táplálkozás intenzitása nem azonos az év különböző időszakaiban. Tehát a tenyészidőszak alatt úgynevezett „párzási posztjuk” van.

Téli funkciók

A füves békák hibernációja átlagosan 180 napig tart: a szélességi körökben élő kétéltűek számára ez meglehetősen rövid idő.

A kétéltűek nemcsak szárazföldön, hanem a tározók alján is télen tudnak élni, előnyben részesítve a gyorsan áramló, nem fagyálló folyókat, sáros mocsárokat és tőzegvizeket. A kétéltűek nagyon ritkán télen, tavakban és nagy folyókban télen. A tározók fagyasztása a békák halálához vezet. Ezen túlmenően a jég alatt álló stagnáló víztestekben gyakran előfordulnak jégzáródások - minden élőlény az oxigénhiány miatt hal meg. A kétéltűek a tavaszi árvizek miatt is meghalhatnak. A menedékhelyeken a szárazföldön télen elzáródó kétéltűek is elárasztják a szomorú sorsot - gyakran nem túlélnek fagyos és havas télen.

A víz alatt a kétéltű „egyedülálló” pózban alszik: a hátsó végtagjait befelé tépik, és az elülső részek „tenyerét” kifelé fordították, úgy tűnik, hogy lefedik a fejüket. Ugyanakkor a „tenyér” fényes vörösvé válik a bőrükben fejlődő erek sűrű hálózatából. A víz alatt telelő békák néha mozoghatnak, és még egy snack is lehetnek.

Egy helyen egy másik békák száma is aludhat: előfordul, hogy egyedül hibernálnak, de a télelés gyakoribb, 20-30 főből áll, és egyes esetekben számuk több száz példányt is elérhet.

Ezeknek a békáknak az életében 3 fajta migrációt fejeznek ki. Először is, ez az áttérés a tenyészterületekre és vissza, másrészt az éppen befejeződött metamorfózis migrációja az állandó élőhelyükhöz, és harmadszor, a téli időszakra való áttéréshez.

A békák a megfelelő telelőhelyre gyűlhetnek össze, és egy nap alatt legfeljebb 1,5 km távolságra lehetnek. Néha ősszel nagy a kétéltűek felhalmozódása a jövő telelőhelye közelében: a folyók partjainál, a vizes élőhelyeken stb.

egyfajta meghosszabbítása

A tojás békákhoz kora tavasszal a békák kerülnek. A verseny folytatása érdekében hagyják el a szokásos élőhelyeiket és leküzdik a jelentős távolságokat és különböző akadályokat.

A rizsfészkek különféle álló tavak lehetnek - még a vízzel töltött útszakaszok és pocsolyák is alkalmasak tojásfektetésre.

A tojásfektetés +5 és + 15 ° C közötti hőmérsékleten történik, néha jég néha a felületén marad.

Egy tározó körülményeitől függően a tenyésztés 2-10 napig tart. A tenyésztési helyeken a férfiak nem tesznek sok zajt, nem felelnek meg a hosszú és hangos éneknek. Hívják a barátaikat, hogy elválasszanak egy másodpercet meghaladó jeleket és hasonlítanak egy csendes zúgásra.

A férfiak röviddel a nőstények előtt megjelennek a tartályban. Néha a párok már földön vannak összekötve, amikor a nő csak a vízbe megy. Mint a közönséges varangyok hívei, akiket az utódok elhagyására vágyakozott, a füves békák férfiak „magukba foglalhatják” és véletlenül más fajok kétéltűjeit is eljuttathatják.

A tojás, amely tojást hozott, azonnal elhagyja a tartályt, és visszaáll az állandó élőhelyére, de a férfi marad. Ha szerencséje van, akkor a következő este egy másik nővel hagyja el az utódokat.

A nő legfeljebb 4000 tojást tartalmaz. A falazat egy csomó formája, amely először kis méretű, de hamarosan a tojás héja megduzzad, és a csomó többször növekszik, így formázatlan zselészerű tömeg alakul ki. Az ilyen falazat gyakran megfigyelhető a sekély vízben. Érdekes, hogy a fűbéka tojás könnyen ellenáll a hipotermiának -6 ° C-ra, anélkül, hogy elveszítené a fejlődési képességet. Azonban, anélkül, hogy károsítanák magukat, nem tudnak hosszú ideig ellenállni a + 24 ° C-os hőmérsékletektől.

Normál körülmények között az embriók fejlődése 5-15 napig tart. A lárvák pusztító szerves anyagból és kis növényekből táplálkoznak. Még tágas víztestekben is sűrű klasztereket képeznek - legfeljebb 100 fő literenként. A sekély vízterület, ahol egy ilyen kolónia található, szilárd fekete tömegnek tűnik.

A feltételektől függően a lárvák fejlődése 1,5-3 hónapig tart, és egy metamorfózissal végződik.

Száraz és meleg években a víztestek korai kiszáradása a parton elhelyezkedő falazatok tömeges halálozásához, és az aszfaltok klasztereihez vezet, amelyek a víz visszahúzódásakor a mélyebb területekről levágásra kerülnek. Kedvezőbb körülmények között a lárvák tömege él a metamorfózisig, és befejezése után sok apró béka egyszerre elhagyja a tározókat. Ekkor gyakran meghalnak a kiszáradás, a közlekedés kerekei alatt, vagy zsákmányt kapnak mindenféle ragadozó számára. Azok, akiknek sikerült túlélniük, intenzíven táplálták, hogy sikeresen túlélhessék a hosszú hideg évszakot.

A fűbéka szexuális érettsége eléri az élet harmadik évét. A természetben átlagosan 6-8 évet élnek.

A békák, különösen a kicsiek, enni szeretnek a természetben. Ezek a nyércek, a csecsemők, a farkasok, a rókák, a kígyók, a hollók, a sólyomok, a mókusok stb.

Még a zselés kagylóval borított kétéltű tojás nem is ehető, de a vadászok - planárius, rovarok, más kétéltűek lárvái stb. - közé tartozik.

A füves békák tartalma otthon

Ahhoz, hogy a fűbéka otthon maradjon, szüksége lesz egy 30-40 literes terráriumra. Szobahőmérsékleten nincs szükség további fűtésre és világításra. A terráriumot nem lehet napsütötte elhelyezni, jobb helyet találni a hűvösebbnek (ez a faj nem tolerálja a 25 ° C feletti hőmérsékletet).

Mivel ez a faj nagyon igényes a nedvességre, ne felejtsük el, hogy naponta egyszer permetezzünk vizet az aljzatra. Ráadásul egy terráriumban egy nagy, de nem mély vizet kell elhelyezni.

Az erdei sarok kialakításához kívánatos a terrárium.

Táplálja a kedvtelésből tartott legyeket, csótányokat, vérférgeket, csőszerelőket stb.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org