állatok

Puma (puma vagy hegyi oroszlán)

A Puma ragadozó macskaállat. Ügyes és agilis vadász, a nagy macskák egyik legvilágosabb és legcsodálatosabb képviselője. Ebben a cikkben láthatod a puma leírását és fotóját, sok új és érdekes dolgot tanulhatsz a gyönyörű vad macska életéről.

Mit néz ki egy puma és mit hívnak?

Puma erős macskának tűnik, nagyon rugalmas teste van, hosszú, izmos farokkal. A mancsok a fák hegymászására alkalmasak. Puma rövid és vastag bevonattal rendelkezik.

A felnőttek puma többnyire vöröses színű, a test alsó része könnyebb, mint a felső. Fekete macska és sötét füle macskája.

A puma test hossza 100-180 cm, a farok hossza 60-75 cm, a magassága 60-90 cm, a puma súlya elérheti a 100 kg-ot. Érdemes megjegyezni, hogy a férfiak sokkal nagyobbak, mint a nők. A nőstények átlagos súlya 30-50 kg és hím - 60-80 kg.

Ez a vadvirágnak más neve van. A puma néven hegyi oroszlán és a puma.

Hol él a puma?

Puma - nagy vad macskák külföldi képviselője. A puma Észak- és Dél-Amerikában él, meglehetősen nagy területen lakik - a Yukon (Kanada) és Patagonia (Dél-Amerika) között.

A puma hegyvidéki területeken él és nem fél a nagy magasságoktól. Szintén előnyben részesíti a tűlevelű és trópusi erdők élőhelyét, a mocsarakon és a síkságokon található.

A pumák szinte univerzálisak, könnyedén mozoghatnak a hegy lejtőin és a sziklákon, tökéletesen mászik a fákra, és jól vízzel úszhatnak. Az állati puma képes alkalmazkodni az élethez bármely településen.

A felnött pókok gyakran egyedül választják az életet, kivételt képeznek az anyák cica és párosok a párzási időszakban. A vadon élő macska puma 20 évig él.

Hogyan vadászik a puma?

Cougar képzett vadász és kiváló ragadozó. Nagyon éles látása van, így a puma alkonyatkor és sötétben vadászik. Bizonyos esetekben vadászni és napozni. Ez a ragadozó macska saját vadászati ​​taktikájával rendelkezik, ez egy nagyszerű stratéga.

A vadon élő állat puma felborul a zsákmánytól, hogy ne szagolja a szagát. A puma támadás az áldozat hátára ugrálás után következik be, utána a hegyi oroszlán megszakítja a zsákmányt, vagy megragadja a fogát a toroknál, és elkezd megfojtani.

Pumas nagyon okos és ravasz, félig elfogyasztott húst elrejtik a lombozat elaludásával. Éhesek, visszatérnek a rejtett zsákmányhoz. A befejezetlen hasított testek más környező állatok számára biztosítanak táplálékot.

A puma főleg szarvas, jávorszarvas, guanaco vadászik. Azonban a ragadozó puma más állatokra táplálkozik, beleértve a pumákat és az állatokat. Egy év alatt egy macska-puma 800-1300 kg húst fogyaszt, ami körülbelül 48 kócsag állat.

Amerika hegyi oroszlánának harminc foga van, amelyek elég erősek, és a szövetek és a csontok szakadására alkalmasak. Karmok, amiket ragadozó és ragadozó fogásokhoz használnak.

A Cougars akár 6 méter hosszú és akár 2,5 méter magas ugrásokat is készíthet, akár 60 km / h sebességgel is. Az amerikai hegyvidéki oroszlán rendkívül kiterjedt vadászterülettel rendelkezik. A puma nőstényben 26 és 350 km² közötti, a férfiaknál 140 és 760 km² közötti.

Cubs puma: megjelenés és fejlődés

Puma - az állat elég csendes. A hangos sikolyokat csak a házassági időszakban tesz közzé, amely először két-három éves korban jön létre. A puma terhességének időtartama három hónap. Átlagosan a puma 2-3 kölyköt szül, súlya 250-450 g és testhosszúsága 25-30 cm.

A Puma kiscicák különböznek elsősorban a felnőttektől. A Cougar kölyköknek barnás-szürke árnyalata van, fekete foltokkal, amelyek egy évesen változnak.

A Puma kölykök 2 héttel a szülés után nyitják meg a szemüket, első fogaik egyidejűleg kitörnek. Kezdetben a puma cica kifejezetten kék szemszínnel rendelkezik, amely fokozatosan hat hónap alatt változik. A gyapjú foltok 9 hónap elteltével elhalványulnak, és két évvel fokozatosan eltűnnek.

A Puma kiscicák 6 hetes korban kezdik meg a felnőtt ételeket, de a tej még mindig benne van az étrendben. A Puma kölykök két éven át anyukájukban maradnak, ez idő alatt megvan az ideje, hogy megtanulják a túléléshez és vadászathoz szükséges összes készséget, további önálló életet.

Ezután a fiatal puma a saját vadászterületüket keresi, de az anyjuk elhagyása után több hónapig csoportokban maradhat testvéreivel.

Amerika legnagyobb macskájának nincs természetes ellensége. Kevesen mernek harcolni a fenséges és gyorsított puma ellen. Csak néha, néhány nagy ragadozó támadhat fiatal és figyelmetlenséges puma.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretne olvasni a vadon élő állatokról, feliratkozzon a webhelyünk frissítéseire, hogy az első, hogy csak a legújabb és legizgalmasabb cikkeket kapja bolygónk különböző állatairól.

Cougar Leírás

Puma concolor - ez a faj neve latinul, ahol a második rész „monokróm” -ként fordul elő, és ez a kijelentés igaz, ha a színt mintázat hiányában tekintjük. Másrészről, a fenevad nem néz ki teljesen monokróm: a felső rész ellentétben áll egy könnyű hasral, és az arcán az áll és a szája egy külön fehér zónája van.

megjelenés

Egy felnőtt férfi körülbelül egyharmada nagyobb, mint egy nő, és súlya 60–80 kg, 1–1,8 méter hosszú.. Az egyéni példányok 100–105 kg-ot kapnak. A puma 0,6–0,9 m magas, az izmos, egyenletesen serpenyő farok 0,6–0,75 m. A puma hosszúkás és rugalmas testtel van ellátva, melynek koronája egy kerek fejű, arányos fej. A Puma nagyon figyelmes és gyönyörű, fekete bélelt szemekkel rendelkezik. Az írisz színe a mogyorótól a világosszürke és a zöld között változik.

A hátsó széles mancsok (4 ujjal) nagyobbak, mint az elülsőek, amelyek mindegyikéből 5 ujja van. Az ujjak ívelt és éles karmokkal vannak felszerelve, amelyek visszahúzódnak, mint minden macska. A behúzható karomra van szükség az áldozat rögzítéséhez és megtartásához, valamint a fatörzsek megmászásához. A hegyi oroszlán köpenye rövid, durva, de vastag, hasonlít a fő zsákmányának színére. Felnőtteknél a test alsó része sokkal könnyebb, mint a felső.

Ez érdekes! Az uralkodó árnyalatok piros, szürke-barna, homokos és sárgásbarna. A nyakon, a mellkason és a hason a fehér jelölések észrevehetők.

A kölykök különböző színűek: sűrű szőrük sötét, majdnem fekete foltokkal van kitéve, az első és hátsó végtagokon csíkok, a farok gyűrűi vannak. A puma színe is befolyásolja az éghajlatot. Azok, akik trópusi régiókban élnek, adnak ryzhina-t, és azok, akik északon vannak, gyakran szürke színt mutatnak.

Puma alfaja

1999-ig a biológusok együtt dolgoztak a régi klaszterekkel, a morfológiai jellemzőik alapján, és közel 30 alfajt különböztettek meg. A modern besorolás (genetikai vizsgálatok alapján) egyszerűsítette a számítást, így a cougarok sokféleségét összesen 6 alfajra csökkentette, amely ugyanazon számú filogeográfiai csoporthoz tartozik.

Egyszerűen fogalmazva, a ragadozók genomjaikban és egy adott területhez való viszonyukban különböznek egymástól:

  • Puma concolor costaricensis - Közép-Amerika,
  • Puma concolor couguar - Észak-Amerika,
  • Puma concolor cabrerae - Dél-Amerika központi része,
  • Puma concolor capricornensis - Dél-Amerika keleti része,
  • Puma concolor puma - Dél-Amerika déli része,
  • A Puma concolor concolor Dél-Amerika északi része.

Ez érdekes! A dél-floridai erdőkben / mocsarakban élő Puma concolor coryi a legritkább alfaj.

A legnagyobb koncentrációt a Big Cypress National Preserve (USA) jelezte. 2011-ben egy kicsit több mint 160 ember élt itt, ezért az alfaj az IUCN vörös listáján szerepel, „kritikus állapotban” kritikus állapotban. A biológusok szerint a floridai puma eltűnése miatt az a személy, aki a mocsárokat ürítette, és a sport érdeklődés miatt vadászott. A beltenyésztés hozzájárult a kipusztuláshoz, amikor szoros kapcsolatban álltak (kis populáció miatt).

Életmód, karakter

A Pumas elvileg egyedülállók, akik csak a párzási időszakban, majd nem több, mint egy héttel közelednek. A kölykökkel rendelkező nők is együtt maradnak. A felnőtt férfiak nem barátok: ez csak a fiatal pumákra jellemző, a közelmúltban leválasztva az anyai szegélytől. A játék jelenléte hatással van a népsűrűségre: egyetlen puma 85 km²-t képes kezelni, és több mint egy tucat ragadozót képes felvenni egy fél méretű területen.

Általában a női vadászterület 26 és 350 km² között van, a férfiakhoz képest. Az a szektor, ahol a férfi vadászat hatalmas (140–760 km²), és soha nem keresztezi a rivális területet. A határok megjelölése a vizelet / széklet és a fák karcolódásának segítségével történik. A Puma a helyszínt az évszakától függően megváltoztatja. A hegyvidéki oroszlánok tökéletesen alkalmazkodnak az élethez durva terepen: kiváló pólók (a legjobbak a macskák közül) mind hosszúságban, mind magasságban.

  • hosszú ugrás - 7,5 m
  • magas ugrás - 4,5 m,
  • ugrás egy magasságból - 18 m (az öt emeletes ház tetőjéből).

Ez érdekes! Cougar 50 km / h-ra gyorsul, de gyorsan kilégzi, de könnyen leküzdi a hegy lejtőit, nagy sziklákat és fákat. Pumas, az Egyesült Államok délnyugati sivatagaiban menekülő kutyákról, még óriási kaktuszokra is felmászott. A fenevad is jól úszik, de nem mutat nagy érdeklődést ebben a sportban.

A puma alkonyatkor vadászik, előnyben részesítve az áldozatot egy erőteljes ugrással, és délután a ragadozó denevérben alszik, a nap alatt alszik, vagy mint minden macska nyalogatja. Hosszú ideig meséltek a puma által közzétett hűsítő lélekről, de minden kiderült, hogy fikció. A leghangosabb sikolyok a futásidőszakra esnek, és a többi idő alatt a fenevad korlátozódik a morgásra, dübörgésre, sziszegésre, horkolásra és a szokásos macskafajra.

Macskafajok

Azok a földrajzi régiók hatalmassága, ahol a puma él, lehetőséget adna arra, hogy a leggyakoribb macskafajtának tulajdonítsa. De a család hasonlósága ellenére a puma külön nemzetségre oszlik. És ebben a nemzetségben egyetlen fajta volt, amely nagyszámú alfaja volt.

A hosszú farok kiegyenlítődés egy ugrásban, egy erős test, erős lábak és egy kis fej, így a puma egyedülálló képviselője egy különálló nemzetségnek, amely a Föld egyik leggyakoribb. Észak- és Dél-Amerika lakói Patagóniától a Sziklás-hegységig találkozhatnak ezzel a fenséges állattal az erdőkben, a síkságon, a hegyvidéki területeken, a mocsarakon és a trópusi dzsungelben is. Az egyetlen dolog, amely nem tetszik a puma - nyitott terek.

Egy felnőtt állat eléri a 2 m hosszúságot. Az állat tömege elérheti a 106-110 kg-ot. A farok hossza 0,8 m. Az állat feje kicsi. Egy ilyen erős macska nagyon erős lábakkal rendelkezik. A pofája általában fehér végű.

Szín és élőhely

Észak-Amerika és éghajlata a puma-nak ezüstszürke volt. A déli pampákban az állat szőrme uralkodó arany-vörös árnyalatot kapott. Az elsődleges élőhelyéről nevezett Florida puma kisebb, mint a többi alfaj, de vörös is, szürkés-homokos árnyalattal. Az a hely, ahol a puma él, attól függ, hogy milyen jellegzetes színe van.

Egyszerű és pontos nevek

Florida puma a kihalás szélén van, és szerepel a Vörös Könyvben. Volt idő, amikor mintegy 20 személy maradt az egész bolygón. Wisconsin puma-t az amerikai vadászok 1925-ben elpusztították. Ma, a teljes kihalás szélén a természetegyensúly gyönyörű alkotásainak néhány alfaja, ennek oka az, aki hegyi oroszlánt hajt, elpusztítva élőhelyeinek természetes élőhelyeit.

A földrajzi szélességek elterjedtsége, ahol találkozhat egy adott faj képviselőivel, azt eredményezte, hogy sok helyen az állat költői és pontatlan neveket kapott. Csak néhány alfaj kapott az élőhely nevét. Mindig emlékezz arra, hogy a puma állat. Ahol az erdei szépség lakik, fajától függ. A fennmaradó neveket különböző régiókban adták neki, akiket hatalma, szépsége, rejtélye és kiemelkedő vadászati ​​képességei megcsodáltak vagy rémültek.

A nevek költői és pontatlanok

Az alkalom, hogy egy éjszakai vadászaton vagy délután, egy szelíd napsütésben találkozzunk egy félelmetes ragadozóval, félelemre, tévedésre, imádatra ad okot. Például az Appalache-hegység, ahol a puma lakik, a hegyvidéki oroszlán nevét szolgálták ezekben a helyeken, és Amerika többi részén, különösen a nyugaton, ahol ezt az állatot a hatalmas tágulatok jelképének tartották, másképp hívták:

  • hegyi ördög
  • királyi macska
  • piros tigris
  • ezüst oroszlán
  • mexikói oroszlán
  • szarvas macska

A biológusok mintegy 30 alfaja a vörös tigrisnek, de mind Észak- és Dél-Amerikában élnek, így a puma még mindig az amerikai legnagyobb macska. A férfi továbbra is fokozatosan csökkenti azokat a helyeket, ahol a puma él. Észak-Amerika szárazföldje megkapta a puma puma-t, a nagybetűs állat nevét kölcsönözve a kecsua nyelvtől, és majdnem két alfaja volt gyakorlatilag megsemmisítve.

Két kontinens élőhelye

A gyönyörű és fenséges, képes vadászattól megfosztott állat hasított testét húzni, és a vadászonál nagyobb súlyú, a puma az alfajoktól függ, attól függően, hogy hol él. A válasz arra a kérdésre, hogy milyen állati puma, ahol él (melyik kontinensen), két lehetőséget és két kontinenset javasol: Észak- és Dél-Amerikát. Az alfajok amerikai élőhelyeken különböznek:

  • Puma concolor browni - Mexikóban.
  • Puma concolor costaricensis - Panama és Nicaragua között.
  • Puma concolor kaibabensis - Utahban, Nevadában és Észak-Arizonában.
  • Puma concolor osgoodi - Bolíviában, az Andokban.
  • Puma concolor soderstromi, - Ecuadorban és így tovább.

Néhány alfaj, főként latin-amerikai létezéséről ismert, hogy nevetségesen kevés. Ezeket a szemtanúi beszámolók, a szegény és kevés homályos fotók és több bányászott rejtek szerint írják le. Néha a természettudósok trófea alapján azonosíthatók, de ahol az állati élet és a bőr bányászata nem ismert.

Hasonló, de nem így

A hegyi oroszlán külsõ hasonlatossága különbözõ macskákkal látható, és néha még egy púp és leopárd hibridje is lehet, vagy egy ocelot és egy jaguárral megtörténhet. De ez egy mesterséges kereszteződés, ami nem történik meg a vadonban, ahol a jaguár a vörös tigris egyik fő ellensége, és ez utóbbi kénytelen elkerülni a jaguár élőhelyeit. A párduc ugyanolyan, mint a puma. De ha megnézed, akkor sokkal több puma, mint egy házi macska.

Kis vak cica

Az amerikai oroszlán 2-6 kölyköt szül, és mint egy igazi macska, kicsi, vak és teljesen tehetetlen. És bár már 9 hónapon keresztül egyedül vadászhatnak, a nőstény majdnem 2 éve gondoskodik róluk. Mindez történik a másik féltekén és egy másik állatvilágban, és különböző körülmények között, de megjelenésükben a kis pumák hasonlítanak az ocelotra és a jaguárra, és a párducra, mert foltosak. Csak a felneveléssel szereznek fajuk jellegzetes színét, és a foltok eltűnnek. Ez Amerika őslakos lakója, és az őslakos Amerika - a puma - nyelvén nevezték el. Hol él Oroszországban? Oroszországban egyszerűen nem létezik. Ez csak az állatkertben van.

Még az állatkertben is a puma elrejti a kölykökét a kíváncsiskodó szemektől, és csak egy hónapos korig sétál.

Élelmiszer és élőhely

Büszke, hatalmas, csodálatos, igazi királyi macska - ha szükséges, csigákat és rovarokat is eszik. Egy apró, mint például a marmoták, a kis madarak, a coyoták, az ellenségek és még a kígyók sem a fő étel, hanem könnyű, kiadós snack.

Az őslakosok őszintén hittek abban, hogy a puma csak ott él, ahol szarvasok találhatók, de egyes élőhelyeken a hadseregben élnek. A vadászatnál kedvenc módszere egy csapda támadás, és a királyi macska egy ugrásban különösen nagyszerűnek tűnik.

Puma ragadozó. Ő vadászik különböző állatokat, a veréből és az egérektől a szarvasig, a bikákig és a majmokig. Általában a fenevad úgy dönt, hogy éjszakai vadászatot végez. Délután, mint a macska minden képviselője, szereti a napsütést. Egy ilyen macska terhessége 3 hónapig tart. A Puma élettartama 18-20 év.

Az emberek pusztító aktivitása a vadvilággal összefüggésben azt a tényt eredményezte, hogy egy csodálatos állat, egy bizonyos faj képviselője, bizonyos helyeken teljes kihalás veszélye fenyeget. Különösen keserű, hogy felismerje, emlékszik az elméjére, szépségére, kegyelmére és eredetiségére.

Elosztás és alfaj

Az ősi időkben a puma élőhelyét az Amerikai Egyesült Államok összes emlősének tekintették igen kiterjedtnek. És még ma is, az eloszlás szélességét tekintve, ez a kecses macska összehasonlítható (a macska családtól) csak egy erdei macskához, egy hiúzsákhoz és egy szép leopárdhoz. Most Amerikában és Kanadában a puma főleg az ország nyugati részén található hegyvidéki régiókban tartott fenn. Keleten a puma teljesen elpusztult. A kivétel csak a Puma concolor coryi ritka alfajának egy nagyon kis populációja, amely Floridában él.

A szemtanúi beszámolók szerint ma a puma gyakran megtalálható Quebecben Kanadában és Vermontban (USA).

Florida puma

Ez a legritkább puma. Az állat, amelynek száma a természetben 2011-ben csak 160 fő volt, Dél-Floridai mocsarakban és erdőkben él. Gyors eltűnése a mocsarak, mérgezés, sportvadászat elvezetésének köszönhető.

Florida puma viszonylag kis méretű. Kabát színe - vöröses, sötét. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Korábban beszámoltak a puma-melanisták, a leucisták, az albinók felfedezéséről. A fekete puma jelentések Dél- és Közép-Amerikából érkeztek. Az 1959-ben Costa Rica-ban megölt fekete puma sötétbarna és nem fekete.

Azt jelentették, hogy a fekete puma Kentuckyban volt rögzítve, de később kiderült, hogy ez a macska könnyebb árnyalatú hasa volt. Ez azt jelenti, hogy az állat sötétbarna színű volt.

Idahóban 2007 őszén fekete pofa, torok és mellkas elpusztult. Fülei mögött fekete folt volt, amelyet a tudósok részleges melanizmus jelenségeként ismertek fel. Ennek a ténynek a hivatalos megerősítéséhez egy ismert szülővel rendelkező puma szükséges, amelyet fogságban tartanak. Ezért ma még nem igazolták a fekete puma létezésére vonatkozó adatokat.

Külső funkciók

A puma olyan állat, amelynek leírása megtalálható a ragadozók életére vonatkozó valamennyi kiadványban. Ezen jóképű férfiak szokásai nemcsak a szakértők, hanem a közönséges állatbarátok is érdekeltek.

Az egyik legnagyobb macska ragadozó, aki ma az USA-ban él, a puma. Az állat mérete kisebb, mint a jaguár. Ez a cica 180 cm-es testhosszúságú, 75 cm-es farokhosszúsággal, a marmagasság 76 cm-rel, a felnőtt hím súlya pedig körülbelül 105 kg. A nőstények 30% -kal kisebbek, mint a férfiak.

Puma - egy rugalmas és hosszúkás testű állat, alacsony lábak és egy kis fej. A hátsó lábak sokkal masszívabbak, mint az elülső. A farok izmos, hosszú, egyenletesen serdülő.

A mancsok szélesek, éles visszahúzható ívelt karmokkal végződnek. Ovális ujjpárnák.

Szőrzet és szín

A Puma (az állat fotója a ragadozókról szóló összes könyvben látható) vastag, rövid és durva szőrme. A Pumas az egyetlen macska egyetlen Amerikában.

A felnőtt állatok szürkésbarna vagy barnássárga színűek. Ebben az esetben a test alsó része sokkal könnyebb, mint a felső. A pumák színükben hasonlóak a fő ragadozójukhoz, szarvashoz. A torkon, a mellkason és a hason könnyű égés van, az arcon - fekete foltok. A fülek sötétek, a farok fekete foltokkal végződik. A trópusi területeken élő pumák vörösek és az északi egyedek szürke színűek.

A fiatal szőrzet sokkal vastagabb. Sötét csíkokkal, foltokkal a hátsó és a mellső lábakon, valamint a farok gyűrűin.

Az élet útja

Pumas különböző településeken él - síkságtól egészen magas hegyekig (4700 m), különböző tájakban - hegyi tűlevelű erdőkben, füves síkságokon, pampákban. Röviden, a puma olyan állat, amely bármely településen él. Csak annyi ételt és biztonságos menedéket kell találnia.

Ezek a vadon élő állatok megpróbálják elkerülni a vizes élőhelyeket és az alföldeket. A puma ilyen területet ad a jaguároknak, akik ilyen helyeket választottak. Ezek a ragadozók a terepen jól alkalmazkodnak az élethez. Az izmos végtagok akár hat méter hosszú és legfeljebb két és fél méter magasan mozoghatnak. A Pumas futás közben akár 50 km / h sebességet is elérhet (bár csak rövid távolságokon).

Puma (a cikkben egy állat fotóját láthatjuk) - egy állat, aki inkább egyedül él. A családok csak a párzási időszakban alakulnak ki. A népsűrűség a játék elérhetőségétől függ.

A nő, akit vadászik, 26 és 350 négyzetkilométer között van. A férfiak telete 760 négyzetkilométernyi hatalmas területet foglalhat el. Puma a szezon szerint mozog a telekon. Télen lehet egy helyszínen, nyáron pedig egy másik helyen.

A ragadozó puma éjszaka jön ki. A diéta többnyire patás állatok - szarvas, jávorszarvas, thornhorses. Nem adja fel az állatokat.

Ugyanakkor a puma különböző állatokat eszik - a mókusokból és az egerekből a lynxekig, a coyotákig és a pumákig. A leopárdokkal és tigrisekkel ellentétben a puma nem tesz különbséget a háziállatok és a vadon élő állatok között, gyakran támadó állatok, macskák, kutyák. Ugyanakkor sokkal több élőlényt öl meg, mint amennyit eszik.

A vadászat során a puma a meglepetés tényezőjét használja - a nagy zsákmányra ugrik, és a közeli távolságból ugrik az áldozatához, megszakítja a nyakát. Az év során a puma 1300 kg húst fogyaszt. A predátorok elrejtik a ragadozó maradványait, elaludnak a fákkal, levelekkel vagy hóval. Többször is visszatérhetnek a tárolóba.

A puma egy nagyon erős és tartós állat, amely a hasított testet nagy távolságra húzhatja, ami 5–7-szerese a saját súlyának.

A természetben a puma-nak nincs ellensége. Csak alkalmanként nagy ragadozók (grizzly, jaguárok, farkasok) támadnak fiatal és beteg személyeket.

Habitat, élőhelyek

Ez az egyetlen vad macska Amerikában, amely a kontinens leghosszabb területét foglalja el.. Néhány évszázaddal korábban a puma a Patagonia (Argentína) déli részéből Kanadába és Alaszkába vezető hatalmas területen található. Napjainkban a tartomány jelentősen szűkült, és most a puma (ha az Egyesült Államokról és Kanadáról beszélünk) csak Floridában és kevésbé lakott nyugati régiókban található. Igaz, a létfontosságú érdekeik zónája még mindig Dél-Amerika.

A zoológusok észrevették, hogy a puma sorozat gyakorlatilag megismétli a vadon élő szarvasok, a fő kereskedelmi objektum eloszlási tartományát. Nem véletlen, hogy a ragadozót hegyi oroszlánnak nevezik - szereti a hegyvidéki erdőkbe telepedni (akár 7300 méteres tengerszint feletti magasságban), de nem kerülik el a síkságokat. A fő dolog az, hogy a kiválasztott területen rengeteg szarvas és egyéb takarmányozási játék van.

A Pumas különböző tájakat lakik, mint például:

  • trópusi erdők
  • tűlevelű erdők
  • pampa,
  • füves síkság
  • mocsaras alföld.

Igaz, Dél-Amerika kis méretű pumait attól félnek, hogy megjelennek a mocsaras alföldeken, ahol a jaguárok vadásznak.

Cougar étel

A vadállat a vadászaton megy, amikor sötét lesz, és általában a csapdában fekszik annak érdekében, hogy hirtelen ugorjon a tátongó élőlényekre. A pumának bonyolultan nyílt konfrontációt kapnak egy bikával vagy jávorszarvassal, így a meglepetés tényezőjét alkalmazza, és pontos ugrással rögzíti az áldozat hátára. Egyszer a tetejére, a puma súlya miatt felgyülemlik a nyakát, vagy (mint más macskák) a fogát a torkához ragadja, és megfojtja. A puma étrendje főként költő emlősökből áll, de néha rágcsálókkal és más állatokkal diverzifikálja. Puma is megfigyelhető a kannibalizmusban.

A hegyi oroszlán menü így néz ki:

  • szarvas (fehér farkú, farkú, pampas, caribou és wapiti),
  • birkák, bikák és magas tövisű juhok,
  • porcupinok, golyók és tárgyak,
  • nyulak, mókusok és egerek,
  • kölykök, pézsma és agouti,
  • skunks, armadillos és mosómedve,
  • majmok, hiúz és coyoták.

A Puma nem utasítja el a madarakat, a halakat, a rovarokat és a csigákat. Ugyanakkor nem fél attól, hogy megtámadja a baribákat, alligátorokat és a felnőtt grizzliákat. Ellentétben a leopárdokkal és tigrisekkel, a puma esetében nincs különbség a háziállatok és a vadon élő állatok között: minden kényelmes alkalomnál levágja az állatokat / baromfit, nem kímélve a macskákat és a kutyákat sem.

Ez érdekes! Egy évig egy pumpa 860–1300 kg húst eszik, ami megegyezik a mintegy ötven patás állatok tömegével. Gyakran és messze elhúzza az elhúzódó hasított testet, hogy elrejtse (kenyérfa, lombozat vagy hó), és később visszatér.

A puma rossz szokása, hogy megöli a játékot egy tartalékkal, azaz olyan mennyiségben, amely messze meghaladja az igényeit. Az indiánok, akik ezt tudták, figyelték a ragadozó mozgását, és elvették teljesen érintetlen hasított testüket.

Szaporodás és utódok

Úgy gondolják, hogy a hegyi oroszlánok nem rendelkeznek rögzített tenyésztési szezonban, és csak az északi szélességben élő pumák esetében van egy bizonyos keret - ez az időszak decembertől márciusig. A nőstények kb. 9 napig párosulnak. Az a tény, hogy a puma aktívan keresi a partnert, megmutatja a férfiak szívveréses sírjait és harcait. A férfiak az öszvér összes nőstényével párosulnak, akik a területére vándorolnak.

A puma 82-96 napig utódokat hordoz, legfeljebb 6 cica, mindegyik 0,2–0,4 kg súlyú, 0,3 m hosszúságú. Néhány hét múlva az újszülött kezd látni a világot, és kék szemekkel látja a világot. Hat hónap múlva az írisz ég színe borostyánra vagy szürkere változik. Másfél hónapos korig a cicák, akik már vágták a fogukat, felnőtt felnőtt étrendre váltanak, de nem utasítják el az anyatejet. A legnehezebb feladat az anya, akinek húst kell hoznia a felnőtt kölykeire (háromszor több, mint magának).

9 hónapos korig sötét foltok eltűnnek a cica szőrmein, és teljesen eltűnnek 2 évvel. A kölykök nem hagyják az anyjukat, amíg körülbelül 1,5–2 évesek, majd szétszórják a telkeket. Az anya, a fiatal cougarok egy ideig kis csoportokban maradnak, és végül eloszlanak a pubertás időszakába. A nőstényekben a termékenység 2,5 év után kezdődik, férfiaknál - hat hónappal később.

Természetes ellenségek

Puma gyakorlatilag nincs. Néhány nyúlvány esetén olyan nagy ragadozók, amik a természetes rossz kívánságainak tulajdoníthatók:

  • jaguárok,
  • farkasok (csomagokban),
  • grizzly medve
  • fekete caimánok
  • Mississippi alligátorok.

Ez érdekes! Puma egy csapdával stoikusan tolerálja a kínzást (ellentétben az őrült jaguárral és a tigrivel). Számos kísérletet tesz, hogy megszabadítsa magát, majd lemond a sorsára, és mozdulatlanul ül, amíg a vadász megérkezik.

Mindezek az állatok általában gyenge vagy fiatal cougarokat támadnak meg. A puma egyik ellensége egy olyan ember, aki megfogja és csapdába veszi.

Puma és az ember

Theodore Roosevelt létrehozta az Állatvédelem Társaságát, de valamilyen oknál fogva nem tetszett a pumáknak, és (a New York-i Zoológiai Társaság vezetőjének támogatásával) lehetővé tette számára, hogy büntetlenséggel megsemmisítse az egész országot. A vadászoknak nem kellett sokáig meggyőzniük, és Amerikában több százezer cougárt pusztítottak el annak ellenére, hogy maga a fenevad elkerüli a személyt és nagyon ritkán támadja meg őt. Összességében az USA-ban és Kanadában (1890-től 2004-ig) kevesebb, mint száz regisztrált puma támadás történt, amelyek többsége Fr. Vancouver.

Az alapvető óvintézkedéseket be kell tartani a puma élőhelyén:

  • vigyázzon a gyerekekre
  • vegyen magával egy erős botot
  • nem mozog egyedül
  • amikor fenyegetik, nem szabad elmenekülnie a puma-tól: az embernek szemébe kell néznie, és ... üvölteni.

Bizonyított, hogy a fenevad fél a magas emberektől. A támadás tárgyai általában gyerekek vagy rabló felnőttek, akik átlépik a puma útját a sötétben.

Népesség és fajok állapota

A biztonsági intézkedéseknek köszönhetően (1971 óta a pumákat az állam védi), a lakosság fokozatosan helyreáll. Amerikában tiltott vagy korlátozott a cougarok vadászata, de a vadászatra és az állatállományra okozott károk miatt még mindig lövés történik.

A periódusos lövés és a környezeti változások ellenére a puma néhány alfaja szorozta a számukat, mivel alkalmazkodtak a korábban ismeretlen tájakhoz. Például a puma lakossága újjáéledt, letelepedett az Egyesült Államok nyugati részén, és a múlt században gyakorlatilag elpusztult. Napjainkban közel 30 ezer ragadozója van, amelyek aktívan felfedezték a keleti és déli régiókat.

Ez érdekes! Azonban három alfaj (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all és Puma concolor costaricensis) még mindig szerepel a CITES I. függelékében a veszélyeztetett állatokon.

És az utolsó. Egyre több bátor ember vesz részt az aranyos pumas kölykök oktatásában. A divat az állatvilág egzotikus és veszélyes képviselőit érinti. Hogyan jutunk el a vadon élő állatok megpróbálásához, a Berber család példájából tudjuk.

zoo-club-org