Madarak

Harkály - erdei madár

Pin
Send
Share
Send
Send


Ebből a madárból nem lehet erdő. A tüskék frakcióinak hangos és ritmikus hangjai a kerületben oszlanak meg, különösen tavasszal. Ha megnézed a fákat, láthatod. Ez a madár nem félénk, és néha a kertben, az ablakok vagy a távíróoszlopok alatt lévő fákra "zajlik". Nagyon figyelemre méltó és fényes, nem lehet vele összekeverni senkivel. De a tüskék típusai nem láthatók első látásra. A nagy foltos tüskék különösen gyakori hazánkban. Tartsunk részletesebben.

Nagy fakopáncs: leírás

Az a tény, hogy ez a madár általában nehezen összekeverhető valakivel, elsősorban annak különleges megjelenése és az élelmiszer-beszerzés módja miatt van. A nagy pöttyös farkát gyakran hasonlítják össze egy ropogóval, ezek nagyjából azonosak. Testének hossza átlagosan 22-27 cm, a nőstények általában kisebbek, mint a férfiak. A madár súlya kicsi - csak 60-100 gramm. Nem volt semmi, hogy a Nagy Pöttyös ilyen nevet kapott, mivel nagyon világos, kontrasztos színe van a fekete-fehér tollazatnak, és piros (és néha rózsaszín) alátét.

A női hím a nyak színe szerint megkülönböztethető. Minden fiatalnak van egy piros sapka a fején, az életkor eltűnik. A piros nyaláb csak a férfiaknál marad. A fej teteje fekete lesz. A madár arca, a homlok, a hasa-fehér, az élőhelytől függően az árnyalat világos és világos, bézs színű vagy majdnem barna. A nagy pöttyös fátyol nagyon tisztességes szárnyszárnyú, és közel fél méterrel (42-47 cm) van. Érdemes megjegyezni a farok alakját is. Ez hegyes (ék alakú), átlagos hossza, nagyon kemény, mivel támogatja a támogatást, amikor a madár a fa mentén mozog. A tüskékre jellemző mancsszerkezet a zygodaktil, vagyis két elülső csap ellentétes a két hátsó csapral. A madár átlagos élettartama körülbelül 9 év.

Nagy fakopáncs: élőhely

Ez egy nagyon gyakori madár, melynek széles élőhelye van - a Kanári-szigetektől a Kamcsatkaig és Japánig. Leggyakrabban a madarak üledékesek, ritkábban - vándorlás. Ez utóbbi elsősorban az élelmiszerellátás szempontjából kedvezőtlen élőhelyekkel kapcsolatos, ezért a madarak kénytelenek migrációt (inváziót) tenni a szomszédos régiókba. A Nagy Pöttyös (a cikkben látható fotó) a lakóhelyre nagyon igénytelen, és szinte mindenütt gyökerezik, ahol a fák nőnek - a taiga-erdőktől a városi parkokig. Meglepő módon a választás nem csak attól függ, hogy melyik országban élnek a madarak, hanem a régiókban is. Így Szibériában és az Urálban egy tüskék tűlevelű erdőket és vegyes erdőket választanak, de a fenyőfák túlnyomó részével, és az ország északnyugati részén a fenyőerdők, a lucfenyők.

Mit eszik nyáron egy harkály?

Az iskolából sokan emlékeznek az úgynevezett ápolókra. Ezek közé tartozik a farkas és a harkály. A madár inkább az erdőkbe települ, ahol sok régi és rothadt fa van. A harkályoknak nagyon változatos étrendük van. A növényi vagy állati táplálék túlsúlya a szezontól függ. Érdemes megjegyezni, hogy a férfiak és a nők különböző területeken, néha különálló erdőkben kapnak ételt. A tavaszi-nyári étrend főleg rovarokból és lárvájukból áll. Először is, természetesen, különböző bogarak, beleértve azokat, amelyek táplálkoznak a fa, valamint a lárvák: barbel, kéreg bogár, bogár bogár, weevils, katicabogarak, és zlatki. A Nagy Pettyes Farkas percenként 130 ütést tesz a csőrével. Ez egy hatalmas erő, egyetlen hiba vagy féreg sem marad észrevétlenül. Szintén a madár étrendjében lepkék, köztük szőrös, hernyók, levéltetvek, hangyák tartoznak. A Nagy Pöttyös Farkas nem ártja el még a károkat, ha ilyen lehetőség merül fel. Azt is megállapították, hogy néha ezek a madarak tönkreteszik a kis énekes fészkeket.

Mit eszik az erdők ősszel és télen?

Az őszi-téli időszakban a növényi-gazdag ételek dominálnak. Ez magában foglalja a tűlevelűek, makk, dió magjait. Érdekes az a módszer, amellyel magokat kapunk kúpokból. Jellemző az összes harkályra, de ez a faj tökéletesítette. Kezdetben a tüskés kúpot szakít, aztán csőrében egy előre kiválasztott helyre - az üllőre, amely lényegében egy bilincs vagy egy nyílás a fa törzse felső részén. A madár az erővel összegyűjti a csomót, majd az étkezésbe lép - a mérlegek kivágása, a magok kivonása. Egy nagy pöttyös tüskés körülbelül 50 ilyen fajta lehet, de általában kettő vagy három. Ezért a tél végén egy egész kúp és mérleg dombja felhalmozódhat egy fa alatt.

Mikor van a farkas párzási ideje?

Ezekre a madarakra jellemző a monogámia. Első életévük végéig elérik a szexuális érettséget. Érdemes megjegyezni, hogy a párok együtt maradhatnak a párzási időszak végéig a következő tavaszig. Vagy felszakadnak és télen külön-külön, de a következő évben újra egyesülnek.

A madarak viselkedése a párzási időszak alatt nagyon figyelemre méltó. Első jelei február végén - március elején jelennek meg, és az első tavaszi hónap közepéig folytatják a növekedést. A madarak elkezdenek választani egy párot. A férfiak rendkívül zajosak, hangosan beszélnek és agresszíven sikolnak. A nők válaszolnak rájuk, de kevésbé észrevehetően. Május közepén, amikor a párokat már meghatározták, a fészkek építése megkezdődik.

Fészkelő fák

A fát, amelyben az üreg lesz, a férfi választja. Nem szabad rothadni, hanem puha fával (például nyárfa vagy éger, ritkán tölgy vagy nyír, vörösfenyő).

A ritkalevelű erdőkben élő Nagy Pöttyös (a fenti fotó) előnyben részesíti az új üreget minden évben. Ha az élőhelye - vastag hvoyniki, a madár visszatér a régi. Az üreg, amely általában legfeljebb nyolc méteres magasságban helyezkedik el, körülbelül 25-35 cm mélységű, és az átmérője körülbelül 10. A férfi elsősorban építőiparban dolgozik, és a nő csak alkalmanként helyettesíti azt, időben két hétig tart. A harkályok tavasszal, április végéig tojást tojnak. A tengelykapcsolóban 5-7 kis, fehér színű, fényes tojás található. Mindkét szülő inkubációban vesz részt, de éjjel - csak a férfi. Nestlings 10-12 napig meztelenek, tehetetlenek és vakok.

Kicsi és nagy foltos tüskés: különbségek

  • A színes tollazat jellege. Egy kis fajban az arcon lévő fekete keresztirányú csík nem éri el a nyakszeletet, és egy fehér folt megszakítja. Ráadásul nincs rózsaszín vagy vöröses alátét. De egy kis tüskés fején van egy kupak - piros, fekete férfiakkal és fehér nővel.
  • A nagy fakopáncs és a kis pöttyös farkas különbözik. a hangok jellege alapján. Az első típusban a frakció nagyon rövid, és körülbelül 0,6 másodpercig tart, 12-13 ütést tartalmaz, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, mivel ezek egy folyamatos hangra egyesülnek. Ráadásul gyorsan elveszíti hangzását, hangosan elindul, de gyorsan elhalványul. A Nagy Pettyes Farkas percenként 130 ütést tesz, a felvételét másfél kilométeres távolságban hallják. A kis harkály által készített hangok jobban hasonlítanak az énekes madarak hangjára, hosszabbak. És a tőle kapott frakció is hosszabb, de nem annyira hangos, mint az első típusé, átlagosan 1,5 másodpercig tart.
  • Kis foltos nyakú kicsit kisebb méretűHosszúsága 14-15 cm.
  • Az élőhely megválasztását preferálják. A lombhullató és a kevert erdők, a tavak partjai és a mocsarak kedveznek. Megpróbálja elkerülni a sötét fenyőfákat.

Van-e ellenkezője a harkálynak?

Úgy tűnik, hogy egy ilyen madár elvben nem tud ellenséget, mert hatalmas csőrrel rendelkezik, talán felállhat magának. A valóságban azonban egy kicsit más. Annak ellenére, hogy kevés információ áll rendelkezésre a ragadozó madarak fakóinak támadásairól, még mindig ott vannak. Alapvetően veszélyeztetik a veréb, a goshawks, a sík terepen - a peregrine falcon.

A földi ragadozók közül érdemes megjegyezni a nyársat és a ermint. A mókusok, a Sony Polchka és a vörös hajú nők (egyfajta denevér) néha elpusztítják a farkas fészkeket is, amelyek rejtettnek és védettnek tűnnek. Előfordul, hogy a villák a régi üregekből a seregek kényszerülnek ki.

A harkály alkalmazkodása a környezeti feltételekhez

Szinte minden állatnak és madárnak van olyan jellemzői, amelyek a külső világ tényezőivel való alkalmazkodás eredményeként keletkeztek. Nincs kivétel és a nagy pöttyös. Az élőhelyhez való alkalmazkodási tulajdonságokat az alábbiakban soroljuk fel.

  • A mancsukon lévő karmok megkönnyítik a fa törzse vagy vékony ágak felfogását.
  • Az ék alakú kemény farok megakadályozza, hogy lecsúszjon a törzsön, jobban alkalmas a fák mászására, mint a repülésre.
  • Egy hosszú, erős csőr segíti a fák kéregét, és üregeket képez benne a fészkeléshez, valamint az étkezéshez.
  • Hosszú, vékony és ragadós nyelv segíti a rovarokat a leginkább hozzáférhetetlen helyen.

Mik azok a harkályok

Ez a madár a Dyat alakú családhoz tartozik, amely több mint kétszáz fajt tartalmaz. Legnagyobb változatosságuk észak-amerikai erdőkben figyelhető meg. És hazánkban van egy kicsit több mint tíz fafaj. A leghíresebbek közülük:

  • Nagy fakopáncs. Ez a madár meglehetősen nagy, a szárnyszárny néha eléri a fél métert. A leggyakoribb az európai erdőkben.
  • Úgy néz ki, mintha egy apró farkas szinte egy verébre nézne.
  • Egy másik nagy faj, amely gyakran megtalálható az erdőkben, kívánatos, vagy a fekete harkály. Ez a madár meglehetősen zajos és aktív, nagy üregeket ütött és sok káros rovarot eszik.
  • A zöld farkas nagyon szokatlan és szép. De nagyon óvatos, ezért nehéz látni őt.
  • A háromfős farkas szokatlan madár, mivel nincs egy lábujja.
  • A fedőréteget ez a család is tulajdonítja, bár viselkedése és megjelenése nagyon különbözik a többi tüskétől. Nem üreges, és nem tudja, hogyan kell mászni a fákra.

Hol élnek a harkályok?

Ez az erdei madár megtalálható mindenhol, ahol vannak fák. A legtöbb faj erdőkben él, és a magányt kedveli. Vannak azonban, akik az ember közelében élhetnek, például a városi parkokban és a tereken. A harkály normális életének egyetlen feltétele a fák jelenléte, így szinte bárhol megtalálható a világon. Nemcsak a Circumpolárban és az Ausztrália közelében található szigeteken vannak. A harkály egy ülő madár. Ritkán repül a lakóhelytől. Általában az a terület, ahol a madár táplálkozik, körülbelül 2 hektár. Nagyon ritkán, az élelmiszerek keresésekor az egyének nagy távolságokra mozoghatnak, de ebben az esetben nem térnek vissza. Ezek a jellemzői a válasz arra a kérdésre, hogy a harkály a vándorló madár, vagy sem. Legtöbbjük mindenevő és könnyen elviselhető a fagy. Ezért nincs értelme repülni.

Woodpecker életmódja

Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan viselkednek az erdő különböző madárai. A tüskék nagyon szerények, nem szokott megszokni tétlen. A normális élethez ez a madár elég fákkal. Szaporodásuk legkedvezőbb feltételei a folyók és más víztestek közelében vannak, különösen esős nyáron. Ebben az időben a fa különböző bomlási folyamatoknak és gombás betegségeknek, valamint rovar támadásoknak van kitéve. Ezek a fák és szereti a tüskét. Ez a madár nemcsak ételt keres, hanem minden évben új üreget készít magának. Igaz, ez nem minden fafaj típus. Például a féreglyukak kész üregeket használnak. A harkályok életmódjának sajátossága a csodálatos képesség, hogy gyorsan megmászhassanak egy fatörzsön. A természet ezeknek a céloknak köszönhetően rövid mancsokkal, erős ujjakkal és erős farokkal rendelkezik. Még a tüskés csibék is felkelnek a törzsbe, mielőtt repülnek. A madár életmódja még télen sem változik. Ahhoz, hogy válaszoljunk arra a kérdésre, hogy egy harkály a vándorló madár, vagy nem, akkor csak egy erdei vagy parkban kell menned egy csendes fagyos napon. A levegőben szállított gyakori részleges kopogás bizonyítja, hogy ezek a madarak télen a területünkön maradnak.

Mi az érdekes tüskés

  • Ez az egyetlen madár, melynek zenei fülje van. A harkályok nemcsak az élelmiszerek beszerzése, hanem a fészkek készítése céljából is kopoghatnak. Néha megnézhet egy száraz ágon lebegő madarat és hallgathat.

  • Meglepő módon egy harkálynyelv. Egyes személyeknél elérheti a 10 centiméter hosszúságot. Öntapadó, éles bemélyedésekkel, amelyeken, mint a horgok, egy tüskék rögzítenek rovarokat egy fa kéregéből. Ezzel a gyümölcsökön is ünnepelhet.
  • A harkály egyike azon kevés madaraknak, amelyek nem tudnak járni a földön. A lábuk és a farkuk csak a fák hegymászására alkalmas.

Tehát bemutattuk a madár leírását. A harkály nagyon szép. Világos piros sapka és színes színek teszik ezeket a madarakat minden erdőre.

Milyen előnyökkel jár a harkályok?

Ezeket a madarakat korábban az erdő kártevőinek tekintették, sőt megpróbálták őket pusztítani. De aztán kiderült, hogy a harkályok csak a rovarokkal fertőzött beteg és öreg fákat verik. Így megmentik az erdőt a kártevők terjedéséből. Ezenkívül minden évben a tüskék új üreget alkotnak. És a régi otthonukban laknak mókusok, más madarak.

A harkályok nem csak menedéket nyújtva segítenek az erdőknek. Ezeknek a madaraknak bizonyos fajtái, amikor táplálékot táplálnak, eltávolítják a fákból a teljes kéregfoltokat, ezáltal kitéve a rovarok áthaladásának. És más madarak sokkal könnyebben kapják meg őket. És most a harkály az egyik leghasznosabb erdei madár.

Hogy néz ki egy harkály

A természetben mintegy 20 fafaj faj van. Észak-Amerika, Észak-Afrika és Eurázsia erdőterületén élnek. Kis és közepes méretűek, mindegyikük azonos szerkezetű. A legelterjedtebb és legismertebb faj a nagy fakopáncs. A madár meglehetősen nagy. A test hossza legfeljebb 27 cm, a szárnyszélesség pedig 50-ig terjedhet.

Red Headed Woodpeck (Campephilus robustus)

A toll a tollak színe miatt kapta a nevét. A barna és fehér, fehér, szürke, fekete, kék vagy zöldes árnyalat az elsődleges színek. Vannak a testen és minden barna árnyalatban. Világos piros vagy rózsaszín foltok a férfi fejének hátsó részén, és mint egy sapka, a koronát koronázva szépen néz ki.

Figyelj a harkály hangjára

Ugyanazok a piros foltok vannak az alulról. Általában a fafajok különböző fajtáiban a fekete-fehér csíkok és foltok elrendezése sajátos ritmikus mintát alkot.

Az Andokból eredő fehér tüskés (Melanerpes candidus) ezeknek a madaraknak a szokatlan színe nem tipikus.

Miért hívják a tüskéket erdei orvosnak

A harkályok ott élnek, ahol fák vannak: az északi taiga és a városi parkok. A fák típusai nem számítanak, tűlevelű, lombhullató és kevert erdőkben élhetnek.

A madár ülő, hosszú ideig él ugyanazon a helyen. Csak akkor kerülnek át a másikba, ha terméshiba van, és nem térnek vissza a saját helyükre. Ebben a tekintetben a tüskék nagyon kicsiek lehetnek, és sokáig tart, amíg a szám vissza nem áll.

Golden Woodpecker (Colaptes auratus)

Tenyésztési tüskék

A párzási időszakban a hím és a nőstény fészket kezd fonni. Régi aspen és 2 hetes munkát találnak, süllyednek. Fűrészpor vegye fel, és belsejében az üreges vonalat vonják be. Május elejére a nő legfeljebb 8 tojást tartalmaz. Az újonnan kikelt csibéknek nincs tollazata, nem látnak vagy hallanak.

Egy pár makk vagy harkály (Melanerpes formicivorus) dolgozik egy raktárban. A férfinak van egy piros sapka a fején, a nőnek teljesen fekete feje van

A csibék ugyanazok a sikolyok, mint a szülők. Ha elfogyasztották, szép. Éhes - gnash. Ha felállsz a fára és kopogtatsz a törzsön egy botot, a csibék hangosan kúsznak.

A 10. napon már megmásznak az üreg falán, és körülbelül 23 napig indulnak ki.

A tüskék ellenségei ragadozó madarak, mókusok, erminek, martens. Az ember nem különösebben fél. Látva őt, a harkály csak a törzs másik részébe mozog, továbbra is kopogtatja, és a helyszínre néz - függetlenül attól, hogy az ember elment.

A hím farkas a nyírban az üreget felszerelte, a nő belépett, hogy megvizsgálja. A farkasok nagy részét a fészek elrendezésével végzik

Jó jele annak, hogy az erdőben egy tüskés távoli csörgése zajlik. Ez azt jelenti, hogy az erdei orvos szolgálatban van, és fontos erdővédelmi feladatot lát el.

A kaktuszfekete üreges üreges a cereus törzsében

A tarka farka leírása

A tarka faragó megkülönböztető jellemzője a színezés.. A fiatal madarak nemtől függetlenül nagyon jellegzetes "vörös sapkával" rendelkeznek a parietális régióban. Tizennégy alfajt számolnak a foltok között:

  • D. M. Major,
  • D. M. brevirostris,
  • D. M. Kamtsshatisus,
  • D. M. Rinetorum,
  • D. M. Hisranus,
  • D. M. harkerti arrigoni,
  • D. M. Sanariensis,
  • D. M. thannéri le roi,
  • D. M. Mauritanus,
  • D. M. Numidus,
  • D. M. Roelzami,
  • D. M. Jaronisus,
  • D. M. Sabanisi,
  • D. M. Stresemanni.

В целом, подвидовая систематика большого пестрого дятла на сегодняшний день разработана ещё недостаточно хорошо, поэтому разными авторами выделяется от четырнадцати до двадцати шести географических рас.

megjelenés

Размерами пёстрый дятел напоминает дрозда. Длина взрослой птицы данного вида варьирует в пределах 22-27 см, при размахе крыльев 42-47 см и массе 60-100 г. A madár színét a fehér és fekete színek túlsúlya jellemzi, amelyek jól kombinálódnak az élénkvörös vagy rózsaszínes színnel. Minden alfajnak tarka megjelenése van. A fej felső részén, valamint a hátsó és a felső részénél fekete árnyalatú, kékes fényű.

A frontális terület, az arc, a has és a váll színe barnaes-fehér.. A vállterületen meglehetősen nagy fehér mezők vannak, amelyek között fekete hátú csík van. A szárnyas toll fekete, fehér széles foltokkal rendelkezik, aminek következtében öt könnyű keresztirányú csík alakul ki a hajtogatott szárnyakon. A farok fekete, kivéve egy pár extrém fehér farok tollat. A madár írisze barna vagy vörös, a csőr észrevehető ólom-fekete színű. A csőr alján egy erős fekete csík kezdődik, amely a nyak és a nyak oldalfalához nyúlik. Egy fekete csík határolja a fehér arcát.

A férfiakat a nőstényektől a fej hátoldalán lévő piros keresztirányú csík jelenlétében különböztetjük meg. A fiatalkorúak esetében piros korona van, vörös-fekete hosszirányú ütésekkel. Ellenkező esetben a fiatal harkályoknak nincs jelentős különbsége a tollazat színében. A farokrész közepes hosszúságú, hegyes és nagyon merev. A harkályok nagyon jól és viszonylag gyorsan repülnek, de a legtöbb esetben inkább a fatörzseken haladnak. A foltos tüskék szárnyait csak egy növényről a másikra repülik.

Életmód és viselkedés

A nagy foltos tüskék észrevehető és meglehetősen zajos madarak, gyakran lakóhelyükön lakó telkek. A leggyakrabban az ilyen madarak magányos életmódot képviselnek, és a tüskék tömeges felhalmozódása jellemző egy nominatív alfaj behatolására. A szomszédos felnőttek egyéni takarmányterülettel rendelkeznek. A takarmányterület nagysága két-húsz hektáronként változhat, ami az erdei övezet jellegzetességeitől és a tűlevelűek számától függ.

Ez érdekes! Mielőtt a saját táplálkozási területen kívülállóval harcolna, a tulajdonos az úgynevezett konfrontációs jelentést veszi fel, amelyben a madár kinyitja a csőrét, és a fején lévő tollak zavaros megjelenést kapnak.

Az azonos neműek az aktív tenyésztés időszakában a szomszédos területekre tudnak repülni, amit a madarak közötti konfliktusok kísérnek. Az idegenek megjelenése harcokat vált ki, amelyben a madarak kézzelfogható ütéssel ütnek egymással, és csuklóikat és szárnyaikat. Az emberek megközelítése nem mindig megrémíti a tüskét, így a madár egyszerűen csak felfelé haladhat a száron, vagy áthaladhat a felfelé irányuló ágra.

Hány tarka farkas él

A hivatalos adatok és megfigyelések szerint a vadon élő nagy foltos tüskék átlagos élettartama nem haladja meg a tíz évet. A harkály maximális ismert élettartama tizenkét év és nyolc hónap volt.

Habitat, élőhelyek

A tarisznyarák elterjedési területe a palearktika jelentős részét fedi le. E faj madárai Afrikában, Európában, a Balkán déli részén és Kis-Ázsiában, valamint a Földközi-tenger szigetein és a Skandináviában találhatók. Nagy népesség él Sahalin, a déli Kuril és a japán szigeteken.

A foltos farkas a rendkívül plasztikus fajok kategóriájába tartozik, ezért könnyen alkalmazkodik bármilyen fajtájú biotóphoz, beleértve a kis erdős szigeteket, kerteket és parkokat. A baromfi sűrűsége változó:

  • Észak-Afrika területén a madár az olíva- és nyárfaültetvényeket, a fenyőerdőket, a fenyőerdőket, a lombhullató és a parafa tölgyes vegyes erdőket részesíti előnyben.
  • Lengyelországban a leggyakrabban az éger és a tölgy-gyertyán, a parkok és az erdei park övezetei nagyszámú régi fával rendelkeznek,
  • Hazánk északnyugati részén a metsző farkas számos erdőterületen található, beleértve a száraz bursokat, a lágy fenyőerdőket, a tűlevelű, a kevert és a lombhullató erdőket.
  • az Urál és Szibéria területén előnyben részesítik a fenyőerdővel rendelkező vegyes erdőket és tűlevelű erdőket, t
  • a Távol-Kelet területén ennek a fajnak a madárai kedveltek a lábainál és a hegyi lombhullató és cédrus-lombos erdőknél, t
  • Japánban a foltos tüskék lombhullató, tűlevelű és vegyes erdőket élnek.

Ez érdekes! Amint azt a hosszú távú megfigyelések mutatják, a fiatal madarak a leginkább hajlamosak a mozgásra, és a régi farkák ritkán hagyják el a lakott fészkelőhelyeiket.

A biotópon belül a pöttyös tüskék száma többször is csökkenthető, és a népesség helyreállításának folyamata több évet vesz igénybe.

A nagy, tarka farkák étrendje

A foltos harkály élelmiszerellátása nagyon változatos, és a növényi vagy állati eredetű élelmiszerek túlsúlya közvetlenül függ az évszaktól.

A férfiak és a nők különböző területeken táplálkoznak. A tavaszi és nyári időszakban a tarka faragók nagyon sokféle rovarot, valamint lárvájukat fogyasztják, akiket a következők képviselnek:

  • bajusza,
  • Zlatko,
  • kéreg bogarak
  • szarvasbogarak
  • levélbogarak,
  • katicabogár,
  • weevils,
  • földbogarak
  • hernyók,
  • pillangók imago
  • horntails,
  • levéltetvek,
  • coccidia,
  • hangyák.

Esetenként a harkályok rákféléket és puhatestűeket fogyasztanak. A késő ősszel kezdődően e faj madárai megtalálhatók az emberek lakóhelye közelében, ahol a madarak táplálékot fogyasztanak a takarmányozóban, vagy bizonyos esetekben a répán. Megjegyezzük a dalszárnyak fészkelőinek pusztulását is, beleértve a farkasrepülőket, a redstartot, a titkot és a csipeteket, Slavokot.

A takarmány a fák törzsén és a talaj felszínén történik.. Ha rovarokat észlelnek, a madár erős csőrrel fújja meg a kérget, vagy könnyen mély tölcsért hoz létre, amely után a zsákmányt a nyelvvel extraháljuk. A tüskék családtagjai általában csak a kártevők által sújtott beteg és szárított fák fát képezik. Tavasszal a madarak táplálják a szárazföldi rovarokat, elpusztítják a hangyabolyokat, és az elesett gyümölcsöket vagy az ételhúsokat is használják.

Őszi-téli időszakban a fehérjékben gazdag növényi eredetű takarmány, beleértve a különféle tűlevelűek, makk és dió magjait is, érvényesül a harkály diétájában. Ennek a fajnak egy madara számára a fenyő és fenyőtobozok tápláló magjainak betakarításának jellegzetes módja egyfajta „kovácsolás” használata. A tüskék elszakítják az ágakat, majd leesik a csőrébe, és egy előre elkészített üllő belsejébe szorul, amelynél a felső szárrészben természetes hézagok vagy önálló üregek vannak. Ezután a madár erős ütést okoz a csőrével a csomóhoz, majd a mérlegeket megszorítják, és a magokat kivonják.

Ez érdekes! A kora tavasszal, amikor a rovarok száma rendkívül korlátozott, és az ehető magok teljesen véget érnek, a tüskék a lombhullató fákon és az itallevélen áthaladnak.

Az egyik tarka farka által elfoglalt területen egy kicsit több mint ötven ilyen különleges „anvilát” lehet elhelyezni, de a madár több mint négyet használ. A téli időszak végére egy egész törött kúpok és mérlegek hegyei halmozódnak fel a fa alatt.

A madarak is magvak és diófélék, például mogyoró, bükk, tölgy, gyertyán és mandula. Szükség esetén a pöttyös tüskék apró kéreg és fenyő rügyek, egres és ribizli, cseresznye és szilva, boróka és málna, homoktövis és hamu táplálják.

Természetes ellenségek

A mai napig elég kevés információ áll rendelkezésre, amely jelzi, hogy a mérsékelt szélességi fokokban a tarka farkascsípő állatokat támadják meg. Jól ismert esetekben, amikor a tüskéket a szárnyas ragadozók támadják meg, a fürj és a goshawks. A földi természetes ellenségek közé tartozik a fenyőfátyol és esetleg ermine.

Az erdős területeken kívül a peregrine sólyom veszélyezteti a nagy fakopáncsot.. Korábbi adatokat kaptunk, amelyek arról számoltak be, hogy a tüskés populáció majdnem teljesen megsemmisült a Jamal tundra területén lévő peregrine falókkal. A madárfészkeket egy rendes mókus és dormouse roncsolja, és a vörös esti párt az egyik potenciálisan veszélyes a színes tüskék számára.

Egy madár kényszeríthető ki egy üregből, amely készen áll egy fészek létrehozására, még egy szokásos seregélyen is. A nagy pöttyös farkas fészkében néhány vérszívó rovar található, köztük a Serathorhyllus gallinae, a Lycostosris Crestrestros, az Etotobrija marginata és az irotobrijaa nivalis, valamint a 16. században lévő 16% -os szőrmefű, valamint az Echotobrija nivalis, a lupus lupusának száma. A fészekcsibék gyakran szenvednek a midges és a midges támadásából. Az erdei atkák Sternostostom hylandi-t találták meg a farka egyes területein.

Szaporodás és utódok

Hagyományosan a foltos tüské egy monogám madár, de Japánban ismertek a poliasztia esetei. A madarak jelentős része egyéves korban kezd, és a létrejött párok egy része a tenyésztési időszak után is együtt marad a következő tavaszig. A déli és északi populációk közötti fészkelés időzítése nem túl különbözik. A házassági aktivitás növekedése március közepéig tart, és május közepén a párosítás kialakulása véget ér, így a madarak elkezdenek egy fészket építeni az üregbe, amely általában legfeljebb nyolc méter magasságban helyezkedik el.

Ez érdekes! Április végén vagy május első évtizedében a tarka faragott nő négy-nyolc ragyogó fehér színű tojást helyez el. A keltetést a nőstény és a hím tizenkét napig végzi, majd vak és meztelen, teljesen tehetetlen csibék születnek.

Tíz napos korban a csibék képesek mászni a bejáratra, és támogatják a sarokcsontokat.. Mindkét szülő a csibéket táplálja. A fészekben a csibék legfeljebb három héttel rendelkeznek, utána a repülési képzés megtörténik, amelynek során a tenyésztés egy része követi a nőstényt, a másik pedig a hím. Azok a csibék, akik tíz napig tanultak repülni, szüleik táplálják, majd a madarak teljes függetlenséget szereznek.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org