állatok

Az állatok listája: leírás és jellemzők

Pin
Send
Share
Send
Send


A taiga-ban olyan emlősöket találtak, mint a pézsma, a jávorszarvas, a mókus, a mókus, a barna medve, a repülő mókus, a lynx, a menyasszony, a magány és a ermin. A bálok az egyik legjellemzőbb képviselője, akik erdőben élnek, a tavak, a mocsarak és az alacsony fekvésű helyeken fiatal lombhullató fajokkal. Nem félnek a farkasoktól, mert hatalmas erejük és nyakuk lehetővé teszik a ragadozók leküzdését - természetesen, ha nem támad a hátról. A muskusszarvas a legkisebb erdei állomány. A kutyái magasan fejlettek, és a férfi pézsma szarvas ismert a pézsma zsákjáról, egy erős illatú természetes anyagról, amelyet széles körben használnak a parfümiparban.

A legértékesebb prémes állat a szezonon él, amely a taiga legtávolabbi részeit folyókkal és patakokkal választja élőhelyének. A szál egy köszönthetetlen cédrusfenyőhöz is kötődik, és a fészkeket gyökerei közé rendezi. A taiga egy másik kis ragadozója, a mókus, az ősfákban él, a kivágott fák, tuskók és kövek alatt. A nagyobb ragadozó, a hiúz, a taigában az egyetlen vadfaj, amely a földi életmódot vezeti, és tökéletesen mászik a fákra. Él a taiga-ban és a wolverine-ben, amely hihetetlen kitartással és vándor életmóddal vezet. A repülő mókus úgy néz ki, mint egy normál mókus, de az oldalán lévő bőre szőrme-hajtogatást képez, amely egyfajta szárnyakra nyúlik, és amely lehetővé teszi, hogy a repülő bajnokság ugrásra tervezzen.

A taiga-állatok élete

A taiga kemény éghajlata nagymértékben megnehezíti az életet, de lakói már régóta alkalmazkodtak hozzá. Sok állat télen hosszú vastag szőrzetet termel, néhányuk hóval ideiglenes lakóhelyként működik, és a fehér nyúl, a hiúz és a talpas a hóban séta a hosszú lábuk, hosszú, kemény hajuk miatt.

Élelmiszer beszerzése a taigába meglehetősen nehéz, így a taiga-állatoknak sikerült saját élelmiszer-tárolórendszert fejleszteniük. Tehát a rénszarvasok a hó alól mohát vesznek ki, a mezei nyúl a cserjék és a fák kéregét, és a bölcsek, a medvék és a hiúzok fenyőmagokat és tűlevelű fák magjait eszik. A taiga területén élő mókusok előzetesen télen táplálkozásra kerülnek, és a borzongók és a medvék hibernáltak. A mókus ősszel tárolja az ételeket, és a téli szezonban a medvék és a borjúk példáját követi, és tavasszal étkezik. Nyáron a taiga lakosai bogyókat és gombákat táplálnak, és a ragadozók kis rágcsálókat vadásznak.

Állatok taiga Oroszország

Így folytatjuk a régió állatvilágának tanulmányozását. Az orosz taiga állatvilágát a következő fajok is képviselik:

  • Szarvas. az Országunk leggyakrabban Altajban található. Kizárólag növényi ételeket, gombákat és bogyókat, örökzöld fák tűket eszik. Mint a jávorszarvas, a szarvas szerelmi só. Mindez annak köszönhető, hogy az állatok étrendje nem rendelkezik elegendő ásványi anyaggal. Jó tenyésztés fogságban.
  • Őz szarvas Egy állat a szarvas nemzetséghez is tartozik. Két faj él Oroszországban: európai és szibériai őz. Főleg azokon a helyeken élnek, ahol a hótakaró nem tart sokáig. Ha a hó eléri az 50 centimétert, akkor az őz számára kritikus jel. A vegyes erdőket részesíti előnyben.
  • Vaddisznó Egy másik állat taiga, Oroszországban él. A hideg régiókban élő személyeket nagy erő és agresszivitás jellemzi. Bizonyos esetekben a vaddisznóval való találkozás életet jelenthet. A taigában ez az állat akár 4 méter hosszú is lehet. Egy vaddisznó, mint egy medve, mindent eszik. A kis tavak és rétek közelében szeretne élni, ahol könnyű az étel. A vaddisznó kiváló úszó és jól fut.
  • Fox. Ez a leginkább ravasz taiga-állat. Jó hallása van, így még télen is, egy hó alatt, hallja, hol mozog az egér. Fox merül a hóba, és elkapja a zsákmányt. Többnyire nyílt területeken él, ahol könnyebb az étel. Oroszország nyílt terében számos faj van: ezüst-róka, sarkvidéki róka és mások.

Végezetül

Annak ellenére, hogy a tajga gyakorlatilag felderítetlen volt a 19. század közepéig, az urbanizáció napjainkban ezen a területen halad előre. Ezért az állatok megkövetelik az élőhely védelmét és megőrzését. Végtére is, ez egy igazi északi paradicsom a földön, ahol tiszta víz van a folyókban és tavakban, mély erdőkben és tiszta levegőben. Ha a közeljövőben semmi sem történik, akkor a bolygó éghajlata katasztrofális ütemben változik, ami elkerülhetetlenül magában foglalja a növények és állatok halálát.

Fekete medve (baribál)

A fekete medve vagy a baribal egy különálló fajt alkot, és másképp néz ki, mint egy barna medve. Kisebb, mint egy grizzly, amellyel együtt él az észak-amerikai kontinens ugyanazon területein, és a vállpengék között nincs egy barna medve jellemzője. Találkozhatsz Baribal-al Alaszkában, Kanadában. Az USA-ban a fenevad nem csak a Mississippi szomszédságában található. A fekete medve nyugaton, az ország keleti részén él, és megragadja a déli államokat. Ő maga választotta Mexikó központi és nyugati régióit. Azaz, ez a faj Észak-Amerikában is gyakori, mint a szibériai barna medve.

A fekete medve súlya az évtől, az életkortól és a nemtől függően változik. Az őszi időszakban a baribal 30% -kal nagyobb, mint tavasszal, amikor a hibernált állapot után elhagyja a denevert. A szárazföld keleti partjának fekete medvei nehezebbek, mint a nyugati régiók lakói. A férfiak súlya 55-250 kg. A nőstények súlya 40-170 kg. Azaz, a hölgyek kisebb képviselői az erősebb szexnek. Egy felnőtt medve testhossza 1,2-2 méter. A marmagasság 70-105 cm, a farok hossza 8-17 cm.

A baribal szőrme fekete, rövid és sima. Csak a pofa halványsárga színű. De néha a szőrme különböző árnyalatú medvei vannak. Sötétbarna, fekete, kékes árnyalattal, fehér. És az utolsó szín nagyon ritka. A világban született több száz medvéből csak egy ilyen különleges és szokatlan a fekete medvék szőrme. A fehér baribálok főként Kanada északkeleti részén találhatók.

A fenyőmagok szeretője - a taiga tipikus lakója. Erős, hosszú csőrrel a nő érett kúpokból húzza ki magokat. Miután töltöttük meg a goiterrel, a diótörő az erdő szélén vacsorázik. És amikor éhes csibék várnak rá, akkor egy magas fenyőfában ültetett fészekben és moha fészekben készül ételeket. Télen készíti el a dió készleteit, elrejtve őket a moha vagy a rothadt fák hasadékaiban.

A kamrában gyakran látogatnak különböző madárokat, sőt akár állatokat is. A magok egy része a mohában marad és tavasszal csírázik: így a diótörő részt vesz a szibériai cédrus fenyő településében. Amikor a dió nem érett, a madarak bogarakat, hernyókat, lucfenyőt, bogyókat fogyasztanak. A gyümölccsel nem járó években a diótörő állományban összegyűlt, és gyakran sétál el a taiga-övezetből.

Sokan úgy gondolják, hogy a taiga legveszélyesebb állata egy medve, de ez nem. A legveszélyesebb a jávorszarvas. Nevezetesen - hímivarú szarvasok a futásidőszak alatt („párzási időszak”). Ebben az időben a férfi nemi hormonokkal élvező férfiak viselkedésében nem kielégítőek, és minden élő tárgyat versenytársaként érzékel. A nőstényet szoptató jávorszarvas nem érdekli, hogy valaki más kedvesét ápolja - jól érthető (ki akar?). És ezért az agresszió nagyon nagy. Csak mozdulatlanul támad, válogatás nélkül. Lehetővé teszi a potenciális riválisát az első kendővel, és ha ő ember, akkor gyakorlatilag nincs esélye. Ennek az óriásnak a csapása (300–650 kg) nagyon erős, ezért nagyon veszélyes a találkozás a jávorszarvas alatt. A korszak idõszaka, szeptember-október.

A legkedvezőbb a nőknél a legnagyobb szarvú férfiak. Azt mondod: mert egy ilyen férfi erősebbnek tűnik? Rossz. A nő úgy gondolja, hogy ha ez a férfi olyan nagy szarvakkal rendelkezik, akkor azt jelenti, hogy annyi ételt tudott magának, hogy olyan erősen versenyezhessen más ősökkel e táplálékért, hogy sikerült ilyen nagy szarvakat termesztenie magának. Így a jövőbeni utódai számára sok ételt fog kapni, az utódok egészségesek és erősek lesznek. Ha összehasonlítjuk az emberekkel, a nők nagyobb valószínűséggel jobban kedvelik a kevésbé gazdag embereket.

Az elk kizárólag a növényi táplálékra táplálkozik, ahogyan a tehenek és a szarvasok. Elk a szarvasok családjába tartozik, és az artiodaktilek leválasztása. A bálványok bokrok, fák, mohák, zuzmók, ehető gombák, különféle gyógynövények ágait eszik. Szereti a sűrű aljnövényzetű vegyes erdőkben élni, rengeteg kis hamu és nyírfa. Ily módon a jávorszarvas évente mintegy 7 tonna takarmányt fogyaszt. És télen kevesebbet eszik, de energiát takarít meg.

Baran Dalla

1877-ben az Egyesült Államok északkeleti partja mentén végzett expedíciója során William Hilley Dall (1845-1927) amerikai zoologista először megpillantotta és leírta a szokatlanul fehér szőrmével jellemezhető új törzsfajt. Egy évvel később ezt az állatot felfedezte a vadon élő állatvédő és John Muir író Alaszka kétfejű Denali-hegyén.

Egy idő után megkapta a Dalla ram nevét. Azt is nevezik vékony lábú ramnak, és néha egy magas árú ram alfajának tekintik.

A Dalla juhok természetes élőhelye a hegyi rétek 650 és 2500 m tengerszint feletti magasságban. Erősen fejlett társadalmi életre van szükségük. A nőstények csoportokat alkotnak utódukkal, és nagyon jól kapcsolódnak más hasonló csoportokhoz. Közöttük szinte soha nem ütközik a legelők és takarmányok megosztása.

A férfiak csoportokban élnek, és a párzási időszak kezdete előtt mindenféle módon kerüljék a nőkkel való érintkezést. A férfiak között szigorú hierarchia van. Minden hatalom a legnagyobb és legerősebb ramhoz tartozik, a legnagyobb szarvakkal. Ha a szarvak ugyanolyan méretűek, akkor elkerülhetetlen lesz a vezető szereplõi közötti kapcsolat tisztázása. A kosok a földre hajolják a fejüket, és 10-12 méteres távolságra ütköznek szarvokkal.

Az erős koponyák miatt a sérülések nagyon ritkák, és maguk a versenyek rövid szünetekkel több órát is tarthatnak.

Dallah kosok nyáron táplálkoznak különböző vadon termő gyógynövényekkel és bokrokkal, télen pedig elégedettek a hó alól kivont moha és zuzmókkal.

Az északi erdőkben általában egy gímszarvas van. A parti tajvában vörös szarvas, az Altaj-marál erdejében, Észak-Amerikában - wapiti. A szarvas táplálja a növényi táplálékot. Az étrend változatos: különféle gyógynövények, gombák, bogyók. Eszik fenyő tűket, fenyő, cédrus. A testben lévő ásványi anyagok hiánya miatt a szarvasok a földet nyalogatják, ahol sok só van, készségesen megközelíti a speciálisan erre a célra készített sóoldatot. Télen az állatok kénytelenek majdnem egész nap enni energiájuk feltöltésére. A vadonban a szarvasok átlagosan 20 évig élnek, 5-6 éves koruk eléri a pubertás időszakát. A fiatal férfiak szarvai egy év alatt kezdnek megjelenni.

Az összes artiodaktil mellett a gímszarvas is széles körben fogságban tenyésztik. Az északi népek számára a nemes szarvas az egyetlen életforrás. Ennek az állatnak minden részét használjuk. A szarvashús kellemes, nem tartalmaz parazitákat, mivel a szarvas nem eszik répát és más állatokat. A burgonyát az orosz piacra szállítják a Yamal-Nenets autonóm kerületből. A szarvak növekedése átlagosan 12 évig folytatódik, majd a szarvak öregszenek, a hajtások száma csökken, a szarvak gyengülnek.

A fiatal szarvas agancs (agancs) nagy jelentőséggel bír a hagyományos orvoslásban. Az Altajban a marálokat már évek óta kifejezetten szarvakra tenyésztették. Az agancsokat levágják az élő szarvasoktól, és a szarvak vágásakor elkezdenek vérzést kapni. A maral agancsok vizes-alkoholos kivonatát tonikaként használják, amelynek alapján készülnek a készítmények.

Oszlopok - a kisfiú és a trocheus nemzetségének kis ragadozója. Az oszlopokat gyakran hasonlítják a nyércekkel. És ez nem semmi: genetikai jellemzőikben nagyon közel állnak az európai nyérchez. Ez egy kis állat: mérete csak kb. 30 cm (az orrtól a farok aljáig). Az oszlop nagyon szép farok: hosszú (a test több mint fele) és nagyon bolyhos, majdnem olyan, mint egy nyárs. Elsősorban kis rágcsálókkal, békákkal táplálkozik, és néha vadászik a nyulak és a madarak. Ne tévesszen oszlopokat és rovarokat, békákat, halakat. Főleg éjszaka vagy alkonyatkor vadászik. Az oszlop fő "versenytársa" a szabály, amelyet az oszlop általában a kiválasztott helyekről próbál kiutazni.

Közös hód

A közös hód vagy a folyóhód a régi világ rágcsálók közül a legnagyobb, súlya legfeljebb 30 kg. A test zömök, több mint 1 m hosszú, 35 cm magas, 30 cm-es farok, evező alakja. A nőstények nagyobbak, mint a férfiak. A farokon nincs gyapjú, hanem sörték és nagy mérlegek. A mancsok rövid, öt ujjú, hátsó lábak, membránokkal. A karmok nagyok, csavart, és a hátsó láb második lába egy villás karommal egyfajta fésű, amelyet a hód a szőrme fésül. Nagyon ügyes.

A hód teste búvárkodásra alkalmas: szemek áttetsző pislogásmembránokkal, amelyek a búvárkodás során közel vannak, és megvédik a szemet a sérülésektől. Szintén zárt orrlyukak és fülek. A hód különleges ajkai vannak az ajkán, bezáródnak a vízben, és nem engedik a vizet a közepébe, és 2 fog fogni. Ezekkel a fogakkal víz alatt megrághat.

A birkáknak vastag és hosszú szőrme-gesztenye, sötétbarna színű, nem kevésbé vastag alsószőrű, nem nedves. A mancsok és a farok fekete. A luxus szőrme és a bőr alatti zsírréteg jeges vízben is megtartja a hőt. Víz alatt 10-15 percig tarthat, és ekkor úszhat akár 700 méterre is.

Az európai és ázsiai lombhullató erdők élnek, a kis erdei folyók és tavak partján ásott barázdák, amelyek télen nem fagynak le. Ha a part sík, és a lyuk nem ásható el, kúp alakú kunyhót építettek egy halom kőrisből, a falakat iszap vagy agyag borítja.

A birkák családban vagy egyedül élnek. A családok 2 felnőttből és 2 utolsó alomból állnak. A tél végén párosulnak, nyár elején pedig 2-4 megjelenés, legfeljebb 6 félig vak gyapjú borított. 2 nap múlva az újszülöttek már úsznak, és 20 nap után maguk is kapnak ételt. Két évig szexuálisan érik, majd elhagyják az apa és az anya lyukat. Birkák élnek 10-17 évig, fogságban - akár 35 évig.

A víztestek (folyók, tavak, tavak, mocsarak) parti övezetében telepedik le, a növényzetben gazdag helyeket választva. A fenevad óvatos, de túl aktív, bármikor megtalálható. De gyakrabban látható az alkonyatkor.

A fő étel a vízi és a szárazföldi növényzet (üledék, nád, nád, horsetail). Lehet elkapni a békát, kis halat és sütni. Az állatok kiválóak úszás és búvárkodás során, a víz alatti levegő nélkül 18 percig maradhatnak.

Az állat farka a kormánylapát, a hátsó lábak - a vízben lévő tolókerék szerepét tölti be. A földön nem olyan élesek. Muskrat egy ügyes építője a barázdáknak és a nyílásoknak. A kunyhók magassága a vízmérőben van, és kúpos alakja van. A vízi növények szárából épültek, és a „torony” bejárata víz alatt.

A magas bankokban, akár 10 méter hosszúak, a fészkelő kamrák két szinten helyezkednek el a vízszint felett. Komplex labirintusokban raktárhelyiségek, pihenő- és alváskamrák, sőt vécék. A folyosók bejárata a víz alatt található.

A muskratnak sok ellensége van, ezek rókák, coyoták, nyércek, mosómedve, csuka és sokan mások. A muskrátákat a ragadozóktól a vízbe merüléssel vagy egy lyukban rejtőzik. Egy reménytelen helyzetben, éles karmokkal és fogakkal védve. Családi csoportban élnek, azaz szülők és gyermekeik. Minden családnak saját területe van, amelyet a férfiak féltékenyen jelennek meg, idegenek elhajtanak.

A nőstény utódai két (déli élőhelyről) évente három-négy (északi élőhely) állnak. A terhesség körülbelül egy hónapig tart, a vakok és szinte csupasz kölykök születnek, az egyik baba súlya 20 gramm. Leggyakrabban egy alomban 7 vagy 8.

A szarvas-szerű artiodaktilek másik képviselője. A kabarga a Távol-keleti taigában él. Előnyben részesíti a sötét tűlevelű tajvant, kőburkolókkal, kitörésekkel. Jól fut és hihetetlenül ugrik. Folyamatosan futás nélkül képes 90 ° -kal megváltoztatni a menetirányt. A pincértől elmenekülve a muskusszarvas, mint a nyúl, megzavarja a pályákat. Fenyő tűk, cédrus, zuzmók, különböző gyógynövények táplálkozik. A muskusszarvas étrendje szigorúan vegetáriánus. A takarmány összegyűjtése, a pézsma szarvas egy ferde fa törzse mentén emelkedhet, vagy az ágról ágra ugrik 3 - 4 m magasságra. A Távol-Keleten a fő ellensége Harza, amely családonként vadászkeresztet vadász. Gyakran húz a muskusszarvasok számára, akik etetik a lynxet, a zsigert és a róka. A várható élettartam mindössze 4 - 5 év, a fogságban pedig 10 - 14 év.

A férfi pézsma szarvasbőr hasán fekszik, sűrű, éles illatú barna-barna titkával tele. Egy felnőtt férfi egyik mirigye 10-20 g természetes muskust, a legdrágább állati terméket tartalmaz. A pézsma kémiai összetétele nagyon összetett: zsírsavak, viasz, aromás és szteroid vegyületek, koleszterin-észterek. A muskusszag fő hordozója a makrociklusos keton-muszkon. A pézsma illékony komponensei a férfiak életkoráról és állapotáról adnak információt, és felgyorsíthatják a nőstények estrusát.

Muskus ma már széles körben használatos a keleti gyógyászatban. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство.Európában a muskus, mint gyógyszer, nem különösebben népszerű, de itt egy másik felhasználást talált: a parfümiparban a szagok fixálójaként.

4 alfajra oszlik. A leggyakoribb a gyakori. Képviselői szeretik a nedvességet, a taiga-víztározók közelében. Az erdőkben apró csigákat rendeznek. A taiga vadonban ritka közepes és apró alfajok vannak. Az utóbbi képviselői csak 6-7 cm hosszúak. Ez a legkevésbé a rovarevő állatok között Oroszországban.

A rovarevő kicsi mérete miatt taiga állatok nem tud "menetelni" az erdőben. Ez megnehezíti az élelmiszer keresését. A csavart cserjék 4 óránál hosszabb ideig nem tudnak nélkülözni. Az állat kora nem haladja meg a 2 évet.

Ezek egyötöde nemesítő korú. A női csavarok enyhén késleltethetik a szülést kedvezőtlen körülmények között. Az utódok egészsége nem tükröződik. A kisgyermekek a születés pillanatától a 18. és 28. napon egészségesek.

A második legnagyobb a Kunih családban. Az állat testhossza több mint egy méter. Külsőleg a fenevad valami óriási borjú és egy hosszú hajú kutya között van. Wolverine szőr nem csak hosszú, de nem fagyos télen. A szőrszálak sima, de durvaak. Az állati barna színezése az oldalakon és a fejen található könnyű csíkokkal.

A fenevad neve latin, "nem kielégítő". Wolverine szó szerint mindent eszik, összpontosítva a kis állatokra, mint a nyúl. A tajvani déli övben a mustelid család családjának képviselője. Középen és főleg az északi talaj nem megy.

Nevelhetetlen artiodaktilek. A taiga-erdőkben kétféle őzfaj van: az európai, amely csak egy kicsit rögzíti a taiga-régiót, és a szibériai őz. Az élőhely elsősorban a hótakaró magasságától és előfordulási idejétől függ. A szibériai őz havas borításának kritikus magassága 50 cm, a szibériai őz elkerüli a területet, ahol az ilyen magasságú hó 230-240 nap / év. Az őz csak akkor lép be a taigaba, ha lombhullató aljnövényzetű, de többnyire kevert erdőkben él.

A legtöbb táplálkozási hely előnyben részesíti a ritka erdős területeket, ahol gazdag cserjés aljnövényzet található, rétekkel és mezőkkel körülvéve, vagy (nyáron) cserjékkel borított magas füves rétek. A nádasban, a part menti erdőkben, benőtt dugványokban és égésekben, benőtt dombokon és szurdokokban fordul elő. A szibériaihoz viszonyítva az európai őz szarvasmarha szinte elhanyagolható, és nem végez tömeges szezonális migrációt. A tápanyagokban gazdag növényi táplálékot és vizet táplál. A legelőnyösebbek a fiatal hajtások (alacsony szálak). A növények száraz és erősen fás részei, szilárd szemek és üledékek, mérgező anyagokat tartalmazó növények (szaponin, alkaloidok, fenolok és glükozidok) általában nem eszik vagy nem szívesen fogyasztanak.

Az ásványi anyagok hiányának kompenzálása érdekében az őz a sót nyalogatja, vagy vizet iszik ásványi sókban gazdag forrásokból.

Leginkább a vaddisznó melegebb földeken él, és még a szubtrópusi és trópusokon is megtalálható. De a taiga állati világának képviselője merészen hívható. A vaddisznó házi sertésünk őse, de erős, erőteljes és nagyon agresszív állat. A vaddisznó találkozásánál a taiga bizonyos körülmények között egy személynek fizethet. Soha nem látott méretig növekszik, a test hossza néhány embernél körülbelül 4 méter. Az interneten trófeafotók találhatók óriási vaddisznókkal. Ám átlagosan a vaddisznó körülbelül 175-200 kg, a test hossza 1,5-2 m.

A vaddisznó mindenevő. És biztonságosan észreveheti, hogy ez a barátja szeret enni. Elsősorban növényi táplálékra táplálkozik, de különböző kis rágcsálókat és répákat fogyaszt. A vaddisznók a medencékben, tavakban gazdag területet kedvelik. Ezek a pocsolyákban szeretik a lepényhalat, a sárban (sertések). Elég kényelmetlen állat, de gyorsan fut, jól úszik. Jól fejlett hallás és szag, a látás nem olyan jó. A vaddisznók óvatosak, de nem gyáva: irritáltak, sebesültek vagy fiatalok védelme, ők erős bátorságuk és veszélyesek a nagy szemfogak miatt. Meglátogathatják a burgonya, a fehérrépa, a gabonafélék területét is, ami kárt okoz a mezőgazdaság számára, különösen azoknak, amelyek feldarabolják és megdarabolják a növényeket. Gyakran elrontják és fiatal fák. Nagyon ritkán a vaddisznók meglehetősen nagy állatokat támadnak meg, betegek vagy sebesültek, például szarvasok, őz, még szarvasok, megölik és megeszik őket.

A mókusok a mókuscsaládhoz, a rágcsálók alcsaládjához tartoznak. Az erdőkben Oroszországban szokásos repülő mókus lakik. Az ázsiai (Eurázsiai) repülő mókusok közé tartozik, két faj - a közös mókus és a japán (kis) repülő mókus kombinálásával. A közös repülőgépet „repülő mókusnak” nevezik. A test szokatlan szerkezete lehetővé teszi az állat számára, hogy nemcsak egy fáról a másikra repülhessen, hanem komplex akrobatikus mozgásokat is termeljen: tervezzen, komplex manővereket és légiközlekedést hajtson végre a levegőben, néha ugyanabban a helyen, ahol az indítás történt.

A repülő mókus egy mókusnak néz ki, de kisebb teste és farka van. Az állat hossza 12-23 cm, súlya kb. 170 g. A kerek, tompa fejen rövid fülek, kefék nélkül és nagy, domború fekete szemek. A test tetején vastag selymes szőrme ezüstszürke, gyakran barna árnyalattal, fehér a sárgasággal. A mókusról a repülő mókus megkülönböztetése a bőr és a hátsó lábak között található bőrmembrán jelenléte, amely repülés közbeni tervezésre szolgál. Az ugrás során, amikor a mókus a lábát oldalra helyezi, ez a membrán húzódik, feszültsége és az elülső lábak pozíciója meghatározza a repülés irányát. A farok a repülés stabilizálására szolgál, és fékként működik, amikor egy fára leszáll.

A repülő mókusok élőhelyei vegyes és lombhullató erdők, kevésbé ritka - tűlevelűek. Ezek főleg éjszakai és szürkületesek. A repülő mókusok egész évben aktívak, csak fagyos napokon ülnek a fészekben, táplálva a betakarított állományokat. Életük nagy részét fákra töltik, ritkán esik a földre. A fészkek épültek a már befejezett üregekbe, amelyeket a tüskékből, negyven és mókusból hagytak. Néha előfordul, hogy a repülő mókusok madárházakban telepednek le. A fészket moha, száraz fű, zuzmó borítja. Repülő nonaggresszív, gyakran egy fészekben rendezhet két személyt. Miközben ébren vannak, ételeket keresnek. Táplálják a repülő takarmánynövényeket - magokat, rügyeket, hajtásokat, bogyókat, gombákat. Különösen, mint a nyír és éger fülbevaló, amely óvatosan hajtogat az üregbe, és így télen készíthet állományokat. Évente egyszer 2-4 meztelen és vak kölyök jelenik meg a nőstényben, amely az 50. napig megtervezheti és függetlenné válhat. A repülő baglyok nagyméretű baglyok, nyálkásak. A várható élettartam körülbelül 5 év, a fogságban az állatok kétszer olyan hosszú ideig élnek.

A farkas a taiga legkedveltebb állata sok emberben. Sokan szeretik a farkasok képeit az avatárjaikra, és egyszerűen csak társítják a farkasokat valami szép, felajánlott farkasokkal, amelyek nemes és még varázslatos erővel rendelkeznek. De valójában a farkasok nem olyan fehérek és bolyhosak, mint sokan látják őket. És a magányos farkasok egyszerűen gyakorlatilag nem léteznek, nagyon ritkák a taiga-ban. A farkasok állatfajok, állományokban gyűlnek össze, és sok ezer éve gyűltek össze. Egy csomagban a farkasok egyszerűen megkönnyítik a túlélést, inkább a taiga fagyos éghajlatában kapnak ételt, mint egyedül. A magányos farkasok, vagy inkább a farkas családok olyan helyeken találhatók, ahol rengeteg élelmiszer van, és már nem kell egy csomagban összegyűjteniük. De a leggyakrabban a farkas a csomagban él. És itt nincs nemesség. A csomag szigorúan szervezett totalitárius társadalom, saját hierarchiájával. Van egy vezető, akire minden más személy engedelmeskedik, vannak közepes méretű farkasok és kiugrottak - kiutasítottak. Az ilyen kihagyottakat nem hagyták el, de rendkívül rosszul kezelik őket, de könnyebb a kitettség számára, hogy túlélje a csomagban, mint egyedül.

Természetesen a farkasok a szép gyapjú miatt nagyon esztétikusak, de nincs benne nemesség. Csak egy csomaggal támadják meg a zsákmányt, ezért egyetlen farkas nem veszélyes. A farkasok télen a legveszélyesebbek, leggyakrabban télen támadják az embereket vagy az állatokat a falvakban. A fekete farkasok a legrosszabbak.

Szibériai mókus

A mókusok mind a taiga, mind a lombhullató erdőkben élnek. Kedvenc csemege - cédrus kúpok. A mókus üres fatönköket és üregeket, sekély nyérceket él a fák gyökerei alatt. És ahogy hideg lesz, hosszú hét hónapig hibernált. Tavasszal az állat kiszáll a fényes napsütésben. Ekkor a készletek hasznosak lesznek! Amikor meglehetősen meleg lesz, a nő négy-hat lapkát hoz! Nagyon gyorsan nőnek, és egy hónap múlva hagyják a szüleik házát.

Lynx - tipikus képviselő ragadozó állatok taiga. Mérete nagy méretű kutyával összehasonlítható: a marmagasság nem haladja meg a 70 cm-t, az átlagos súly 18-25 kg.

A megjelenés a fülek és a „bajuszok” hosszú fülében különbözik, egyszerűen lehetetlen összekeverni másokkal. A Lynx szőrme a legvastagabb és legmelegebb az összes macska között, de egyébként taiga állatok a keserű hideghez kell igazítani.

Mint minden macska, kiváló vadász. A lynx soha nem húzódik fel a zsákmánya felett, hanem hosszú időn át csapdába ül, és vár egy kényelmes pillanatra.

Az éles, elhúzódó ugrásokkal az áldozatot felborítja, és a nyakába ás. A sebesült és elkényeztetett állat elég hosszú ideig húzhat egy vadászatot, de a hiúz nem fog visszaállni, tudva, hogy a zsákmány ereje elfogy.

A lynx főleg a nyulak és a farkas, a patkány, az őz, a szarvas, a fiatal vaddisznó és a szarvasok vadászik. Előfordul, hogy amikor hiányzik az élelmiszer, támad kutyákat és macskákat.

Ez a nagy macska nem csak megjelenése, hanem viselkedése is érdekes. Krónikusan nem tolerálja a rókákat, akik hajlamosak lopni a zsákmányát. Ennek a büntetése az, hogy a hiúz megöli a tolvajokat, de nem eszik, hanem másokat is megerõsít.

A taiga legverősebb állata a róka. Nem hiábavaló az emberekben, még a kifejezés is - „ravasz, mint a róka”. Érthető: annak érdekében, hogy egy vadállat olyan élénk színű legyen, hogy ételt kapjon, csak ügyesnek és agilisnak kell lennie. A róka jól fejlett fülével, a fülek segítségével megtudja, hogy a ragadozója valahol a közelben rejtőzik. Télen a róka jól hallja a hó alatt lebegő egereket. A legkisebb csípés és rezgés elkapja a kiváló lokátor fülét. A mnogosantimetrovym hófátyol alatt a róka a zsákmányát követi, belemerül - és megragadja a kegyetlen rágcsálót. Ezért a róka inkább inkább nyitott helyeken, síkságokon, hegyekben, mint erdőkben rendezi magát. Télen és nyáron sokkal könnyebb a róka számára, hogy az ételeket nyissa meg a nyitott területen, mint a sűrű erdőkben. Általában a róka ülő, nem mozdul el bárhol. Miért megy valahol, ha mindenhol elég egerek vannak!

A róka egy monogámi állat, és jobban kedveli a bordákat. És a lyuk vagy önmagát ásja, vagy valaki mást használ. Mielőtt lefeküdne, óvatosan megvizsgálja mindent körülötte, majd lefelé fekszik, és meghallgatja a különböző rusztusokat. Mivel a rókák fő takarmányalapja rágcsálók, a róka fontos szerepet játszik a rágcsálók számának szabályozásában. A rágcsálók veszélyesek, ha gabonát fogyasztanak. De néha a rókák száma is nagy méretre nő. Ezután a rókák elindulnak a közeli falvakba, városokba. A szemétbe röpködés, mászni a parcellákra. Szeretnék megközelíteni a turisták parkolóhelyeit.

Grouse - a baromfi nemzetség madara, a baromfi alcsaládja, a fácánszerű zömök csoportja. Egy széles körben elterjedt faj, amely szinte mindenütt él az Eurázsia erdő- és taiga-övezetében, Nyugat-Európától Koreaig. A mogyoróhüvely a legkevésbé reprezentatív. Még a legnagyobb egyének súlya ritkán haladja meg az 500 grammot. Az erdőben nehéz összetéveszteni más baromfi madarakkal, amiből nemcsak a kis mérete, hanem a meglehetősen felismerhető színe is különbözik. A színes, „pockmarked” tollazata ellenére (amelyből a madár orosz nevét kapta), már egy rövid távolságból a barázda monoton, szürke-vöröses. A hímnemű szexuális dimorfizmus sokkal kevésbé kifejezett, mint más barázdákban - nagyon nehéz megkülönböztetni a hímivarú nőt a nősténytől. Ezenkívül a mogyoróhéj a többi barázdától eltérően egy monogám madár.

A nyüzsgés életmódját teljesen tanulmányozták. Ez egy rezidens madár, amely nem vándorol nagy távolságra. A mogyoróhüvely, mint minden baromfi, főként növényevő, bár nyáron az állati takarmány jelentős helyet foglal el az étrendben, míg a csibék főleg rovarok táplálják. Télen a mogyorós nyersdarabnak durva és alacsony táplálkozású növényi ételekkel kell rendelkeznie. Hótakaró jelenlétében a télen levő mogyoróhurok a hóban temetkezik, az éjszakát és a nap leghidegebb óráit töltötte benne. Bizonyos védelmet nyújt a ragadozók ellen is, amelyekből a mogyoró nyúl nagyban szenved mind télen, mind nyáron.

A világállatállomány csökkenése és az egyes populációk számának időszakos csökkenése ellenére a mogyoróhurok még mindig sok, és túlmutat a kihalás veszélyén. A világ leggyakoribb népessége, amely 40 millió madárig terjed, Oroszországra esik. Leggyakrabban a mogyoró-tyúk 11 alfaját különböztetik meg, amelyek némileg eltérnek a nominatívtól.

Badger a déli taiga állata, nem az északi erdőkben van. A száraz területekhez, de a víztestekhez, alföldekhez közel, ahol az élelmiszer gazdagabb. A badger mély barázdákban él, amelyek a homokos dombok, erdei patakok és gerendák lejtőin ásnak. A generációtól a generációig tartó vadállatok ragaszkodnak kedvenc helyeikhez. Amint azt a speciális geokronológiai tanulmányok is mutatják, néhány badger város több ezer éves. Az egyedülálló egyedek egyszerû nyílásokkal rendelkeznek, egy bejárati és fészekkamrával. A régi borjú települések egy komplex többszintű földalatti struktúrát képviselnek, több (akár 40-50) bejárati és szellőzőnyílással és hosszú (5–10 m) alagutakkal, amelyek 2-3-as méretűek, száraz ágyneművel, 5 m mélységben elhelyezett fészekkamrákkal borítottak. .

A badger tevékenység éjszaka zajlik. Ő mindenevő, de inkább a növényi ételeket kedveli. A badger nem agresszív a ragadozók és az emberek felé, inkább visszafelé halad, és elrejti magát egy lyukban vagy egy másik helyen, de ha dühös lesz, eléri az orrát, és harapja az elkövetőt, majd elfut. Az egérszerű rágcsálók, békák, gyíkok, madarak és tojás, rovarok és lárvák, puhatestűek, földigiliszták, gombák, bogyók, diófélék és fű. A vadászat során a börtönnek nagy területeket kell körülvennie, a kidőlt fákon átmenni, a fák és a csonkok kéregét a férgek és a rovarok keresésekor elszakítani. Mindazonáltal naponta csak 0,5 kg ételt fogyaszt, és csak ősszel sokat eszik, és táplálja a zsírt, amely a téli alvás során táplálékforrásként szolgál.

A nyárs egy nagy mustárcsalád képviselője. Ez egy agilis és éles ragadozó, amely képes a zsákmányozásra, hogy könnyen leküzdje a különböző akadályokat, felmászjon az erdő felső lombkorona és mászni a fatörzsekre. Az állati nyúl értékes szőrmeállatokhoz tartozik, és gyönyörű nemes szőrme van a sötét gesztenyétől a barnássárgaig..

A nyárs építése közvetlenül befolyásolja szokásait: ez az állat csak csúszós vagy görcsösen mozoghat (a futás idején). A nyárs rugalmas teste olyan, mint egy rugalmas rugó, ezért a menekülő állat egy pillanatig villog a tűlevelű fák lábain. A nyárs inkább a középső és a felső erdei szinteket tartja. Gondosan megmászik a fákon, még az állványokon is felkapaszkodik, amit meg tud csinálni elég éles karmokkal.

A nyárs főleg napközbeni, a földön vadászik, és idejének többségét a fákba töltik. A házfüzér legfeljebb 16 méter magas fákba vagy közvetlenül a koronájukba fektet. A nyárs nemcsak az embert, hanem hazudik. Az ülő életet vezeti, a kedvenc élőhelyek megváltoztatása nélkül, még az élelmiszer hiányával is. De néha a fehérjékhez is elmenekülhet, amely rendszeresen tömeges vándorlásokat hajt végre nagy távolságokon.

Minden életmódja az erdőhez kötődik. Sok erdőben található, ahol különböző fák nőnek, de leginkább lucfenyő, fenyőerdő és tűlevelű ültetvényeket kedvel. Az északi régiókban - ez a lucfenyő, a déli - lucfenyő, a kaukázusi régióban - fenyő bükkösök.

Altai Mole

Az Altaj mólának területe nyugati és közép-szibériai területet foglal el. Nyugati határa Semipalatinsk-tól Barnaul, Novoszibirszk felé halad, ahol nyugat felé fordul, és valószínűleg Barabinsktól északra halad.

A szibériai anyajegy szőrme viszonylag hosszú és bolyhos. A szőrszál színe nagymértékben változik a világos ólom-szürke színtől a csokoládébarnaig vagy a különböző színű telítettségű barnás árnyalatokig. A nem kopott szőrzetre kifejezetten selymes csillogás jellemzi. A ventrális oldal általában többé-kevésbé unalmas. На горле и груди часто развит слабый желтовато – охристый оттенок. Как и у других кротов изредка встречаются полные или частичные альбиносы и хромисты.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Úgy tűnik, kissé szögletes, jelentősen hosszúkás, kiterjedt az orrrészben, és az agydoboz területén lapított.

A Sable értékes szőrzetű, erős állat, a mustelid család képviselője. Ez a ragadozó tipikus lakója a hegynek és a síkságnak. Vezető életmódot vezet a kiválasztott területen, veszély esetén más területekre is költözhet. A sable legközelebbi rokona a fenyves.

A bőrszín színe változó, és az évszaktól függ. Télen a szőr egy kicsit könnyebb, nyáron - több árnyalat sötétebb. A szín világosbarna és majdnem fekete között változik, az állatok mellkasán kis fényes sárga folt található. A barna szín sötétebb lesz a szamár lábánál. Télen a gyapjú lefedi a mancspárnákat és még a fenevad karjait is. Az állat szőrme lágy, sűrű és meleg, ezért különösen értékes.

A bélszín tipikus élőhelyei az eurázsiai taiga. Ezeket az állatokat az Ural hegységéből és a Csendes-óceán partjaiból terjesztik. A terület fő része, ahol az árok élnek, Oroszországhoz tartozik. Az észak-koreai Hokkaido-szigeten, az észak-kínai és a mongóliai állatokat értékes szőrmékkel találjuk.

A menekültek ragadozói a bukott öreg fák szikláinak és üregeinek réseinél a gyökerek alatt üregeket használnak. Belsejében a leveleik száraz levelekkel vagy fűvel vannak bélelve, a WC a fészkelő kamrától elkülönítve van, de elég közel van a lyukhoz.

A bábok agilisak és nagyon erős ragadozók a méretük miatt. Ők földiek, legaktívabbak este és reggel, de a nap bármely szakaszában vadászhatnak. Mivel a bábok többnyire éjszaka aktívak, a nap folyamán alszanak. Az értékes szőrzetű állatok inkább a föld, a víz vagy a fák mentén haladnak, ha veszélynek vannak kitéve.

Élelmiszer keresése a napra körülbelül 3-4 kilométer. Télen ez a távolság akár 10 kilométerre is emelkedhet, amikor egy állat félig nomád életmódot kényszerít az élelmiszer keresésére. A sovány években, még nyáron is, a bábok 10-20 kilométerre kényszerülnek arra, hogy megfelelő ételeket találjanak.

Kopasz sas

Az Egyesült Államokban hatályos törvény szerint minden olyan személynek, aki legalább egy tollat ​​vagy egy kopasz sastestet tartalmaz, nagy bírságot kell fizetni. Ez a törvény azonban nem vonatkozik az indiánokra, akik a sasokat tollakként díszítik.

A kopasz sas fő étele a halak és a rákok. Emellett gyakran vadászik a vízimadarakért.

Általában egy kopasz sas ül a víz közelében, magas pozícióban, például egy magas fán vagy sziklán, és a zsákmányra néz. Miután észrevette, a madár könnyedén repül le, megfogja a halakat éles karmokkal és visszatér a partra, ahol nyugodtan befejezi az étkezést.

Ha egy kopasz sasnek van csirke, akkor a fészket a fészekbe viszi. Gyakran a halak elleni küzdelem olyan kétségbeesett, hogy egy pillanatra a sas teljesen víz alatt van. Az erő fenntartása érdekében a madár gyakran elégedett halott halakkal. Emellett a kopasz sas más, kisebb madaraktól is zsákmányt vesz. Ezért beszélt Benjamin Franklin, hogy ez a madár jelképezi az Amerikai Egyesült Államok szimbolikus arculatát, mert a sas élettelen él - gyakran nem a saját munkája, hanem más, gyengébb madaraktól távolítja el az ételt. Meglepő módon úgy tűnik, Amerika több mint illeszkedik a szimbólumához!

A XVIII. Században, amikor a kopasz sas az Egyesült Államok jelképévé vált, mintegy 75 ezer madár volt. De 1940 végére olyan kevesen voltak, hogy törvényt fogadtak el a sas védelmére. A következő tényezők a kopasz sasok számának katasztrofális csökkenéséhez vezettek: a vízszennyezés, a sasok pusztítása a gazdák és vadászok által, mivel a madár gyakran megtámadta az állatokat, a DDT növényvédőszer használatát, amely a madarak testében felhalmozódik és alacsony sűrűséghez vezet.

Orlan általában a tengerparton, a vizes élőhelyeken, a folyók és tavak mentén él, ahol a fő étel. A legtöbb sas található Floridai fenyves erdőiben és számos öbölben a régióban. Az a hely, ahol sok sas találkozik Alaszkában. Az év folyamán Észak-Amerika számos részén megtalálhatók a magányos egyének. Ezek általában fiatal madarak, amelyek több ezer kilométert leküzdenek az élelmiszer keresésekor.

Fekete harkály

A sárga vagy fekete harkály a tüskés család egyik legnagyobb képviselője. A fekete nyálka Európában él, kivéve a szélsőséges déli területeket. Ázsiában a Kaukázusban, Szibériában, Kamcsatka, Szahalin, a Koreai-félsziget és Észak-Japán között oszlik meg. Az élőhely számára a magas lombhullató, fenyő, luc és cédrus erdőket választja, amelyek gyakran az égésekben találhatók.

Gelna nagy madarakra utal, a test hossza eléri az 50 cm-t, a súlya körülbelül 300 gramm. A szárnyak lekerekítettek, a fej nagy, vékony nyakú. A fekete harkálynak van egy véső alakú csőrje, körülbelül 55-65 mm hosszú, a csőr színe sárgás-szürke. A madárnak van egy szén-fekete színű tolluk, egy visszaverődéssel. A férfinak a fején van egy piros sapka, amely a homlokán, a fej hátulján és a koronán helyezkedik el, és ez megkülönbözteti őt egy teljesen fekete nőtől.

Az étrend alapja kívánatos rovarok és lárvák. Érdemes favágó bogarak, kéregbogarak, aranyhalak fogyasztása. Azt is eszik hangyák, hernyók és lárvák a farok. A nap folyamán a fekete harkály 300-650 nyírlé lárvát eszik. A téli időszakban a tűlevelűek magjait is eszik, de kis mennyiségben.

A fekete harkály magányos életmódot vezet, kivéve a párosodási időszakot, amely március elején kezdődik. A férfiak vonzzák a nők figyelmét, hangosan kopogva a fákra és kiabálnak. A klán kiáltása úgy hangzik, mint egy guturalis "frut-frut-frut", amit távolról hallanak. Néha a madarak hevesen fogyasztó sírást bocsátanak ki - „keee”.

A párosodás után a madarak az erdő távoli területein telepednek le, és üreges üregeket fektetnek egy fészek építéséhez. Gyakran kívánatos, hogy ugyanabban a fészekben több éven keresztül letelepedjen. De ha a fészket más madarak foglalják el (a fekete tüskés üregeket gyakran baglyok, clintuha lakják), vagy az erdőben rengeteg szabad fák vannak, akkor egy pár üregbe üti.

Fehér farkú szarvas

A szarvasok a szarvasok amerikai szarvasainak nemzetségébe tartoznak. Olyan fajt alkot, amely Észak-, Közép- és Dél-Amerikában él. A legnagyobb számú állatot Dél-Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban koncentrálják. Dél-Amerikában a fajok képviselői csak a kontinens északi részén élnek. A legkülönfélébb az élőhely: erdők, sztyeppek, félsivatagok és mocsarak. Ez a felháborodás mindenütt alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz. A múlt század közepén a fajok képviselőit Skandináviába vitték, ahol gyorsan alkalmazkodtak. Összességében a mai világban ezeknek az igénytelen állatoknak mintegy 14 millió van.

A méretek eltérőek és az élőhelytől függenek. Az észak, a nagyobb állatok. A Kanadában és az Egyesült Államok északi részén élő fajok képviselői 60 és 130 kg közöttiek. Az egyes férfiaknál a testsúly eléri a 155 kg-ot. A nőstények nem nagyobbak, mint 90 kg. A szarvastól délre zsugorodik. Súlyuk 35 és 50 kg között változik. A férfiak átlagos súlya a régiótól függetlenül 68 kg, míg a nők esetében ez az érték 45 kg. A marmagasság 55 és 120 cm között változik, a test hossza 95-220 cm, a farok is belép. Hosszúsága 10–37 cm.

A bőr tavasszal és nyáron vöröses-barna. Őszi és téli szürke-barna. A test felső részén a kabát kissé sötétebb, mint az alsó. A farok a tetején barna, alul pedig fehér. Amikor az állat fut, felemeli a farkát. A veszély idején ez a jelenség a rokonoknak Csak a férfiak szarvai vannak. A párzási időszak végén dobják őket. Ezen a helyen új formációk kezdődnek. Minden szarvon van folyamat.

A fajok képviselői óvatosak. Ez nem meglepő, hiszen az ember mindig könyörtelenül lőtték ezeket az állatokat, és a 20. század elejére minimálisra csökkentette a lakosságot. Ezután lassan emelkedett, de nem érte el a korábbi tízmilliókat. Futás közben a szarvas 75 km / h sebességet érhet el. Az extrém helyzetben az ugrások hossza 10 méter, magassága pedig 2,7 méter.

A fehérfarkú szarvas ételek változatosak. Állatok eszik levelek, fű, rügyek, bogyók, makk, gabona, gyümölcsök. Jellemzői a gyomor lehetővé teszi, hogy enni gombát és méreg ivy. Az étrend teljes mértékben az évszakoktól függ. Bizonyos esetekben ezek az artiodaktilek terepi egereket, csibéket és madarakat fogyaszthatnak.

Virginian bagoly

A bagolycsaládba tartozó nagy északi és dél-amerikai területeken élő ragadozó madarat Virgin-bagolynak hívják. Ez a faj elsőként fedezték fel és leírták Virginia területén, ezért megkapta a megfelelő nevet. A Habitat gyakorlatilag az összes észak-amerikai területet lefedi az északi szubarktikus régiókig.

Ezek a madarak Közép-Amerikában, Dél-Amerika északi részén, Argentínában, Bolíviában és Peruban élnek. Nincsenek ott Amazonban és Dél-Amerikában. Az élőhely a legváltozatosabb. Ez lombhullató, tűlevelű, vegyes, trópusi erdők, pampák, prérák, sivatagok, hegyvidékek, mocsarak, szubarktisz tundra. A tengerszint feletti magassága 3,3 ezer méter. A fészkelési időszakon kívül előnyben részesítik a nyílt terepet, és a párzási időszakban erdős. Ez a faj 10 alfajra oszlik.

A családban a faj bagoly képviselői csak a polár bagolyhoz képest kisebb súlyúak és méreteik. A test hordó alakú, a fej nagy, a szárnyak szélesek. A szemek nagyok és csak kissé kisebbek, mint egy személy szemei. Ezek jól illeszkednek az éjszakai vadászathoz, és binokuláris látómezőt biztosítanak. A szaruhártya színe narancs-sárga.

A test hossza 43-65 cm, szárnya 91-153 cm, míg a nőstények átlagosan 15% -kal nagyobbak a férfiaknál. A nők átlagos súlya 1,6 kg, a férfiaknál 1,2 kg. A farok hossza eléri a 17-25 cm-t, a lábak és a karmok nagyok és erősek. A lábak átlagos hossza 20 cm, a nyílások tollakkal vannak elrejtve, míg a baloldali fül fül kissé nagyobb, mint a megfelelő.

Weasel - egy nagyon agresszív és vérszomjas állat, hogy a lakosság magánháztartásaiban merész rabláshoz jussanak. Azonban a legmeglepőbb dolog az, hogy ez az állat egy háziasszony, ha az a hely, ahol az ilyen tulajdonságokkal rendelkező „természet” „nagyon apró és szép” teremtmény - a test hossza átlagosan csak 16-18 centiméter hosszú.

A Weasel-nek van egy rugalmas, dühös, hosszú, vékony teste. a ragadozók sorrendjének legkisebb képviselője. Külsőleg, a nőstény nagyon hasonlít egy erminhez, emlékeztetve rá mind a test felépítésére, mind a szőrzet színére. A különbségek közöttük a csecsemő kisebb mérete és kissé rövidebb farka monokromaticitása van, mint az erminé (akár 9 cm hosszú, sötét címer nélkül). Alapján különleges mirigyek vannak, amelyek titkolódnak egy undorító, éles szaggal.

Szőrme kisállat simogatja rövid és feszes. Színe a szezonalitás függvénye. Télen a háziasszony fehér színű, nyáron pedig a mancsok külső oldalán a barnásbarna, a farok oldalán, hátul és a fej tetején - csak a mancsok, a has, a mellkas, a felső ajkak és a torok belseje még mindig fehér. A szőrme sűrűségének minősége tekintetében a csirke szőrme mindig ugyanaz - nyáron, télen, az egyetlen különbség, hogy a meleg szezonban a haj kissé rövidebb és vékonyabb, mint a tél. Néhány déli élőhelyen az állat egyáltalán nem változik, főleg barna marad.

A Weasel kiválóan mászik, fut és úszik - így agilis és agilis állat. A szokásait megkülönbözteti a támadások és a bátorság merészsége, vérszomjassága, így gyakran egy éjszaka egy emberi lakásban fogható, ahol a legszűkebb lyukakon és repedéseken keresztül lép be a gazdaságba. A házasság a nap különböző időszakaiban aktív, de általában éjszaka vagy alkonyatkor vadászik.

Hagyományosan több földi életmódot vezet. Mozgó ugrást. Elkerülve a területet, inkább a cserjékhez és más természetes vagy mesterséges burkolatokhoz ragaszkodik. A nem védett hely megpróbálja elkerülni. Egy nap a házasság képes leküzdeni egy-két kilométert. Télen havas üregekben mozog.

A kisállatuk miatt a házasok gyakran meghalnak, amikor nagyobb állatok zúzódnak össze, de gyakran van időjük, hogy megrágják ellenfeleiket. A harcok idején a házas férfiak nagyon hangosan ürülnek ki.

Desman egy molehapált emlős. A rovarevő osztályba tartozik. A múltban - az aktív vadászat tárgya. Az állat jelenleg Oroszország Vörös Könyvében szerepel, és védett. Az állati pézsma teljesebb leírását az alábbiakban ismertetjük.

A muskrat egy viszonylag ritka, Oroszországban endémiás faj. Korábban gyakran találkozott Európában a Brit-szigetekig. A sivatag modern természetes élőhelye a Volga, Dnyeper, Ural és Don medencékre korlátozódik. Még mindig Ukrajnában, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Litvániában található.

Az állati pézsma megjelenése egyedülálló. Ez egy meglehetősen nagy fenevad 18-22 cm-es testtel, a farka ugyanolyan hosszú és 520 g-ig terjed. A pézsma farka egy kanos mérleggel van borítva, és mentén a tetején is kemény hajszálak vannak, amelyek a gerincet alkotják. A farok a maga alján olyan, mintha túlfeszült volna (ott van a legkisebb átmérője). A megszakításnál (a farok hossza első harmadában) körte alakú sűrűség van. Vannak pézsma, szagú mirigyek, amelyekből az olajos folyadék számos nyíláson megy keresztül - ezek a sűrűség alsó oldalán helyezkednek el. A sűrűségű farok oldalról jelentősen összenyomódott. Az orrüregben lévő orrnyílások egy speciális szeleppel vannak lezárva. Az állatnak nagyon hosszú vibrációja van, és érzékeny szőrszálai nőnek a testén. Desman meglehetősen rövid végtagokkal rendelkezik, 5 ujjal, míg a hátsó lábak szélesebbek és nagyobbak, mint a lábfej. A körmök ujjait az úszásmembránok kombinálják. A karmok hosszúak, jól fejlettek és enyhén íveltek. A mancsok széleinél van egy merev haj pereme, amely növeli az egyes mancsok úszófelületét. A pézsma szőrme bársonyos, vastag, nagyon tartós. A desmans szőrszőrszálai nincsenek rendezve, mint más állatok: felfelé terjeszkednek és a gyökér felé kúposak. A hát színe szürkés vagy sötétbarna, a hasa ezüstös vagy ezüstös fehér.

Az Ermine egy kis állat a háziasszony családjában. Külsőleg úgy néz ki, mint egy nyárs: ugyanaz a hosszúkás test, rövid lábak és hosszú nyak. Ezenkívül az ermin apró, lekerekített fülekkel rendelkezik, amelyek a Kunimhoz tartozó valamennyi állatra jellemzőek. Az állat megjelenése megtévesztően aranyos, de valójában az ermin meglehetősen veszélyes, bátor és vérszomjas ragadozó. Ha az állatnak nincs más útja, akkor egy személyt is támadhat. Szőrme talán a legértékesebb az összes prémes állat számára. A szőrme miatt ermint készítünk. A természetben mintegy 26 fajta ermin van, a szőrme típusától és az állat méretétől eltérő.

Az Ermine egy kis állat, hasonlóan a test és a fej szerkezeteihez. A test vékony és hosszú és rugalmas, mivel az állat mozgó életmódot és rágcsálókra vadászik. A mancsok rövidek, úgyhogy úgy tűnik, hogy az ermin zömök. Hosszú, éles, tartós karmai vannak, amelyek segítenek átjutni a fákon, de nem elég erősek ahhoz, hogy ásni tudjanak. Az állat lábain is csatlakozó membránok vannak, amelyek télen a mohával túllépnek, növelve a lábterületet, és az állat könnyebben mozoghat a hóban. A fej háromszög alakú, hegyes szájjal, a fülek kerekek, mint minden más kagyló, az orr és a szem fekete. Az ermin nagyon éles fogakkal rendelkezik, mert fő ételei rágcsálók.

Ez a kis állat nagyon okos és mobil. Gyorsan mozog és egy kicsit nyüzsgő. A melegebb hónapokban vadászat közben egy ermin akár tizenöt kilométert is sétálhat naponta, télen pedig akár három kilométerre. A hófedélen az állat fél méter hosszú, míg a kocka hátsó lába. Amikor más ragadozók megtámadják, inkább a fákon ül, amíg a nyomozó elhagyja.

A ermine ellenségei is: vörös és szürke róka, nyárs, sable, ilka, amerikai borzya, valamint ragadozó madarak. Vannak esetek, amikor az ermint a házi macskák fogják. Sok állat meghal egy nematódával, egy parazita betegséggel, melyet a csigák tolerálnak.

Közös Viper

Ez a kígyó 35-50 cm hosszú, a közös vipera más színű lehet, de az összes viperának egy megkülönböztető tulajdonsága van: ez egy sötét cikk-cakk a háton, a fej hátuljától a farok végéig, melyet mindkét oldalon egy hosszanti sötét folt kísér. Feltételezhetjük, hogy a viperák fő színe ezüst, de ez önkényes, mivel világos szürke, sárga, zöld és barna egyének vannak. A vipera hasa sötétkék vagy akár fekete. A farok vége mindig világosabb, gyakran citrom.

A vipereknek nagy, lekerekített szeme van. Egyesek azt mondják, hogy valamiféle ravaszságot és agressziót tükröznek. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Itt néha rettenetes számban élnek.

Annak ellenére, hogy a viperák szeretik a fényt és a hőt, nem lehet azzal érvelni, hogy ez a kígyó egy nappali életet eredményez, éppen ellenkezőleg, napközben lassúak, szeretik a napot felszívni, és a szürkületes megközelítések miatt a viperák aktívvá válnak és vadásznak. Még a szeme is alkalmazkodik ahhoz, hogy a sötétben lásson: a tanuló növekszik és zsugorodik, ami ritka a hüllőkben.

A vipera ételek főként melegvérű állatokból állnak, különösen az egerekből, amelyeket a kígyó előnyben részesít bármely más élelmiszerhez. A tudósok megfigyeléseiből az következik, hogy nemcsak a földön, hanem a földön is elkapja az egereket. A csibék, különösen azok a madarak, amelyek a földön fészkelnek, gyakran a vipera áldozatává válnak. Vadászhat felnőtt madarak számára. Csak békákat és gyíkokat eszik csak végső megoldásként.

Az erdők Oroszországban

  • A természeti övezetek térképén találja meg a tajga zónáját, a vegyes és lombhullató erdők zónáját. Mit mondhatsz róluk a térképen? Ismerje meg az erdőterületek megjelenítése a térképen.

A tundra zónától délre melegebb lesz. Itt azonban elég sok csapadék van. A megfelelő mennyiségű hő és nedvesség miatt a fák itt nőhetnek. A tundra zónát fokozatosan helyettesíti az erdő tundra és az erdei tundra erdő.

Országunkat gyakran nagy erdei erőnek nevezik. Az erdők Oroszország területének több mint felét foglalják el.

Az erdei övezetek talajai tápanyagokban gazdagabbak, mint a tundrában, a növény- és állatvilág sokkal változatosabb.

Válasszon, hogy egy csoportban dolgozik-e az egyik feladat.

  1. Ismerje meg a taiga jellegéről szóló tankönyvet. Tekintsük a herbárium taiga növényeket. Határozza meg nevüket egy tankönyv és meghatározó atlasz segítségével. Gondolj arra, hogy milyen jelek segítenek megismerni ezeket a növényeket a természetben.
  2. Ismerje meg a tankönyvet vegyes és lombhullató erdőkkel. Tekintsük az erdei zóna herbárium növényeit. Határozza meg nevüket egy tankönyv és meghatározó atlasz segítségével. Gondolj arra, hogy milyen jelek segítenek megismerni ezeket a növényeket a természetben.
  3. A tankönyv rajzának segítségével megismerkedhet a taiga vadvilágával. Keresse meg a tankönyv szövegében néhány állatot. Mit érdekel? A tankönyv képén és szövegénél meséljen el a taiga ökológiai kapcsolatairól. Készíts egy modellt a táplálékláncnak, amely a taigának jellemző.

A munka eredményei szerint küldjön üzenetet az osztálynak.

A különböző fák különböző hőmennyiséget igényelnek: az egyik kevesebb, a másik több. A tűlevelűek - lucfenyő (1), fenyő (2), vörösfenyő (3), fenyő (4), cédrusfenyő (5) kevésbé igényelnek hőt. Jól nőnek az erdei övezet északi részén. Ezek a fák tűlevelű erdőket alkotnak - taiga.

A taiga nyáron sokkal melegebb, mint a tundrában, de a tél nagyon hideg. Itt is van permafrost. Igaz, nyáron a föld felszíne jobban felolvad, mint a tundrában. Ez nagyon fontos a fák számára, amelyek erős gyökerei vannak.

Ismerjük meg a taiga néhány állatát.

Kedrovka az egyik legérdekesebb taiga-madár. Télen különböző magányos helyeken tárolja a fenyőmagokat - a cédrus fenyőmagot. Ezeket a diót nem találja később. És új helyeken hajtanak. Tehát a diótörő segít a cédrus fenyő szaporodásában és letelepedésben.

Chipmunk úgy néz ki, mint egy mókus, de csaknem a fele. A mókuság megkülönböztető jellemzője az öt sötét csík a háton. Ez az állat ügyesen mászik a fákra, és sekély lyukban él egy lehullott törzs alatt vagy egy csonk alatt. A mókus táplálkozik főleg fenyőmaggal és más magvakkal. A lyukában nagy élelmiszerkészleteket készít, amelyeket tavasszal eszik a hibernálás után.

A repülő mókus a mókus relatívja, kissé kisebb méretű. A mókustól eltérően a repülő mókus nemcsak ágról ágra ugrik, hanem pontosabban is jelentős távolságra repül, akár 40 - 50 méterre! A szárnyak szerepe szőrmefedő bőrráncokkal rendelkezik az első és a hátsó lábak között.

1. Diótörő. 2. Falcon-merlin. 3. Repülő mókus. 4. Mókus. 5. Nemes szarvas. 6. Sable. 7. Elk. 8. Barna medve. 9. Chipmunk. 10. Lynx. 11. Fehér nyúl. 12. Hazel. 13. Fűrészáru. 14. Egy vole.

Sable ragadozó. Fő ragadozója rágcsálók. Sable egy sötét, süket taiga-ban él, ahol a fenyő, a fenyő és a cédrus fenyő nő. Miután a bábok sokak voltak, de a gyönyörű, drága szőrme miatt szinte teljesen megsemmisültek. A tartalékok létrehozása segített megmenteni ezt a csodálatos fenevadat.

Vegyes és lombhullató erdők

A tajga déli részén a tél sokkal enyhébb. A permafrost nincs itt. Ezek a feltételek kedvezőbbek a lombhullató fák esetében. Ezért a vegyes erdők a taigától délre találhatók. Itt, mint a tűlevelű és lombhullató fák.

Több déli irányban elterjedt széleslevelű erdők. Termofil fák alkotják, széles, nagy levelekkel. Ezek a fák közé tartozik a tölgy (1), juhar (2), hárs (3), hamu (4), elm (5). Ezeket a fajtákat széles levelűnek hívják, ellentétben a kisméretű levelekkel, amelyek közé tartozik a nyír, az aspen.

Megvitatja

Hasonlítsa össze a tundra és az erdei zónák természetét.

Ellenőrizze magát

  1. Az erdőterületek megjelenítése a térképen.
  2. Milyen természeti adottságai vannak az erdőterületeknek a fák növekedésének?
  3. A taiga, vegyes és lombhullató erdők vágási jellemzői.
  4. Adjon példákat a taiga-állatokra.
  5. Melyek a környezeti kapcsolatok a taiga-ban?

Házi feladatok

  1. Rajzolja, hogyan képzelje el a taiga, vegyes és lombhullató erdőket.
  2. Az internet segítségével készítsen üzenetet az ábrán látható növényekről vagy állatokról.

A következő leckében

Ismerjük meg az erdők szerepét a természetben és az emberi életben, a környezetvédelmi kérdésekben és az erdőterületek természetvédelmében. Megtanuljuk, hogy megfelelően viselkedjünk az erdőben.

Emlékezzetek arra, amit már tudtok az erdő szerepéről az emberi életben. Milyen magatartási szabályokat kell követni annak érdekében, hogy az erdő ne sérüljön?

Tajga. Növények és állatok

A taiga természeti övezete az Eurázsia és Észak-Amerika északi részén található. Az észak-amerikai kontinensen nyugatról keletre húzódott több mint 5 ezerrel.

km-re, és a skandináv félszigeten keletkezett Eurázsiában, a Csendes-óceán partján terjedt. Az eurázsiai taiga a Föld legnagyobb folytonos erdőterülete.

Az Orosz Föderáció területének több mint 60% -át foglalja el. A Taiga hatalmas fafajtákat tartalmaz, és nagy mennyiségű oxigént szállít a légkörbe.

Az északi részen a taiga zökkenőmentesen áthalad az erdő tundrájába, fokozatosan a taiga-erdők utat adnak az erdőknek, majd külön fák csoportjainak. A legtávolabbi taiga-erdők az tundra-erdőbe jutnak az erős északi szélektől leginkább védett völgyek mentén.

Délen a taiga fokozatosan a tűlevelű és a lombhullató erdőkbe kerül. Évszázadokon keresztül az emberek természetes tájakban beavatkoztak ezekbe a tájakba, így most komplex természeti-antropogén komplex.

Taiga szinte teljesen lefedi Oroszország területét. Írta: Joonasl

Európában a taiga-erdők szinte az egész skandináv félszigetet és Finnországot foglalják el. Oroszországban a taiga déli határa Szentpétervár szélessége körül kezdődik, a Volga, Moszkva északi részén, az Urálig, majd Novoszibirszkig, majd Habarovszkba és Nakhodkába a Távol-Keleten, ahol vegyes erdők váltják fel. Nyugat- és Kelet-Szibéria, a Távol-Kelet legnagyobb része, az Urálok, az Altaj, a Sayans, a Bajkál, a Sikhote-Alin, a Nagy Kingán hegységei taiga erdőkkel vannak borítva.

A mérsékelt éghajlati zónában a taiga-zóna éghajlata az Eurázsia nyugati részén fekvő tengertől változik a keleti éles kontinensig.

Nyugaton, viszonylag meleg nyár +10 ° C és enyhe tél (-10 ° C), a csapadék több mint elpárolog. Túlzott nedvesség esetén a szerves és ásványi anyagok bomlástermékei az „alsó talajrétegekbe kerülnek, amelyek tisztázott podzolikus horizontot képeznek, amely mentén a taiga-zóna uralkodó talaját podzoliknak nevezik. A permafrost hozzájárul a nedvesség stagnálásához, ezért a természeti övezet nagy területei, különösen az Európai Oroszország északi részén és a nyugat-szibériában, tavak, mocsarak és mocsaras könnyű erdők vannak.

A fenyő- és fenyőfák dominálnak a podzolikus és fagyasztott-taiga-talajon növekvő, sötét tűlevelű erdőkben, és általában nincs aljnövényzet. Twilight uralkodik a blokkoló koronák alatt, az alsó rétegben mohák, zuzmók, villák, vastag páfrány és bogyós bokrok - vörösáfonya, áfonya, áfonya. Oroszország északnyugati részén fenyőerdők uralkodnak, az Urál nyugati lejtőjén pedig nagy felhők, elegendő csapadék és nagy hótakaró, lucfenyő és lucfenyő-cédrus erdők jellemzik.

Az urál keleti lejtőjén a nedvesség kisebb, mint a nyugaton, ezért az erdei növényzet összetétele eltérő: a könnyű tűlevelű erdők dominálnak - főleg fenyő, néha vörösfenyő és cédrus (szibériai fenyő).

Könnyű tűlevelű erdők jellemzik a tajga ázsiai részét.

A szibériai tajga nyári hőmérséklete a kontinentális éghajlatban +20 ° C-ra emelkedik, télen pedig északkeleti szibériában -50 ° C-ra csökken.

A Nyugat-szibériai alföld területén főként vörösfenyő és lucfenyő növekszik az északi részen, a központi részen - fenyő, a déli részen - luc, cédrus és fenyő. A könnyű tűlevelű erdők kevésbé igényesek a talaj és az éghajlati viszonyok között, és a termékeny talajokon is nőhetnek.

Ezeknek az erdőknek a koronái nem zárva vannak, és rajtuk keresztül a napsugarak szabadon behatolnak az alsó rétegbe. A könnyű tűlevelű cserép cserje rétegét éger, törpe nyír és fűzfa, bogyós bokrok alkotják.

Közép- és Északkelet-Szibériában, a kemény éghajlat és az örökkori körülmények között a vörösfenyő taiga dominál. Az észak-amerikai tűlevelű erdők mérsékelt kontinentális éghajlatúak, hűvös nyárral és túlzott nedvességgel.

A növények fajösszetétele itt gazdagabb, mint az európai és ázsiai taiga. Száz évszázadok óta szinte a teljes taiga-zóna szenvedett az emberi tevékenységek negatív hatásaitól: slash-and-burn gazdálkodás, vadászat, szénaforrás a folyók árterében, szelektív fakitermelés, levegőszennyezés stb.

Csak szibériai távoli területeken találhatók szűz természet sarkai. Napjainkban pusztul el a természeti folyamatok és a több ezer éve fejlődő hagyományos gazdasági tevékenység közötti egyensúly, és a taiga hasonló, a természeti komplexum fokozatosan eltűnik.

Az erdei növényzet a tajga és a vegyes erdők övezeteit alkotja. Az emberiség hajnalán a Föld erdeinek területe 7,5 milliárd hektár volt. Jelenleg a világ földterülete 3,26 milliárd euró.

ha, ebből a FÁK erdőterületén 738 millió hektár. A tűlevelű erdők az erdő által elfoglalt terület mintegy 77% -át foglalják el, faanyaguk 86% -a a FÁK-tartalékoknak. A FÁK-n belül a taiga és a vegyes erdők az ország területének 32,4% -át foglalják el.

A FÁK erdei alapterülete 1238 millió hektár, vagyis az ország területének 55% -a.

A nyugati és keleti erdei övezetekben a növényzetfedél-tartományi különbségek nemcsak a modern éghajlati viszonyok, hanem a FÁK természettörténeti fejlődésének teljes folyamata is.

A talaj mechanikai összetétele, a podzolikus folyamat megnyilvánulásának mértéke és a nedvesítés jellege befolyásolja a növényzet eloszlását az egyes zónákban, bizonyos élőhelyi körülményeket teremtve az egyes növények és fitocenózisok számára.

Például a tápanyagokra kevésbé igényes fenyőfa könnyű mechanikai összetételű talajokon növekszik, változó fokú podzolizációval, nemcsak az erdő, hanem a szomszédos területek éghajlati viszonyaitól függetlenül.

Az erdei növényzetet jelentős mértékben megváltoztatta az emberi tevékenység, különösen a vegyes erdőterületeken.

Három fajta természetes növényzet jellemző a taiga és a vegyes erdőkre: erdő, rét és mocsár.

A taiga keleti részén az európai és szibériai lucfenyő, fenyő, szibériai fenyő északkeleti részén, Sukachev vörösfenyő, szibériai cédrus fenyő (szibériai cédrus) jellemzi.

Szibériában a fafajok, a fenyő, a szibériai és a dahuriai lárvák, a fenyő és a cédrus fenyőfák alkotják a fő erdőket.

A kelet-európai taigában a szibériai lucfenyő elterjedt, a Kola-félszigettől kezdve az európai lucfenyő kelet felé nyúlik a kazán területre, délen - a csernozjom északi határáig, a szibériai fenyő a felső szukhóniától nyugatra ér.

Szibériai vörösfenyő uralkodik Nyugat-Szibériában, az európai részen - Sukachev vörösfenyőn, a Fehér-tenger Onega-öböl déli csúcsához és a Fehér-tó keleti partjához, ahonnan eloszlási határa a Kerzhents-folyó felső szakaszára és a Vetluga középső szakaszára esik.

Szibériában, a jenisei keleti részén, az örökhomok területén Dahur-vörösfenyő nő, amelynek gyökérzete vízszintesen az örökhomály felett helyezkedik el.

Az orosz síkságon található szibériai cédrus fenyő kissé nyugatra fekszik a középső pechorától. Továbbá, a határa meredeken dél felé halad, nem érte el a Sverdlovskot. Nyugat-Szibériában a cédrus fenyő jellegzetessége az uránnak vagy a megfeketedett taigának.

Közép- és Kelet-Szibériában a cédrus nagy területeken érhető el, belép az Aldan-medencébe és a Kelet-Transbaikáliába. Azonban ezekre a területekre a legjellemzőbb fafajok a dahuriai vörösfenyő.

A cédrus vagy cédrusfenyő törpe formája általában elterjedt a hegyek szubalpine övében, Közép-Szibériától nyugatra és a Csendes-óceán tengerében a szovjet szigeteket is beleértve.

A Távol-Keleten az Okhotsk növényvilágának elemeit a tajga képviseli: Ayán lucfenyő, egy nagyon ősi faj, amely a Balkán-félsziget egyik fenyője, a fehér fenyő és a kő nyírfa közelében van.

Az utóbbi nem magas a hegyekben.

A taiga-ban is vannak kisméretű fajok: nyír, nyár és szürke éger. A kis levelű fák erdei általában másodlagos eredetűek, vaddisznókat vagy tűlevelű erdőket égetnek. A FÁK európai részének számos településén ezek a sziklák ideiglenes kis erdőket képeznek, amelyek nem értékesek.

A lucfenyő és a fenyő, mint világosabb fajok, emberi beavatkozás nélkül általában feladják a tűlevelűek helyzetét.

A tajga összetételében a széles leveles fafajok szinte teljesen hiányoznak, csak az európai részen lépnek be a középső és a déli taiga csíkjába, de itt a széles levelű fajok nem lényeges összetevői a növényi társulásoknak.

A leginkább északon a juhar. Maple Arial eléri a Ladoga-tó északi partját, áthalad az Onega-tóra, keleti Fehér-tó mentén halad

Milyen állatok élnek a taiga-ban

Kirillov. A tó északi határa az Onega-tó északi részén fekszik, az Észak-Dvina középső szakaszán, a Vychegda összefolyásától délre és Kama folyó északi részén. A Nyugat-szibériai alföldön egy bokorforma található, amely a Tobolszk régióban található.

A hárserdő helyszíne - a „linden-sziget” - a Kuznetsk Alatau nyugati lejtőin található.

Dubaprohod északi határa a Vyborgtól Leningrádig, a Fehér-tótól délre, a Vologdán, Kirovtól délre és az Urálon, a Sverdlovsk szélességéig.

A FÁK-ban a leggyakoribbak a vörösfenyőfák, a lucfenyők és a fenyvesek.

A lucfenyő egy árnyéktűrő fajta, szoros ültetvényeket képez, gyengén füves borítással, termékenyebb zsákos és mérsékelten nedves talajfajtákon.

A sekély gyökérrendszerrel rendelkező lucfenyő permafrostokkal rendelkező területeken telepedhet le, de nem tolerálja a mocsári talajokat, ilyen esetekben a fenyőhöz jutva. A lucfenyő meredek kontinentális éghajlata kedvezőtlen, így délen sokkal kevésbé gyakori, mint a fenyő, amely a folyó völgyeiben belép a sztyepp zónába. A kelet-európai lucfenyő-erdők összetételében cserjék és lágyszárú növények (komplex lucfenyő), lombhullató fafajok műholdai találhatók.

Van okunk azt hinni, hogy a modern kor a lucfenyő számára kedvezőbb, mint a tölgy és más széles levelű fajok esetében. A talaj erős podzolizációja a tölgy és néhány más lombhullató fafaj eltűnéséhez vezet, amelyeket lucfenyő helyettesít. A fenyő viszonylag közel van a lucfenyőhöz a környezeti feltételek szempontjából, de sokkal kevésbé gyakori.

A fenyő könnyű szerető fajta, kevés a talajra és a nedvesség mennyiségére.

Homokos podzolizált homokon, sphagnum rokonokon, grániton vagy mészkően növekszik. A lucfenyő helyén gyakran egy fenyő nyír és nyárfa található. A lombkorona alatt elkezdődik a lucfenyő megújulása, amely utólag felülmúlja a fényt szerető sziklákat és kiszorítja őket.

A vörösfenyő tenyésztésű tenyésztésű tél, szibériai és távol-keleti területeken elterjedt, gyengén elvezetett talajokon (Yakutia), rendkívül hidegálló, különösen Dahur-vörösfenyőn.

A fa minősége érdekében a szibériai lakosok vörösfenyőjét „szibériai tölgynek” nevezik.

A talaj talajviszonyai a taiga sok helyen igen kedvezőek a mezőgazdaság számára. Az olyan akadályok, mint a túlzott nedvesség és az éghajlat súlyossága nagymértékben megszűnik a lakosság és a kultúra hatására. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. A saját különleges mikroklímájú erdőben az állatok kevésbé szenvednek a hirtelen időjárási változásoktól, különösen az erős szélektől. Az erdei korona, a fák üregei, a halott talajtakaró jó védelmet nyújt a ragadozók ellen, és kényelmesek a fészek elrendezéséhez.

Az emlősökből származó tipikus taigaállatok a jávorszarvas, a barna medve, a hiúz, a repülő mókus, a bohóc, a mókus, a kolóna, a fehér nyúl, az egérszerű rágcsálókból nagyon gyakori vörös-szürke völgyek.

A mocsarakban és a zuzmófákban, bár nem gyakran, rénszarvas, a múltban meglehetősen közönséges a taiga lakója.

A zóna déli részén ismert őz és nyúl.

A zóna madárállománya igen változatos. A legjellemzőbb fafajok, mogyorók, Zhelna vagy fekete harkály, háromfarkú harkály, nagy tarka farka, kis feketefarkas, kuksha, diótörő vagy diófa, crossbill, kékfejű bagoly, sólyom bagoly. Ez azt jelzi, hogy a madarak tajga növekedése nyugatról keletre halad. Az európai taiga tipikus taiga-madárai 23-26 faj, a nyugat-szibériai - 30-33, a jenisei-től keletre - 57-79.

Hüllők jelennek meg - a közönséges vipera, viviparous gyík, gyakori már, több kétéltű faj van. A rovarok világát kivételes sokszínűség és gazdagság jellemzi.

Elég azt mondani, hogy a Szovjetunió erdős tájain csak a Diptera állatvilágának legalább 7000-8000 faja van, a taigában északon 100-150 kg / ha, délen pedig 160-100 kg / ha, a déli-szigetek teljes tartaléka nő. A ce legnagyobb része a földigilisztákra esik, a gerinces állatok aránya a zoomass teljes tartalékában jelentéktelen - átlagosan 2,24 kg / ha.

A taiga tűlevelű erdei és az ott élő állatok nehéz viszonyban vannak.

Az állatvilág függősége az erdőben nyilvánvaló. Ugyanakkor maga az erdő is nagyon erős, sokoldalú hatással van az állatokra.

Egy mókus, annak érdekében, hogy egy nap alatt önmagát táplálja, körülbelül 30 lucfenyőt, vagy akár 130 vörösfenyőt, vagy akár 200-300 fenyőfát is magába foglal. Becslések szerint például az Arkhangelszki régió lucfenyőállományaiban a vetőmagok 38% -át a talajba vetik, a többi magot mókus, tüskék és kereszttáblák elpusztítják.

Hatalmas károkat okozott a fenyőmag-diófélék állományának, a mókus, a mókus, a mókus, a vole. Kedrovka, amely számos raktárat rendez a cédrus dióból - hektáronként több száz és több ezer között, aktívan hozzájárul a cédrus telepítéséhez. Legfeljebb 5 kg kiválasztott fenyőmagot találtak a mókuságakban.

Télen a szekér minden hónapban körülbelül 6 kg száraz fenyő- vagy cédrus tűket eszik, ezáltal nagymértékben lenyomja a sok fát, míg a mogyoró fanyar keményfa éjszaka.

A harkályok nemcsak üregeket készítenek, hanem „gyűrűs fákat” isznak, hogy elszívják a gyümölcsöt, így egyes fák, különösen a nyírfa kérge hasonlít egy szitára. Fenyő aljnövényzet, aspen, hegyi kőris, fűzfa nagyon sokat szenved a jávorszarvasból. Az aspen, a fűzfa és a sok más fafaj tavaszi héja és hajtásai egy nyúl fehér nyúlból táplálkoznak. A télen aktív, havas életmódot vezető kocák, fordulásaik helyén teljesen áfonyát, málnát, mohát és zuzmót fogyasztanak.

Az ilyen helyek nyáron hasonlítanak a miniatűr zavarokra. „Nyilvánvaló, hogy a talajok és a kedvencek téli tevékenysége az északi taiga számára jellemző jellegű, a talajcserepek borításának rendkívül egyenlőtlen eloszlásának fő oka.

Nyáron sok állat szívesen eszik egy csomó gomba ... A taiga-ban a rénszarvasok kifejezetten a gombát keresik, és mohón eszik őket, és bizonyos információk szerint még különleges vándorlást is végeznek.

A tűlevelű erdők veszélyes kártevői - sok rovar.

A szibériai cédrus selyemhernyó több százezer hektáron cédrusszárítást okoz. A vörösfenyő nem okoz kevesebb kárt a vörösfenyő lepkék. Az orosz síkságon fekvő tűlevelű erdőket különösen fenyő selyemhernyó és apáca pillangó érinti.

Az erdei kártevők kémiai és biológiai ellenőrzésének módszereit széles körben használják az erdészeti gyakorlatban.

Az állatok több növényzetet érintenek. Bizonyos esetekben hatásuk alatt különleges tájkomplexek alakulnak ki. A zoogenikus erdei traktusok kiváló példája a vadállat szolonetz.

E. N. Matyushkina észrevételei szerint a Sikhote-Alin-hegységben minden ilyen só-só naponta 30-50 jávorszarvasra és vörös szarvasra látogat. A solonetz füves fedele teljesen ki van húzva, nincsenek fák vagy nagyon kevés közülük.

A traktus közepén gödrök és barlang alakú mélyedések találhatók, ahol a vadállatok születtek. A külterületen - állati utaktól - homályos talaj, eróziós hornyok, kidőlt fák.

Így nyílt tisztás keletkezik az erdő között, ahol koncentrálódik a vérszívó dipteránok, ragadozók, ártalmatlanítók, pubisok és még a rétes madarak is - t.

e) teljes tájkomplexum, amelyet az állati tevékenység életre kelt.

Egy másik példa a hód fakitermelés, fejlesztés olyan helyeken, ahol a hódok telepednek le. Ezek olyan területek, ahol erősen szemetes ártéri erdők találhatók, véletlenszerűen szétszórva és egymásra rakva, egymásra rakva egy darab ágakat és forgácsokat. A taiga északi részén, ahol az erdő megújulása, különösen a nyír, nehéz és lassan fordul elő, az ilyen fakitermelés, akár elhagyott, több mint egy évtizede megőrzi jellemzőit.

Információ forrása: Milkov F.N.

A Szovjetunió természetes övezetei / F.N. Mielke. - M .: Thought, 1977 - 296 p.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org