állatok

Mit eszik a nyúl a természetben?

Pin
Send
Share
Send
Send


Érdemes megjegyezni, hogy ezek a hosszú fülű állatok igazi vegetáriánusok - nem is rovarokat esznek. A biológiai tankönyvekben a mezei nyúlokat gyógynövénynek nevezik, de étrendjük nemcsak a fűfajták különböző típusait tartalmazza, hanem az is cserje gallyak, levelek, gyökerek, gumók és bogyók. Mivel a télhez nem raktak fel, felmerül a kérdés, hogy a nyúl milyen rendkívül hidegben eszik az erdőben. Amikor hó esik, az állatok fiatal fákat választanak puha kéreggel, állnak a hátsó lábukra, és megrágják. Ebben az évszakban a mezei nyulak közelebb kerülnek a mezőkhöz, ahol a gabonafélék maradványai maradnak, vagy a téli fajtákat már elvetették. Egyesek közelebb kerülnek a vidéki területekhez, mert itt a széna hasznára válhat.

A hóesések vagy az esőzések során az állatok menedékhelyek maradnak, és nem mennek ki az élelmiszer keresésére. Annak érdekében, hogy ezekben a pillanatokban táplálkozzanak a fehérjékkel, felveszik az ürülékeiket, amelyek az emésztőrendszerbe való bejutással a hagyományos táplálékhoz hasonlítanak.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a nyúl kedvenc csemege a káposzta, és még azt is csodálkozzák: mit takar a nyúl az erdőben, ha nincs ott fej? Tény, hogy a "fülű" különleges szeretettel bír ez a zöldség, mítosz. A nyúl inkább a cukorrépa, az uborka és a burgonya előnyben részesül. Vannak olyan esetek is, amikor ezek a kultúrák „ferde” romos mezőkkel rendelkeznek.

A hideg időjárás kezdetével a nyulak kezdik a párzási időszakot, és már februárban megjelenik az utód. Mivel rájöttünk, hogy a nyúl táplálkozik télen, érdemes tudni, hogy a fiatal nyulak hogyan élnek túl ebben az évszakban. Születése után az anya táplálja őket és azonnal eltűnik néhány napig, hogy ne vonzza a ragadozót a szagaival (a gyerekek nem bocsátanak ki aromákat). Pár nap múlva visszatér a következő etetéshez - és ismét elfut. A csecsemőknek általában elég nyúltejük van, és sok órán át tartanak. Hét nap elteltével a fogak morzsái megjelennek, és még három után elkezdnek rágni a gyomnövényeket, amelyeket a nyúl a fossa-ban felsorolt.

Nyúl és ember

Néhányan, aranyos bolyhosokra nézve próbálják meg szelídíteni őket. De azért, hogy biztosítsa a megfelelő gondoskodást, tudnia kell, hogy az erdőben a nyúl szabadon eszik. Jobb, ha nem adjuk az állatnak a természetben idegen ételeket. Habár lehet a nyúlnak húst enni, de még mindig nem érdemes „elrejteni” a növényt. Azok az emberek, akik ezeket az állatokat tenyésztik, észrevették, hogy a hosszú fülű szeretet kukorica. A terméknek köszönhetően a nyuszi gyorsan növekszik, és nem hajlamos a betegségekre. Ha otthon tartod ezt az állatot, nyáron érdemes a napsütésben megszáradni, és télen - a háziállatnak adni.

Néhány tények a nyulakról

Megtanultuk, hogyan él a nyúl és hogyan táplálja (nyúl és nyúl), de sokan fogják Érdekes tudni néhány tényt ezekről az aranyos állatokról.

  • A nyulak bolygónk nagyon gyakori lakói, a világ bármely részén, Antarktisz kivételével.
  • Az állat hosszú fülei segítenek elkerülni a túlmelegedést. Ezen a csatornán keresztül a hő elvezet a testből. Az eső alatt az állat a füleket a testre préseli, különben, ha a víz belép, akkor beteg lesz.
  • Ez a fenevad nagyon kemény. Hosszú ideig 50 km / h sebességet tud fenntartani, és ugyanakkor továbbra is fordul.
  • Összesen 45 nyúlfaj van, amelyeket az állattenyésztők három csoportra osztanak: kraley, fa nyulak és valódi nyulak.
  • Csak viszonylag nemrégiben a tudósok ezeknek az állatoknak a megjelenését jelképezték. Ezt megelőzően különböző rágcsálóknak tekintették őket.
  • A férfiak 5 évig élnek, nőstények - 9. A fogságban egyesek hosszú életűek lehetnek, és 13 évig tarthatnak. A ragadozó állatok lábainál nagyjából meghalnak a nyulak, és ritkán élnek öregkor.
  • Télen az állat gyapjú nő az orr közelében - hideg levegő elleni védelem.
  • Ismeretes, hogy a nyúl népszerűen „kaszátnak” nevezik, de egyáltalán nem szembetűnő. Ez a nyúl a becenevet a mozgás módja miatt kapta, mert az állat folyamatosan összekeveri a nyomokat.
  • Maguk között "ferde" kommunikál a kopogtató mancsokkal, mint a dobosok.
  • Ezek az állatok megosztják a területet, és még a ragadozó fenevadától való mentés során a nyúl nem kerül külföldi területre.
  • Mivel a hosszú fülű állandóan megragadja a kérget, a fogaik elhasználódnak, de újak fognak nőni, hogy helyettesítsék őket.
  • A történelemben van egy olyan eset, amikor a nyúl a kutyának minden szokása volt, mivel a kutya táplálta és felemelte. Bunny megtámadta a többi kutyát és kicsit.

Az emésztőrendszer szerkezete

A fenevad növényeken, gyökereken, fa kéregen táplálkozik. Táplálják a nehéz ételeket, ezért a természet egy nagy cecumot, az állandóan növekvő fogakat biztosított. Nincsenek szemfogak, üres hely van a metszők és a diasztema között. A jobb és a bal oldali sorozatot egy vékony híd köti össze, amely szilárd csont égboltot képez. Az állatok felső állkapcsán 2 pár fogazott pár van: az elöl nagy, kicsi, kis levágásokkal. A fogak folyamatosan növekszik, hogy az őrlőket őröljék, az állat kényszerüljön.

A gyomor két részlegből áll, amelyek bizonyos funkciókért felelősek:

  • alapanyag - étel fermentáció,
  • pyloric - hasító ételek.

Hol élnek a nyulak?

Hares mindenhol él: a tundra, a taiga, a sztyepp. Természetükben magányosok. Éjszakai vezetés. Az élelmiszerek kutatása során az állatok sötétben mennek, hogy a szürkület elrejtse őket a természetes ellenségektől. A takarmányozás után az állatok napkelte előtt hazatérnek. Annak érdekében, hogy senki ne gondoljon a látrára, a fenevad visszafelé emelkedik be, miután előzőleg összekeverte a pályákat.

A helyet gondosan, gondosan választják ki. Melegnek kell lennie, védve a széltől. Az állatok nem szeretik a nedvességet, a zajt. Az állatok nem ásnak lyukakat, válasszanak egy kész helyet: egy bokor, szántóföld, magas fű. A szín miatt az állat nem látható.

Homebody, nem változtatják meg élőhelyüket. Ha az emberek vagy állatok kényszerítik őt arra, hogy eltörjön otthonukból, a fenevad nem megy messzire. A lakóhelytől való távolság - 2-3 km, amikor a veszély áthalad, az állat hazatér.

A hideg időjárás megkezdésekor a magasabb emelkedéseken élő nyulak az alföldre süllyednek, hogy télen várjanak.

Meg kell jegyezni az állatok tisztaságát. Gyakran ülnek le, és tisztaságot hoznak: fésült, megnyalta gyapjú.

Mit eszik a nyúl télen

A téli idő a vadon élő állatok számára nehéz. Hideg időben az állatok hófúvást keresnek, száraz füvet keresnek. Ezek megtalálhatók a téli mezőkben, ahol felkelnek, betakarítás után, spikeletek és gyökerek. A fák, a bokrok az erdőben fakadó kéregeket rágcsálnak. Ez sok gondot okoz a kertészeknek, mert a nyúl a gyümölcsfák értékes fajtáit rontja.

A nyári étrend széles. Állatok enni növények, aktívan súlya. Előnyben részesíti a fű felső részét: leveleket, virágokat. Eszik pitypang, pikán, tansy, eper, áfonya.

Evés közben az állatok ugrottak fel a környezet felmérésére. Ha az állat veszélyt észlelt vagy érezte magát, elkezd hangosan megérinteni a lábát a földön. Kopogás - figyelmeztetés a veszélyre.

Szaporodás és élettartam

A lábazatok megérintését a nőstények használják a párosodás ideje alatt - a közeli férfiakat csalogatják. A férfiaknak harcban kell lenniük, hogy felfedjék egy méltó versenyzőt a hosszú fülű szépség mancsáról és szívéről. Az udvarlás ideje hosszú: januártól kezdődik, augusztus-szeptember végéig.

A nőstény körülbelül 2 hónapig, körülbelül 43 napig tart utódokat. Egy alomban a nyúl 1-9 kölyköt hoz. Télen 1-4 nyúl születik, nyáron a szám növekszik. A nyulak teljesen gyapjúval borítottak, nyitott szemmel. Újszülött csecsemők nyalogatnak, óvatosan rázza a vérkeringést. Aztán az anya elrejti őket a lyukba, és az élelmiszereket keres. Három héttel a nyúl táplálja a fiatalokat tejjel, majd átállnak a független fűfogyasztásra. Ha egy szoptató szamochka találkozik más emberek nyúljával, akkor ő fog táplálni őket. Még ha az anya meghalt, az árvaságos csecsemők megkapják a szükséges tejet, nem fognak meghalni az éhezésből.

Mivel a nyulak ezrei nem érik el az érettséget és a ragadozók karmaiból és fogaiból halnak meg, az állatoknak természetes termékenységük van. Egy ritka sajátosság az állatokra jellemző - szuperfináció - a nőstény a fejlődés különböző szakaszaiban utódokkal terhes lehet. Az egyének 6 hónap múlva érik el a szexuális fejlődést. A párosodás ideje alatt a női hangok emlékeztetnek az emberi mutációra.

Külsőleg lehetetlen a nyúl megkülönböztetése a nyúlról. A nemi szervek vizsgálatakor megállapítható, hogy a hasi és mellbimbók a nőknél láthatóak.

A vadon élő nyulak 7-8 évig élnek

faj

Összesen 32 fajta nyulak ismeretes, de a tudósok ragaszkodnak a nyulak és nyulak befogadásához, amelyekből körülbelül 45 faj van.

Ez egy meglehetősen nagy fenevad, súlya körülbelül 1,5-5 kg. Az állat fülei akár 10 cm hosszúak is lehetnek, a rövid kis farka mindig hófehér, mérete 5-10 cm.

Nyáron a nyúl színe a tartománytól függ: a szürke és a vörös csíkok között a sötét szürke. A fenevad hasa fehér. Nagyobb és nehezebb, de színes színek nem különböznek egymástól. Télen a nyúl egy havasfehér bundát hoz, amelyre a nevét kapta.

A fehér nyúl Argentínában is megtalálható. Oroszországban mindenütt él, a vadászat tárgya, mert a nyúlhús a gyengédségéről híres.

Az állat súlya körülbelül 6-7 kg, a színe sötétkék, a szemek sötétbarna. A nyúl fülei hosszúak, elérhetik a 14 cm-t, a farka hosszúkás, hossza kb. 8-14 cm, mivel ez a faj egy kis mennyiségű hóban él, a mancsai keskenyek és sűrűek. A fenevad előnyben részesíti a sztyepet.

Rusackot Ausztráliába vezették, ahol nemzeti katasztrófa lett. Az ellenőrizetlen szaporodás a helyi állatvilág halálához, a hatalmas számú növény elvesztéséhez vezetett. A doktrínát olyan kutatások végzik, amelyek célja a vadállat Ausztráliából való eltávolítása.

A sivatagi állat, aki egy meleg élőhelyen szokott élni. A fenevad mérete kicsi. Súly - 1,5-3 kg. A lábak hosszúak, keskenyek. Hosszú fülek, farok. A szőrszürke sárgás vagy barna homályos. Sötét, világos színek váltakoznak, a nyúl kicsi. Az állat farka sötét, de van egy sajátossága - a fehér kemény haj kefe végén.

Göndör nyúl

Ez Tibetben, Kínában lakik. Az állat kicsi, körülbelül 2 kg. Színpaletta fekete és piszkos sárga.

A nyulak változatossága csodálatos, de szokásaik szinte azonosak. Az állat a vadászat, a sűrű szőrme miatt a vadászat tárgyaként szolgál. Gyakran egy fogott állat meghal a félelemtől, szívfájdalommal.

Mik a nyúl nyomai

Különösen jól látható, hogy az erdőben sok nyúl van, télen, amikor a földön hó van. Ezeknek az állatoknak a nyomai látszólag láthatatlanok!

A nyúl ösvénye nagyon jellegzetes, nem keverhető össze egy másik fenevad nyomaival. A nyúl egy sorban, egymás után, és a hátsó lábak egymással párhuzamosan helyezik el az első lábát.

Ugyanakkor, hogy megértsük a nyúl mozgásának irányát, emlékeznünk kell arra, hogy az állat hátsó lábai mindig nyomot hagynak a hóra az elülső oldalak előtt. A vadászok tudják, hogy a nyulak mindig kanyargósak, zavaró pályák, nagyon nehéz nyomon követni a nyúlat.

Mit káromkodnak a nyulak

Meg kell mondani, hogy a mezei nyúl jelentős károkat okozhat a dacha gazdaságokban, különösen télen, amikor a földet hó borítja, és nincs zöld növényzet.

Ezután megütötték a megüresedett nyári házakat és enni, a felnőtt gyümölcsfák kéregét, megeszik a kertből a növényzet maradványait, széna, rágcsálják vagy károsítják a hajtásokat és bokrokat, eszik fiatal fákat. Ez gyakran a növények halálához vezet. A kerti parcellákon a mezei nyúl szeretik a kérget:

A vadon a kéreg és a juhar, fűzfa, az aspen, az elm és más fák hajtásai. Ha nincsenek fent a fák, a nyúl a cseresznye vagy a körte kéregén fog ünnepelni. Sok kertésznek jelentős intézkedéseket kell tennie, hogy megvédje a télen a nyúlrátákat. Ősszel a nyulak kárt tehetnek a mezőkben, elpusztítva a gabonafélék, káposzta, sárgarépa, répa, uborka, napraforgó, burgonya, szójabab termését.

Nyári nyúl nyúl. Sok növényzet, zamatos mező és erdei füvek, növényi gumók, fiatal ágak, bokrok. Ők lóhere, különféle üledék, ló sóska, pitypang, tansy, plantain, cickafark és sok más gyógynövény.

Néhány étteremben egy tálat szolgálnak fel: a borban vagy tejföllel párolt nyúl. Ez szokatlan finomságnak tűnik. Korábban a régi orosz konyhában a mezei nyúlokat mindenféle módon főzték. Nos, mit takarnak a nyulak - ez az, amit mondok.

Hogyan élnek a nyulak?

Hares csodálatos állatok. Egy aranyos bolyhos megjelenésük van, amiről mindent szeretnek és meseiben, festményekben, rajzfilmekben ábrázolják. Úgy gondolják, hogy a nyúl hülye és gyáva. De valójában, annak érdekében, hogy túlélje ezt az állatot, sok ravasznak kell lennie, az ellenségektől menekülve. Ő ügyesen összezavarja a pályáit, gyorsan fut, jól elrejti, nagyon kemény, például olyan kimerült kutya, aki utána fut, hogy amikor leesik a kimerültségből, csendesen ugrik fölötte. Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a nyulak rágcsálókhoz tartoznak. De akkor mégis különálló osztályba kerültek a mezei nyulak, az állkapocsszerkezetük (kettős metszéssorok) miatt, és azért is, mert a rágcsálóktól eltérően csak növényevő.

Élelmiszer nyúl

Mivel a nyúl a védekező előtt áll az ellenség előtt, csak éjszaka táplálkoznak, és ételeket keresve, nagyon hosszú távolságokat futtatnak. És azon a napon, amikor alszanak, így mostanában vadásznak. Nos, az állatok finomságai nagyon különbözőek:

  • lóhere és pitypang, a legkedveltebb növények,
  • gabonafélék, napraforgók,
  • dinnye, dinnye, sütőtök, görögdinnye,
  • zöldségek a kertből, sárgarépa, uborka, cékla.

Úgy vélik, hogy a nyulak szeretik a káposztát, de valójában nem. Káposzta, csak utolsó eszközként fognak enni, és inkább a fehérrépa vagy a fehérrépa. Télen nehezebb takarmányozni az állatokat. Fő ételük a tavalyi fű, a hó alól kivont, de a bokrok és a fák gyökerei és kérge. Kedvenc fája az aspen, a nyír, a fűz és a mogyoró. Szibériában a mezei nyúl táplálja a fiatal lárvákat. Szereti a mászni a kertbe gyümölcsfákkal, ahol a kéreg és a hajtások is megrágnak. Tavasszal a mezei nyúl nagyon sovány, gyenge. De amikor zöldek jelennek meg, gyorsan fogynak.

A lányom szereti nézni a kisállatboltban lévő bolyhos dekoratív nyulakat, és folyamatosan kéri, hogy megvegyük a „legalább egyet”. :) A férjem és én szinte egyetértünk. Időközben jó meséket olvasunk az erdőben élő nyuszik életéről, amit szeretnek enni, és mit csinálnak télen.

Mit eszik a nyulak télen

A tél az év legnehezebb ideje a nyúl család valamennyi képviselőjének. És nem a hideg időjárás miatt. Az éhség - ez nem ad sok nyúlnak, amíg tavasszal él. Ha a kaszát túlélni tud, akkor tavasszal egy lándzsás megjelenésű és frizív gyapjú lesz.

De még télen is talál valamit enni. Ha szerencséje van, vadon élő homoktövis vagy boróka bogyókat találhatunk. Télen a fák kéregéből csak bizonyos horsetail bokrok kérge alkalmas élelmiszerre.

De amikor a dolgok nagyon rosszak, a szegény nyulak elfogyasztják a jávorszarvas szarvakat, és elpusztították a halott állatok csontjait.

Valószínűleg a gyerekek mesék és rajzfilmek nagy része emlékszik a nyúlra. Emlékszem, hogy sok képen egy sárgarépával ábrázolták. Kis bolyhos állat nagy fülekkel. Igaz, hogy sárgarépát eszik? Most megmondom, hogy a nyúl valóban eszik.

Mik a nyulak

Oroszország területén találkozhatsz többféle mezei nyúl:

  • fehér kutya
  • nyúl,
  • Mandzsetta.

A nyulak között a ragadozók nem találhatók. Mindezek az állatok enni csak a növényeket. A természetben hatalmas számú mezei nyúl van. Jó a környezethez való alkalmazkodáshoz. Az ország különböző régióiban, köztük az északi területeken is találkozhatsz a nyulakkal. Meleg bundájuk lehetővé teszi, hogy könnyen elviselje az alacsony hőmérsékletet. Télen a fő probléma csak az élelmiszer keresése.

Különböző típusú mezei nyúl különböző színű. Nyáron a fehér egy szürke bunda, és télen a színe hófehér lesz. A nyúl nyara nyáron piros és télen világosbarna. A két mandzsettával ellentétben a mandzsetta nem rendelkezik kifejezett bevonatszínnel. Nyáron szürke gyapjúját pirosra festik, télen pedig az árnyék világosszürke lesz.

Hare diéta

Tény, hogy Hares szeretnek zöldségeket enni beleértve a sárgarépát. Gyakran kártevőknek minősülnek, mivel könnyen megsemmisíthetik a káposztát és a sárgarépát. Ezért nem tilos ezeknek az állatoknak a vadászat. Nyáron a nyúl nem lesz nehéz megtalálni az ételt az erdőben. Ott eszik:

  • fa gyökerei,
  • kéreg és fű
  • pitypang virág
  • bogyók.

Leggyakrabban az étkezési nyulak keresését éjjel küldték. A hideg időjárás megkezdésével egyre nehezebb lesz az étel megtalálása. Ősszel a mezei nyúlnak még nem volt nagy problémája az élelmiszerrel. Mivel a fák lombkorona alatt lévő fű szinte nem sárgul, majd a komoly fagy kezdete előtt a nyúl számára lesz étel. A hideg és nagy hóban nem fogják irigyelni. В это время зайцы могут полакомиться только лишь корой с деревьев и некоторыми оставшимися дикими ягодами.

Слабые животные не могут пережить зиму. С наступлением весны зайцы отправляются в поля, чтобы восполнить свои силы. В это время как раз начинает появляться зелень. Именно весной они могут забрести в огородв поисках еды.

A nyulak takarmányozása tavasszal és nyáron

Hares vegetáriánusok. A füvet, a fiatal hajtásokat, a bogyókat, a gumókat táplálják, nem haladják meg a mezőgazdasági területeket. Nyáron azonban, amikor az élelmiszer bőséges, az emberek inkább az emberektől távolabbi helyeket részesítik előnyben.

A megfigyelések kimutatták, hogy a mezei nyulak nem rendelkeznek „kedvenc” típusú élelmiszerekkel. Örömmel enni mindent, ami az erdei és erdei sztyeppe övezetekben nő. A Stavropol Rusaks különösen olyan mérgező növényeket eszik, mint a pillangók és a larkspur.

A gyermekkönyvekből tudjuk, hogy a füles rágcsálók őrülten szerelmesek a káposzta. Ez a mítosz azonban olyan történetekhez hasonlít, amelyekben az egerek őrültek a sajttal, és a sündisznák imádják az almát, és a tüskékbe szedik őket. A nyulak inkább inkább a gabonafélék, a burgonya vagy a cékla vetésében részesülnek.

A fehér nyúl, nyúl és tolaev helyszíne az élőhelytől függően eltérő.

  • A fehér nyúl a kicsi fényeket, bokrokat, szakadékokat kedveli. Ennek megfelelően az erdei növények többségét az étrend tartalmazza: a tavaszi palából (ez is nyúlkáposzta), egérborsó, cickafark, bogyók. Néha a nyúl eszik horsetails-et, néhány gombát.
  • Tolai szereti a nyílt táplálékot. Nyári étrendjük alapja a ló sóska, tamarisk, sás, üröm, chingil, gumók és lágyszárú növények.
  • Rusaki még mindig mindenevő. El tudják táplálni az embereket, és bátran közeledhetnek a települések széléhez. Eszik pitypang, lóhere, tansy, cikória, és más vad fajok. Ők szívesen fogyasztanak napraforgókat, gabonaféléket, valamint mindent, amit a kertben találnak. Vannak olyan esetek, amikor a szürke tolvajok az új burgonya gumóit közvetlenül a földről vonták fel, dinnyeiből hajtogattak.

Melyik nyúl eszik ősszel és télen

Októbertől kezdve a mezei nyulak még mindenevőnek számítanak. Megeszik a fák kéregét, és a hideg időjárás kezdetén közelebb kerülnek az emberi lakásokhoz. Közülük a legnépszerűbbek a tenyészetek határterületei, amelyeket a hó alatt ásnak ki, és a távoli szénakazalakat kész széttel.

A hóesések során a mezei nyulak több napig pihennek, saját száraz ürülékeiket. A kis mezei nyulak száraz füvön táplálkoznak, amit az anya bőségesen tenyészt a fészkére.

  • A fehérek szinte minden fáról rágcsálják a kérget: fűz, juhar, hegyi kőris, nyír, boróka és tölgy. Az erős lábak zöld fűszálakat ásanak fel a hó alatt.
  • Tolai a völgyben magas hótakarással rendelkező helyekről vándorol, közelebb az emberi településekhez. A kukorica, a gabonafélék és a fakéreg maradványaival táplálkoznak.
  • Rusaki télen igazi katasztrófává válik a kertészek számára, a növekedési magasságig a gyümölcsfák törzsét rágva. A vetőmagok, a száraz fűvirágok is táplálkoznak, a juhar, a mogyoró és a tölgyfa kéregét megrágják.

A nyúl (mint minden növényevő) hiányos az ásványi sókban a szervezetben. A halott állatok csontjaitól és csontjaitól elhúzódó szarvasoknál gyakran találhatók nyúlfogak.

Ezért a tapasztalt vadászok a kavicsokat sós vízzel, a hó vagy a talaj öntözésével várják a jövő vadászataira. Egyes receptek szerint a sót a legjobban a szárított málna leveleinek főzetében oldjuk fel.

A csalik közé tartoznak a vekni, a fűzfa (a legjobb a rügyek), a petrezselyem (friss vagy száraz).

Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a vadászatot igénylő vadászat bizonyos típusai tilos a kis számú nyulakkal rendelkező területeken.

Milyen fenevad a nyúl?

Hares - a nyulak és a mezei nyúlok rendjének képviselői. Érdekes módon mindaddig, amíg a nyulak egy rágcsálók közé sorolódtak, de a fogak teljesen más szerkezete miatt szétválasztottak. A rágcsálóktól (mókusok, egerek, jerboák, hörcsögök) ellentétben a mezei nyúl nem egy, hanem a felső állkapocsban található két metszőpár, amelyek egymás után helyezkednek el.

Ráadásul a növényi étel - amit a nyulak táplálnak, nem vonzza különösképpen a rágcsálókat, némelyikük teljesen húsevő, a legtöbb rovar, a hal és a madár tojás. És a nyulak abszolút vegetáriánusok, ez egy teljesen más evolúciós vonal jele, amely lehetővé teszi számukra, hogy önálló egységnek tekintsék.

A nyulak az azonos nevű nemzetséget alkotják, amely 32 kontinensen élő állatfajt tartalmaz, Antarktisz és Ausztrália kivételével. Oroszország területén 4 nyulakfaj van: a jól ismert nyúl és fehér nyúl, valamint a tolai nyúl és a kevésbé tanulmányozott, a leginkább titkosító faj a manchuriai nyúl. Ezek az állatok különböző biotópokban élnek, és a fajra jellemző megjelenési jellemzőkkel és szokásokkal rendelkeznek.

Milyennek tűnnek Oroszország nyulak?

Rusak a legnagyobb nyúl a mi országunk területén, a felnőttek mérete 57 és 68 cm között van, és a súlya elérheti a 7 kg-ot. A barnás nyulak nyári szőrme barna, barna, szürkés, vöröses, jól jelzett sötét pisztolyokkal és jellegzetes hullámossággal, csak a hasa fehér. Az őszi molt után a nyulak buja téli szőrmével szaporodnak és kissé könnyebbé válnak. A nyúl táplálkozásában a növények föld feletti részei domináltak.

A fehér kutya egy kicsit rosszabb a nyúl méreténél: a nyulak 44-65 cm-ig nőnek és 1,6–4,5 kg-os súlyúak, rendkívül ritkán 5,5 kg-ig. A fehér hajban a fülek és a farok észrevehetően rövidebbek, a szín a szezontól függően változik. Nyáron a fehér nyúl vöröses szürke vagy sötétkék, barna foltokkal, és amikor fehérre változik, hófehér lesz, csak a fülek tippei feketeek. A nyúlral ellentétben ezek az állatok több földet ásanak, és gyakrabban táplálják a növények izzókat és rizómákat.

A nyúl-tolai a nyúl kisebb példánya, ugyanolyan hosszúkás fülekkel és viszonylag hosszú farokkal. Egy felnőtt tolya test hossza 39-55 cm, az állat pedig nem haladja meg a 1,5–2,8 kg-ot. A bunda színe megegyezik a világos hajú oroszokéval, de hullámosság nélkül és télen is fényesebb. De a Tolya étrendje nagyon hasonlít a fehér nyúl táplálkozásához.

A mandzsúriai nyúl ugyanolyan kicsi, mint egy tolai, de olyan fülekkel, mint egy rövid fehér nyúl és farok. A rokonokkal ellentétben a manchu nyúl gyapjú kemény és sörtéjű, és a nyúl egyenruhát visel egész évben. Az állat hátulja és feje fekete foltokkal barnás, az oldalak könnyebbek, a hasa fehérfehér, az arcokat világos foltok borítják. A faj egyik jellemzője egy sötét szőrszalag, amely a gerinc mentén fut.

A manchuriai nyulak déli lakosságában melanista példányok vannak, a tetején teljesen fekete, az alján hófehér, sápadt sárga torkával. Érdekes, hogy e fajta nyulak közül a Lespedeza hüvelyes növényi állatfaj és az állatok köre nem haladja meg ezt a kultúrát.

A nyúl füvet eszik.

Hol élnek a nyulak?

Rusak tipikus sztyepp állat, széles körben elterjedt az Eurázsia és Észak-Afrika területén. Oroszországban a Ladoga-tó partjától Khabarovskig és Primorsky Krai-ig található. Ezek az állatok előnyben részesítik a nyílt tereket - síkságokat, sztyeppeket és félig sivatagokat, és még az erdőkben is éleket, hamut és könnyű erdőket választanak.

A mezei nyúl a tundrában, az erdőkben és az erdei sztyeppékben él Skandináviából Mongóliába, Kínába és Japánba. Oroszország területén szinte mindenütt megtalálható, különösen nyáron, rengeteg takarmányozással. Ez egy tipikus erdei állat, de a fehér erdő elkerüli a sűrű erdőket, de szokásos a völgyekben, fűzfa és nádasokban, cserje tundrában, gazdag takarmányterület keresésekor, gyakran mezőgazdasági területeken, falvak és falvak közelében.

Hare-tolai egy csodálatos lény, amely nem igényel erdőket és mezőket. Az állatok kedvenc élőhelyei a közép-ázsiai sivatagok és félig sivatagok. Oroszországban a Tolay élőhelye szétszórtan szétszórva a száraz sztyeppeken és a déli szibériai hegyvidéki területeken, az Altáj-hegységtől az Astrakhan régió déli részéig. Mit eszik a nyulak, akik egy ilyen furcsa tartományt választanak? Az állatok ritka fiatal füvet, ürömöt, kemiszhát, tamariskot, homok-akácia ágait táplálják, ásni a növényi gumókat. A Tolai-étrendben az efemerák szükségszerűen jelen vannak, és érdekes módon a szászfa durva hajtásai.

A mandzsúriai nyúl Oroszország távol-keleti részén, a kínai manchuriában és Észak-Koreában található. Ezek az állatok szeretik a sűrű aljnövényzetet, a mogyorófákat, a nyír erdőket, a nedves alföldeket, és ritkán fordulnak elő nyílt területeken. A fent említett lespedice mellett a kétszínű állat örömmel eszik mindenféle növényzet zöld részeit. Mint minden rokon, a mandzsúriai nyúl étrendje nagymértékben függ az évszakától.

Leverets.

Mit eszik nyáron a nyúl

A pálcák védekezőek a ragadozók és az emberek ellen, ezért alkonyatkor és éjszaka aktívak, de a korszak alatt gyakran észreveszik a nap folyamán. A nyúl a területi kislemez, az egyes telkek legfeljebb 50 hektáros területet foglalnak el. Délután a nyulak magányos helyeken ülnek: a bokrok, a vastag fű, az üres rókák és a borzasztólyukak, és éjszaka étkezést keresnek.

Nyáron a nyulaknak elegendő ételük van a saját területükön. Ami a nyulak táplálkoznak, először a zöld növények legkülönbözőbb részei jönnek. Belyak örömmel fogyasztja az aranyrostot és egy ágyat, az egérborsó és a cickafarkát. Az egészséghez szükséges vitaminokat és nyomelemeket pitypangból és lóhereből nyerik.

A lóhere és a pitypang, a lucerna és a káposzta, nagyon hasznos cikória, illóolajokban gazdag illóolajok dominálnak a nyúl nyári étrendjében. Finomokat keresve a nyulak gyakran meglátogatják a termesztett növények termesztését, ahol különféle füvek, hajdina és fiatal napraforgók ünnepelnek. Különösen előnyös dinnye, de nem adja fel a zöldségeket.

A nyúl a bőséges takarmány idején - márciustól szeptemberig. Ezek az állatok rendkívül termékenyek, és egy nőstény szezononként 5-ször képes előállítani az utódokat, és a tenyésztésben legfeljebb 9 nyúl lehet. Az ősszel és a fagy elején a mezei nyulak aktívan eszik áfonya hajtásokat, horsetailot, különleges ételeket ásanak a talajból - rénszarvas szarvasgomba. Az étrendben fiatal fák és cserjék gallyai vannak, és a fagy kezdetével a mezei nyúl a szilárd ételre vált.

Nyúl a fűben.

Melyik nyúl eszik télen

Ha a nyulak nyári étele alapvetően azonos, akkor a különböző fajok téli étrendje szignifikánsan eltérő. A nyúl folytatja a lágy étel keresését, a hó alatti halott füvet ásva, meglátogatja a növényi kerteket a tenyésztett növények tetejére keresve, kivágja a téli növényeket a mezőkben.

Amikor a hó vastag, a nyúl arra kényszerül, hogy a kéreghez és a fák és cserjék hajtásához jusson. Különösen előnyös a mogyoró, a seprű, a tölgy és a juhar. Kevésbé rágja az alma, körte és fűzfa kéregét.

A fehérek nem kedvelik a füves rongyokat, de hóvágást keresnek cédrusfenyőfa és bogyók keresésére, szénakazalban szénát eszik. A nyúl kedvenc téli étele a fűzfa, vörösfenyő, nyírfa és nyárfa kéreg és gallyak. Az állatok túlélésében fontos szerepet játszanak a vadrózsa, a boróka, a madár-cseresznye hajtások, az éger és a mogyoró.

A mandzsúriai nyúl táplálkozása hasonlít a fehér nyúl táplálékához, és az állatok különösen előnyben részesítik a nyár és nyárfát. A nyúl-tolai, mint a nyúl, rengeteg hóot ás ki a füves növények keresésére, és szilárd ételekből különösen a Chemysh és a tamarisk.

Nyúl télen.

Az éhségtől a nyulak nem halnak meg, és az év bármelyik szakaszában elég ételeket találnak. Átlagosan 10-12 évig élnek, a nyulak hosszú életűek, és 17 évig élhetnek. Természetes körülmények között azonban a mezei nyúl a ragadozók és az emberek ellen védtelen, így a legjobb esetben körülbelül 5 évig élnek. Csak azért, mert az oroszországi négyféle nyúlfaj ritka gazdagsága meglehetősen nagy, és a lakosságuk állapota nem okoz félelmet a tudósoktól.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org