Madarak

Fehér daru (szibériai daru)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ma sok faj van, nemcsak az állatok, hanem a veszélyeztetett madarak is. A természetvédelmi területeken és az állatkertekben a természetvédők számos különböző intézkedést tesznek annak érdekében, hogy a veszélyeztetett fajok megtartsák a populációikat. Sterh - az egyik ilyen madár. Az emberekben úgynevezett fehér daru.

A szibériai daru leírása

A madár fenséges és szép, hosszú máj, mivel akár 70 évig is élhet. A szibériai daru nem nevezhető kis madárnak, mivel testmérete elérheti a 150 cm-t, szárnyainak hossza pedig 2,5 m-re. A felnőtt daru súlya 8-8,5 kg.

Ez a madár gyönyörű, fehérfehér tollazatú, de nem vonatkozik a fejre és a szárnyokra. A daru szemei ​​és csõje tüzes piros színnel rendelkezik. Ha a madár először találkozik, úgy tűnik, hogy agresszív megjelenésű. Hosszú csőr, szemszín vörös vagy világos sárga. A mancsok egyenesek, hosszúak, színe halvány rózsaszín.

Ha a daru fiatal, akkor a tollazat színe világosbarna lesz. A férfiak különböznek a nőstények méretétől és magasságától, nagyobbak és magasabbak.

Szibériai daru élőhelye

A daruk védelme törvény által védett, és rendszeresen intézkedéseket hoznak annak eltűnése ellen. Tavasszal a madarak hazatérnek. Olyan helyeken fészkelnek, amelyeket az emberek nem kaphatnak. Ehhez a mocsarak, az áthatolhatatlan erdők és a tundra kerülnek kiválasztásra. A madár a helyén él, amíg a fagy és a hideg el nem kezdődik.

A fehér daru népessége két csoportra oszlik - ez a nyugati és a keleti. A különbség csak a fészkelőhelyen van. Ma a világ körül mintegy 3000 szibériai daru van. Elég nehéz túlélni a természeti környezetben. A lakosság nem tud megbirkózni az időjárás és a természeti viszonyokkal.

A daru családból származó madár nem válogatós az ételtől, és azt mondhatjuk, hogy mindenevő minden. Étrendje növényi és állati ételeket tartalmaz. Ha nincs hideg és még mindig meleg, a fehér daru bogyókra, magokra, békákra és rovarokra összegyűl, halakat, kis madarakat és tojásukat eszik.

Amikor a hideg jön, és a madarak melegebb helyre költöznek a téli időszakra, a táplálkozás alapja a vízben élő víz alatti rizómák, üledékek és kis rágcsálók.

Tenyésztés szibériai daru


Fehér daru - monogám madár. A férfi kiválasztja a nőstényt a párzási időszak alatt, és végig marad vele. A késő tavasszal fészkelnek. Nagyon érdekes a szibériai daru figyelése a párosító játékokban, az egyén a tánchoz és a dalokhoz hasonló mozgásokat hajt végre. Miután kiválasztotta a nőstényt, a daru felemeli a fejét az ég felé, és elkezd húzódó hangokat készíteni, majd a szárnyait és ugrásait lecsapja, ágakat dobhat. Tehát azt mondják, ezek a férfiaktól való udvarlás, ebben az időben a nő áll, és figyelte, mi történik, és a szárnyát a törzsére nyomta.

A daruk jól nézett helyeken fészkelnek. Ezt megelőzően a madarak táplálékot és vizet állítanak fel. A fészek építése együtt történik, leggyakrabban egy sekély víztározóban van. Így védik a csirkéket a vadászoktól és más állatoktól.

Egy időben a szibériai daru egy vagy két tojást helyezhet el. Ezek szürkeek, sötét pöttyökkel rendelkeznek a héjban. A keltetés átlagosan 29 napig tart, és a csibék megjelenése után. A csibék első hat hónapja kék szemű, de idővel változik a színük. Az első életnaptól származó csibéknek képesnek kell lennie megvédeni magukat. Általában csak egy csirke marad a tenyésztésből, és a gyengébb meghal. 70 nap múlva a madár világosbarna színárnyalatot kap, és csak három év után a fiatal eresz fehér daruvá alakul.

E képviselők kihalásának csökkentése érdekében az emberek a lehető legjobban megpróbálják megragadni a madarakat, hogy megőrizzék őket. Az állatkertekben a szibériai daruk párban vannak tartva - úgy vélik, hogy ketten gyorsabban fognak használni, és jobban alkalmazkodni tudnak.

A madárfeltételeknek a lehető legközelebb kell lenniük a természeteshez. Gyakran előfordul, hogy a darupárok települése a mesterséges tavak partján történik, ahol vastag bokrok és sok növényzet kerül beültetésre.

A Fehér Daru olyan olyan madár, amely nem lesz azonnal barátja egy személynek, és ismét nem fog neki megfelelni. Nem lesznek táplálva az emberi kézből.

Mi történik a szibériai daruk védelmére?

Ezen túlmenően a projekt szerint az elnöke által ellenőrzött „Légi járat” szintén kisszibériai daruk fogságban nő. A szakértők részt vesznek a csibék önálló felnőttkorban történő előkészítésében. Annak érdekében, hogy a csaj könnyebben észlelje a környezetet, a kennel munkásai egy gólya formájában viselt ruhát viselnek, kifejezetten egy tokot, mint egy darufejet. Tehát képesnek kell lennie arra, hogy a csajot legyőzze (a daruk szülei a fejükkel rántják a csajukat).

Az ember teljes mértékben oktatja a csajot, az ételek keresésétől és a repülés befejezéséig, hogy könnyebb legyen a természetes környezetben élni. Speciális repülőeszközzel a fiatal szibériai daruk felemelkednek a levegőbe, az embereket az alábbiakban szabályozzák. Azokra a helyekre, ahol az első fehér daruk felhalmozódnak, az emberek kísérik a fiatal csibéket, majd a saját hozzátartozóikkal letelepednek.

Érdekességek a szibériai daruk életéből

  1. Indiában a fehér daruk lily madaraknak hívják. Egy másik Gandhi megrendelést adtak ki, amely azt mondta, hogy egy parkot hoz létre a szibériai darukhoz, amelyek különleges rendszere és ezen madarak különleges élőhelyei.
  2. A szibériai daru a daruk minden típusától a legmagasabb távolságot fedi le - körülbelül 5,5 ezer km. Évente kétszer, a szibériai daruk több mint 9 országban repülnek.
  3. Dagestanban a fehér daruk jöttek fel legendával: a migráció során áthaladnak ezen az országon, és az emberek azt mondják, hogy ezek a harcosok lelkei. A költő, Rasul Gamzatov versei alapulnak ennek a legendának.
  4. Amikor a szibériai daruk kezdik a párzási időszakot, naponta két órát alszanak.
  5. A hanty és mansi fehér daru egy szent madár, amely minden rituális és általános totemben jelen van.
  6. A hantai emberek nem zavarják a madarat - bizonyos tilalom van a szibériai daruk fészkelőhelyeinek látogatására tavasszal és nyáron.

Hogyan néz ki egy szibériai daru? Leírás és fényképek.

A Sterkh madár magassága 140-160 centiméter, a szárny 210-230 centiméter, a daru súlya 5 és 8,5 kg között van. A fehér daru fejének elülső része nincs tollazata. Felnőtt darukban ez a hely piros színű. A szibériai daru csõje nagyon hosszú, hosszabb, mint más fajoknál, vörös és szaggatott mintával. A tollazat szinte teljesen fehér, kivéve a szárnyak fekete szárnyai. A fiatal szibériai daruknak barnás-vörös tollazata van. A daruk szaruhártyája piros vagy halványsárga. A mancsok hosszú rózsaszínűek. A madár élettartama körülbelül 70 év.

Hol él a szibériai daru (fehér daru)?

Az olyan madarak, mint a fehér daru, nagyon igényesek az élőhelyre. Két különálló daruállományt találtunk. Egy lakosság Oroszország Arkhangelszk régiójában él, a második pedig a Jamalo-Nenets autonóm kerületben él. A fehér daru szibériai daru, amely csak Oroszországban fészkel, télen Indiában, Azerbajdzsánban, Mongóliában, Afganisztánban, Pakisztánban, Kínában és Kazahsztánban. A Sterkh madár nagyobb, mint az összes többi darufaj, és vízi életmódot vezet. Ez megnehezíti a faj megmentését a kihalásból. Csőrük és lábuk a vizes élőhelyekre vonatkozik. A hosszú lábak megkönnyítik a dudorok és a viszkózus talaj áthaladását. A fehér daru óvatos az embertől: ha lát egy embert a horizonton, elhagyja a fészket. Ilyen helyzetben a szibériai daru akár tojást, akár már kikelt csirkéket is dobhat.

Mit eszik a Sterkh fehér daru?

A madárszibériai daru állati és növényi ételeket eszik. A fehér daruk mindenevő, és szinte bármit is enni tud. Nyáron magvak és bogyók, áfonya, hal, tojás és más madarak csibék, rovarok, víz alatti részek gyapot és üledék, kis gerincesek és rágcsálók, békák és kis madarak. Télen a migráció során a szibériai daru növényi táplálékot fogyaszt, mint például a vízi növények gumók és rizómák.

Fehér daruk sokszorosítása.

A daruk monogámos madarak. Május végén egy újabb szibériai daru érkezik a jövő fészkelőhelyére. A többi típusú darukhoz hasonlóan a pár a duett énekelésével jelzi a kapcsolatot. Fehér daruk sikolya magas, hosszú és tiszta, kiemelkedik a többi fajtól. Az egyének visszaadják a fejüket, és egy sor dallamos hangot alkotnak, összetett és kihúzott. A dal alatt a hím a szárnyait terjeszti, és a nő mindig megtartja őket. Ebben az esetben a szibériai daruk táncot hajtanak végre, amely magában foglalja az íjakat, pattogó, dobó gallyakat és csapkodó szárnyakat.

A fehér daru fészek jól meglátogatott területen van elhelyezve, a friss vízzel, a tundrában vagy a taigaban, 30-40 cm mélységű vízben. Ugyanakkor a szibériai daruk fészke 15-20 cm-rel emelkedik a vízszint felett. A fészek mindkét szülőt építik. Általában két szürke tojást, sötét foltot helyeznek. Egy rossz évben lehet nélkülözni. A női fehér daru körülbelül 29 napig inkubálja az utódokat, és a hím védi őket. A keltető csirkék a túlélésért való nehéz harcban vesznek részt, csak a legerősebb csaj él. 70-75 nap múlva barna-vörös színű tollakat szerez. A szibériai kéreg fehér tollazata csak 3 évvel jelenik meg.

A White Crane Sterkh szerepel a Vörös Könyvben.

A vadon élő fehér daruk legfeljebb 3000. Ezeknek a madaraknak több ezer fogságban tartják. Fehér daruk Szibériai daruk a kihalás szélén állnak, ezért sok ornitológus aggasztja ezt a problémát, és segít minden erejükben. A szibériai daruk védelmének kérdése 1970 óta kezd tevékenységet folytatni. Azóta a tartalékalapok jöttek létre, sok óvoda, ahol a tudósok tojástörzseket termelnek. Az ornitológusok még akkor is tanítják a csibéket, hogy hosszú távolságra repüljenek.

A fehér daruk vadászata tilos, mivel a szibériai daru szerepel az orosz Vörös Könyvben, a Vörös Könyvben és a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményben.

"Remélem repülése."

Az 1990-es évek közepe óta több mint 100 fehér daru került a természetes élőhelyükbe. Sajnos a mesterséges közegben termesztett szibériai szibériai csibék túlélési aránya nem haladja meg a 20% -ot. Az ilyen magas halálozás oka a repülésképzés és a navigációs orientáció hiánya. Ezt a problémát az amerikai tudósok oldották meg, feltalálták, hogy vezessenek a csibéket az útvonalon egy vitorlázó segítségével. Ezt követően Oroszországban egy hasonló programot, a „Hope Flight of Hope” -ot fejlesztettek ki. 2006-ban 5 motoros vitorlázógépet építettek, amellyel a fiatal szibériai daruk hosszú utat tettek. A madarak a szürke daruk élőhelyére kerültek, és velük együtt a szibériai daruk télre mentek. 2012-ben Vladimir Vladimirovics Putyin orosz elnök személyesen vett részt ebben a programban. De sajnos ezúttal a szürke daruk nem vitték el a kúszónövényeket, és ezért hét daru vezetett vissza a belaruszi szövetségi természetvédelmi területbe Tyumenben.

A szibériai daru megjelenése

Sterkh - nagy daru. Ezeknek a madaraknak a magassága eléri a 135-140 centimétert. A szárnyak terjedelme 2,1-2,3 méter.

Mérjük meg a tollasokat 5-8,5 font tartományban. A férfiak maximális rögzített súlya 15 kg volt.

Sterh - jelentős méretű madár.

Sterh tiszta fehér tollazatú. Csak elsődleges primer szárnyak feketeak. A fej elején nincs tollazat, csupasz tégla-vörös színű bőr van. A szibériai daruk a legrégebbi vörös csőr az idegenek között. A csőr végén kis hornyok vannak. A végtagok hosszúak, rózsaszínűek.

A fiatalkorúak sötétbarna tollazatúak. A fej nem-pénisz része halványsárga színű.

A párzási időszakban a nőstények és a férfiak a csőröket a szennyeződésekbe süllyedik, és a tollakat megzavarják. E madarak nemek közötti megjelenési különbségek hiányoznak, de a férfiak valamivel nagyobbak, mint a nők.

A szibériai daru viselkedése és táplálása

A párok egymástól jelentős távolságra építenek fészket. Ugyanakkor a madarak védik területüket a faj többi képviselőjétől. Télen a szibériai daruk nagy állományokban egyesülnek.

A madarak a nap folyamán táplálkoznak. Ha a növényzet víz alatt van, akkor a daru teljesen elmeríti a fejét. Fogyasszon növényi ételeket és állati ételeket. Előnyben részesítik a víz alatti növények, rizómák, gumók és bogyók. Az állati takarmányokból rágcsálókat, különböző rovarokat, madártojásokat és kis madarakat fogyasztanak. A hal nagyon ritka esetekben eszik.

Ezek a daruk elkerülik az emberekkel való érintkezést, így nem repülnek mezőgazdasági területekre. A család többi tagjához hasonlóan a szibériai daruk is magas hangzást adnak.

A gyepen nyugvó utódokkal rendelkező daruk.

Az űrlap megőrzése

Az ornitológusok ezen egyedülálló madarak mesterséges tenyésztésével foglalkoztak. Oroszország és Kína területén több ezer szibériai daru található. De ezek a madarak rosszul alkalmazkodnak a vadon, amikor szabadulnak fel, csak 20% -aa túlél. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a mesterséges körülmények között tenyésztett sterkhi nem tudja, hogyan kell migrálni.

Az amerikai ornitológusok úgy gondolták, hogy a vitorlázó vitorlázó segítségével mutassák be a madarak felé vezető utat, a fiatalok vezetőnek tartják, és utána repülnek. Emellett a szibériai daruk szürke daruval kombinálódnak, és együttesen téligénybe kerülnek, és tavasszal ismét visszatérnek a fészkelőhelyekre. A negatív pont azonban az, hogy a szürke daruk nem mindig fogadják el az újonnan érkezőket.

Mindenesetre az emberek keményen dolgoznak, hogy megőrizzék ezt az egyedülálló madárfajt. Reméljük, hogy még mindig pozitív gyümölcsöket hoznak, és a szibériai daruk nem fognak eltűnni bolygónk arcáról, hanem éppen ellenkezőleg, a lakosság stabilizálódik.

Sterh: külső jellemzők

Sterh a Crane, a Crane családhoz tartozik. A madár nagy - magassága száz-negyven-hatvan centiméterre változik, súlya körülbelül nyolc kilogramm. A daru szárnya a lakosságtól függően kétszáz és tíz-kétszáz harminc centiméter között mozog.

Csak a téli migráció során a távolsági járatok fehér daru. Sterkh az orosz fajtákban és fajtákban. Ezeket a madarakat az ornitológusok szorosan figyelik.

A fehér daru (szibériai daru) jellegzetessége, ami miatt nehéz összekeverni egy másik madárral - egy piros hosszú csőr, amelynek végei élesek. A szem körül és a csőrén nincsenek tollak, és a bőrt gazdag vörös színben festik, és messziről látható.

A hajótesten két sorban elrendezett tollak fehérek, a szárnyak belső oldalán két sor található a fekete végén. A lábak hosszúak, rózsaszínűek. Kiváló asszisztensek a szibériai daruknak a mocsaras területeken: lehetővé teszik számukra, hogy mászni tudjanak a viszkózus maszkban.

Először a csibék szeme kék, majd sárga lesz. A fehér daru (szibériai daru) körülbelül hetven éve él, alfajok nélkül.

élőhely

A mai napig két fajta daruk van jelen. Az egyik az Arkhangelszk régióban él, a második pedig a Yamalo-Nenets autonóm kerületben. Ez egy nagyon óvatos madár - szibériai daru. A fehér daru, melynek rövid leírása a cikkben található, minden módon megpróbálja elkerülni az emberek találkozását, és ez nem hiábavaló: sok területen a begyűjtők büntetlenül érzik magukat.

Ha egy madár észrevesz egy személyt, elhagyja a fészket. Sterkh nemcsak a tengelykapcsolót, hanem már kikelt csirkéket is dobhatja. Ezért ebben az időszakban nem javasolt a madarak zavarása. Az Oroszországban csak fajtájú fehér daru (szibériai daru) Azerbajdzsánban és Indiában, Afganisztánban és Mongóliában, Kínában és Pakisztánban télen lehet. Március elején a daruk visszatérnek hazájukba.

Jakutiában a szibériai daru a tundra távoli területeire megy, és mocsárokat és áthatolhatatlan erdőket választ a házba. Itt él a téli migráció előtt.

Számos természettudós érdeklődik a kérdésben: „Mi táplálja a fehér darut (szibériai daru)?” A növényi és állati eredetű élelmiszerek a gyönyörű madár táplálékába tartoznak. A vízi növények mellett: gumók, pamutfű, áfonya és üledék, amelyet a szibériai cseresznye nagyon szeret, nem fogják megtagadni nagy rovarok, más madarak, rágcsálók, idegen csibék, gerinctelen állatok és halak fogyasztását. Télen a migráció során a szibériai daruk csak növényi ételekre korlátozódnak. Meg kell jegyezni, hogy ezek a madarak soha nem károsítják a mezőgazdasági földterületet.

Oroszország vörös adatkönyve: fehér daru (szibériai daru)

Sterh - családjának legnagyobb madara. Elsősorban a vízi életmódot vezeti, ami megnehezíti a faj eltűnését. Most a Jakak lakosság száma nem haladja meg a háromezer embert. A nyugat-szibériai szibériai daruk esetében a helyzet kritikus: nincs több, mint húsz személy.

1970-ben komolyan vették a fehér daruk védelmét. Számos óvoda és tartalékalap jött létre, ahol az ornitológusok ezeket a madarakat tojásból termelik. A csirkéket hosszú távolságra repülik. Ennek ellenére továbbra is fennáll a veszély, hogy a fehér daru (szibériai daru) teljesen eltűnik. A Vörös Könyv (nemzetközi) szintén kitöltötte listáját e veszélyeztetett fajokkal. Охота на этих птиц полностью запрещена.

Надежда на возрождение

С середины девяностых годов прошлого столетия в естественную среду было выпущено более ста белых журавлей, выращенных в питомниках. К сожалению, такие птенцы плохо приживаются (не более 20 %). Причина столь высокой смертности заключается в отсутствии навигационной ориентации, а также полетной подготовки, которая дается родителями в естественных условиях.

Ezt a problémát az amerikai tudósok kijavították. Egy kísérletet hoztak létre, amelynek lényege, hogy trükköket használva az útvonal mentén a csibéket vezesse. Oroszország hasonló programot fejlesztett ki, melyet a „Hope Flight of Hope” -nak neveztek.

2006-ban öt moto-vitorlázót építettek, és segítségükkel a fiatal szibériai daruk Yamaltól Üzbegisztánig tartottak, ahol szürke daruk éltek, és a szibériai daruk télen mentek velük. 2012-ben V. Putyin elnök részt vett egy ilyen programban. De valamilyen oknál fogva ezúttal a szürke daruk nem fogadták el a szibériai darut, és az ornitológusok kénytelenek voltak hét csirkét hozni a belgierski szentélybe Tyumenben.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org