Madarak

Starling: vándorló madár, vagy sem, leírás

Pin
Send
Share
Send
Send


Megjelenés és viselkedés. A test hossza 20–25 cm, szárnyszélesség 34–42 cm, súlya 60–90 g. A talajon ülő és járó madár megjelenése nagyon jellemző a sűrű szerkezet, a rövidített farok, a hosszú, egyenes csőr, a nagy, erős lábak miatt. A repülő madár könnyen felismerhető a hegyes szárnyak háromszög alakú formájával. A lenyomatlan, jól repül, sétál és fut, az év nagy részében áll.

leírás. A szexuális dimorfizmus színe és mérete szinte nem kifejezett. A friss őszi tollazatban a felnőtt madarak vastag, fehéres és szürkületlen foltokkal és foltokkal vannak szaggatva, amelyek szinte elrejtik a hajótest és a szárnyak sötét színét. A csőr sötét, a szemek rózsaszínek, a lábak rózsaszínűek. A tavasz végére a tollak végén lévő könnyű felnik fokozatosan elfáradnak, maguk a tollak élesednek. Tavasszal a seregély fekete, erős fémfényű - bronz, zöld, lila, lila. A csőr sárgára változik (az alsó részen kék). A párzási szezonban egy kis számban észleltek a hátsó, szárnyak, aluljárók.

A fiatal madarak barnaek, homályos longitudinális pestrinami, sötét csípő a csőről a szemig, fényes torok és feketés csőr. A lábak unalmasak, szürkés-buff. Nyár végén és ősszel a fiatal madarak behatolódnak, áthatoló fekete és tarka tollazattal. Egy repülő madárnak viszonylag rövid hegyes szárnya van, fényes alsó részével, hosszú hegyes csőrrel, rövidített farokkal, ezek a jelek lehetővé teszik a hasonló méretű, hasonló méretű madárcsillagok - pofák és viaszvágók - megkülönböztetését.

A hang. A dal nagyon változatos, hangos, a sípoló és a csípő térdből áll, számos más madár kölcsönvételi dalát, valamint számos hangzás utánzását tartalmazza. Az énekes seregély szélesen kinyitja csőrét, tollát borítja a torkán, rendszeresen megrázza a félig tágított szárnyait. A riasztás kiáltása és sírása puha dörgés.-CHRR», «chrrrr”. A könnyek bolyongást, csípést, csengést hallanak. A csomagok nagyon zajosak.

Eloszlás, állapot. Gyakorlatilag az egész Eurázsia-ban a tajga-tól a szubtrópikáig terjed, az elmúlt évtizedekben kelet-nyugatra fekszik, Észak-Európában az erdő tundra felé, behatolt erdei sztyeppékre és félig sivatagokra. Nyugat- és Dél-Európában, a Közel-Keleten, a Kaukázus egész évben folyik, a tartomány északi és keleti részének migránsai - a havas telekkel rendelkező területek csatlakoznak a helyi madarakhoz. Kevésbé télen a fészkelőterületen kívül - Afrika és Ázsia szubtrópikájában és trópusain.

Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Óceánia számos szigetén vezették be. Az egész európai oroszországban ez gyakori, de jelentős számadatok ingadoznak, látszólag az elmúlt évtizedekben a számok némileg csökkentek. A középső zóna fészkelőhelyein március elejétől, a hóvihar kezdetén, augusztustól novemberig indulnak, néhány madár télen marad a havas téli területeken, valamint a szemétlerakókban lévő városokban.

Az élet útja. Az antropogén és mozaik tájak jellegzetes formája, településeken, kertekben, parkokban települ, madárházak használatával és az emberi épületek ürességével. Természetes körülmények között üregekbe, régi méhvágókba és görgős görgőkbe fújja a sziklákat. A telepek ritkán formálódnak. A gerinctelenek dominálnak az étrendben, amelyet a madarak elsősorban a földön gyűjtenek. A földigiliszták, a bogarak lárvái lágy talajból ásnak, összegyűjti őket tavasszal, a szántóföldi szántás után. Gyakran táplálja a gyepeket az emberek lábai alatt. Kevésbé vizsgálja a koronákat vagy a rovarokat a levegőben (például a patás állományok kíséretében). A nyár második felében a bogyók étkezése komoly kárt okozhat a termésnek.

Általában monogám, bár vannak bigámiák. Miután kiválasztotta a fészkelési helyet, a férfi aktívan vonzza a nőstényt dalokkal, az inkubáció kezdetével a dali tevékenysége erőteljesen csökken. Néha a hím nőstény nélkül kezd fészket építeni, de általában a partnerek fészket építenek, és együtt szállítják a fészkelő anyagot. A 4–8 tengelykapcsolónál általában 5–6 halványkék, gyorsan elhalványuló tojások. Az inkubáció 11–15 napig tart, mindkét pár a éjszaka folyamán csak a nőstény.

A fészkek hosszú, vastag, szürkésfehér színűek. A csibék megjelenésével a lakossági üregek jól láthatóvá válnak, a madarak ételekkel folyamatosan repülnek rájuk, szállítják a fehéres alom kapszulákat a fészekből, a csibék hangosan csípnek. 20–22 nappal a keltetés után (néha 15–17 nappal később) a fészek elhagyja a fészket. Általában a távozás május közepére vagy végére esik. Lehet, hogy néhány párnak időnként 2 ürege van. Egész nyáron a madarak családokat vándorolnak, fokozatosan nagy állományokat képezve, és nyitottabb élőhelyekre költöznek. Nyár vége előtt, mielőtt az éjszakát eltöltenénk, több ezer embert ábrázoló seregélyállományok komplex piruettákat készítenek a levegőben, amelyek állandóan változó felhőkre hasonlítanak, és minden madár meglepően simán és szinkronban mozog.

Ebben az időben a nádasokban általában masszív éjszakai tartózkodás történik, ritkábban a fa koronákban. Ősszel sok férfi énekel, de kevésbé aktív, mint tavasszal. Az indulás augusztusban kezdődik, késő őszig késik, a kis csoportok időnként túlterheltek a középső sávban - a szarvasmarha-, városi és elővárosi lerakókban. Az első évek nem szaporodnak, nyáron vándorolnak, csak a második életév végén fészkelnek. A maximális ismert élettartam 20 év.

Starling vagy Common Starling (Sturnus vulgaris)

A madár megjelenésének leírása

Sok figyelmes olvasó érdeklődik az információval a seregélyről, a vándorló madárról, vagy sem, a madár leírása. A seregély az egyik legnagyobb és legeredményesebb madár, amely a passerine rendjébe tartozik. A Starling családból származó madarak több mint 100 fajt tartalmaznak. A seregélyek mérete a passiák átlagának tekinthető. Egy felnőtt madár súlya kb. 75 g, testhossz - 20-22 cm, szárnyszár - 40 cm, a következő külső jellemzők a seregélyekre jellemzőek:

  • Fekete tollazat, fém fénnyel, mely tavasszal mattolható és barna. Néhány madár lila, bronz, zöldes, kékes játék a tollakon.
  • A férfiak valamivel nagyobbak, mint a nőstények és világosabbak.
  • Éles és hosszú csőrük van, enyhén ívelt. A számla is képes megváltoztatni a színt. Legtöbbször a seregélyen fekete, de a párzási időszak alatt sárga lesz.
  • A madár mancsai nagyok és erősek, barna-vörös színűek, hullámos karmokkal.
  • Egy masszív test, rövid nyak és rövidített farok van.

Van-e közös migrációs madár főszereplője?

Majdnem a világ minden részén megtalálható a gomonlivuy és a csiripelő madár, mert könnyen alkalmazkodik a különböző természetfeltételekhez.

A seregélyek településének legkedveltebb helyei Ausztrália, Eurázsia, Új-Zéland és Észak-Amerika. Csillagászok ritkán repülnek Közép- és Dél-Amerikába. Tökéletesen akklimatizálódnak Oroszországban, Franciaországban, Jugoszláviában, Görögországban, Pakisztánban, Indiában, Afganisztánban és Irakban. Az emberek már telepítették ezeket a madarakat Afrikában és Ausztráliában.

Van egy szokásos vadászó madár, vagy sem? A válasz erre a kérdésre kétjegyű. Nyugat- és Dél-Európában a seregélyek állandó lakást élnek, vagyis itt maradnak télen. De Oroszországban, Európa keleti és északi részén télen hidegek, így a déli országokba repülnek. A tavasszal sokan megfigyelhették - hogy a seregély egy vándorló madár vagy sem. A cikkben szereplő fotók a faházak tavaszi gyarmatosítását mutatják a seregélyekkel, amikor visszatérnek a déli szélekből.

E madarak kedvenc élőhelye a sík terep. A hegyvidéki területeken nem repülnek. Előnyben részesített települési helyek a folyók vagy mocsarak közelében fekvő területeket választják. Néha megtalálhatók a sztyeppe régiókban és a könnyű erdőkben. Gyakran előfordul, hogy a seregélyek otthonai a gazdaságok és az emberi házak közelében találhatók. Szeretnék letelepedni azon mezők közelében, ahol maguk táplálkoznak. A legtöbb madár üregekben vagy épületek fülkében él. Továbbá nem bánnak, hogy az emberek által épített hangulatos madárházakban éljenek.

A madár életmódjának leírása

A seregélyek kolóniákban élnek, állományokban gyűlnek össze. Gyakran láthat egy képet, amelyen több ezer madár repül, és hasonlít egy méhvölgyre a távolban. A madarak egy másik összetett piruettát követnek, és az egész csomag egy egész szervezetnek tűnik. A leszállás előtt lebegnek a talaj felett, majd egy széles területen szétszóródnak.

Éjszaka is csoportosulnak. Ehhez alkalmas helyek, ahol fűz és nádas nő. Egy városi parkban vagy kertben csak a fák és bokrok ágain alszanak. Azokban az országokban, ahol túlterheltek, az állományok legfeljebb egymillió egyedet tudnak megszámolni.

A tenyésztési időszak alatt a seregélyek kis területükön élnek, és nem engedik, hogy más madarak belépjenek oda. Élelmiszert találnak a folyók, növények, kertek, falvak partján. A fészekben levő takarmányok nem hordoznak, félreteszik.

A seregélyek agresszívak más madarakkal szemben, a fészkelőhelyekért versenyeznek. A madarak, mint például a hegyvidéki madarak és a zöldnyakok, viselkedésük áldozatává válnak. Ennek a zeneszámnak az élettartama körülbelül 10-12 év. A seregélyt nézve láthatjuk, hogy ez egy meglehetősen éles madár, bár egy kicsit.

Starlings étrend

A vicces seregek mind növényi táplálékot, mind állati eredetet fogyasztanak. A legmegfelelőbb tavaszi étel a földigiliszták, amelyek a felszínen az első napfénygel jelennek meg. Ők is boldogan táplálkoznak a lárvákon, amelyek télen a fák kéregében vannak. Nyáron a seregélyek hernyókkal, lepkékkel, szöcskékkel, almával, körte, szilva, cseresznye, cseresznye kezelik magukat. Bizonyos értelemben a seregeket a kártevőktől mentőknek lehet nevezni.

Tenyésztési módszer

A déli országokból érkező tavasszal a seregek belépnek a párzási időszakba. Az európai és ázsiai országokban tavasszal és őszig háromszor sikerül kikelni a csibéket. Ehhez a madarak párokba vannak osztva. Aztán keresik a fészkelő helyeket, és száraz növényrészeket helyeznek ott. Mohát, tollakat és füvet a madár tetején helyezik el. A hím egyszerre több nőstény gondoskodik.

Az első tojásrakás 6-10 darab lehet. A nő naponta egyszer tojásokat lát. Aztán inkubálja őket. A tojás színe világoskék és 3 cm hosszú és 2 cm széles. Az egyik súlya 6,5 ​​g.

Néha a nőstény az utódok inkubálásánál helyettesíti a férfit. A csibék a 11-13. Napon születnek. Teljesen meztelenek és vakok. Először teljesen csendben viselkednek. Amint a szülők dobták a tojáshéjat a fészekből, megjelentek a csibék. A felnőttek elkezdenek utólagos ételeket keresni. A rovarokat csibékbe hozzák, ami egy teljes fehérjetermék. A nap folyamán a szülők akár 300-szor is elfogyaszthatják az ételt. Három héttel az élet után a csibék először járnak. A különböző trükkök szülõi csalogatják őket a fészekbõl.

Vajon a seregeknek ellenségei vannak?

A seregek leggyengébb ellenségei a varjak és a mágusok. Ezek a madarak képesek tönkretenni a fészket. A kis madarak is félnek a sasoktól, az arany sasoktól, a peregrin fáktól, a baglyoktól, a sólyomtól. Ezek a ragadozók útjukat a tojások és a csibék kereséséhez fészkezik. Macskák, martens, kígyók is eljuthatnak a fészekbe és enni kis csibék.

Csillagok mellett egy ember

Az emberek és a seregek közötti kapcsolat kettős. Korábban az emberek inkább a természetben voltak és csodálták a korai énekes madarakat. Szóval, voltak olyan esetek, amikor a seregélyeket ketrecben tartották, mint egy kanáriát vagy egy éjszaka. Fogságban tökéletesen viselkednek: aktívan csípnek és ugrik. A sáskák, a csigák és a Maybirds megsemmisítése a seregélyek jelentős előnyöket jelentenek az emberek számára. Élelmiszerük egyik fontos jellemzője, hogy a lárvában még mindig rovarokat esznek, és a földön találják őket.

Az előnyök mellett ezek a madarak kárt tehetnek az üzleti vezetőknek is. Gyümölcsöket és bogyókat eszik, elpusztítják a gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket. Különösen szeretik az epereket és a cseresznyét. Sérült áruk, miután a reidjeik fogyasztásra nem alkalmasak. A gazdák különböző módon küzdenek e madarak reidjeivel. Hálózatokkal, csapdákkal, bogey és hangeszközökkel vannak felszerelve.

A városi lakosok nem is kedvelik a seregélyeket, akik a járdákkal, a tetőkkel és a fákkal szennyezik. A parkok padjaiban és sikátoraiban gyakran megfigyelhető a kellemetlen szagú madarak ürüléke. A parkok munkásainak gondosan figyelniük kell. Bizonyos helyeken a seregek még hálókkal próbálják elkapni őket, megijeszteni a keresőfényeket és a hangjeleket.

Érdekes információ a seregélyekről

Ha megnézed a seregélyeket, akkor jegyezd meg néhány funkciójukat:

  • A repülés során a seregély gyors és zökkenőmentes mozgást tesz lehetővé, és a rovarok elkapásának folyamatában - a rosszak.
  • Csillagok tökéletesen utánozzák a hangokat. Megismétlik más madarak hangjait és hangjait. Könnyen ábrázolhatják a telefonhívást, az ajtó csípését, a béka zúzódását, a macskát vagy valamilyen dallamot.
  • A seregélyek olyan ágakon tudnak repülni, amelyek olyan nagy állományokból állnak, amelyek megszakítják őket.
  • A fészkelési szezon végén a régi seregek zajos állományokban egyesülnek a fiatalokkal, és a téli időszakban meleg országokra indulnak.
  • A seregélyek kis csajai nagyon idegesek, az egyik csaj háromszor többet eszik, mint egy felnőtt.

Egy éjszaka egy vándorló madár?

Nem titok, hogy az éjszaka egy kis seregnek tűnik. Ezért sokan érdekeltek abban, hogy a nightingale és a seregély a vándorló madarak, vagy sem.

Éjszakázó madarak. Ez egy kis madár, barnás tollazattal, vöröses farokkal, sötét szemekkel, hosszú lábakkal. Az énekes tehetségének köszönhetően a nightingale sok író és költő jelképévé vált. Sokan azt mondják, hogy ez a kis madár nem csak énekel, hanem önt. Az éneklést egy különleges hangzás, a nagyszámú intonáció jellemzi.

Több, mint 20 éjszakai fajta van. A leggyakoribb gyakori éjszaka. Ez egy vándorló madár, és Afrikába megy télen. Az éjszakai ingázók főként sűrű cserjékben, folyók vagy tavak közelében laknak. Áprilisban a nightingales visszatér a fészkelőhelyeikre. Éjszaka vagy hajnalban azonnal megjelennek a fuvolájukkal, kattintásukkal és ropogós énekekkel.

Leírás, megjelenés

A seregélyt folyamatosan hasonlítják a fekete madárral, megemlítve a méretük hasonlóságát, a sötét fényes tollakat és a csőr színét.

Az a tény, hogy még mindig van egy seregély előtted, megmondja a rövid farkát, a testét kis fényes csíkokban és a futás képességét a földön, ellentétben az ugratással. Tavasszal a fényfoltok jobban láthatóak a nőknél, de ősszel a moltnak köszönhetően ez a jel törlődik.

A csőr mérsékelten hosszú és éles, alig észrevehető, lefelé hajlítva: sárga - a párzási időszakban, más hónapokban - fekete. Amíg a csibék nem léptek be a pubertásba, csőrük csak barna és fekete színű. A fiatal seregélyek a tollak közös barna színét is mutatják (a felnőttek fényes fényereje nélkül), a szárnyak különleges körkörösségét és a fényes nyakát.

Ez érdekes! Megállapítást nyert, hogy a fémtónus színét nem a pigment határozza meg, hanem maguk a tollak kialakítását. Ha megváltoztatja a szöget, és a világítás villog a tollazata is megváltoztatja az árnyalatokat.

A seregély nem növekszik 22 cm-nél, 75 g-os súlyú és közel 39 cm-es szárnyszélességgel, masszív, vöröses-barna mancsokon nyugvó testtel, arányos kerek fejjel és rövid (6-7 cm) farokkal.

Az ornitológusok több földrajzi alfajra osztják szét a seregélyeket, akiknek fekete tollai a fémfesték árnyalatai. Például az európai seregélyek zöld és lila színűek, a többi alfajban a nyak csillogása, mellkasa és hátul kék és bronz.

Habitat, élőhelyek

A Közép- és Dél-Amerika kivételével mindenütt él a seregély. Az embernek köszönhetően a madár Új-Zélandon, Ausztráliában, Délnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában telepedett le.

A gyökeres seregek az Egyesült Államokban többször próbálták meg: a leghatékonyabb volt a kísérlet 1891-ben, amikor több száz madárt bocsátottak a vadonba a New York-i Central Parkban. Annak ellenére, hogy a legtöbb madár meghalt, a többi elég volt a kontinens fokozatos „elfogására” (Floridából Dél-Kanadába).

Csillagok elfoglalták az Eurázsia hatalmas területeit: Izlandtól / Kola-félszigettől (északon) Dél-Franciaországig, Észak-Spanyolországhoz, Olaszországhoz, Észak-Görögországhoz, Jugoszláviahoz, Törökországhoz, Észak-Iránhoz és Irakhoz, Pakisztánhoz, Afganisztánhoz és Északnyugat-Indiához (délen) .

Ez érdekes! Keleten a tartomány Bajkálig terjed (beleértve), és nyugatra az Azori-szigetekre terjed ki. A főszerepet Szibériában 60 ° északi szélességben látták.

A seregélyek egy része soha nem hagyja el a lakott területeket (ezek közé tartoznak a déli és nyugat-európai madarak), a másik (a keleti és az észak-európai területekről) mindig délre repül.

A szokásos seregély nem különösebben válogatós az élőhelyével kapcsolatban, de elkerüli a hegyeket, kedveli a síkságokat sós mocsarakkal, könnyű erdőkkel, mocsarakkal és sztyeppékkel, valamint termesztett tájakat (kertek / parkok). Szereti közelebb kerülni a mezőkhöz, és általában nem messze a személytől, aki bőséges élelmiszerellátással biztosítja a seregélyt.

Starling életmód

Az április elején hazatérő vándorló seregek legnehezebb élete. Бывает, что в это время вновь выпадает снег, отгоняющий пернатых южнее: те, кто не успел откочевать, попросту гибнут.

Первыми прилетают самцы. Их подруги появляются чуть позже, когда потенциальные избранники уже выбрали места для гнездования (в том числе дупла и скворечники), и теперь оттачивают свои вокальные данные, не забывая подраться с соседями.

A seregély nyúlik, széles nyitott csőr és csapkodó szárnyak. A harmonikus hangok nem mindig jönnek ki a nyakából: sokszor kellemetlenül gúnyolódik és elfojt. Néha a vándorló seregek mesterségesen utánozzák a szubtrópusi madarak hangját, de gyakrabban az orosz madarak válnak példaként, például:

  • sárgarigó,
  • pacsirta
  • jay és thrush
  • poszáta,
  • fürj,
  • Bluethroat,
  • nyelés
  • kakas csirke
  • kacsa és mások.

A csillagászok nemcsak madarakat képesek utánozni, hanem tökéletesen reprodukálják a kutyák ugatását, a macska "miau", a birkákat, a békafésülést, a gubancokat és a szekereket, a pásztor ostorjára kattintva és még egy írógép kopogását.

Az énekes ismételten megismétli a kedvenc hangjait, kitölti a teljesítményt, és ragyogó foltokkal és „fulladással” (2-3 alkalommal), majd végül megáll. Minél idősebb a seregély, annál szélesebb a repertoárja.

Madár viselkedése

Egy közönséges sereg nem különösebben barátságos szomszéd: gyorsan csatlakozik a többi madár elleni küzdelemhez, ha a fészek számára kedvező telek kedvező. Így az Egyesült Államokban a seregek az otthonaikból kivonták a vörösfejű farkákat, az észak-amerikai bennszülötteket. Európában a seregélyek a legjobb fészkelődésért harcolnak a zöld tüskékkel és a görkorcsolyákkal.

A seregélyek barátságos alkotások, ezért összegyűlnek állományokban és élnek egymáshoz közeli telepeken (mindegyikben több pár). A repülés során több ezer madárból álló csoportot hoznak létre, amelyek szinkronban lebegnek, fordulnak és leszállnak. És már a földön „hatalmas területen” szétszóródnak.

Ez érdekes! Az utódok keltetése és őrzése, ne hagyja el területüket (kb. 10 m sugarú körben), és ne hagyja a többi madarat. Élelmiszerre repülni a természeti tározók kertjére, mezejére, villáira és partjaira.

Általában az éjszakát is csoportokban töltik, általában a parkok és a kertek fa / cserje ágaiban, vagy a szigeteken / nádasokban sűrűn szaporodott tengerparti területeken. Télen a több mint egy millió emberből álló éjszakai seregek társasága lehet.

Az északi és keleti (Európa régiói) seregélyek élnek, annál jellemzőbb a szezonális migráció. Így Anglia és Írország lakói hajlamosak szinte teljes életre, és Belgiumban a seregélyek csaknem fele délre repül. A hollandiai seregek ötödik része otthon télen tölt, a többi 500 km-re délre - Belgiumba, Angliába és Észak-Franciaországba.

Az első tételek szeptember elején vándorolnak délre, amint befejeződik az őszi molt. A migráció csúcsa októberben van, és novemberig végződik. A magányos fiatal seregek a leggyorsabb téli időszakot kapják, július elejétől kezdve.

Csehországban, Kelet-Németországban és Szlovákiában a téligényes madárházak mintegy 8% -ot, és még kevesebbet (2,5%) tesznek ki Dél-Németországban és Svájcban.

Majdnem minden kelet-lengyel, észak-skandináv, észak-ukrán és oroszországi ragyogás vándorló. Télen töltenek Európa déli részén, Indiában vagy Afrika északnyugati részén (Algéria, Egyiptom vagy Tunézia), amely 1-2 ezer kilométeres távolságot foglal magában a járatok során.

Ez érdekes! Starlings utazók, akik délre érkeznek a több ezer, rendkívül bosszantják a helyi lakosságot. Róma lakói szinte egész télen nem szeretnék esténként elhagyni a házat, amikor a tollas parkok és a nyilvános kertek csípődnek, hogy elfojtsák az elhaladó autók zaját.

Néhány seregély már korán, február-márciusban tér vissza az üdülőhelyről, amikor a földön még mindig hó van. Egy hónappal később (május elején) a természeti tartomány északi régióiban élő emberek érkeznek haza.

várható élettartam

A közönséges seregek átlagos élettartama dokumentálva van.. Az információkat ornitológusok, Anatoly Shapoval és Vladimir Payevsky szolgáltatták, akik a biológiai állomások egyikében a Kalinyingrádi régióban madarakat tanultak. A tudósok szerint a szokásos seregélyek körülbelül 12 évig élnek a vadonban.

Élelmiszer, seregély

Ennek a kis madárnak a jó élettartama részben az őslakos természetének köszönhető: a seregély növényi és fehérjetartalmú ételeket fogyaszt.

Ez utóbbi a következőket tartalmazza:

  • földigiliszták,
  • csigák,
  • rovar lárvák,
  • szöcskék,
  • hernyók és lepkék,
  • Symphylák
  • pókok.

Csillagbogarak tönkreteszik a hatalmas gabonaféléket és a szőlőültetvényeket, károkat okozva a nyári lakosoknak a kerti bogyók, valamint a gyümölcsfák (alma, körte, cseresznye, szilva, sárgabarack, stb.) Gyümölcsének / magjainak fogyasztásával.

Ez érdekes! A magzat erős héj alatt rejtett tartalmának köszönhetően a seregély egy egyszerű kar segítségével nyerhető. A madár alig észrevehető lyukba helyezi a csőrét, és elkezd bővíteni, és időről időre szétnyílik.

Tenyésztő madarak

A nyugodt seregélyek kora tavasszal kezdnek párosulni, a vándorlás - érkezés után. A párzási időszak időtartama az időjárástól és a takarmány rendelkezésre állásától függ.

A párok nemcsak a fészkelődobozokban és üregekben fészkelnek, hanem a nagyobb madarak (egrets vagy fehérfarkasok) házának alapjaiban is. Miután kiválasztotta a helyet, a seregély a nőt énekelni kéri, ugyanakkor értesíti a versenytársakat arról, hogy a „lakás” elfoglalt.

Mindketten fészket építenek, szárakat és gyökereket, gallyakat és leveleket, tollakat és gyapjúkat keresnek az alom számára. A poligynyiben a csillagászok láthatók: nemcsak egyszerre több nőstényt lenyűgöz, hanem megtermékenyíti őket (egymás után). A poligámia három tengelykapcsolót ismertet szezononként: a harmadik a 40-50 nappal az első után.

A tengelykapcsolóban általában 4-7 világos kék tojást (6,6 g) tartalmaz. Az inkubációs időszak 11-13 napig tart. Ez alatt az idő alatt a férfi alkalmanként felváltja a nőstényt, aki a tojáson ül.

Az a tény, hogy a csibék születtek, a fészek alatt jelzi a héjat. A szülők töredékben maradnak, főként éjszaka, és reggel és este ők keresnek élelmiszert, naponta több tucatszor elhagyják a gyermekeket.

Először csak lágy ételeket használnak, majd később szöcske, hernyók, bogarak és csigák helyettesítik. Három hét elteltével a csibék el tudnak repülni a fészekből, de néha félnek, hogy ezt megtehetik. A "riasztók" felkeltésével a felnőtt seregélyek a fészek közelében fonódnak, és az ételeket csőrükben összenyomják.

Csillag és ember

Az emberiséghez kapcsolódó rendes közönség nagyon kétértelmű kapcsolat. A tavaszi kikötő és a tehetséges énekes számos részletgel megrontotta magának a jó hozzáállását:

  • a bevezetett fajok kiszorítják a helyi madarakat,
  • a repülőterek nagy madárállományai veszélyeztetik a repülésbiztonságot, t
  • jelentős kárt okozhat a mezőgazdasági területeken (gabonafélék, szőlőültetvények és bogyók), t
  • az emberre veszélyes betegségek hordozói (cysticercosis, blastomycosis és hisztoplazmózis).

Ezzel együtt a seregélyek aktívan elpusztítják a mezőgazdasági kártevőket, beleértve a sáskák, hernyók és csigák, május bogarak és két szárnyas rovarok (legyek, legyek és legyek) és lárvaik. Nem csoda, hogy az emberek megtanulták kopogtatni a madárházakat, vonzani a seregélyeket a kertjükbe és a házukba.

élőhely

A csípő madár élőhelye elég széles, szinte az egész Eurázsia körül, a taigától a szubtrópikáig megtalálható, az elmúlt néhány évtizedben Zaboikale felé kezdett észrevenni, Észak-Európában az erdő-tundra, valamint Nyugat- és Dél-Európában és a Kaukázusban érhető el. A Közel-Kelet. Egyes területeken egész évben él, de a meleg szezonban az állományok számát az északi régiókból származó bevándorlók pótolják, ahol a tél súlyosabb és havasabb. Most már tiszta vadászrepülő madár vagy sem.

Néha a seregély még Ázsiába és Afrikába is repülhet, ahol kényelmes szubtrópusi éghajlat van. Meleg Dél-Afrikában, hűvös Új-Zéland és Ausztrália, valamint Óceánia szigetterületein. Oroszország európai részén gyakori a szokásos mennyiségű közönséges fajta, bár jelentős eltérések vannak. A közelmúltbeli tanulmányok a számok jelentős csökkenését mutatják.

Csillag madár élőhelye elég széles, az egész Eurázia területén szinte az egész területen megtalálható.

Helyükben a gnezovariya, amely főleg a középső sávban található, március elején jelenik meg, amikor a hó elolvad, és augusztusban és az őszi első hónapokban repülnek le. Néhány ember otthon marad, ha a tél nem havas, és még mindig szeretne élni egy, a szemét közelében lévő városban

Az élet útja

A városokban és településeken, és pontosabban parkokban és kertekben él, üres üregeket tölt be az emberi épületekben vagy a madárházakban. Természetes körülmények között sziklákban, elhagyott barázdákban, fa üregekben fekszik. A telepeket ritkán alakítják ki. Nem mindenki tudja, hogy mit eszik a seregély, ezért ezt a kérdést részletesebben kell kezelni. A táplálékban a rovarok dominálnak, a madarak a fák alatt ételeket találnak. A lárvák, a földigiliszták kiszabadulnak a puha talajból, a tavaszi szezonban követik az eket, amikor a földet öntözik. Gyakran láthatók a gyepen az emberek közelében, sokkal kevésbé gyakran vizsgálják a koronákat az élelmiszer keresésekor, és rovarokat is vadásznak a repülésben.

A seregély a városokban és településeken, parkokban és kertekben él, az emberi épületekben vagy a madárházakban üres üregeket tölt be

Július és augusztus lehetővé teszi a bogyók bevitelét az étrendbe, a múltban a seregélyállomány nagy károkat okozott a termésnek. A legtöbb esetben monogám, bár a bigámia képviselői regisztráltak.

A nyár folyamán a madarak a családjukkal sétálnak, az állományok fokozatosan képződnek, nyitott területekre próbálnak mozogni. Augusztusban, az éjszakai alvás előtt, olyan állományok, amelyekben több ezer madár állnak, a legösszetettebb repülési manővereket állítják elő, folyamatosan változtatva a konfigurációjukat. Meglepő, hogy minden madár szinkron munkát mutat.

Sokan csodálkoznak, hogy a seregek mennyire túlléptek. Ebben az időszakban többnyire éjszakai tartózkodás jön létre, általában faágakon, de a legtöbb esetben nádfákban.

Az ősz kezdetén a férfiak sokat énekelnek, de nem olyan elkötelezettséggel, mint a tavaszi szezonban. A távozás a nyár végén történik, az ősz elejéig húzódhat, a sereg egy vándorló madár, bár egyesek otthon maradnak. Az első évig az egyének nem szaporodnak, egész nyáron élnek, és csak kétéves korukig fészkelnek. a várható élettartam átlagosan 15-20 év.

reprodukció

A fészkelő álom kiválasztása után a férfi énekével hívja a nőt, az inkubáció kezdete megállítja a máj énekét. Néha a férfi képviselője nőstény nélkül is fészket épít, de a partnerek építőiparban együtt dolgoznak, sok időt töltenek az anyagok keresésére. A falazatnak 4-8 ​​tojása van, halványkék színűek, ami gyorsan elhalványul. Az inkubációs időszak körülbelül 2 hétig tart, mindkét szülő felváltva tojást, éjszaka csak a nőstény.

A születéskori csibék vastag, szürkésfehér színűek. A csibék megjelenése után a család lakóhelye nagyon észrevehetővé válik, mert a szülők folyamatosan látogatják az utódokat ételekkel, fehér fészket vesznek a fészekből, miközben hangosan kántálnak. 20 nappal a tojás születése után a fészek a fészekből repül. Általában a távozás májusban történik. Néhány pár egy szezonban két kölyköt készít.

Közös csillag

A közönséges seregély (lat. Sturnus vulgaris) a dalszárny, a seregcsaládok, a seregek nemzetsége.

Ez a madár az énekének köszönhetően kapta a nevét. A seregélyes hangok széles skáláján nyomon követhetjük a ropogást, a dörzsölést és a dübörgést, hasonlítva a sült ételek forró serpenyőben történő csavarására. A Cseh Köztársaságban például a seregélyt "shpachek" -nak nevezik, ami szó szerint "zsírt" jelent.

A korosztálytól függően a modern besorolás a rendőrség több alfaját azonosítja, amelyek mérete és a tollazat túlcsordulása kissé eltérő.

Hogy néz ki egy sereg?

A seregélyek szerkezete és tollazata hasonlít a fekete madarakra, de kisebb méretű és mozgásmódban különböznek a földön: a seregélyek séta és a fekete madarak ugrik.

Starling.

Egy felnőtt egyed testhossza 18,7-21,2 cm, tömege körülbelül 75 g, a szárnyszár eléri a 38,7 cm-t, az alkotás sűrű, a nyak rövidül. A szárnyak szélesek az alapnál észrevehetően kúposak a vég felé. A fiatal seregélyek szárnyait lekerekített alak jellemzi. Egyenes, rövid farok hossza 6,2-6,8 cm, a lábak fényes, vörös-barna színűek.

A férfiak megkülönböztethetők a mellkason lévő hosszúkás tollak és a csőr alján kékes folt között. A nőknél a mellkas tollai kicsi és elegánsak, és a csőrön piros foltok vannak. A két nemű egyének csője hosszú, éles, enyhén ívelt, lefelé lapított és oldalra lapított. Érdekes jellemző, hogy a seregélyeknek általában fekete csőrük van, de a párzási időszakban sárga színűek. Ebben a pillanatban a seregélyek különösen ropogókra emlékeztetnek.

A felnőttek tollazata színe erősen fekete, fémes csillogással, amely az alfajtól függően lehet bronz, lila, zöldes vagy kék, csillogó a napban.

Télen a molt kezdete előtt a tollak fehér vagy bézs foltokkal vannak borítva, különösen a szárnyakon és a mellkason. Közvetlenül a tavaszi olvadék után a tollazat egyenletes, barna színű.

Starling az ágakban. Csillagok egy ágon. A seregély tisztítja a tollakat. Starling. A seregély vízkezelést igényel. A seregély vízkezelést igényel. Starling. Starling.

Élőhely és élőhely

A közös csillagász minden földrajzi területen él, kivéve Közép- és Dél-Amerikát. A 19. században a seregélyeket Afrikába, Ausztráliába és Észak-Amerikába kezdték importálni, ahol a fajok sikeresen alkalmazkodtak a létfeltételekhez.

Európa déli és nyugati részén élő seregélyek üledékesek, az északi és a keleti lakosság Európába, Indiába és afrikai országokba a hideg időjárás kezdete előtt vándorol. A téligény és a fészkelés közötti távolság 1-2 ezer km-t érhet el.

Május-március, északi populációkban a migráns csillagászok május elején visszatérnek a fészkelőhelyekre, a nők pedig néhány nappal később érkeznek, mint a férfiak.

Télen a seregek hatalmas állományokban gyűlnek össze, több mint egymillió embert. A fészkelés során több páros csoportokban élnek. A sík tájakon, könnyű erdőkön, mocsarakon és a víztározók mentén szívesebben laknak. Gyakran megtalálható a vidéki területeken, ahol több étel és könnyebb megtalálni a fészket.

Mit eszik a seregek?

Kora tavasszal a serdülők étrendje állati eredetű. Miután a hó eltűnik, a madarak szívesen eszik a földigilisztákat és a rovarok lárváját. A hő kezdetével a seregélyek pillangókat, szöcskéket, centipedeseket és pókokat vadásznak.

A növényi adag gabonavetőmagból, bogyókból és különböző gyümölcsökből áll: alma, körte, cseresznye, szilva. Egy éles és ívelt csőrrel a seregélyek könnyen eltörik a dióhéjat, vagy átszúrják a kemény gyümölcsök héját.

A hamu tetején sült bogarak keresnek. Starling vadászott bogár lárvák.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org