állatok

Ökológus kézikönyv

Pin
Send
Share
Send
Send


Amint már említettük, e csoport képviselői vándorok és pecsétek. Leírjuk azok általános jellemzőit. A pinnipeds emlősök meglehetősen nagy, 3,5 tonna testtömegű és 6 méteres testhosszúságú állatok. A hosszúkás, lekerekített test szűkül a fej és a farok felé. A nyak vastag, ülő, kivéve a füles tömítéseket. A végtagok többsége rejtve van a törzsben. A vastag bőrű membrán megköti a végtagok ujjait, és pántokat képez. Mindez jellemző ezekre az emlősökre (a csípős csoportra). Különböző állatfajokban a karmok nem egyenlően fejlettek.

A végtagokat csak mozgáshoz használják. A hátsó békalábok segítségével az állatok oszcilláló mozgásokat hoznak létre. Ebben az esetben a fő izomterhelés a test hátuljára esik. Az elülső papucsok kiegyensúlyozzák a hatalmas testet és elvégzik a kormánykerék működését. A felszín alatti állatok felsorolt ​​jelei jelzik, hogy alkalmazkodnak a vízi környezethez.

A bőr vastag, kemény bevonattal rendelkezik. A bőr alatti zsírréteg megbízhatóan védi a hipotermiát. Ebbe az osztályba tartozó állatok fogai csak az élelmiszer megőrzésére és beállítására szolgálnak. Az agydoboz nagy, az agy nagy. A külső mosogatók hiányoznak, de hallásuk jó. Amikor a víz felszínén merül fel, a hallónyílás az izmok miatt szűkül. A pinnipeds alig hallható hangokat adhat. Az illat szervei kielégítően fejlődnek. A látás gyakorlatilag hiányzik. A hosszú szőrű Vibrissae az állatok érzésének fő szerve.

A takarmányok betakarítása, a csípős emlősök hosszú ideig képesek vízben maradni. A tüdő mérete nagyobb, mint a szárazföldi ragadozóké, és teljes levegő kilégzést és belégzést biztosít. A tüdőszövet rugalmas, sűrített pleura, fejlett izmok.

A csípősök rákfélékből, puhatestűekből, tengeri madarakból és halakból táplálkoznak. Az ételeket csak a vizek mélyén bányásznak.

A Walruses és a pecsétek inkább a jégtáblákon nyugszik. A pinnipeds egy komor életforma. Az állatok legnagyobb koncentrációját a szaporodás kezdete és az olvadás idején alakítják ki. Néhányan ülő életmódot kedvelnek, mások migrálnak.

A természetes ellenségek:

  • tengeri leopárdok,
  • jegesmedvék
  • nagy cápák
  • gyilkos bálnák.

A pinnipeds emlősök partra vagy jégre jönnek az utódok párosítására és reprodukálására. Három év múlva a pubertás. Alapvetően egy kölyök születik évente egyszer. Az újszülöttek testét vastag szőrzet borítja, amely színben és szerkezetben különbözik a felnőtt egyének szőrétől. Néhány hét múlva a fiatalabb generáció szőrme változik. Gyermekek gyorsan nőnek fel, táplálkozva az anyai zsír tejjel. A táplálás befejezése után a kölyök független lesz. A pendipedek 40 évig élnek.

A sárgarépa az egyik legmagasabb emlősállata. Ennek az osztálynak a képviselői a Chukchi-tengeren találhatók, közel a Franz Josef Land szigetvilágához, az Új Föld szigetei partján, az Északi-sarki sekély tengerekben.

A sárgarépáknak 2–4 kg-os erős fogai vannak, amelyek 50 cm-nél nagyobbak a gumi fölött, a nőknél vékonyabbak és rövidebbek. A szárnyak fő funkciója az étel kinyerése az alsó vagy homokos felület fellazításával. A Walruses hosszúsága elérheti a 4 métert, és 1,5 tonna. E testtömeg ellenére agilis és agilis állatok. Az emlősök teljes testét merev és ritkán vöröses színű szőrzet borítja. A szubkután zsír 10 cm-es vastagságig megbízhatóan megakadályozza a túlhűtést. A Walruses nem fagyaszthat jeges vízben, és nem félnek a hideg fagyoktól. Egy szubkután pneumatikus zsák jelenléte miatt, amely a garathoz van csatlakoztatva, nem alszik a vízbe alvás közben. A felső ajakban vastag, mobil és vastag rezgés (érzékszervek) vannak elhelyezve, amelyek több sorban vannak elrendezve. Szaggal megtanulják a veszély megközelítését. Rossz látás. Külső fülkék nincsenek. Az orr és a fülnyílások szorosan záródnak vízbe merítéskor. A békalábok segítenek az állatoknak búvárkodni és úszni. A hátsó békalábak segítenek a föld és a jég felszínének leeresztésében.

reprodukció

A Walruses ötéves korától három-négy évente reprodukálódik. A vetőmagban egy kölyök jelenik meg. A nőstény addig táplálja őt, amíg a fangok meg nem nőnek. Nagyon gondoskodó anya, és soha nem hagyja veszélyben a kölyökét.

A völgyek ellenőrizetlen betakarítása jelentős számcsökkenést eredményezett. A múlt század ötvenes évei óta vadászati ​​tilalmuk. Kivételt csak a helyi lakosságra (Yakuts, Chukchi) tettek, akik jogosultak vadászni vadászni a személyes igényeik kielégítésére. Néhány diófélék veszélyeztetett emlősökként szerepelnek a Vörös Könyvben.

Pecsét család

Az elefántfóka a pecsétek legnagyobb képviselője, az antarktiszi és az északi-sarkvidéki tengereken él. A férfiak orrában található bőr táska miatt kapta meg a nevét. A pecsét életének nagy részét a vízben tölti. A férfiak több mint három tonna súlyúak és 6,5 m hosszúak. A nőstények súlya és mérete a nemzetségtől függ.

A pinnipeds emlősök kereskedelmi fajok. A bőröket a lábbeli és a ruházat gyártására használják. Húst fogyasztanak. A fiatalok bőrét prémes alapanyagként használják. Speciális igényű prémes bundák.

A felkapott csapat jellemzői

A legelők egy csoportja viszonylag nagy és közepes méretű emlősöket egyesít, amelyek jól alkalmazkodnak a vízhez. Életük nagy részét a vízben töltik, de az összes ilyen faj az év folyamán megtartotta a kapcsolatot a szárazfölddel vagy a jéggel, hogy gyermeküket szoptassák és etessék.

Anatómiai jellemzőik nagy része kompromisszumot jelent a tengeri és a szárazföldi életmód között. Külsőleg a csípősök megtartották a szárazföldi ragadozók sok jellemzőjét. A pinnipedeknek négy, a vízben és a szárazföldön való mozgáshoz használt, bordázott békaláb van. Jól lekerekített fusiform vagy csepp alakú testformájuk van. Érzéseik mind vízben, mind szárazföldön alkalmazkodnak.

A nagy és jól fejlett szemek lehetővé teszik, hogy az ételt sáros és tiszta vízben találja. A farok és a külső szemcsék kicsiek.

A pendipedek kúpos fogakat tartanak, amelyek alkalmasak a csúszós ételek tárolására és tárolására. Mindegyiknek van haja, de a legtöbb fajnál elvesztette a hőszigetelő funkcióját, amelyet egy szubkután zsírréteg végez.

A pendipedek a jégtől a trópusokig, a part menti és a nyíltvízi vizeken széles körben elterjedtek, és ülő és vándorló is lehetnek. A legtöbb faj hideg és mérsékelt vizeket él. Ezeknek az állatoknak sokféle ételük van és képesek enni, mind a zsákmányt egészben, mind a darabokban. A legtöbb csípő jól illeszkedik a hosszú és mély búvárkodáshoz. Ennek oka a morfológiai és fiziológiai eszközök széles skálája, különösen a nagy mennyiségű vér és a szívfrekvencia csökkenése a búvárkodás során.

A Csendes-óceán északnyugati részének vizében képviseltetik a csípősök mindhárom családját.

Walrus család nagy állatokat képviselnek, akiknek rövid, erős nyaka egy viszonylag kis fejben ér véget. A méhnyakgyulladás gyenge. Nincsenek külső fülek. A vastag bőr sok ráncot és ráncot képez. Két nagy felső szemfoguk van, függőlegesen lefelé irányítva. Az elülső és a hátsó végtagok hosszúak, bőrszerű peremmel.

A hátsó végtagok a test alá kerülhetnek. A haj nagyon ritka és kemény.

Füles pecsétek családja - az orosz vizekben jelenleg három egyfajta nemzetség képviselője van: - a tengeri oroszlán nemzetség, az északi oroszlánfókák nemzetsége és az északi szőrmefajok nemzetsége. A család képviselői között a férfiak mérete kétszerese a nőstényeknek.

A hosszúkás fej külső külső részekkel van ellátva, mérete arányos a testtel és hosszú, mozgatható nyakra van helyezve. Mindkét végtagpár hosszú, porcos bőrrel végződik, és a test alá hajlítható. Ezek az állatok úsznak, és hosszú mozgást használnak, főként a mozgáshoz és a hátsó irányításhoz.

A földön ezek az állatok mozgóak, és mind a négy végtagot használják. A kabát viszonylag vastag, őrzővel, a szőrme és a szőrszálakkal.

Az igazi pecsétek családja magában foglalja a legkisebbtől a legnagyobb méretig tartó állatokat.

Négy nemzetség képviselői találhatók az orosz vizekben: - a tengeri nyulak nemzetsége, a közös pecsétek nemzetsége, a csíkos pecsétek nemzetsége és a pecsétek nemzetsége. Valódi pecsétekben a rövid, vastag nyak egy lekerekített fejjel végződik, hegyes pofa. Nincsenek látható fülük.

úszólábú

A méhnyakgyulladás gyenge. Az elülső és a hátsó végtagok rövidek, a hátsó lábak hátrafelé nyúlnak és nem hajolhatnak a test alá. Az újszülött kabátja hosszú, vastag, fehér a legtöbb fajnál. A felnőtt állatok rövid hajjal vannak borítva, az alsó réteg szinte hiányzik. A szexuális dimorfizmus kevéssé fejlett, a férfiak és a nők szinte azonos méretűek. A szállítások főleg a jégen vagy a parton történnek. A kölykök nagyon gyorsan nőnek, és a laktáció leállítása után azonnal önállóvá válnak.

pinnipeds

A pinnipedek a vízi húsevő emlősök csoportja, mint például a héjasok. Egyes besorolások szerint a csípősöket külön csoportra osztják, míg mások ragadozó állatoknak minősülnek. Pinnipeds életük nagy részét vízben tölti. Ezeknek az állatoknak a végtagjai békerré alakultak, testük alakja halszerű.

A csípősök csoportja három családot egyesít: pecséteket (krabeater pecsétet, elefántpecsétet, tengeri leopárdot, pecsétet), sárgarépát (az egyetlen fajta dió), füles pecséteket (tengeri oroszlánok, szőrmefókák).

Ezek a családok 20 nemzetségből és 32 állatfajból állnak.

A csendesedés fosszilis maradványai a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi részének partjainál találhatók.

Ezeket az állatokat már a Felső-Eocén időszakban ismerték, amikor a medve és a nyárs családjainak ragadozói vízi életre váltottak.

Az északi és déli félteke mérsékelt és hideg éghajlattal rendelkező területein a tengerek és az óceáni vizek élnek.

Két pecsétfaj kizárólag a belvizeken él - a Kaszpi-tengeren, a tavakban - Bajkál, Ladoga. A szubtrópusi vizekben fehér hasított pecsétek vannak. A pinnipedek szinte egész életüket vízben töltik, úsznak és merülnek el tökéletesen. A legtöbb képviselő téved.

A parton vagy a jégen hackek alakulnak ki, amikor kiszabadulnak a vízből, pihenhetnek a napsütésben, megolvadnak, születésük és utódaik etetésére szolgálnak. Egyes fajok egyedül vagy kis csoportokban élnek. A legtöbb csípő rendszeresen migrál. Egyes fajok például egy szokásos pecsétet ülnek.

A fahéj főleg halak, rákfélék és puhatestűek. A nagyvárosok, például a tengeri leopárd zsákmánya nagy gerincesek - pecsétek és pingvinek.

A csípősök minden képviselője viszonylag nagy állatok.

A test hossza 150 és 650 cm között van, súlya 100-300 kg. E rendű állatok legnagyobb mérete a Csendes-óceán északi részén elterjedt vándor. A hátsó véghez keskenyedő, gördülékeny, testre szabott testforma van.

A fej kicsi a rövid nyakon, a farok rövid folyamat. A szarvasok pofa kerek, a szája széles, a felső ajkakon söpört bajusz látható.

Pinworm táplálkozás

Az állati eredetű táplálék - főleg hal, kagyló, tintahal és polip. Egyes fajok, mint például az antarktiszi vizeken lakó rákfogók pecsétjei, előnyben részesítik a többi élelmiszert.

Ellentétben a nevével, ez az állat nem eszik rákot, hanem a krill-nek nevezett kis rákokat, amelyek a hideg poláris tengerekben bőségesen megtalálhatók.

Nem sok ragadozó elég nagy ahhoz, hogy megbirkózzon a vadászok képviselőivel, de a nagy cápák és gyilkos bálnák rendszeresen segítenek nekik, különösen a tapasztalatlan kölyköknek. A tengeri leopárd élvezi a többi pecsét vadászának hírnevét (ő is pingvint és halat eszik).

A pennipedeket egy jegesmedve vadászik. Alkalmanként a jégen élő fiatalok rókák, farkasok és kopasz sasek. De az évszázadok óta a legelők fő ellensége az ember volt, kiirtva őket szőrme, zsír és hús számára.

Walrus fangs

A szárnyak nem csak a szárazföldi emlősök. A felnőtt borjú súlya eléri az 1400 kg-ot, és szemfogai több mint 60 cm hosszúak és 25 cm-rel kerülnek a bázisra. A fiatal egyedeknél a szemfogak alig nyúlnak ki az ajkakból.

A sárgarépa-fangok módosított felső fogak, amelyek 60 cm-nél hosszabbak.

Fegyverként szolgálnak, és egy húzó és egy jégcsap. Amikor egy dió kiszáll a vízből, légzési lyukakat képez. Fangok játszanak a fegyverek szerepét a ragadozók, különösen a jegesmedve támadásában.

Elefánt tömítések

A legmagasabbak az elefántok között az elefánttömítések, amelyeknek a hossza 6 m, a test közepén 4,5 méter körüli, 3,5 tonna súlya nem csak mérete miatt, hanem azért is, mert a férfiaknak felső oldala van pofája van egy bőrpásztázott táskával, amely egy elefánt törzséhez hasonlít.

A párzási időszakban a fej fölé emelkedik és felemelkedik, vagy a szájába csúszik, ami erősíti a ordít.

Méretük ellenére a tengeri elefántok agilis úszók, 60 méternél nagyobb mélységbe merülnek. Egy faj fajtája a Csendes-óceánon Kalifornia és Mexikó partjainál, a másik az antarktiszi vizeken.

Pinnipeds: besorolás

Ez az emlős sorrend a két szupercsaládon belül van, amely a húsevő rendet (Carnivora) alkotja. A Földön meglévő minden szegénység három családra oszlik:

  • Walrus (Odobenidae),
  • Valódi pecsétek (phocidae),
  • Eared tömítések (Otariidae).

Egészen a közelmúltig különálló, független leválasztásnak tekintették a páfrányok csapata. A modern besorolás szerint a fentiekben jelzett csúcsosok a ragadozórendszer két különböző szupercsaládjának részét képezik. A Walruses és a füles pecsétek ugyanabba a szupercsaládba tartoznak, mint az Otarioidea, és valódi pecsétek a Phocoidea-hoz. A modern családok mellett számos fosszília is található. Az Eagle pecséteket a szőrmefókák és a tengeri oroszlánok hat nemzetsége képviseli, összesen tizenkét faj. Tizenhárom nemzetség, elefántfóka, pecsét, valamint tizenkilenc fajból álló tengeri leopárd- és rákfóka-pecsét, valódi pecsét.

Azok a állatok, amelyek az oroszlánfajták rendjét képviselik, szokatlan és szokatlanok a szárazföldi emlősök esetében. Hosszúkás testük keresztmetszetű, egyenes, orsó alakú kör alakú, amely fokozatosan a fej és a farok felé hajlik. Érdekes módon ezeknek az állatoknak a testének megosztottsága nem élesen korlátozott, szemben a szárazföldi ragadozók szerkezetével. Tehát a fejük egy nagyon vastag nyakba kerül, és ez a törzs és a farok között.

A szúnyogok szokatlanabb szerkezete hangsúlyozza a jellegzetes végtagokat a papucsok formájában, amelyek többsége a bőr testzsákjában rejtve van. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a tengeralattjárók szabadon mozogjanak a vízben és víz alatt, de végtagjaik nem engedik, hogy ragadozó zsákmányt tartsanak. Egy másik szokatlan dolog az, hogy a legtöbb fajnál, a füles pecsétek kivételével, nincsenek külső fülek. Ezeknek az állatoknak a bőre sokkal vastagabb és sűrűbb, mint a szárazföldi emlősöké, továbbá vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes fajokban szinte meztelenül, míg másokban hosszú, meglehetősen merev hajjal borították.

Ezeknek a vízi emlősöknek a színe a szürke és a sárga-szürke színtől a vörösesig terjed. A legelők többsége közepes vagy nagy méretű. A nagy egyének elérhetik a hat méter hosszúságot, és akár 3,5 tonna súlyúak is lehetnek! Az átlagfajok tömege negyven kilogramm.

A vizsgált leválasztás képviselői lassan szaporodnak házassági időszakuk nem évente többször fordul elő. A megtermékenyítés esetében a nők csak egy gyermeket szülnek, és csak néha kettőt. Az anyák nagyon kövér táplálékkal táplálják csecsemőiket, aminek következtében utódaik gyorsan növekszenek és súlyuk egyre nő.

Belek (hárfás pecsét kölyök)

A legtöbb felnőtt oroszlán napi étrendje rákfélékből, halakból és különböző puhatestűekből áll. A kivétel a tengeri leopárdok, amelyek étrendje pingvinek és pecsétek. Pinniped emlősök elég sokáig élnek - akár negyvenes.

Itt talán a csodálatos állatok megjelenését és életmódját érintő főbb pontokat tartottuk szem előtt, amelyek egy csoportot képviselnek a csípősöknek. Később visszatérünk ehhez a témához, és részletesebben megvitatjuk a leválasztás egyes típusait.

Időközben javaslom, hogy megismerjem ezeket a cikkeket, amelyek bemutatják Önt néhány vízi emlősnek:

Végezetül egy érdekes dokumentumfilmet hozok fel a „haditengerészeti tömítések Kamcsatkaban” és egy informatív videótáblát „Navy Seals és Sea Lions”. Nézd, érdekes lesz!

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org